Jump to content
Turniej CS2 1vs1 ×

Recommended Posts

Posted

Kiedyś wiedziałem, że ktoś mną manipulował. Zwróciłem uwagę i poskutkowało  koniec manipulacji, koniec znajomości. Krótko 🙋‍♂️

• Administrator
Posted

Potrafię, kończę rozmowę. 

• Legend
Posted

Nawet po x latach fascyjacji psychologią nie byłam w stanie wcześniej wybronić się przed doświadczonym manipulantem. Dlaczego? Dlatego, że on się nim urodził, zgłębiał i wykorzystywał to przeciwko ludziom w nieetyczny sposób. Takich ludzi jest pełno dookoła nas. Czytają z ludzi jak z książki, aby wykorzystać ich słabe punkty, a następnie wynieść dla siebie z tego jak największe korzyści. W większych firmach i branżach ludzie z tego żyją - z maniulacji człowiekiem. Nawet zwykła reklama jest manipulacją. Rozpoznać? Nie u doświadczonej osoby w tej dziedzinie. Bronić się? Przed każdą - nierealne, ponieważ spotyka się to na każdym kroku.

• Like 3
  • Donor
Posted

Są różne sposoby manipulacji, spotykamy się z nią praktycznie cały czas. Ciężko czasem rozpoznać, czy ktoś nami manipuluje, czy ma dobre intencje, a nie można przecież wszystkich, ciągle podejrzewać o coś złego. Moim zdaniem najważniejsze jest, aby nie robić nigdy niczego wbrew sobie i nie dać się wykorzystywać :) 

• Like 4
  • Deserved
Posted

Tak, często takie osoby wymazuje ze swojego życia. Titania ma tutaj rację, że nawet w reklamie jest manipulacja. Sam jestem na tym etapie uczenia się w zawodzie Reklama. Wszystkie reklamy mają coś związane z manipulacją. Najczęściej manipulacja występuje w reklamach leków, past do zębów, różnych produktów. Dosłownie manipulacja jest na każdym kroku. 

@ TitaniaTitania+1

Posted

Tak jest, zajęcia psychologii zrobiły swoje. Problemem jest to, że manipulatorem może zostać każdy, a samego manipulatora nie interesuje sama osoba, a jedynie to, co może od niej pozyskać. Najlepsze co można zrobić to ograniczyć kontakt z manipulatorem, a jeśli nie jest to możliwe, to zwyczajnie nie dawać mu "pożywki" emocjonalnej poprzez nie reagowanie na jego odpowiedzi, polecenia etc. A co do samego pytania... Tak, potrafię, a najlepszą możliwą obroną przed manipulatorem jest zerwanie z nim kontaktu.

• Like 1
Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.