Skocz do zawartości
[GIVEAWAY] Nóż survivalowy | Doppler ×
[GIVEAWAY] Bowie Knife | Gamma Doppler ×

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Ten temat to kontynuacja mojego poprzedniego postu (tego postu), ale ten będzie znacznie, znacznie bardziej obszerny, więc postanowiłem założyć nowy.

Pograłem sporo przez ostatni ~tydzień na serwerze. Gra się naprawde przyjemnie, uważam, że serwer ma dobrą baze do ulepszania. Uważam też jednak, że jest sporo rzeczy niezbalansowanych i dziwnych.

Na czym się skupiłem i jak według mnie powinien wyglądać serwer?

Zacznijmy od tego, że ten serwer to COD 150,5 przez to, że możemy rozdać jedną statystyke co level zamiast dwóch jak to ma miejsce na praktycznie wszystkich innych CODach. Low rate CODy zawsze były najlepsze, zdecydowanie lepsze niż CODy 40001 i nie dziwne, że to jedyne CODy jakie przetrwały.

I właśnie, jako, że to low rate to w swoim założeniu rozgrywka powinna być wolniejsza, zbalansowana, na początkowych levelach bardzo podobna do typowego serwera FFA. Dopiero potem, na wyższych lvlach klasy powinny stawać się znacznie silniejsze.

Jakie są w tym momencie największe problemy serwera?

1. Zbyt duży dmg w ciało - Amadeusz na ~200 lvl bije ~55 w ciało i ~135 z rakiety. Kat na 300 lvl bije ~70 w ciało.  Nowy gracz pada po 2/3 kulach. Olbrzymia przesada. Dzieje się głównie dlatego, że inteligencja po prostu daje zbyt dużo DMG. 10 int => 2 dmg to zdecydowanie zbyt dużo.

Jak to zmienić? Bardzo prosto. Zmienić formułe w klasach i w perkach z 10 int => 2 dmg na 8 int => 1 dmg. Według mnie to idealne rozwiązanie.

2. Zbyt szybkie wbijanie levela - Według mnie powinniście celować w resety co około 2 miesiące. Nie może być tak, że po 3-4 tygodniach już biega max lvl. W pierwszy dzień wbiłem chyba 90 lvl. Nie wydaje się żeby exp za ludzi był jednak zbyt duży. Problemem chyba jest exp za misje i honor. To przez nie wbija się level zbyt szybko. Według mnie wymaga to sporej zmiany.

3. Nie wszystkie bronie są dostępne w klasach - Jest zbyt dużo M4, nie ma darmowej klasy z AUGiem chociażby. Odniose się do tego później przy zmianach w klasach.

4. Darmowe klasy są lepsze od premek - Amadeusz jest lepszy od Myśliwego, Szturmowiec jest lepszy od KATa.

5. /sklep jest całkowicie niezbalansowany - Nieskończone dodawanie sobie HP, do tego możliwość kupna cichych kroków, dmgu, pancerza czy bunny hopa sprawia, że klasy, które je posiadają są całkowicie bezużyteczne.

Jak to zmienić?

Leczenie - Niejednokrotnie strzelało do mnie z 3-4 ludzi i musieli mi zadać 600+ dmg bo po prostu spamowałem sobie leczenie. Nie powinno tak być. Zmienić na możliwość użycia jednego bandaża na runde i maksymalnie ~5-10 bandaży na mape (do testu).

Ciche kroki - Jest to cholernie OP umiejętność. Nie powinno tego być w sklepie. Powinno być to dostępne tylko jaka unikalna umiejętność klasy.

Bunny hop - Ogólnie szybkość bunny hop na tym serwerze jest zdecydowanie zbyt duża. Jeśli jest taka możliwość to powinno to zostać znerfione, a sama możliwość kupna powinna również zostać usunięta. Wystarczy troche kondycji i latasz sobie po mapie z możliwością bycia na respie wroga po 3 sekundach.

+5 DMG i Pancerz - Tak jak pisałem problemem serwera jest zdecydowanie zbyt duży DMG w ciało. Całkowicie niepotrzebne. Skoro DMG do usunięcia to według mnie pancerz też nie jest potrzebny.

