Skocz do zawartości
[GIVEAWAY] Nóż survivalowy | Doppler ×
[GIVEAWAY] Bowie Knife | Gamma Doppler ×

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużony
Opublikowano

TRUDNE TEMATY3.png

Witajcie! W dzisiejszym temacie porozmawiamy na temat problemu śledzenia przez rożne aplikacje. 

Na początek zacznijmy od tego, jakie informacje mogę być śledzone. Przede wszystkim na celowniku są wszystkie informacje, które udostępnialiśmy bądź udostępniamy. Do tych informacji można zaliczyć zdjęcia, kontakty, lokalizacje - w jakich miejscach przebywamy. Większość osób może nie zdawać sobie sprawy, ale to właśnie Google jest naszym głównym wrogiem w internecie. Jeśli nie wyraziłaś/eś zgody na śledzenie przez Google, to i tak jesteś śledzony/a. Tak aplikacja Google działa na systemach Android i iOSm, ponieważ pozwalają na śledzenie waszych działań, czyli inaczej monitorować. 

Czy jest możliwość chronienia się przed śledzeniem? Najlepszą opcją byłoby kupienie starego telefonu, gdzie nie ma nawet ekranu dotykowego. Jeśli nie jesteś zbytnio przekonany co do tego kroku, to naukowcy przygotowali parę porad, które mogą Wam pomóc w uchronieniu się przed śledzeniem. 

* Korzystać z trybu incognito lub stosować szyfrowany ruch VPN

* Korzystać ze stron, które mają szyfrowanie HTTPS.

Czytać wszystkie informacje, które wymagają naszych danych. 

Według przedstawionych statystyk, większości użytkowników (79%) nie podoba się, że są śledzeni. Kolejne grupa użytkowników (49%)  nie robi nic, aby się przed tym uchronić. Ostatnia grupa (9%) nie była nawet świadoma, że są śledzeni. 

Pytania do wszystkich:

1. Czy staliście się kiedyś ofiarą perfidnego śledzenia?

2. Czy zdarzyła się Wam taka sytuacja, że sobie pisaliście z kolegą, np. o książkach, a potem pojawiła się reklama książek na Facebooku? 

3. Do jakich celów mogą być wykorzystywane nasze dane?

Miłego wieczoru! 

Źródło: #1#2

• Lubię to! 6
  • Uwielbiam 2
Opublikowano

Ta.... Temat długi jak rzeka. Niestety to dzięki naszej akceptacji jesteśmy śledzeni. Nawet świadomi będąc naszych poczyniań niekiedy aby coś dostać/otrzymać/zapłacić, potrzeba podać swoje dane, lokalizacje oraz innego rodzaju informacje. Nie mamy na to wpływu. Globalizacja scala wszystkich i wszystko. No ale odpowiem sobie na pytanka teraz:

Niekoniecznie, aczkolwiek jeśli ktoś mnie śledzi i wiem o tym, to też nie mogę z monitora/telefonu komuś wpierd**ić za to.... ponieważ jest to fizycznie niemożliwe.

2. Czy zdarzyła się Wam taka sytuacja, że sobie pisaliście z kolegą, np. o książkach, a potem pojawiła się reklama książek na Facebooku

Nigdy się z tym nie spotkałem, jednakże  przeglądając ostatnio rękawice bokserskie natrafiłem póżniej na ich reklame niezależnie od tego, czy to korzystałem z FB, onetu, czy innych stron internetowych.

No cóż, tylko światowe organizacje i potężne korporacje znają cel gromadzenia naszych danych. Jesteśmy prostymi ludzmi, i kontrola nad nami musi być całkowicie zgodna z oczekiwaniami zarządzających. Dane osobowe kilkunastu osób nie mają żadnego znaczenia. Aczkolwiek już kilkaset milionów danych osobowych, podstawowych informacji oraz naszych preferencji może zdecydowanie odpowiedzieć na wiele wiele pytań. Dla ludzi badających zachowania wielu społeczeństw nie jest to tajemnicą. 

Dobry artykuł. + za ciekawy wątek.

