Skocz do zawartości
BIG GIVEAWAY - Nóż z hakiem oraz inne skiny ×

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużony
Opublikowano

Może nie tyle, co "potrzebna", ale zawsze z takiej 1, czy 2 lekcji nawet przedszkolak coś wyniesie. Nie mówię tu o perfekcyjnej technice, ale coś z RKO na pewno zapamięta, a kto wie - może kiedyś dzięki temu uda się kogoś uratować. :default_smile:

• Lubię to! 1
  • Dzięki 1
  • Uwielbiam 1
Opublikowano

tak, ponieważ tym człowiek starszy to robi się bardziej niechętny na wiedzę, chyba ze go coś ciągnie w tą stronę. Oczywiście są wyjątki  ale jest ich nie wiele. Jak patrzę na obecna młodzież szkolna to jedyne o czym myślą to kiedy w końcu bd czas na telefon lub komp. Nie wiem, czy tylko ja to widzę ale ludzie stali się już od dłuższego czasu obojętni na krzywdę drugiej osoby no i każdy mówi to co ustanowili w cudownym rządzie,, ze jak nie umiesz udzielić 1 pomocy to nie pomagaj bo możesz zaszkodzić." tak więc lepiej kogoś zostawić na pastwę losu niż ruszyć mózgiem i pomóc. Wiem że trochę odbiegłem od tematu ale musiałem. Pozdrawiam

• Lubię to! 2
  • Uwielbiam 1
Opublikowano

Zależy, jeżeli mówimy o dzieciach w przedszkolu to uważam, że nic to nie da...Zacząłbym uczyć godzinę lekcyjną w tygodniu, ale dopiero od 3 klasy szkoły podstawowej, dopiero wtedy dziecko jest w takim wieku, że może coś zrobić.

• Lubię to! 1
  • Zasłużony
Opublikowano

Nie wiem, czy od najmłodszych, ale na pewno przydałaby się taka wiedza gdzieś w podstawówce. Pamiętam, że na lekcji Przysposobienia Obronnego w liceum miałem takie zajęcia.

Nawet byłem zapisany na wyjazd na zawody wojewódzkie z tym związane, niestety przeszkodziła nam powódź w 2010 roku m.in. na Podkarpaciu.

• Lubię to! 2
  • Uwielbiam 1
  • Zasłużony
Opublikowano

Moim zdaniem nie jest potrzebna, ale jednak warto wiedzieć co i jak. Takie sytuacje, w których musimy komuś pomóc zdążają się rzadko, ale jednak.

• Lubię to! 2
  • Donator
Opublikowano

Jestem zdania, że każdy Polak powinien przejść co najmniej kilka lekcji pierwszej pomocy w swoim życiu bo potem jest pełno sytuacji gdzie mógłby uratować komuś życie

a on w tej chwili albo ucieka albo krzyczy, że nie wie co robić.

• Lubię to! 2
  • Uwielbiam 1
  • Legenda
Opublikowano

Oczywiście, że tak. Mimo, że dzieciaki nie mają jeszcze wyrobionych odruchów/empatii itd., ale każda pomoc/nauka się liczy i pisanie jak co niektórzy wyżej, że są wyjątki - puknijcie się w głowę.

• Lubię to! 2
  • Donator
Opublikowano

Może nie od najmłodszych, ale w pierwszej gimnazjum robili nam kursy pierwszej pomocy i zawsze się to może przydać ;) 

• Lubię to! 1
  • Legenda
Opublikowano

Może nie tyle nauka, bo dziecko dorosłemu RKO nie wykona. Ważniejsze jest uczenie empatii od dziecka, której ludzie nie mają. W efekcie co z tego, że większość potrafi udzielać pierwszej pomocy, skoro i tak przechodzimy obok siebie obojętnie? Czasami zwykłe zainteresowanie się drugim człowiekiem może ocalić życie. 

• Lubię to! 1
Opublikowano

Może nie nauka od razu, ale zaznajamianie z tym, że istnieją telefony pomocy czy nauka jak w ogóle zachować się w takiej sytuacji. 

Opublikowano
2 godziny temu, Sheriff napisał:

Stres zrobi tyle, ze większość i tak zapomni :)

dokładnie chciałem to samo napisać

• Lubię to! 1
Opublikowano

Jak najbardziej, tylko co po niej skoro ludzie nic z tego nie wynoszą lub boją się tej pomocy udzielić, by bardziej nie zaszkodzić.

Przede wszystkim KAŻDY ŚWIADEK jakiegokolwiek zdarzenia, w którym ta pomoc jest potrzebna powinien się zatrzymać i zadzwonić po karetkę. :) 

• Inwestor
Opublikowano

Powinni to robić od podstawówki aby dzieci wiedziały jak rozpoznać proste objawy zawału bądź udaru, jest to banalne do zbadania, sam posiadam licencję którą mam na 2 lata i co chwile ją odświeżam i paru osobą już się pomogło nie chwaląc się u mnie w kraju inaczej to działa niż w Polsce bo jak pomogę komuś nawet przy instrukcjach od 112 zostanę posądzony o to, a jeżeli trzymam licencję nic mi się nie stanie.

• Lubię to! 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.