Skocz do zawartości
BIG GIVEAWAY - Nóż z hakiem oraz inne skiny ×

Rekomendowane odpowiedzi

• Legenda
  • Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem.
Opublikowano

image.png.d2d07f85f191dc9b5b7391eec0c08666.png

z @  Ejdrien.

image.png.845da46b19f7f89894ca4f5c881c6366.png

T: Dzień dobry wszystkim Katom! Dziś mamy zaszczyt powitać @  Ejdrien. `a, znanego teraz jak Brajanek! Wszystkie Dżesiki w okolicy chcą wiedzieć, skąd ta nagła zmiana nicku? Pod jakimi nickami można Cię było jeszcze widywać?
B: Hej, bardzo mi miło, że mogę wziąć udział w wywiadzie. Skąd wziął się Brajanek? Raz dla żartu zostałem tak nazwany przez @  ElementaR `a i oczywiście było, że nie mam psychy ustawić sobie tak na forum xD Jeżeli chodzi o inne nicki, to pierwszym, jaki pamiętam, był Adrianegg, ale nie przypominam sobie, skąd to się wzięło. Obecnie używam @  Ejdrien.

T: Może drzemie w Tobie trochę taki Brajanek, któremu ulegają wszystkie Dżesiki Hyhy. Lubisz własne imię? Może przedstaw wszystkim jak ono brzmi oraz czy jesteś z niego zadowolony? A może wolałbyś być prawdziwym Brajankiem?
B: Oryginalnie na imię mam Adrian, drugiego nie posiadam. Nie do końca je lubię, ale z drugiej strony nie wiem jakie inne mógłbym mieć, żeby mi się podobało. A Brajankiem raczej nie chciałbym być :D

T: Niby popularne imię w tych czasach, ale mało kto faktycznie chciałby się tak nazywać. Masz może jakąś ksywę lub miałeś kiedykolwiek? Jak najbardziej lubisz, gdy się do Ciebie zwraca?
B: Mało kto zwraca się do mnie po imieniu, jedynie ludzie w pracy. Znajomi najczęściej mówią do mnie, a niektórzy po prostu @  Ejdrien. Long story short, przez całe gimnazjum miałem ksywę Obornik, ktoś pierwszego dnia przekręcił moje nazwisko i już tak zostało XD

T: Widać, że to ksywa nie tylko ze świata cs’a! @  Ejdrien. , gdzie pracujesz? Jak długo i czy jesteś zadowolony ze swojej pracy?
B: Pracuję w sklepie, dokładniej w Aldi
https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcS4k7EhYwt6-KlbJxhaLQ3T0cWwIMe5P4r1HGFctMY8k2bZMTkuL06kz_RrShFURGnJ_oU&usqp=CAU. 1 grudnia będzie rok. Czy jestem zadowolony ze swojej pracy to ciężka sprawa, to znaczy w sumie to zależy od dnia. Wiadomo, że praca w usługach jest stosunkowo najgorszą, bo nigdy nie wiadomo na jakiego klienta trafisz. Jeżeli chodzi o sklep spożywczy, tudzież bardziej supermarket w moim przypadku, to co najmniej kilka razy ludzie przerywają Ci pracę i są w stanie zapytać o totalne głupoty. Ale jeżeli wziąć pod uwagę ekipę, do której trafiłem, to mam wrażenie, że chodzę tam dla nich, żeby bardziej im pomagać niż pracować dla samej firmy. Póki co, nie planuje zmiany pracy, no chyba, że nie przedłużą mi umowy.

T: Praca ciekawa na swój sposób mająca oczywiście swoje plusy i minusy. Mimo wszystko nie ma co przypisywać tej pracy jako najgorszej, bo są znacznie gorsze zawody. Skoro dobry pracownik, to czemu go tracić! Ekipa i klimat są równie ważne. Pracą marzeń mam wrażenie, że to zajęcie chyba dla Ciebie nie jest, jaka jest zatem Twoja wymarzona praca?
B: No tak, wymarzona nie jest, po prostu wziąłem, co było. Zawsze marzyłem o pracy w schronisku ze zwierzętami, ale za to raczej ciężko się utrzymać. Oprócz tego zawsze chciałem być wolontariuszem, no ale to już praca charytatywna i trzeba na to znaleźć czas i chęci po normalnym dniu pracy Z wykształcenia jestem grafikiem komputerowym, więc może praca w jakiejś drukarni.