Co to może spowodować?

Już teraz honor zdobywa się bardzo łatwo i odkładanie go jest balalnie proste. Gdy usuniemy powyższe rzeczy będzie on zalegał. Trzeba wymyśleć rzeczy na które honor może być wydawany ewentualnie bardzo znerfić jego zdobywanie. Na pewno klan byłby dobrą opcją na pozbywanie się honoru, ale to nadal będzie za mało. Trzeba czegoś więcej, ale nie czegoś co zabija unikalność klas.

Rebalans Klas

Przyjrzałem się trochę klasom i uważam, że sporo im brakuje. Tak jak wspomniałem, po pierwsze, nie ma możliwości grania każdą bronią. Po drugie praktycznie wszystkie klasy mają takie same statystyki bazowe i skupiłem się na tym żeby trochę tu pomieszać (uważam również, że statystyki bazowe generalnie są delikatnie za niskie). Po trzecie niektóre klasy mają umiejętności, które całkowicie do nich nie pasują.

Nie jestem fanem dmg (+int) w klasach, dużo bardziej wole bazowy dmg, a to z tego powodu, że łatwiej to zbalansować.

Oto moje propozycje zmian w klasach. Uważam, że to byłaby bardzo dobra baza do testowania.

Klasy Darmowe:

Aimer => BUFF Statystyk: HP 20 -> 25 , Wytrzymałość: 5 -> 10, Kondycja 10 -> 25

Dla mnie bardzo dobrze zbalansowana klasa. Według mnie należy delikatnie zbuffować statystyki bo nie posiada niczego wielkiego.

Amadeusz => NERF Zabranie rakiety. Zadaje +2 dmg (+int) z MP5. BUFF Statystyk: Kondycja 5 -> 20

Jedna z dwóch najlepszych darmowych klas. W tym momencie to połączenie Amadeusza ze Wsparciem Ogniowym bo posiada rakiete, która również scaluje się z inteligencją... Zadaje chory dmg z MP5, która jest topową bronią na CODzie.

Chemik => ZMIANA Zamiana M4 na AUGa. BUFF Statystyk: HP 20 -> 30, Wytrzymałość 5 -> 10, Kondycja 5 -> 25

Nie ma na ten moment darmowej klasy z AUGiem, a jest zbyt dużo z M4. Ta trucizna to nic nadzwyczajnego, więc statystyki do buffa.

Czołgista => BUFF Dodanie magazynku za killa. BUFF Statystyk: Kondycja 0 -> 15, 

Galil to słaba broń, więc potrzebny jest buff.

Dezerter => BUFF Statystyk: HP 10 -> 20, Kondycja 10 -> 25

Żeby ta klasa miała sens trzeba wymusić komende cl_minmodels o czym @ fr0zen pisał tutaj.

Duch => ZMIANA Dodać większy cooldown pomiędzy przenikaniem.

Klasa OK.

Elektryk => BUFF Statystyk: HP 20 -> 25, Wytrzymałość 0 -> 10, Kondycja 10 -> 20

Klasa OK, tylko minimalny buff statystyk.

Grabieżca => ZMIANA Zamiana Galila na UMP. UMP bazowe +7 dmg i 20% większa szybkostrzelność. BUFF Statystyk: HP 20 -> 30, Wytrzymałość 0 -> 10, Kondycja 10 -> 20

Żadna klasa nie ma UMP. Ogólnie jest to słaba broń stąd +7 DMG i większa szybkostrzelność. Wraz z modułem mogłaby być to ciekawa i grywalna klasa.

Komandos => BUFF Statystyk: HP 20 -> 40, Wytrzymałość 0 -> 15

Sam deagle i nóż to mało, więc statystyki do buffa.

Medyk => BUFF Statystyk: HP 20 -> 30, Wytrzymałość 0 -> 10, Kondycja 5 -> 20

Obrońca => BUFF Dodanie 1/8 na spowolnienie przeciwnika. BUFF Statystyk: HP 40 -> 50 Kondycja 0 -> 10

W porządku klasa, ale jest wolna stąd szansa na spowolnienie przeciwnika.

