Skocz do zawartości
BIG GIVEAWAY - Nóż z hakiem oraz inne skiny ×

Rekomendowane odpowiedzi

• Legenda
  • Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem.
Opublikowano

Bezrobocie

Bezrobocie w marcu mocno zaskoczyło. Najgorsze dopiero przed nami? | FXMAG

Bezrobotny to osoba, która pomimo kwalifikacji oraz możliwości nie może znaleźć zatrudnienia. Jak powszechnie wiadomo - pieniądze szczęścia nie dadzą - jednak są niezbędnym i nieodłącznym elementem ludzkiego życia, umożliwiają dogodne życie, mieszkanie, ciepłą wodę i jedzenie. Ile tak naprawdę osób nie posiada pracy i nie może pozwolić sobie na przyzwoite standardy? Można dowiedzieć się tego przede wszystkim przez tzw. stopę bezrobocia (stosunek liczby osób bezrobotnych do tych, którzy aktywnie pracują zawodowo). Główny Urząd Statystyczny zanotował, że we wrześniu 2021 roku w Polsce stopa bezrobocia wynosiła 5,6%. Skąd zatem bierze się ów problem? 

Kogo możemy nazwać osobą bezrobotną?

To osoba, która ukończyła osiemnasty rok życia (dotyczy to oczywiście tych, którzy nie korzystają z nauki dziennej – nie uczęszczają do szkoły), jednakże nie przekroczyła wieku emerytalnego, tzn. u kobiety jest to sześćdziesiąt lat, u mężczyzny sześćdziesiąt pięć lat. Ludzie, którzy nie nabyli prawa do emerytury lub renty z tytułu niezdolności do pracy, szkoleniowej, socjalnej, rodzinnej w wysokości przekraczającej połowę minimalnego wynagrodzenia za pracę również kwalifikują się jako osoby bezrobotne. Do tego grona zaliczamy także osoby, które: nie są właścicielem, posiadaczem nieruchomości rolnej o powierzchni przekraczającej 2 ha lub w ogóle nie prowadzą działalności rolnej oraz nie posiada przychodów, które są opodatkowane, te, które nie są tymczasowo aresztowane lub nie odbywają kary pozbawienia wolności (z wyjątkiem: kara odbywana jest poza zakładem karnym - dozór elektroniczny). Aby uzyskać status osoby bezrobotnej należy zarejestrować się w urzędzie pracy. 

Przyczyny bezrobocia

Przyczyną powstania tak ważnego problemu życia społecznego może być przede wszystkim brak wolnych miejsc w danym zawodzie. Zaburzona proporcja przyjęcia osób do pracy dotyczy różnych poziomów wykształcenia. Jednak nie jest to jedynym negatywnym aspektem. Wielu Polaków twierdzi, że do pracy zniechęca ich sama organizacja w miejscu zatrudnienia. To właśnie pracodawcy nie spełniają określonych norm, często źle traktując przy tym swoich pracowników na tle psychicznym, fizycznym oraz wynagrodzeniowym. Jednakże wina nie leży tylko po stronie osób, które chcą zatrudnić innych. Często to człowiek szukający pracy nie spełnia jej wymagań. Przyczyną może być przede wszystkim niewystarczające wykształcenie. Najlepszym przykładem może być to, że niektóre stanowiska wymagają ukończenia studiów, a tylko 42,5 proc. Polaków w wieku od dwudziestu pięciu do trzydziestu czterech lat posiada skończone studia wyższe. Często również sporym utrudnieniem może być miejsce zamieszkania potencjalnego pracownika. Koszty dojazdu nie będą kalkulować się z zarobkami oraz dojazd będzie zajmował o wiele za dużą ilość czasu, co ostatecznie nie będzie sprzyjać danej osobie.  

