Jump to content
Guest

[PROPOZYCJA] Flagi na serwerach dla członków UBT.

Recommended Posts

Nick: @  dbk

Co chcesz wprowadzić/zmienić: Proponuję nadanie flag na serwerach dla członków UBT. W rozwiązaniu tym widzę same plusy:

1. Członkowie UBT w większości (jeśli nie wszyscy) potrafią sprawnie i szybko posługiwać się komendami admina.
  2. Rekrutacja na każdym z serwerów jest otwarta, przez co łatwo można wywnioskować deficyt w adminach. Nawet, jeśli wejdziemy na 2 minuty możemy okazać się pomocni.
  3. @  Dudnes deklarował wczoraj kolejne serwery. Jeśli przepowiednia się sprawdzi, siłą rzeczy zwiększy się ruch na forum. Aktualnie brakuje ludzi w UBT, a otrzymanie flag na serwerach może być dodatkowym zapalnikiem do złożenia podania.
  4. Do UBT nie przyjmują "byle kogo". Jasne, zdarzały się osoby niekompetentne, ale to akurat miało i będzie mieć miejsce zawsze i na każdej z rang. Z mojego punktu widzenia ryzyko związane z nadaniem flag i ewentualnymi negatywnymi tego skutkami jest niemal zerowe.
  5. Skoro do różnych konkursów właściciele potrafią się zmobilizować, poświęcić jakieś VIP'y na serwerach, to tutaj w zasadzie też nie powinno być to problemem.
  6. Mieliśmy dwójkę świetnych multi-adminów, którzy na pewno mając możliwość odzyskania tej serwerowej władzy skusiliby się na ponowną pomoc.
  7. Bardziej moje osobiste odczucie - nie chce mi się wchodzić na serwer, na którym nie mam uprawnień. Irytuje mnie fakt, że muszę kogoś szukać żeby ogarnął "zwierzyniec". Jednocześnie pełnię tyle funkcji, że nie byłbym w stanie wyrobić pewnych norm czasowych, które są narzucane adminom. Co za tym idzie jestem poniekąd "skreślony".

Nie chciałbym też, aby ktoś odebrał propozycję jako narzucanie czegokolwiek (na zasadzie "macie mi dać i g*** mnie to obchodzi"). Niech każdy właściciel decyduje we własnym zakresie, aczkolwiek minusów tego rozwiązania na prawdę nie widzę (jeśli ktoś ma inne zdanie, chętnie się z nim zapoznam). Kupę lat temu byłem na sieci, gdzie to rozwiązanie sprawdzało się fantastycznie.

Bardzo mi zależy na wypowiedziach opiekunów oraz właścicieli wszystkich serwerów. Myślę, że Wasze zdanie jest tutaj kluczowe. 

Liczę, że temat nie zostanie zmieciony pod dywan i przynajmniej część z Was poważnie to przeanalizuje.

P.S. Ostatnia prośba na dziś - niech ktoś "ważniejszy" oznaczy grupy właściciel/opiekun serwera. Mnie niestety nie wolno :( 

Edit:

Pojawiają się pierwsze wypowiedzi, więc może mniej formalnie napiszę jak to widzę.

Nie chcę, żeby to był obowiązek właścicieli nadawać flagi. Niech każdy decyduje o swoim serwerze jak chce.

Jeśli propozycja zostanie zaakceptowana, powinien powstać temat informujący, że flagi dla UBT są mile widziane aczkolwiek nieobowiązkowe

Każdy UBT piszący do właścicieli serwerów z prośbą o nadanie uprawnień do bansa mógłby się na taki temat powołać i poprosić o flagi, a to czy właściciel się zgodzi niech pozostanie jego decyzją.

@  Bati słusznie zauważył konieczność znajomości regulaminów, ale tu też widzę rozwiązanie: Jeśli zrobisz coś źle, ryzykujesz utratę rangi UBT lub samych uprawnień na tym konkretnym serwerze. 