Pułkownik => BUFF Dodanie 20% większej szybkostrzelność z krowy.  BUFF Statystyk: HP 20 -> 30, Wytrzymałość 10 -> 15, Kondycja 0 -> 10

Nie wiem jak ten DMG zwiększa się wraz ze spadkiem ammo, ale oby nie za bardzo. Jako, że ma taką umiejętność to większa szybkostrzelność wydaje się być interestująca.

Rusher => BUFF Statystyk: HP 10 -> 20, Wytrzymałość 0 -> 5, Kondycja 20 -> 30

Minimalnie większa przeżywalność i prędkość.

Saper => BUFF Statystyk: HP 20 -> 30, Kondycja 5 -> 25

W porządku klasa, statystyki za niskie.

Skoczek => ZMIANA Dodanie +5 dmg z MAC10, nerf prędkości bunny hop, 1/10 na podwójne obrażenia z MAC10 BUFF Statystyk: Kondycja 10 -> 30

Bunny hop jest za OP na tym serwerze. MAC10 brakuje siły ognia stąd trochę dmg i podwójny dmg.

Skrytobójca => BUFF Dodanie +5 dmg z TMP i 1/12 na całkowite uniknięcie dmg. BUFF Statystyk: HP 20 -> 25, Kondycja 10 -> 30

TMP to słaba broń, więc musi być dodatkowy DMG i unik.

Snajper => BUFF Statystyk: HP 0 -> 10, Kondycja 10 -> 20

Strzelec Wyborowy => ZMIANA Usunięcie M4 i AK47. Dodanie SG552 i 1/8 na zadanie PODWÓJNYCH zamiast 1/10 POTRÓJNYCH obrażeń.

Za dużo jest klas z M4 i AK. SG552 to fajna broń, a 1/8 na podwójny dmg brzmi okej.

Szturmowiec => ZMIANA Zabrać ciche kroki, zupełnie nie pasują do Szturmowca. Dodać za to 1/12 na odbicie pocisku. Zamiast +4 dmg (+int) z M4 dać bazowe +4 dmg. Klasa jest zdecydowanie zbyt mocna w porównaniu do innych darmowych. BUFF Statystyk: HP 20 -> 25, Kondycja 5 -> 25

Technik => BUFF Dodanie +5 bazowego dmg do P90 oraz 1/15 na wyzerowanie magazynku przeciwnika. BUFF Statystyk: HP 20 -> 30, Wytrzymałość 0 -> 10, Kondycja 10 -> 25

Bardzo słaba klasa, należy się buff.

Terrorysta => NERF 1/6 -> 1/8 na wybicie (1/6 to delikatnie za dużo na wybicie, które jest bardzo dobre) BUFF +20 hp za killa, +3 dmg bazowego z AK47 BUFF Statystyk: HP 20 -> 30, Kondycja 10 -> 20

Wojskowy => ZMIANA Dodać regeneracje 10 HP co 5 sekund, zabrać te 1 mine. BUFF Statystyk:  HP 20 -> 30, Wytrzymałość 10 -> 20, Kondycja 0 -> 25

Klasy Premium:

Al-Kaida => BUFF +20 HP za zabójstwo  BUFF Statystyk: HP 30 -> 35, Wytrzymałość 10 -> 15,  Kondycja 20 -> 25

W porządku klasa, według mnie potrzebny jest delikatny buff bo jak na premke to szału nie robi.

Kapitan => BUFF Bazowa redukcja obrażeń +3%, +3 bazowego DMG z M4 NERF +10 dmg z beret. +15 to przesada.

Klasa do delikatnego buffa.

Mnich => ZMIANA Po pierwsze i najważniejsze, dajcie limit na odległość teleportu! W tym momencie tego limitu nie ma, możesz teleportować się z jednego końca mapy na drugi. Moja propozycja to ~1000 jednostek tak jak na innych CODach lub dać np. 800-900 (+int). Po drugie, teleportowanie tylko na nożu co da jakąś szanse na reakcje. BUFF Statystyk Wytrzymałość 5 -> 15

KAT => ZMIANA +5 bazowego DMG z AUGa i +15 dmg w głowe. Zamiast 1/8 na podpalenie, 1/14 na zmiane broni przeciwnika na pistolet. ZMIANA Statystyk: Inteligencja 10 -> 0, Wytrzymałość 0 -> 10, Kondycja 20 -> 25

