PanPukawka Posted January 15, 2022 Sponsor V.I.P Share Posted January 15, 2022 Witam w kuchni Włoskiej dziś przygotujemy sobie lasagne. Zasady panujące w mojej kuchni: * Przygotuj sobie wszystko * Myj naczynia na bieżąco * Dobry humor To lecimy! nie zapomnij o dobrym nawadnianiu się! PRZEPIS NA 6-7 PORCJI Ok. 250 – 300 g płatków lasagne Sos beszamelowy: 750 ml mleka 80 g masła pokrojonego w mniejsze kostki 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej Sól, świeżo mielony biały pieprz Sos mięsno – pomidorowy: 700 g passaty pomidorowej 700 g mielonej wołowiny Garść listków bazylii ½ natki pietruszki (tylko listki) 2 małe, obrane marchewki 3 ząbki czosnku 2 cebule 1 papryczka chili (bez pestek) 80 ml oliwy z oliwek 150 ml czerwonego, wytrwanego wina Sól morska, czarny pieprz, 1 łyżka suszonej bazylii i oregano, 1/2 łyżki suszonego tymianku Opcjonalnie: 1 łyżka octu lub kremu balsamicznego Dodatki: 125 g startego parmezanu, pecorino, (ewentualnie DZIUGASA – jest ok. 40% tańszy i również świetnie się nadaje do tego dania) Listki bazylii do dekoracji Zaczynamy od przygotowania sosu beszamelowego. Masło rozpuszczamy w rondlu o grubym dnie, a następnie wsypujemy do niego mąkę. Stale mieszając, smażymy do momentu, aż składniki się połączą i mąka będzie „zasmażona” – czyli nie będzie już surowa. Proces ten zajmuje ok. 5-6 minut. Następnie bardzo powoli wlewamy mleko i cały czas mieszamy trzepaczka aż do uzyskania gładkiej masy. Gdy sos beszamelowy znacznie zgęstnieje, ściągamy go z palnika, doprawiamy solą, białym pieprzem, gałką muszkatołową i delikatnie mieszamy. Warzywa i zioła (cebule, marchewki, czosnek, chili, bazylię, natkę) myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Następnie wszystkie rozdrabniamy w mikserze jak nie masz to se kup! Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy zmiksowane warzywa z ziołami i smażymy ok. 3-4 minuty. Następnie dodajemy mielone mięso, sól morską, młotkowany czarny pieprz, bazylię, oregano i tymianek i smażymy ok. 5 minut. Całość podlewamy czerwonym winem, czekamy aż połowa się zredukuje i dopiero wtedy wlewamy passatę pomidorową (i ewentualnie krem lub ocet balsamiczny). Zmniejszamy moc palnika, przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy całość przez ok. 20 – 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 220°C. A teraz uwaga! Bardzo ważne, żeby zacząć od właściwego sosu. Na spód naczynia żaroodpornego lub blachy do zapiekanek wlewamy łyżką wazową sos beszamelowy, układamy na nim makaron do lasagne, następnie znów sos beszamelowy, później mięsno – pomidorowy i posypujemy warstwą parmezanu. Układamy kolejną warstwę makaronu, sos beszamelowy, mięsno – pomidorowy i ponownie starty parmezan… i tak jeszcze ok. 2-3 razy. Na sam wierzch wlewamy pozostały sos mięsno – pomidorowy i posypujemy całość parmezanem i pieprzem. Naszą lasagne przykrywamy arkuszem folii aluminiowej i wstawiamy ją do nagrzanego piekarnika na ok. 20 minut. Po tym czasie ostrożnie ściągamy folię aluminiową i zapiekamy jeszcze przez 3-4 minuty. Lasagne wyciągamy z piekarnika, chwilę studzimy i kroimy na kwadratowe porcje. Makaron podajemy z lampką tego samego wina, które wykorzystywaliśmy do przygotowania sosu. Daj naszej lasagne odpocząć 20min przy uchylonym piekarniku. sMaCzNeGo ! 3 5 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lolka Posted January 15, 2022 Woman Share Posted January 15, 2022 Aż zgłodniałam! Wygląda przepysznie i pewnie tak smakuje 🤤 2 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Karcok Posted January 15, 2022 Sponsor Share Posted January 15, 2022 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
czak Posted January 15, 2022 V.I.P Donor Share Posted January 15, 2022 Skończyłem na nawadnianiu się. Kiedyś podchodziłem do lasagni ale ni chu nie powtórzę. Satysfakcja jest, ale roboty od... XD 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Titania Posted January 16, 2022 Investor V.I.P Woman Share Posted January 16, 2022 Kuchnio przybywaj... bo tyle pyszności czeka do przygotowania Smacznie i elegancko! 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mY shoT Posted January 16, 2022 Friend Share Posted January 16, 2022 no ładnie panie kucharzu 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts