Skocz do zawartości
BIG GIVEAWAY - Nóż z hakiem oraz inne skiny ×

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużony
Opublikowano

pytanienadziś1.png

Dlaczego większość nastolatków pali papierosy w takim młodym wieku? Jakie są tego przyczyny? 

• Lubię to! 3
Opublikowano

Nie mają skąd brać przykładu.

Jarają się starszymi bo pałą i piją.

Ostatnio wracam z pracy podchodzi do mnie chłopaszek z 13 lat i się pyta czy mam ognia...

FB_IMG_1583876514085.jpg.0ac15a66134e5e4705f71317a9e19d33.jpg

• Lubię to! 1
  • Wow 1
  • Legenda
Opublikowano

Chęć spróbowania czegoś nowego, mocna pokusa, bo inni palą, wpływ rówieśników, przypodobanie się innym, pokazanie, że jest się "kozakiem", bo palisz, bunt wieku nastoletniego. 

Skutkie są takie, że jeżeli ktoś ma słabą wolę, to ta pierwsza fajka jest zapoczątkowaniem nałogu do końca życia.

• Lubię to! 4
  • Donator
Opublikowano

Ehh dla mnie kompletna głópota, chęć pokazania wyższości no i przykład wyniesiony z domu. 

Opublikowano

W sumie wszystko co wyżej napisane się zgadza, głównie szpan oraz spróbowanie zakazanej rzeczy 

Opublikowano

Są ciekawe jak to smakuje, naśladują po palących rodzicach. Chcą zaimponować starszym kolegom lub też chcą się dostosować do swojego otoczenia być takim jak inni. 

• Lubię to! 1
Opublikowano

Bo myślą że są fajni jak yo robią, a rzeczywistość jest zgoła inna

• Zasłużony
Opublikowano

No niestety to, co napisał @ czakto według mnie prawda, ale nie powiedziałbym, że u każdego.

Ja na przykład używam elektrycznych nie w celu dowartościowania się, ale m.in dla smaku i "odreagowania", wcale nie czuję się lepszy, więc trochę nie rozumiem logiki innych ludzi. Bardziej mnie denerwuje, że ci wszyscy "dojrzali i dorośli" ludzie uważają, że oni mogą i są lepsi od tych, którzy nie mogą np. z powodu wieku. Bo przecież każdy kto wspomniał w odpowiedzi do tego tematu "głupota" czy "szpan" na pewno nie wziął chociaż jednego "buszka" mając <18 lat, prawda? :) 

To jest moja subiektywna opinia, nie mam zamiaru się teraz kłócić na ten temat.

• Lubię to! 4
  • Inwestor
Opublikowano

Wpływ kolegów, chęć zaimponowania kolegom, zbyt wczesne "odczucie" bycia dorosłym.

Opublikowano

Ciekawość i wpływ otoczenia.

• Lubię to! 1
  • Zasłużony
Opublikowano

-ciekawość

-kumple którzy palą

-wydaje się to fajne

-niektórzy lubią chuchać dymem(np jak jest zimno albo właśnie papieros)

-może nie ciekawa sytuacja w domu(przemoc domowa itp)

-rodzina pali 

• Lubię to! 1
  • Donator
Opublikowano

Pierwszym autorytetem dla dziecka są rodzice, więc jeśli oni palą, dziecko pewnie prędzej, czy później też będzie chciało spróbować, uważając że jest to jakiś wyznacznik dorosłości, lub po prostu będzie chciało spróbować tego co dorośli z ciekawości. Kolejnym autorytetem po pewnym czasie zaczynają być znajomi, w zależności od tego w jakim otoczeniu obraca się dziecko, może zacząć palić, bo inni palą, bo chce się popisać, pokazać, chce być częścią grupy i nie może odstawać. Tak czy siak, nie polecam. Sama paliłam 6 lat, rzuciłam co prawda z dnia na dzień, bo tak postanowiłam, ale nie każdemu się to udaje. Osobiście uważam, że jest to tylko strata pieniędzy i zdrowia i nie warto w ogóle próbować z jakiegokolwiek powodu ;). Nie popieram również stwierdzenia, że wszystkiego w życiu trzeba spróbować, czy że wszystko jest dla ludzi tylko z umiarem - głupota 😁

• Uwielbiam 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.