Myśliwy => ZMIANA Scout do wywalenia i pomyśleć nad nową klasą typowo pod scouta (Scout jest ogólnie OP na CODach). Ta klasa, według mnie, to powinna być lepsza wersja Amadeusza (na niższych lvlach). Zmiana +10 dmg z MP5 na +5 dmg. MP5 to topowa broń, +10 to za dużo. Według mnie bardzo fajna klasa jak na premke, a nerf amadeusza spowoduje, że będzie bardziej popularny. Ciche kroki + MP5 to fantastyczne połączenie.

Klasy SuperPremium:

Rambo => ZMIANA +10 dmg z Famasa to przesada, zmienić na +6 dmg. Dodać 4% bazową redukcje obrażeń. BUFF Statystyk Kondycja 20 -> 25

Morderca => ZMIANA 1/8 z AK/M4 na bazowe +5 dmg do obu tych broni. Im mniej RNG tym lepiej. BUFF Statystyk Kondycja 20 -> 25

Komandor => NERF Zabranie niewidki. Niewidka z 1/1 AWP to głupota. Oprócz tego klasa naprawde OK jak na SuperPremke.

Lodowy Samuraj => ZMIANA Za dużo jest M4, a po za tym połączenie M4 i MAC10 jest dziwne. Przerobiłbym te klase na coś całkowicie innego. Nie miałem okazji grać przeciwko niej, więc ciężko stwierdzić jak silna jest w tym momencie.

Na pewno +15 dmg (+int!) dmg z MAC10 to jest przesada i to jest do nerfa na 99%. Nie wiem też jak działa tutaj zamrożenie czy nie możesz strzelać, czy tylko się ruszać. Mam nadzieje, że nie ta pierwsza opcja bo wtedy to 1/4 jest OP jak cholera.

Tak czy inaczej potestowałbym coś np. dmg za fraga - bazowo +5 dmg z MAC10, i np. +3 dmg i +20 HP za każdego fraga i dać limit np. +20 dmg max.

Rebalans Perków

Perkom też należy się spory rebalans. Oto kilka z tych, które rzuciły mi się w oczy:

Eliminator Rozrzutu => Do całkowitego usunięcia. Obrzydliwie OP perk, nie da się na to grać. Zostawić tylko ogranicznik, eliminator według mnie nie ma prawa bytu na CODzie.

Rosyjska Ruletka => RNG perk, zabijanie na strzała to nie jest coś co powinno mieć miejsce na low rate CODzie. Do usunięcia.

Adrenalina =>Buff z +20 hp za fraga -> +40 HP za fraga

Dezercja => Nerf dmg z AK/M4 do +5. +10 to zdecydowanie za dużo jak na M4/AK.

Dobra Krówka => Nerf z +10 dmg z krowy do +6.

Fartuch Chemika => Buff z 1/12 na zatrucie do 1/6.

Furia => Nerf z 1/3 na zabicie do 1/4.

Galil weterana => Nerf z +15 dmg z galila do +8.

Krwawe Naboje => Buff z -10% -> 1% do -10% -> 2%

Mocne AK47 => Nerf z +15 dmg do +8.

Morfina => Buff z 1/3-1/5 do 1/2-1/4 na odrodzenie.

Opaska terrorysty => Buff z 6 dmg do 6-10 dmg.

Platynowe naboje => Zmiana z 5-20 dmg do 8-16 dmg.

Prawa ręka rambo => Zamiast 10 inteligencji, 20 kondycji.

Regeneracja => Co 3 sekundy dostajesz 8 HP zamiast 3.

Ulepszone M4A1 => Nerf z +10 dmg do +8.

Ulepszony Famas => Nerf z +10 dmg do +8.

Zestaw Kamikadze => Nerf TMP z +15 do +12.

Zmysł Złodzieja => Buff z 20% na kradzież do 1/3.

Podsumowanie

Jeśli wszystko to przeczytałeś, moje gratulacje. Trochę tego było.

Według mnie w te strone powinien pójść serwer jeśli chodzi o balans.

Na pewno o wielu rzeczach zapomniałem. Na pewno są też tutaj błędy. Niektóre klasy pewnie będą zbyt mocne, a niektóre zbyt słabe, ale uważam, że to byłaby dobra baza do testów. Klasy byłyby ciekawsze, jest również większy wybór broni. Dałbym to na test na tydzień czy dwa i wtedy można to usprawniać. Obecny balans to Szturmowiec + Amadeusz i od biedy jakiś Mnich/Kat (który jest gorszy od Szturmowca) lub Komandor.

Jest również sporo opcji na nowe klasy, np. nie ma niczego stricte pod pistolety. Jest dużo efektów na CODzie jak zamrożenie, naćpanie, wyrzucenie broni, ukrycie HUDa, redukcja obrażeń, HP regen, pułapki, itd. ale na ten moment, według mnie, należy zbalansować to co jest.

Edytowane przez Yep.
  • Lubię to! 5
  • Dzięki 1
  • Uwielbiam 2
Opublikowano
20 minut temu, Yep. napisał(a):

1. Zbyt duży dmg w ciało - Amadeusz na ~200 lvl bije ~55 w ciało i ~135 z rakiety. Kat na 300 lvl bije ~70 w ciało.  Nowy gracz pada po 2/3 kulach. Olbrzymia przesada. Dzieje się głównie dlatego, że inteligencja po prostu daje zbyt dużo DMG. 10 int => 2 dmg to zdecydowanie zbyt dużo.

ZDECYDOWANIE trzeba pomyśleć nad tym balansem klas zadającym dmg. Amadausz pakujac w inte bostuje dmg z broni i rakiete co jest dla mnie :katsmieszne:

21 minut temu, Yep. napisał(a):

2. Zbyt szybkie wbijanie levela - Według mnie powinniście celować w resety co około 2 miesiące. Nie może być tak, że po 3-4 tygodniach już biega max lvl. W pierwszy dzień wbiłem chyba 90 lvl. Nie wydaje się żeby exp za ludzi był jednak zbyt duży. Problemem chyba jest exp za misje i honor. To przez nie wbija się level zbyt szybko. Według mnie wymaga to sporej zmiany.

:plus1:

22 minuty temu, Yep. napisał(a):

4. Darmowe klasy są lepsze od premek - Amadeusz jest lepszy od Myśliwego, Szturmowiec jest lepszy od KATa.

:plus1:

22 minuty temu, Yep. napisał(a):

5. /sklep jest całkowicie niezbalansowany - Nieskończone dodawanie sobie HP, do tego możliwość kupna cichych kroków, dmgu, pancerza czy bunny hopa sprawia, że klasy, które je posiadają są całkowicie bezużyteczne.

:plus1:  limit kupna hp jak najbardziej za aktualnie po zbinodwaniu kupna gracze są tankami 

Co do klas były tematy i sporo osób dawało propozycje fajnych zmian. Słabo grywalne klasy troche podrasować żeby był jakiś fajny wybór. KAT wkońcu dostał nerfa, Aimer fajnego boosta i tylko tak dalej. Na szybko klasa MNICH do zmian bo brak limitu jednostek i brak coldowna miedzy tp troche przesadzone. I tak jak napisał autor COD miał mieć charakter "low exp" a wyszlo fast exp + dmg ogólny serwera czasami szokuje nawet samymi perkami.

51 minut temu, Yep. napisał(a):

Jeśli wszystko to przeczytałeś, moje gratulacje. Trochę tego było.

I dla Ciebie pjona za temat :mlkfajrant:

• Lubię to! 3
  • Właściciel
Opublikowano

Miło jest widzieć takie zaangażowanie z waszej strony i na wstępie dziękuje za tak obszerną propozycje! 

Ze statystykami 2x możemy spróbować i dokonać zmiany, jeżeli okażę się to totalnym niewypałem to po prostu wrócimy do wcześniejszej punktacji 1x. 

Dodatkowy DMG z inta przeliczymy ponownie, już raz był zmieniany, spróbujemy wartości takiej jak zaproponowałeś 8 int = 1 dmg.