• Dzięki 1
Opublikowano

Temat bardzo ciekawy i można by go rozwinąć, ale odpowiem na 3 pytania.

1. Na szczęście nie miałem takiej sytuacji i oby jej nie było

2. Tak jak koledze wyżej mi również się nie zdarzyło pisać z kimś o danej rzeczy i ona nagle się pojawiała, ale np. szukałem butów i potem mi na fb wyskoczyła tam jakaś reklama różnych różnistych butów.

3. Nasze dane myślę, że mogą być głównie wykorzystywane, żeby się dowiedzieć gdzie dana osoba mieszka lub użyć ich też przeciwko nas do jakiś wyłudzeń, albo czegoś podobnego z pod naszego imienia.

• Donator
Opublikowano

Tak jak osoba wyżej napisała to jest temat tak długi jak rzeka. Większość naszych danych i tak jest sprzedawana bo dzięki temu media społecznościowe zarabiają. Nielegalnie bo nielegalnie ale nikt tego nie udowodni bo, że nagle tego nie ma i nie ma dowodów. Prawie każda aplikacja dzisiaj jaką nie pobierzemy przed pyta się o zezwolenie do oglądania twoich zdjęć, filmów, czy informacji na temat innych aplikacji. Ja większość aplikacji takich usuwam staram się dawać jak najmniejszy dostęp do swoich danych jak najmniejszej ilości osób. Niestety duża ilość firm bazuje na sprzedaży danych osobowych a im mniej znana firma tym łatwiej do sprzedać bo nikt nie zauważy plus dla kupujących jest to mniejszy wydatek przez co oszczędzają. Wpływu na to nie mamy bo w większości przypadków firma taka wygra rozprawę sądową.

1. Perfidnego nie choć nie jedna osobą podczas kłótni korzystała np. z mojego profilu na FB żeby się naśmiewać ze mnie lub również próbowali się dowiadywać gdzie jestem i co w danym momencie robię. No przynajmniej próbowali. :)

2. Tak samo jak @ chmiel szukałem butów pisałem o nich na messangerze i nagle na FB pełno reklam również się zdarzyło, że pisałem zwykłego sms'a pamiętam akurat tylko tyle, że był o jakieś rzeczy i nagle pełno reklam.

3. Nasze dane wykupują w większości firmy związane ze śledzeniem aktywności ludzi na świcie. To co robią, jedzą, piją jakie nawyki mają. Po części jeśli te dane były by wykupywane przez i tylko przez organy rządowe typu CIA czy nasze Polskie CBŚP i używały tych danych tylko w momencie jeśli były by podejrzenia do popełnienia przestępstwa to jestem za użyciem ich no bo ułatwia to złapanie takiej osoby. Lecz wiadomo często te dane nie są używane tylko w takiej sytuacji, a w różnych kiedy to im pasuje. Lecz zdobywanie i sprzedawanie danych do prywatnych firm które tworzą reklamy po to by później nam zaśmiecały telefon. Jest to duża przesada bo nie wiemy co robią z naszymi danymi tak naprawdę.

• 2 tygodnie później...
  • Legenda
Opublikowano

Zależy o jakim śledzeniu mowa. Wydaje mi się, że nie spotkała mnie taka sytuacja, jednak mam wiele przypuszczeń z poprzedniej pracy, iż kilka razy mogło się to zdarzyć. 

2. Czy zdarzyła się Wam taka sytuacja, że sobie pisaliście z kolegą, np. o książkach, a potem pojawiła się reklama książek na Facebooku? 

Niestety tak, jednak próbuję walczyć z tym na wszystkie możliwe sposoby, aby odciąć się od tej inwigilacji. 

Niektórzy nie zdają sobie z tego sprawy, ale mogą nawet nasze dane zostać sprzedane. Dane randomowych ludzi czasami są cenne w różnych dziwnych firmach i korporacjach, które bazują na takich rzeczach, a później nie możemy się od tego "odgonić" i nie mamy zielonego pojęcia skąd ktoś znalazł do nas kontakt czy inne dane. 

Dobry materiał, plusik

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.