Legend Titania Posted March 20, 2020 Investor V.I.P Woman Legend Posted March 20, 2020 Potrafisz rozpoznać kiedy ktoś Tobą manipuluje? Jak się przed tym bronisz? 3
Legend czak Posted March 20, 2020 V.I.P Donor Legend Posted March 20, 2020 Jasne, że tak. Nigdy nie pozwalam na to i gdy nadchodzi ten moment to zwracam uwagę.
BedNasz Posted March 20, 2020 Posted March 20, 2020 Kiedyś wiedziałem, że ktoś mną manipulował. Zwróciłem uwagę i poskutkowało koniec manipulacji, koniec znajomości. Krótko 🙋♂️
Deserved mayor Posted March 20, 2020 V.I.P Donor Deserved Posted March 20, 2020 Wyczuwam. Jak się bronie? Prawym sierpowym
Administrator Kacper Posted March 20, 2020 Administrator Posted March 20, 2020 Potrafię, kończę rozmowę.
Deserved Bulbożul Posted March 20, 2020 V.I.P Donor Deserved Posted March 20, 2020 Jasne, wtedy to zupełnie ignoruję to. 1
Legend Titania Posted March 20, 2020 Investor V.I.P Woman Author Legend Posted March 20, 2020 Nawet po x latach fascyjacji psychologią nie byłam w stanie wcześniej wybronić się przed doświadczonym manipulantem. Dlaczego? Dlatego, że on się nim urodził, zgłębiał i wykorzystywał to przeciwko ludziom w nieetyczny sposób. Takich ludzi jest pełno dookoła nas. Czytają z ludzi jak z książki, aby wykorzystać ich słabe punkty, a następnie wynieść dla siebie z tego jak największe korzyści. W większych firmach i branżach ludzie z tego żyją - z maniulacji człowiekiem. Nawet zwykła reklama jest manipulacją. Rozpoznać? Nie u doświadczonej osoby w tej dziedzinie. Bronić się? Przed każdą - nierealne, ponieważ spotyka się to na każdym kroku. 3
Donor Zielonaa. Posted March 20, 2020 Woman Donor Posted March 20, 2020 Są różne sposoby manipulacji, spotykamy się z nią praktycznie cały czas. Ciężko czasem rozpoznać, czy ktoś nami manipuluje, czy ma dobre intencje, a nie można przecież wszystkich, ciągle podejrzewać o coś złego. Moim zdaniem najważniejsze jest, aby nie robić nigdy niczego wbrew sobie i nie dać się wykorzystywać :) 4
Deserved Narks. Posted March 20, 2020 Donor Deserved Posted March 20, 2020 Tak, często takie osoby wymazuje ze swojego życia. Titania ma tutaj rację, że nawet w reklamie jest manipulacja. Sam jestem na tym etapie uczenia się w zawodzie Reklama. Wszystkie reklamy mają coś związane z manipulacją. Najczęściej manipulacja występuje w reklamach leków, past do zębów, różnych produktów. Dosłownie manipulacja jest na każdym kroku. @ TitaniaTitania+1
Fatum. Posted March 20, 2020 Posted March 20, 2020 Tak jest, zajęcia psychologii zrobiły swoje. Problemem jest to, że manipulatorem może zostać każdy, a samego manipulatora nie interesuje sama osoba, a jedynie to, co może od niej pozyskać. Najlepsze co można zrobić to ograniczyć kontakt z manipulatorem, a jeśli nie jest to możliwe, to zwyczajnie nie dawać mu "pożywki" emocjonalnej poprzez nie reagowanie na jego odpowiedzi, polecenia etc. A co do samego pytania... Tak, potrafię, a najlepszą możliwą obroną przed manipulatorem jest zerwanie z nim kontaktu. 1
Kociołek Menelixa Posted March 20, 2020 Posted March 20, 2020 Łatwo to dostrzec, a takie osoby zwykle zlewam. 1
Recommended Posts