bezrobocie12.png

Rodzaje bezrobocia 

Bezrobocie również dzieli się na odpowiednie rodzaje. Wyróżnia się przede wszystkim czas jego trwania. Bezrobocie krótkookresowe charakteryzuje się tym, iż dotyczy osób, które nie są zatrudnione jedynie do trzech miesięcy. Średniookresowe trwa od trzech do sześciu miesięcy, zaś długookresowe od sześciu miesięcy do roku czasu. Ważnym aspektem jest także bezrobocie chroniczne – mowa jest o pracownikach niezatrudnionych ponad dwanaście miesięcy oraz bezrobocie sezonowe, gdzie zatrudnienie jest oczekiwane jedynie przez określoną część roku. Brak pracy dzieli się również na czynniki, dlaczego tak się dzieje oraz konsekwencje, jakie ze sobą to niesie, takie jak bezrobocie: strukturalne (zaburzenie równowagi pomiędzy popytem na pracę a jej podażą), technologiczne (zawody wyparte przez technologię), koniunkturalne (inaczej cykliczne – jest zależny od cykli gospodarczych, czyli od: rozkwitu, kryzysu, depresji, ożywienia), frykcyjne (zmiana wymagań pracownika lub pracodawcy, zmiana miejsca zamieszkania), naturalne (występuje zawsze). 

Jak walczyć z bezrobociem? 

Jak walczyć z bezrobociem? Wyróżnia się dwa sposoby: aktywny i pasywny. Do aktywnych sposobów należy przede wszystkim pomoc od urzędu pracy, placówka ma na celu znalezienie odpowiedniego miejsca zatrudnienia oraz wykazanie propozycji na poziomie wykształcenia potencjalnego pracownika. Jak powszechnie wiadomo – najpierw trzeba się w niej zarejestrować. Urząd również dofinansowuje programy szkoleniowe, czyli udziela m.in. stypendium dla uczniów lub stażowe, ma to na celu wesprzeć przede wszystkim młode osoby, które dopiero zaczną pracować. Jeżeli już o stażu mowa – zapewnia się również staż z urzędu (w zależności: może być płatny lub też nie). Należy także wspomnieć o targach pracy, które mają przygotować osoby, które dopiero ukończyły osiemnasty rok życia - może być to pomocne w znalezieniu praktyk, stażu, pierwszej pracy.  

Do metod pasywnych należą zasiłki. Osoby, które odbył mniej niż pięć lat stażu pracy otrzymują 80%, co oznacza, że kwota wynosi od 855,36 zł netto w okresie pierwszych trzech miesięcy do 681,44 zł netto za pozostałe miesiące. Nie jest to zbyt skuteczna metoda. Bezrobotny może otrzymać też inne świadczenia pieniężne takie jak: dodatek aktywizacyjny, refundacja kosztów opieki nad dzieckiem lub osobą zależną. Najlepszą metodą jest uzyskanie dofinansowania przez pracodawców na tworzenie miejsc pracy, co oznacza, że więcej osób bezrobotnych może zostać zatrudnionym. Obecnie w Polsce można dostać od 16.000,00 do ok. 29.000,00 zł. Można również obniżyć wiek emerytalny, aby zatrudnienie znalazło więcej osób młodszych, a osoby z wieku poprodukcyjnego mogły odejść na emeryturę.  

Polska mapa bezrobocia. Zobacz dane dla miast i powiatów - Forsal.pl

Źródła: 1, 2, 3

2323.png.1c24a30d46c0cf83d9b55a63af81c152.png

Pytania do użytkowników: 

1. Doświadczyłeś bezrobocia? Jak sobie z nim poradziłeś? 

2. Czy Twoim zdaniem obecne metody walki z bezrobociem są skuteczne? 

3. Czy zasiłki dla osób bezrobotnych to dobre rozwiązanie? 

2323.png.1c24a30d46c0cf83d9b55a63af81c152.png

• Lubię to! 5
  • Dzięki 1
  • Uwielbiam 9
Opublikowano

1. Doświadczyłeś bezrobocia? Jak sobie z nim poradziłeś?  Na samym początku straciłem pracę w której byłem 2 lata to była moja pierwsza praca po szkole i było mi bardzo ciężko brak oszczędności szukałem pracy dość długo nowej. 