Pojawiły się też jakieś prywatne propozycje przywrócenia multi admina. Dla mnie bez sensu - dlaczego ktoś ma otrzymać flagi na wszystkich serwerach bez obowiązku wyrabiania x godzin czy x banów? Wtedy nikt nie będzie chciał być adminem jednego serwera.

Do obowiązków UBT należy szybka reakcja na odwołania i zgłoszenia (a do tego najlepiej trafny werdykt). Niech te flagi będą "nagrodą" na wieczorną gierkę.

Jeśli dobrze to zrozumiałem to chcesz połączyć rolę UBT z MA? Moim zdaniem mógłby to być fajny pomysł i rzeczywiście nie zauważyłem w tym minusów. Osobiście jestem na tak (jeśli źle interpretują twoją propozycję wytłumacz mi to na pv xD).

Guest

W dużym skrócie tak. Chodzi o to, aby każdy UBT miał flagi admina na serwerach. Przecież i tak banujemy :D

• Like 4

Dziwię się, że ubt nie miał już wcześniej flag na serwerach, bo w teorii do bansa maja dostep, a na serwerze nie? dziwne, ze nie padla wczesniej taka propozycja - na tak.

Jedyny problem moze byc z tym czy inni wlasciciele maja chceci i potrzebe do nadania uprawnien na ich serwerach.

//Tak jak mówi @  Chumi - jest bardziej, niz prawdopodobne, ze beda wynikac jakies problemy w zwiazku z roznymi regulaminami serwerów dlatego mam tez propozycje m.in. na dodanie "uniwersalnego regulaminu" UBT podczas GRANIA NA SERWERACH,  który miałby za zadanie wyśrodkować zasady tak, aby kazdej ze stron pasowało wszystko. Musiałoby być stworzone przez kogos z administracji forum i "zapieczętowane" przez włascicieli serwerów. Taka luźna propozycja, choć wiem, że mogą być lepsze.

Co do integracji admin-gracz, wydaję mi się, że lepiej jak gracze czasem nie wiedzą kto jest administratorem. Jeżeli będą chcieli kogos zawiadomić o cziterze  itp.. na pewno macie jakieś powiadomienia (!report), który członek ubt tez by mogl miec dostep bez potrzeby pisania steam pv.

Edited by Boshy
  • Like 4

Moim zdaniem trochę się syf może zrobić. Ludzie zamiast pisać podania na admina danego serwera zaczną składać podania na UBT bo po co mieć flagi na jednym serwerze jak można mieć na wszystkich. To jest moje takie ogólne zdanie ale oczywiście biorę pod uwagę, że nie każdego przyjmujecie i pewnie by się musiały zmienić wymagania na ową rangę. Jak kiedyś byłem UBT to stosowałem zasadę banowania przez bansa po prostu na innych serwerach. Fakt trochę z tym zachodu ale dla chcącego nic trudnego. Dlatego mimo wszystko jestem neutralny w teh kwestii

@  dbk - To widzę, że się trochę pozmieniało. W takim razie bardziej bym poszedł za nadaniem UBT flag w bansie.

Guest
(edited)

Aktualnie UBT ma zakaz banowania przez web poza zgłoszeniami cziterów, stąd moja propozycja.

Edited by Guest
  • Like 3

Jestem za!

Myślę, że jeśli jest ktoś to dobrze zrealizować, sprawnie, zachęcić właścicielów, czemu nie? Z drugiej strony, w takim momencie trzeba wymagać od członka UBT znajomość regualminów serwerów. Kolejny aspekt jest taki, że UBT jest stricte od oceniania, dawania werdyktów. Sam nie wiem co do końca myśleć, osobiście jestem za, nie widzę w tym większego problemu.

//Edit:

@  dbk Z karaniem użytkowników za nieprzestrzeganiem regulaminu stosunkowo dobry pomysł, ale czy wtedy ktoś będzie chciał podjąć ryzyko? Mimo wszystko nadawać uprawnienia na serwer, wraz z uprawieniami do SB, to nie problem. Dalej jestem za!

