Jump to content
PanPukawka

#1 Gotuj z pukawką

Recommended Posts

Witam w kuchni Włoskiej dziś przygotujemy sobie lasagne.

 

Zasady panujące w mojej kuchni:

* Przygotuj sobie wszystko 

* Myj naczynia na bieżąco 

* Dobry humor

 

To lecimy! nie zapomnij o dobrym nawadnianiu się!

wiski.thumb.png.09b974a9311a6c4990edf850d30f4337.png

 

 

PRZEPIS NA 6-7 PORCJI

Ok. 250 – 300 g płatków lasagne

Sos beszamelowy:

750 ml mleka

80 g masła pokrojonego w mniejsze kostki

3 łyżki mąki pszennej

1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej

Sól, świeżo mielony biały pieprz

Sos mięsno – pomidorowy:

700 g passaty pomidorowej

700 g mielonej wołowiny

Garść listków bazylii

½ natki pietruszki (tylko listki)

2 małe, obrane marchewki

3 ząbki czosnku

2 cebule

1 papryczka chili (bez pestek)

80 ml oliwy z oliwek

150 ml czerwonego, wytrwanego wina

Sól morska, czarny pieprz, 1 łyżka suszonej bazylii i oregano, 1/2 łyżki suszonego tymianku

Opcjonalnie: 1 łyżka octu lub kremu balsamicznego 

Dodatki:

125 g startego parmezanu, pecorino, (ewentualnie DZIUGASA – jest ok. 40% tańszy i również świetnie się nadaje do tego dania)

Listki bazylii do dekoracji

zestaw.thumb.png.b576a33094e0a5fd94fe4b03e15dc7d7.png

Zaczynamy od przygotowania sosu beszamelowego. Masło rozpuszczamy w rondlu o grubym dnie, a następnie wsypujemy do niego mąkę. Stale mieszając, smażymy do momentu, aż składniki się połączą i mąka będzie „zasmażona” – czyli nie będzie już surowa. Proces ten zajmuje ok. 5-6 minut. Następnie bardzo powoli wlewamy mleko i cały czas mieszamy trzepaczka aż do uzyskania gładkiej masy. Gdy sos beszamelowy znacznie zgęstnieje, ściągamy go z palnika, doprawiamy solą, białym pieprzem, gałką muszkatołową i delikatnie mieszamy.

Sos.thumb.png.b36b4eea392f889b08bbc4c94284b22f.png

 

 

Warzywa  i zioła (cebule, marchewki, czosnek, chili, bazylię, natkę) myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki.

 

warz.thumb.png.02429d7644dbfa9fb82c8a3480bdcc71.png

 

Następnie wszystkie rozdrabniamy w mikserze jak nie masz to se kup!

 

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy zmiksowane warzywa z ziołami i smażymy ok. 3-4 minuty.

 

Następnie dodajemy mielone mięso, sól morską, młotkowany czarny pieprz, bazylię, oregano i tymianek i smażymy ok. 5 minut. Całość podlewamy czerwonym winem, czekamy aż połowa się zredukuje i dopiero wtedy wlewamy passatę pomidorową (i ewentualnie krem lub ocet  balsamiczny). Zmniejszamy moc palnika, przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy całość przez ok. 20 – 30 minut.

 

dus.png.0cd4636831428c2311b5f9ade69e5d25.png

 

Piekarnik nagrzewamy do 220°C. A teraz uwaga! Bardzo ważne, żeby zacząć od właściwego sosu. Na spód naczynia żaroodpornego lub blachy do zapiekanek wlewamy łyżką wazową sos beszamelowy, układamy na nim makaron do lasagne, następnie znów sos beszamelowy, później mięsno – pomidorowy i posypujemy warstwą parmezanu. Układamy kolejną warstwę makaronu, sos beszamelowy, mięsno – pomidorowy i ponownie starty parmezan… i tak jeszcze ok. 2-3 razy. Na sam wierzch wlewamy pozostały sos mięsno – pomidorowy i posypujemy całość parmezanem i pieprzem. Naszą lasagne przykrywamy arkuszem folii aluminiowej i wstawiamy ją do nagrzanego piekarnika na  ok. 20 minut. Po tym czasie ostrożnie ściągamy folię aluminiową i zapiekamy jeszcze przez 3-4 minuty. Lasagne wyciągamy z piekarnika, chwilę studzimy i kroimy na kwadratowe porcje.

Makaron podajemy z lampką tego samego wina, które wykorzystywaliśmy do przygotowania sosu.

 

Daj naszej lasagne odpocząć 20min przy uchylonym piekarniku.

got.thumb.png.27a50d7eca33ce6da2043b483cd2c0de.png

sMaCzNeGo !

 

 

 

  • Like 3
  • I love it 5
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.