T: Na pewno prędzej czy później znajdzie się jakaś praca, która będzie idealna dla Ciebie i będziesz z niej w 100% zadowolony! Udało Ci się uczestniczyć kiedyś w jakimś wolontariacie? Co najbardziej Ci się w tym podoba?
B: Najbardziej w wolontariacie podoba mi się bezinteresowne niesienie pomocy ludziom lub też zwierzętom, w sumie to bardziej skłaniałbym się ku zwierzętom Chciałbym kiedyś działać w jakiejś fundacji dla zwierzaczków, ale tak jak napisałem wyżej, brak czasu i sił po dniówkach. Póki co, brałem udział w WOŚPie
https://cdn.freebiesupply.com/logos/thumbs/2x/wielka-orkiestra-swiatecznej-pomocy-logo.png, ostatnie 2 lata odpuściłem z uwagi na epidemię, ale w przyszłej edycji mam zamiar wziąć udział.

T: Super sprawa! Widać, że masz dobre serduszko i strasz się dzielić tym z innymi jak tylko możesz. Jaka była najlepsza rzecz, którą zrobiłeś dla drugiego człowieka? Może pamiętasz i chciałbyś podzielić się również sytuacją, w której ktoś również Ci pomógł?
B: Jeżeli chodzi o rzecz, którą zrobiłem dla drugiego człowieka, to nie pamiętam, nie liczę tego tak szczerze. A jeśli chodzi o pomoc dla mnie, no to jest zbiórka, którą swojego czasu stworzyłem na potrzeby wyprowadzki z domu, ale szczegółów raczej nie będę ujawniał.

T: Dobry incydent, a szczególnie gdy to drugi człowiek wyciąga pomocną dłoń, a czasami jest ona niezbędna, by zrobić kolejny krok naprzód. Adrian, co zazwyczaj lubisz robić w wolnym czasie?
B: Z uwagi na pracę, wolny czas zazwyczaj spędzam na graniu w gierki, przeglądaniu YT lub przeglądaniu forum. Czasami oglądam stare polskie filmy i seriale. Oprócz tego lubię oglądać mecze piłki, ale jedynie mojego ukochanego Lecha Poznań
LECH POZNAŃ Logo PNG Vector (EPS) Free Download Od czasu do czasu również wybieram się na samotne spacery po mieście, żeby trochę zregenerować psychikę ;x No i niedawna również spędzam czas z moimi współlokatorami.

T: Spacery, forum i czas z ulubionymi osobami to dobry czas i trzeba korzystać jak najwięcej! Lech Poznań, drużyna również warta swojej uwagi. Dlaczego akurat oni? Co według Ciebie ich wyróżnia?
B: Urodziłem się w Wielkopolsce, a pochodzę z miasta, które leży dość niedaleko Poznania. W Poznaniu również zacząłem studia, jednak niestety musiałem je przerwać ze względu na wyprowadzkę. Od małego w sumie oglądałem z tatą mecze, więc jakoś cały czas u mnie w serduszku jest ten tzw. "Kolejorz".

T: Kolejorz zawsze w sercu! Może zechciałbyś się podzielić z nami, jaki kierunek studiowałeś i dlaczego akurat taki wybrałeś? Nie chciałeś kontynuować nauki w innym mieście?
B: Studiowałem przez rok Inżynierię Zarządzania ze specjalizacją BHP na Wyższej Szkole Bankowej w Poznaniu. Wybrałem taki kierunek, ponieważ wydawał mi się dla mnie najbardziej odpowiedni. Na razie, to brakuje mi pieniędzy i sił, żeby kontynuować naukę tutaj, ale może kiedyś wrócę.

T: Nauka to potęgi klucz i nigdy jej za wiele. Może akurat uda się kiedyś powrócić do studiowania. Powiedz nam, gdzie aktualnie mieszkasz i czy jesteś zadowolony z miejsca, w które udało Ci się przeprowadzić.
B: Obecnie mieszkam w Katowicach i szczerze, nie wyobrażam już sobie teraz powrotu do domu.

Katowice Logo PNG Transparent & SVG Vector - Freebie Supply

T: Dobrze, że udało Ci się uciec z tego miejsca i możesz rozpocząć nowsze, lepsze życie. Jak się czujesz po przeprowadzce? Uważasz, że to była najlepsza z Twoich decyzji?
B: Tak, uważam, że była najlepsza z moich decyzji w życiu. Czuję się całkiem dobrze, raz lepiej raz gorzej, aczkolwiek o wiele lepiej niż w swoim domu rodzinnym.

T: Dobrze, że jest znacznie lepiej i możesz w końcu odetchnąć od wielu problemów, przez które na pewno było ciężko. W jaki sposób najczęściej radziłeś sobie (lub radzisz), gdy masz gorszy dzień?
B: Lubię chodzić na spacery, kiedy jest mi gorzej. Bardzo dużo pomaga mi muzyka, zmusza czasami do przemyśleń, a czasami słucham jej po prostu, żeby przysłowiowo "dobić się jeszcze bardziej". Generalnie nie mam jakiegoś wyszukanego sposobu na radzenie sobie z gorszymi dniami lub jak kto woli, z codziennością ;v

T: Są takie dni, że człowiek ma ochotę po prostu wyrzucić to wszystko z siebie, ale nie zawsze się to udaje i jest tylko gorzej. Adrian, jakie masz marzenia i cele?
B: Ciężko powiedzieć, ale odpowiem cytatem z pewnego utworu - "Mam plany na sznurek albo i na kredyt. Chcę mieć rodzinę i dobry samochód. Naj*bać się winem i wrócić do domu."

T: Prosty przekaz i proste rzeczy uszczęśliwiają człowieka najbardziej. Jaki jest Twój ulubiony gatunek muzyczny oraz utwór?
B: Zazwyczaj mam problem z wyborem ulubionych utworów, aczkolwiek jeżeli chodzi o ulubiony gatunek, to niezmiennie jest nim rap, oprócz tego trochę rock i hardstyle. Wymienię kilka kawałków, które obecnie są najczęściej przeze mnie słuchane lub wracam do nich co jakiś czas: Filipek - Martwa Strefa 2/List pożegnalny, alan - placebo, vkie - porozmawiajmy o planach 1 i 2, Eripe - Piękny słoneczny dzień, Intruz - Pola makowe

T: Na pewno utwory niektórym znane lub dopiero będą warte poznania po odsłuchaniu. Może zatem zajrzyjmy w sferę kinomaniaka! Oglądasz może jakieś seriale? Może masz swój ulubiony film/serial?
B: Rzadko oglądam seriale, bo jakoś nie znajduję na to czasu. Z seriali wybrałbym Ślepnąc od świateł, Zmiennicy i Czas Honoru, a z filmów - większość starych polskich filmów typu Czas Surferów, Psy itp. + do tego Ośmioklasiści nie płaczą.

11.png ZMIENNICY-REKONSTRUKCJA-CYFROWA-BOX-5-DVD-FOLIA.png czas-honoru-sezon-6-w-iext120438082.jpg 7191535.3.jpg MV5BZGQwODdkOTctYWRlNC00ZjcyLWE4ZjctODQxZGVlM2YyMzViXkEyXkFqcGdeQXVyMjMwOTA0Ng@@._V1_.jpg 7718740.3.jpg

T: Widać, że lubisz klasyki, a one nigdy nie wychodzą z mody i zawsze będą na czasie! Powiedz nam Adrian, jak najbardziej lubisz się ubierać? Może masz swój ulubiony styl albo po prostu nie przywiązujesz do tego większej wagi?
B: Głównie nie przywiązuje do tego wagi, aczkolwiek najczęściej noszę jeansy i bluzy, bądź też dres.

T: A jak! Ważne, aby zawsze być sobą! Potrafisz może gotować? Czy jest to raczej Twoja słabość lub coś, co jeszcze przed Tobą?
B: Sam uważam, że nie potrafię gotować i umiem spalić wodę na parówki. Choć przez ostatni rok gotował dla siebie i się nie otrułem, więc może nie jest tak źle.

T: Myślę, że odrobinę Makłowicza czy hell’s kitchen i będziesz tworzyć sam swoje domowe cuda! Może masz zatem swoje ulubione danie oraz takie, które bardzo chciałbyś spróbować?
B: Uwielbiam wszelkie makarony oraz ryż z kurczakiem.

T: Podstawowe dania zawsze smakują najlepiej! Może skoro już o jedzeniu mowa to masz swój ulubiony trunek alkoholowy oraz bezalkoholowy?
B: Wiadomo, że nie ma nic lepszego niż zimne piwko po pracy Lubię też czasami wypić sobie winko. A z wyższych procentów oprócz wódki, lubię słony karmel i Jagerka.

T: Po pracy piwko zawsze wchodzi jak złoto! Może masz jakąś zabawną sytuację, która wydarzyła się po spożyciu znacznej ilości alkoholu i chciałbyś się nią z nami podzielić?
B: Raczej nie mam czym się podzielić, nie wypije dużej ilości alkoholu.

T: To i lepiej! Zawsze to organizm zdrowszy i nie ma piekielnego kaca. Brajanek, jak aktualnie oceniasz swój stan zdrowia? Uważasz się i jesteś względnie zdrowym osobnikiem tego globu?
B: Tak szczerze to nie wiem, nie mi to oceniać. Ale chyba nie jest najgorzej, póki mam siłę wstawać do pracy. Stan zdrowia psychicznego pominę.

T: I byle zawsze tak było, a kondycja fizyczna czy psychiczna rosła tylko w siłę! Jaka codzienna czynność sprawia Ci najwięcej trudności?
B: Wszystko zależy od dnia i pory roku w sumie, ale chyba nie ma takiej czynności.

T: I bardzo dobrze! Masz może swoją drugą połówkę, bądź kogoś na oku? Jakie cechy są dla Ciebie ważne u kobiety lub wybranki serca?
B: Mam jedną osobę na oku i to w dodatku z forum, ale niestety ona chyba mnie nie ma. Tak szczerze to nie mam chyba jakiegoś ideału czy czegoś w tym stylu, ale myślę, że chciałbym po prostu, żeby mnie doceniła i zaakceptowała to, jaki jestem i ogółem, żeby darzyła mnie szacunkiem, tak samo, jak ja ją.

T: Szacunek jest oczywiście równie ważny, bo na nim także buduje się relacje. Nie martw się! Prędzej czy później ktoś doceni oraz w pełni zaakceptuje nie tylko osobowość i temperament, lecz Ciebie w całej okazałości. W jakich sytuacjach najczęściej się irytujesz bądź stresujesz? Co doprowadza Cię do szału?
B: Kiedyś stresował mnie po prostu kontakt z drugim człowiekiem. Obecnie najbardziej irytują mnie niektórzy klienci i ich głupie pytania o wszystko.

T: Nie inaczej, bo człowiek to przecież chodząca encyklopedia, która zna odpowiedzi na wszystkie pytania włącznie z lokalizacją każdego grama kurzu na danej półce :kappa: Jak myślisz, co sprawiło, że pokonałeś swoją barierę i czy masz jeszcze jakieś, które chciałbyś przełamać?
B: Myślę, że najbardziej w tym aspekcie pomogła mi właśnie praca, ponieważ jakby nie było zostałem zmuszony do kontaktu z klientem.

T: Jak to mówią - najprostsze rozwiązania są najlepsze. Jaki według Ciebie jest Twój największy atut?
B: Moim zdaniem nie posiadam żadnych atutów.

T: Więcej wiary w siebie! Posiadasz je z pewnością jak każdy człowiek, musisz tylko je odnaleźć i w pełni wykorzystać. Gdybyś mógł zmienić jedną rzecz/prawo w Polsce co by to było?
B: Chętnie zmieniłbym obecną władzę, ale z drugiej nie ma w Polsce osób, które dobrze zarządzałyby tym krajem - i tak źle i tak niedobrze. W sumie to wprowadziłbym z powrotem niedziele handlowe. Oprócz tego zlikwidowałbym przymusowe płacenie ZUSu - szansa na skorzystanie z odłożonych pieniędzy jest szczerze znikoma.

T: Owszem. Ciekawe spostrzeżenia także warte swojej uwagi. Masz może swoje ulubione święto? Może jest jakiś dzień w roku, na który zawsze wyczekujesz z niecierpliwością?
B: Raczej nie mam takiego dnia, nie przepadam za świętami ogólnie.

