Skocz do zawartości
[GIVEAWAY] Nóż survivalowy | Doppler ×
[GIVEAWAY] Bowie Knife | Gamma Doppler ×
Rumuuun

11 Listopada - Narodowe Święto Niepodległości.

Rekomendowane odpowiedzi

• Bywalec
  • Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem.
Opublikowano

image.thumb.png.7ac974f0f8bd641b6b25a153a87a1776.png

Dzień dobry wszystkim! 

W końcu się zebrałem żeby napisać pierwszy swój artykuł.
Świetnie wypadło bo jesteśmy dzień po 11 listopada czyli po naszym narodowym święcie odzyskania niepodległości. Mam nadzieję, że będzie się to milej czytać niż na lekcjach historii ze znienawidzonym profesorem.  :dogel:

Zaczynajmy!

Czym dokładnie jest święto Odzyskania Niepodległości?

Wielka wojna.. Coś wam to mówi? Pewnie owszem. Wielka wojna to po prostu 1 wojna światowa. Trzy duże mocarstwa, które pod koniec XVIII w. dokonały rozbiorów I Rzeczypospolitej, doznały porażki. Niemcy i Austro-Węgry przegrały wojne a carska Rosja upadła. Wtedy na mapie znowu pojawiła się Polska po trwającej wiek, niewoli. 11 listopada Rada Regencyjna przekazała powracającemu do Polski z Magdeburga Józefowi Piłsudskiemu władzę zwierzchnią nad wojskiem.

Od kiedy Święto Niepodległości jest dniem wolnym od pracy?

Święto Niepodległości wolne od pracy jest od 1937r., gdy sejm uchwalił takową ustawę. 

Czym dla nas Polaków jest Święto Odzyskania Niepodległości?

Jest to dzień, w którym odzyskaliśmy wolność. Od 11 listopada 1937r., rok w rok organizowane są w dużych miastach defilady. We wszystkich miastach ludzie wywieszają za oknami biało-czerwone flagi. Największy marsz odbywa się w naszej stolicy – Warszawie. W południe wszyscy zebrani na baczność odśpiewują Mazurek Dąbrowskiego. W szkołach przed lub po tym święcie są zazwyczaj organizowane konkursy lub przemówienia, które nie mogą obejść się bez dobrze nam znanego wiersza „Polak Mały”. Dla nas Polaków to niezwykle ważne święto. Wiele naszych przodków zginęło za to żebyśmy mogli być w tym miejscu, w którym teraz jesteśmy. Nie wiemy jak było za tamtych czasów. Jedno jest pewne. Musimy być wdzięczni naszym przodkom za to, że zagwarantowali nam wolność.

Ciekawostki związane z dniem 11 listopada.

* Niepodległość Polski Rada Regencyjna ogłosiła nie 11 listopada, a 7 października 1918r. Świętowanie 11 listopada wybrano w II Rzeczypospolitej.
* 11 listopada 1918r. zakończyła się I wojna światowa.
* Przez lata Święto Niepodległości było tylko świętem wojskowym. Dopiero w 1937r. ustanowione je świętem narodowym.
* Przez pewien czas nie obchodziliśmy Święta Niepodległości.
* Nie świętowano Święta Niepodległości za czasów PRL.
* 11 listopada to dla Wielkopolan dzień Świętego Marcina. Z tej okazji zjadają duże ilości rogali świętomarcińskich.

image.thumb.png.c8ed1ac4100631a45b6b66aba24d232a.png

Zarzucę jeszcze kawałem.

Polska armia wchodzi do NATO. Polecono, więc kapralowi aby po odpowiednim przeszkoleniu żołnierzy, wyszukał tych z dobrą znajomością języka angielskiego. Kapral zebrał wszystkich na zbiórkę i wskazuje na pierwszego.
- Ty! Do you speak English?
- Co, k***a?
- Źle, spadaj.
Następny żołnierz.
- Do you speak English?
- Co, k***a?
- Źle, spadaj.
Następny żołnierz:
- Do you speak English?
- Yes, I do!
- Co, k***a? :dogeKEK:

Na tym bym zakończył ten artykuł. Jest to moja pierwsza i mam nadzieję, że nie ostatnia praca.
Pragnąłbym Wam w tych dziwnych czasach przypomnieć, że wszyscy jesteśmy rodziną.
Nie tylko jako Katy.. Też jako Polacy. Nie wiecie czy przypadkiem wasz pradziadek z moim nie siedzieli razem w jednym czołgu. Nie wiecie czy wasza prababcia razem z moją nie gotowały razem obiadów. 
Nigdy się tego nie dowiemy niestety lecz jedno jest pewne. Jesteśmy jedną, wielką rodziną. 

PS. Wszystko pisane było na telefonie i nie miałem pełnego wachlarza możliwości. 🤝

• Lubię to! 6
  • KAT 1
  • Uwielbiam 8
  • Legenda
Opublikowano

Patrząc na to, że artykuł był pisany na telefonie to i tak wyszedł bardzo dobrze. Podobają mi się w nim własne odczucia, a nie 1:1 ściągawka z neta. Zachęcam do dalszego pisania! ;)

• Lubię to! 1
  • Uwielbiam 1
  • Katowicz
Opublikowano

Super artykuł! Bardzo fajnie, że użyłeś własnych słów, aby krótko zwięźle i na temat opowiedzieć historię tego święta. Bez właśnie takich długich historii jak z książki do historii, dużo lepiej się czyta czy słucha jak ktoś opowiada historię własnymi słowami. Dla mnie jest, to najważniejsze święto narodowe w Polsce. Dzień, który zmienił wiele dla Polski. Naprawdę mega plusik za pracę! :pepelove:

• Uwielbiam 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.