• Like 3

Jestem totalnie ZA!

UBT i tak decyduje o tym czy ktoś jest czysty czy nie tylko ze na forum. Wprowadzenie czegoś takiego było by bardzo dobrym rozwiązaniem gdy np. ktoś z członków UBT gra na serwerze i przypadkowo zauważy nietypowe zachowanie gracza/podejrzenie o cheaty. Można takiej osobie dać bana jeśli używa wspomagaczy bez wołania admina, czy tej całej formalności na forum I zgłaszanie takiego gracza. Dziwi mnie fakt że nie było to wprowadzone od początku. Jak dla mnie same plusy, i liczę że coś takiego zostanie wprowadzone.

• Like 3

Jak najbardziej na TAK

Będzie to korzystne dla obydwu stron jak i dla właściciela jak i dla UBT w tym wszystkim a tym bardziej ze osoby z UBT nie są brani z pierwszej łapanki tylko godni pełnego zaufania,  oraz tak jak koledzy u góry wspominali dziwne ze to wcześniej już nie występowało i tyle zmagań było z tym wszystkim xD

• Like 4

Co prawda sama propozycja nie należy do najgorszych, jednak należałoby spojrzeć na nią z innej strony.

Każdy serwer ma swój własny regulamin, i o ile w pewnym stopniu są one podobne, to jednak zawsze jest co najmniej jeden punkt różnicy.

Wprowadziłoby to taki lekki "misz-masz" wobec prób sprawdzania, czy UBT należycie wywiązuje się z danej funkcji, dodając, iż nie zawsze jest on osobą znaną na serwerze, co jest, przynajmniej dla mnie, kluczowym elementem integracji adminów wraz z graczami. Mogłoby to nieść za sobą pewne konsekwencje, które nie są pożądane przez żadną z stron.

Ciężko jest również rozpatrzeć kogoś na dane stanowisko bez spojrzenia na to jako osobę, a nie grupę. Są ludzie, którym osobiście ufam bardziej, są i tacy, którzy zaufania ogromnego nie wzbudzają. Dlatego również na posadę admina serwera są inne wymagania, niż na UBT.

W moim przypadku, i myślę że zgodzą się ze mną współwłaściciele mojego serwera, jeżeli UBT bywa dość często na serwerze, zachowuje kulturę i nie wykazuje nagannych zachowań, może napisać do mnie/nas z prośbą o nadanie rangi.

Nie odrzucam propozycji, jednak istnieją lepsze sposoby na pozbycie się opisanego przez autora problemu.

// EDIT

@  Boshy - co do regulaminu, mogłaby być też zasada, że UBT będą mieli możliwość jedynie banowania graczy za cheatowanie. W zasadzie, pozycja UBT głównie wiąże się z banowaniem osób oszukujących, więc, co powinno zostać stwierdzone podczas rekrutacji, mają do tego kompetencje. Wtedy problem z regulaminami sam by się rozwiązał, bo z tego co kojarzę, to żaden serwer nie pozwala na tego typu zachowania. To właśnie jest jeden z "innych sposobów" na pozbycie się wyżej opisanego problemu.

• Like 9

1 godzinę temu, Boshy napisał(a):

Dziwię się, że ubt nie miał już wcześniej flag na serwerach, bo w teorii do bansa maja dostep, a na serwerze nie? dziwne, ze nie padla wczesniej taka propozycja - na tak.

Jedyny problem moze byc z tym czy inni wlasciciele maja chceci i potrzebe do nadania uprawnien na ich serwerach.

Kolega wyjął mi to z ust. Również jestem na TAK

• Like 4
  • KAT 1

Jestem jak najbardziej za, ułatwbiłoby to pracę adminom, co za tym idzie na dobre serwera. Zdarzały mi się sytuacje, gdzie sam @  dbk  prosił mnie o wbicie na serwer i zbanowanie cheatera. UBT to ranga godna nie tylko działania na sieci, ale też serwerach.