T: A mamy tyle fajnych świąt… np. dzień bez stanika HyHy. No dobrze. Przejdźmy zatem już do części związanej ze światem bardziej odrealnionym. Znamy Cię z bycia Brajankiem. Powiedz nam, jak właściwie się znalazłeś na Katujemy?
B: Właściwie to nie pamiętam dokładnie, ale chyba szukałem sieci, żeby się gdzieś zadomowić i wtedy trafiłem na sieć, która akurat łączyła się z Katujemy. No i tak już zostałem.

T: Pamiętasz, jak długo już tutaj z nami przebywasz?
B: Jeżeli liczyć moje poprzednie usunięte konto to myślę, że byłoby z 4 lata.

T: Spory kawał czasu! Miałeś jakieś rangi funkcyjne w tym czasie? Zechciałbyś pochwalić się, jakie to były stanowiska?
B: Tak, tylko admina na serwerze DD2 1.6

T: Myślałeś o jakiejkolwiek innej randze funkcyjnej kiedykolwiek? Może widziałbyś siebie jeszcze w innych barwach?
B: Nie, nie mam już tyle zapału i chęci, co kiedyś.

T: Przebywałeś zatem na innych forach wcześniej niż na Katujemy i pełniłeś jakieś funkcje?
B: Tak, na mojej pierwszej sieci pełniłem również funkcję admina na kilku serwerach 1.6 oraz Redaktora, tak samo kilka lat później. W międzyczasie próbowaliśmy też ze znajomym otworzyć swój projekt, ale niestety brakło funduszy.

T: Własne projekty niestety nie zawsze są dobrym rozwiązaniem i często kończą się niepowodzeniem. Jest coś, czego brakuje Ci na naszej sieci?
B: Jedynie serwerów 1.6

T: Może z czasem się pojawią. Kto wie! Co według Ciebie jest zatem najważniejsze na naszej sieci, co ciężko dostrzec na tle innych?
B: Z perspektywy tego, że jestem już kilka lat, to na pewno jest to atmosfera. Teraz już chyba nie potrafiłbym zmienić sieci i wbić się w nowe towarzystwo.

T: 4 lata to sporo czasu i człowiek potrafi się przywiązać. Masz może swoje ulubione miejsce na forum? Może dział lub serwer?
B: Na forum to pewnie chatbox, a oprócz tego TS.

T: Ma swój urok i smaczek! Chciałbyś się pochwalić, kogo z forum znasz już osobiście, a kto jest wciąż na Twoim celowniku, aby poznać?
B: Znam @  Gosia ?! , @  Rudzia , @  ElementaR , @  PanPukawka , @  Night0oo , @  LEGENDAR . Najbardziej chciałbym spotkać się z @  M4A1 :pepel: , a oprócz niej @  dbk , @  Bulbożul , @  Rumuuun @  visca @  dejmano , @  k ejmaN , @  BaNaN Właściwie to każdego chętnie bym poznał :kotek:

T: Może uda się spotkać i niejednego browara obalić! Wyobraź sobie, że jesteś Niemcem rządzącym tym forum. Jakie zrobiłbyś roszady w rangach? A może wszystko jest na swoim miejscu i potężny Karcok idealnie sprawuje pieczę nad tym projektem?
B: Nie mnie to oceniać, ale moim zdaniem wszystko jest na swoim miejscu.

T: Oby tak zawsze było! Powiedz nam Brajanek, jaki stereotyp panujący w Internecie, według Ciebie, jest najbardziej irytujący?
B: Hmmm, nie wiem, czy to się pod to zalicza, ale wydaje mi się, że poprzez Internet wykształcił się stereotyp o przyjaźni damsko męskiej, tzn. że przyjaźń pomiędzy kobietą a mężczyzną nie ma prawa istnienia i zmierza tylko do stosunków fizycznych.

T: Popularny stereotyp i według niektórych nierealne zjawisko. Co zatem sądzisz o związkach przez Internet?
B: Tak szczerze to ciężko powiedzieć, chyba każdy miał taki etap w życiu, ale w większości przypadków, nic z tego nie wychodzi. To jak loteria, bo jedna na sto osób akurat może się okazać tą jedyną, idealna.

T: Właśnie tak. Nigdy nic nie wiadomo, a szczęście i miłość nie wybiera. Może jest jakaś rzecz w internecie, którą uwielbisz oraz taką, która niezmiernie Cię irytuje?
B: W sumie to jest ciekawe pytanie. Najbardziej chyba uwielbiam możliwość poznawanie coraz to nowych osób w Internecie. Czasami można spotkać naprawdę wyjątkowe osoby, które są w stanie zmienić Twoje życie o 180 stopni :pepel: A co mnie irytuje? Chyba po prostu głupi (tak jak ja :kappa:) i nietolerancyjni ludzie.

T: Prawda. Internet to wykopalisko przeróżnych osób i nigdy nie wiadomo, kto naprawdę kryje się po drugiej stronie ekranu. Wyobraź sobie, że masz pełną władzę w środowisku internetowym. Co byś w nim zmienił?
T: Szczerze to ciężko powiedzieć, za dużo możliwości, pewnie nie wiedziałbym co zrobić.

T: Adrian, powiedz nam jeszcze jakich mediów społecznościowych używasz i które są Twoimi ulubionymi?
B: W sumie to mało korzystam z mediów społecznościowych. Na co dzień korzystam z Instagrama w celu oglądania słodkich piesków, kotków i lisków :pepel: , trochę korzystam też ze Snapchata, chociaż powoli odechciewa mi się już wysyłać ludziom coś codziennie xD Aczkolwiek mam tam kilka osób ze starych znajomych, więc mogę być chociaż trochę na bieżąco, co się dzieje u nich. Jeżeli chodzi o FB, to używam jedynie Messengera, samego "fejsa" przeglądam dość rzadko. Jeżeli zakwalifikujemy Discorda jako media społeczności, to będzie to najczęściej przeze mnie używane. Uczestniczę w miarę na bieżąco w życiu serwerów DC kilku streamerów i znajomych.

T: Może chcesz podzielić się, kto znajduje się w gronie Twoich ulubionych streamerów?
B: Obecnie same streamy już rzadko oglądam, bardziej zostałem w tamtych środowiskach na Discordach. Pomijając tych większych streamerów typu Xayoo lub Pago, gustowałem bardziej w tych mniejszych, takich jak Doolkaa czy laucilka. W sumie przez Twitcha poznałem moich poprzednich współlokatorów :dogel:

T: Szczerze mówiąc, żadna z tych osób nic mi nie mówi, ale fajnie, że masz na to zajawkę! Powoli będziemy zbliżać się do końa wywiadu. Chciałbyś na koniec coś dodać od siebie lub kogoś pozdrowić?

B: Dziękuję za możliwość uczestniczenia w wywiadzie, mimo tego, że nic nie znaczę na tym forum :KEKW: Chciałbym pozdrowić @  Gosia ?! , @  Rudzia , @  ElementaR , @  Titania , @  M4A1 , @  happy. , @  Karcok , @  dejmano , @  Asuna , @  Vanilla. , @  dbk , @  Night0oo , @  Bulbożul , @  WZL , @  Horazon , @  PanPukawka , @  Devil Eyes , @  k ejmaN , @  BaNaN , @  Vixie , @  Łasica , @  Rumuuun , @  GaraGT6 i wszystkich innych użytkowników forum.

T: Znaczysz bardzo wiele i jesteś naszą gwiazdeczką na choince, bez której nie byłoby świąt! Dziękuję za pozdrowienia, poświęcony czas i cierpliwość do jakiejś ględy, co tylko chciałaby wszystko wiedzieć i mam nadzieję do zobaczenia, nie tylko na forum!

• Lubię to! 2
  • KAT 1
  • Uwielbiam 13
Opublikowano
1 godzinę temu, Titania napisał(a):

Znaczysz bardzo wiele i jesteś naszą gwiazdeczką na choince, bez której nie byłoby świąt!

Dokładnie @  Ejdrien. ( Brajanek better :D ), bez Ciebie to nie to samo :D

Dzięki za pozdro, szykuj tą dupę i jestem w tych Katowicach jeszcze dziś :mmmDOG:

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.