2. Czy Twoim zdaniem obecne metody walki z bezrobociem są skuteczne?  Nie jeśli chodzi o moją miejscowość jak i powiat urząd pracy jest to najgorsze miejsce jeśli chodzi o znalezienie jakiejkolwiek pracy czy stażu czy też kursu jakiekolwiek. 

3. Czy zasiłki dla osób bezrobotnych to dobre rozwiązanie?  To jest najgorsze z możliwych na całych chyba świecie jeśli chodzi i bogatsze kraje i młodych ludzi przez 3 miesiące dostawałem 600 zł w 2019 roku później 350 przez kolejne 3 miesiące to jest hańba jeśli chodzi o jedzenie czy inne przyjemności czy także mieszkanie.  Powiem krótko starajcie się wszędzie składać cv i nie bądźcie na zasiłkach bo możecie tego nie wytrzymać psychicznie. 

• Lubię to! 4
  • Uwielbiam 1
Opublikowano

1. Przez pewien okres szukałem jakieś dorywczej pracy, żeby dorobić na prawko, mieć dodatkowe pieniądze na siebie, ale nie było nic konkretnego. Na szczęście znalazło się coś, aktualnie jest to piekarnia, wynagrodzenie wynosi 2,700 zł.

2. Szczerze mówiąc to nie mam pojęcia, nie zastanawiałem się nad tym, każdy człowiek radzi sobie w inny sposób.

3. Moim zdaniem nie ma z tego dużych pieniędzy, nie jestem za tym, żeby siedzieć całe życie bez pracy i pobierać pieniądze z zasiłku. Inny przypadek jest wtedy, gdy dana osoba zachorowała i nie ma możliwości podjęcia pracy.

• Lubię to! 2
  • Zasłużony
Opublikowano

Raczej nie, tylko raz zdarzyła mi się taka sytuacja, że byłem bez pracy przez okres dwóch tygodni, ale żadnych zasiłków i innych dodatków nie potrzebowałem pobierać. Ja osobiście nie wyobrażam sobie siedzenia w domu z założonymi rękami. W tych czasach teoretycznie nie jest ciężko znaleźć pracę - wystarczy zdrowie i chęci. Patrząc na osoby, które powiedzą, że nie będą zarabiały jakieś marne pieniądze, to w takim razie najlepiej jest siedzieć w domu i nie mieć nic? Tak to zawsze jakiś pieniądz jest, a na pewno w tych czasach się przyda każdemu. 

W jakiś sposób tak, ale czy faktycznie w 100% są skuteczne? Urząd pracy w moim mieście nie umie dobrać pracy do kwalifikacji. Wysyłają osoby, które nic nie kumają w fryzjerstwie, a potem pracodawca dziwi się, dlaczego wysłali im osobę, która nic nie potrafi - podałem jeden przykład z wielu. 

Tak i nie - wszystko zależne, czy osoba pobiera zasiłki, bo faktycznie nie może znaleźć pracy, czy po prostu nie chcę się jej szukać i czeka na gotowe. 

Dobra robota, czekam na więcej! :feelsevilman:

• Lubię to! 2
Opublikowano

Na szczęście nie, zawsze jakoś udawało się ogarnąć nawet prace przejściową. jestem raczej systematyczna i źle bym się czuła sama ze sobą, gdybym zrobiła jakąś przerwę. 

Niekoniecznie. Wszystkie te 500+ itd. zachęcają tylko do pójścia na bezrobocie. To jedna sprawa. Druga, że ludzie za bardzo wybrzydzają. Zamiast brać co jest jeśli są w potrzebie, to szukają pracy marzeń i tak z miesiąca na miesiąc brak pracy.

Tylko w przypadku gdy to bezrobocie wynika z jakiś zdarzeń losowych itd. nie koniecznie z lenistwa.