• Like 4

Szczerze jako "były" UBT, naprawdę nigdy nie myślałem nad tym, aż tak. Rzeczywiście ranga MA nie ma zbyt bardzo sensu, bo trzeba naprawdę było się postarać o nią i było na niej ciężko, trzeba było się wykazać bardzo dużą aktywnością wtedy na serwerach, pamiętam to dobrze. Imo jakby nie głupie by było połączenie tego z UBT, bo ma to sens. UBT jedyną opcją jak już to jest banowanie przez SB co zajmuje, troszke czasu żeby jednak wejść napisać nick itp. A tak to jakby rzeczywiście UBT miał dostęp do komend na serwerach to było by to na pewno, bardzo duże i fajne ułatwienie. Jeśli rzeczywiście dojdzie więcej serwerów to na pewno dojdzie bardzo duzo pracy przy tym, a ponieważ nie ma tak duzo UBT, może być ciężko. Więc, jeżeli właściciele serwerów by się zgodzili ja nie widzę w tym problemu, żeby nadać rangę dla członków UBT na serwerach. Oczywiście w takim wypadku, też wtedy ci co mają takową rangę UBT, musieli by pokazać swoją aktywność i chęci do pracy. Ciekawa propozycja jestem jak najbardziej za. 

• Like 5

Była już kiedyś taka propozycja, nie oficjalnie na forum, ale proponowałam to Karcokowi i nie przeszło. To, że UBT miałoby dodatkowo admina nie jest jakimś dużym problemem. Pytanie co w przypadku, kiedy złoży się tak że 3/4 teamu UBT (obecnie 3 osoby - załóżmy że jest nawet 5) nada bany graczom, którzy dobrze się kryją. Wlecą odwołania i wtedy Ci członkowie co nadali bana nie mogą zająć się odwołaniem, powiedzmy jeden jest na urlopie, drugi będzie poza domem. W skrajnych przypadkach obowiązki przejdą na administrację oraz właścicieli co wydłuży czas oczekiwania. Propozycja jest dobra, ale trzeba by dużo większego składu w UBT, obecnie mamy 16 serwerów, ma być więcej...  Chyba, że powiedzmy tylko połowa miałaby tego admina a połowa nie.

• Like 2
  • I love it 1

Propozycja jest dobra i ma dużo sensu. Pozostaje jednak pytanie czy wszyscy właściciele się na to zgodzą oraz czy jest to koniecznie potrzebne. Założenie jest faktycznie idealne, ale jak to wyjdzie w praktyce - tego nie możemy przewidzieć. Samo rozpatrywanie demek jest czasochłonne, a jeśli ma do tego dochodzić jeszcze reagowanie na zgłoszenia może okazać się, że niektórym UBT zabraknie czasu na jedno lub drugie. Nie bez powodu wcześniej było rozdzielenie na dwie rangi: UBT i MA. Faktycznie ranga MA miała od początku niewłaściwe założenia i obecnie całkowicie straciła sens, gdy żaden właściciel nie ma więcej niż dwóch serwerów, ale jeśli jej kompetencje połączyć z UBT to liczba członków musiałaby się znacząco zwiększyć, o czym wspomniało dużo osób wcześniej. Jestem za, a raczej nie wykluczam takiej możliwości, jednak o samym nadaniu permisji musi zdecydować właściciel konkretnego serwera.

• Like 4

Przyjmujemy propozycję, ale będzie to wprowadzone na próbę. Jeżeli się nie sprawdzi, to opcja to zostanie usunięta. Właściciele serwerów zostaną oczywiście powiadomieni i zapytani. Przypominam, że to oni mają główny głos czy nadadzą uprawnienia. Nie muszą się na to zgadzać. 

• Like 6
  • I love it 1

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.