Przedmioty w sklepie na pewno ulegną zmianie, wprowadzimy kilka limitów na poszczególne itemy, ciche kroki zostaną całkowicie usunięte a bunny hop możemy ograniczyć.

Raty serwerowe zmniejszymy aby ilość EXP'a zdobywanego była mniejsza, na pewno misje też dostaną nerfa. Zdobywany honor zostanie również zmniejszony, przez co przełoży się to także na kupowanie exp'a w sklepie.

Honor w pewien sposób i tak będzie gromadzony, więc tutaj sensownym rozwiązaniem będzie rozbudowanie klanów, na propozycje dotyczące rozbudowany czekamy od was.

Klasy i perki na 100% zostaną zmienione, a przynajmniej większość z nich dostanie buffa bądź nerfa, weźmiemy pod uwagę wszystkie wasze propozycje łącznie składane przed nowym sezonem. 

cl_minmodels - niestety ale mamy 2024 i nie wymusimy wszystkim graczom tej komendy, 30% będzie miało wymuszone, 70% nie.  Klienty od cssetti mają CSXGuard i wygląda to tak;

BlockCommands = true

• Lubię to! 4
  • Dzięki 1
Opublikowano

Dzięki za zainwestowany czas i chęci zagłębienia się w życie serwera. Napewno wszystkie twoje uwagi zostaną uwzględnione i przeanalizowane przy pracach nad nowym sezonem. Ogólny wniosek z Twojej wypowiedzi jest taki, że skłaniasz się w kierunku „spowolnienia” serwera, i ja osobiście również będę dążył aby tak się stało, obecnie mamy sytuację gdzie nie minął miesiąc od ostatniego resetu, a mamy już 301 lvl? (Chyba tak, nie jestem pewien bo przebywam na urlopie). 

Co do Amadeusza to rozbiłbym go na dwie klasy, jedna to klasyczny Amadeusz z MP5 dmg +int (ze znerfionym przelicznikiem), oraz na Wsparcie Ogniowe z MP5 i dwoma rakietami +int. Takie rozwiązanie osłabi i tak silnego Amadeusza, w dodatku przywróci klasyczną klasę jaką jest wsparcie ogniowe.

Uważam że zdobywany exp za fragi jest na optymalnym poziomie, „problem” pojawia się z honorem, trzeba pamiętać też że honor można kupić w sklepie za pieniądze, co daje przewagę graczom którzy zakupią honor, ewentualnym rozwiązaniem jest podniesienie kosztów jakie musisz pokryć w /sklep aby kupić exp za honor.

Co do klas i perkow to z pewnością przejdą one rebalans, musi być zachowana hierarchia aby SP>P, P>Zwykla. Tak abyś grając klasą SP czuł że masz coś ekstra względem innych klas, oczywiście zachowując przy tym rozsądek żeby nie popełnić błędów z KATem. Wszystkie twoje propozycje odnośnie klas i perków zostaną uwzględnione. 

Klany zostaną rozbudowane i zmodyfikowane, misje zostaną przebudowane.

• Lubię to! 2
  • Uwielbiam 1
  • Inwestor
Opublikowano

Spoko wpis, ale nie bardzo rozumiem, co ma kondycja do bunny hopa, jeśli ma się sporo kondycji a osoba będzie robiła bunny hopa gwałtownie machając myszką, to postać będzie zwalniała i żadna kondycja w tym przypadku nie pomoże, aczkolwiek zgadzam się z tym, że same w sobie ustawienia "accelerate" są dobre, choć i tak największą bolączka jest zwalnianie postaci wykonując gwałtowne 180st co skutkuje tym, że trzeba zmienić czułość myszy na o wiele niższą i robić to na wyczucie tak, by ta prędkość się nie zwolniła. Można by było zrobić tak jak za starych czasów DeathRun, że postać przy gwałtownych ruchach nie zwalnia, co stanowczo poprawia feeling z gry, ale ogranicza się prędkość velocity przykładowo do 700-800 (czyli jakby nałożona automatyczna blokada, która uniemożliwia szybsze skakanie).

• Lubię to! 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Twoja propozycja została przyjęta!

Jeśli nie zgadzasz się z decyzją, zgłoś post moderatorom.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.