• Lubię to! 2
  • Zasłużony
Opublikowano

1. Tak. Po zakończeniu studiów - a raczej wstrzymaniu, bo została sama końcówka - nie mogłem znaleźć pracy w moim mieście, choć na strefie ekonomicznej jest wiele firm. Trwało to jakieś 8 miesięcy - potem dostałem średnio dobrze płatną pracę w jednej z firm. Z czasem (1,5 roku) awansowałem, zmieniłem dział i teraz nie narzekam. Ani na rodzaj pracy, ani na zarobki.

2. Nie mam pojęcia, chociaż jeśli wierzyć danym, to procent bezrobotnych w Polsce jest w miarę niski - wydaje się więc, że wszystko jest w porządku.

3. Nie. Państwo powinno dążyć do zminimalizowania jakichkolwiek świadczeń socjalnych. W tym przypadku - spowodowałoby to, iż z większą determinacją ludzie szukaliby pracy. No i nie zapominajmy - żeby Państwo komuś "dało" (swoich pieniędzy przecież nie ma), to reszcie obywateli musi odebrać w podatkach. Do tego dochodzi temat życia z zasiłków z wyboru... Jakieś pięćset plusy, trójki, czwórki dzieci (byleby dostać zasiłek)... Brajanki, Dżesiki... Szkoda gadać ;p 

• Lubię to! 3
  • Legenda
Opublikowano

Bardzo ciekawy temat poruszyłaś, jako osoba która przez prawie 8 lat pracuje w jednym miejscu, jako główny powód bezrobocia podalłbyn - lenistwo i wygórowane wymagania. Przewinęło się sporo osób, którym poprostu się nie chciało robić co do nich należy, fajka co pół godziny, albo na dzień dobry chcieli 5k na rękę, nie mając żadnego doświadczenia a za to wysokie wymagania. 

Zasiłki są dobre, jeżeli osoba faktycznie pracowała, nagle z jakiś powodów zamknęli zakład i dupa blada, chociaż dla kombinujących świetne źródło dochodu i powinno być to lepiej weryfikowane.

• Lubię to! 1
  • Legenda
Opublikowano

Raczej nie. Od 16/17 roku życia łapałam się każdej możliwej pracy, czy to sezonowej, czy dorywczej, czy na nocki. Ważne, aby cokolwiek zarobić i mieć swoje pieniądze, bo niestety zawsze było ciężko i nikt mi ich nie dał. 

Raczej niezbyt. Sama po ukończeniu szkoły znalazlam się w kropce, ponieważ za wszelką cenę chciałam pracować w zawodzie. Jak się niestety okazało na podkarpaciu takie miejsca pracy można zdobyć tylko z bagażem doświadczenia lub przy dobrych wtykach. Pytanie gdzie to doświadczenie zdobyć? Myślę, że przede wszystkim brakuje pewnych i stabilnych miejsc pracy, bo dorywcze, śmieciowe czy przejściowe można znaleźć, ale przy odpowiednim wysiłku. To, czy walka z bezrobociem jest skuteczna zależy tak naprawdę od wielu czynników. Miejsca zamieszkania, środowiska, rynku pracy w danym regionie, urzędów i wielu innych. 

Myślę, że tak, lecz tylko do pewnego momentu. Jeżeli dana osoba nagle utraciła pracę lub z przyczyn zdrowotynch nie może kontynuować pracy w każdym miejscu. Dodatkowo, myślę, że powinno być to regulowane pod kątem, czy dana osoba na pewno szuka pracy, czy szuka tylko wymówki do tego, aby pobierać zasiłek, za który w zasadzie i tak ciężko byłoby wyżyć. Dodatkowo jak się chce można dobrze kombinować, np. pobierać zasiłek i dorabiać na czarno. Nie neguję tego, dlatego, że skoro się da, to trzeba doić państwo ile się da, zanim oni wydoją Ciebie. 

• Lubię to! 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.