Skocz do zawartości
BIG GIVEAWAY - Nóż z hakiem oraz inne skiny ×

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużony
Opublikowano

nietypoweswieto1.png.2614b1db1951be892f4e82b91f31f030.png

Dzisiaj, 25 maja wypada Dzień Piwowara

Wstępnie należy w ogóle powiedzieć kim jest piwowar. Piwowar to rzemieślnik, który zajmuje się warzeniem piwa, a także osoba, która pracuje w przemyśle piwowarskim i browarnictwie.

Piwowarzy znani już byli w średniowieczu, kiedy to piwo stało się jednym z ważniejszych trunków na królewskich dworach. Średniowiecze to okres, w którym nastąpił rozwój nie tylko miast, ale także przemysłu piwnego.

Jak wiadomo, każde piwo ma swoją tajną recepturę dlatego różni się od pozostałych, może być ono owocowe lub z dodatkiem innego mocniejszego trunku - ważne, aby smakowało!

Jednymi z najbardziej znanych mistrzów piwowarskich są Josef Groll, Julius Hohberg, Antoni Thum czy Oscar Kahl.

Główny Urząd Statystyczny przeprowadził badania, z których wynikło, że produkcja piwa w marcu 2018 roku spadła aż o 9,5% w stosunku do marca roku 2017.

Czy wobec tego mamy się niepokoić? Oczywiście, że nie!

Nasi naczelni alkoholicy zadbają o poprawę statystyk.

@ Dudnes@ Ry!@ martini@ Elpablo@ mayor@ Karcok@ Weak'uś. @ Dewey i niedoceniana @ Gosia ?! - czas na Was!

Ciekawostka: Główny piwowar to tytuł, który nosi osoba odpowiedzialna za produkcję piwa w browarach.

Ciekawostka: "Piwowar" to jedyny w Polsce drukowany magazyn poświęcony piwu i piwowarstwu.

Ps. Na dzień dzisiejszy wypada wiele nietypowych, interesujących świąt. Jednak z racji tego, że Nasza sieć składa się głównie z alkoholików, postanowiłam opisać święto wymienione na początku posta. :cryingg: 

piwo_650.jpeg.9ae2eb9320e610cca5a4f2272e5e87e1.jpeg

• Lubię to! 1
  • Haha 5
  • Uwielbiam 3
  • Legenda
Opublikowano

@ Awika.śmiałam się jak głupia, gdy czytałam xD 
No cóż, świętowałabym nawet wtedy, gdybym nie wiedziała o tym dniu, ale teraz przynajmniej mam wymówkę i usprawiedliwienie :cryingg:

• Haha 2
  • Uwielbiam 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.