Skocz do zawartości
[GIVEAWAY] Nóż survivalowy | Doppler ×
[GIVEAWAY] Bowie Knife | Gamma Doppler ×

Rekomendowane odpowiedzi

• Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem.
Opublikowano

1270019094_TRUDNETEMATY2.png.f6a972b9485d1e62136ba846f63df222.png.deb923a9fde9feba3ccea5f128483cfe.png

Witam w kolejnej odsłonie serii! Dziś widzimy się, by porozmawiać na temat porzucania zwierząt.

Posiadanie w domu zwierzaka wiąże się z niemałą odpowiedzialnością. Jeśli mówimy na przykład o psie, należy go wyprowadzać na spacery, bawić się z nim, karmić, a także poić go. Pozostając przy psach - potrzebują one też dużo miłości. Nie mogą być wykorzystywane jako zabawki, które mają za zadanie tylko umilać nam czas. Istnieją jednak ludzie, którzy porzucają swoich podopiecznych, pozostawiając ich na pastwę losu mimo niebezpieczeństw, które na nie czekają. Dla takich osób przygotowane są specjalne nagrody w postaci 3 lat pozbawienia wolności. Jeżeli właściciel znęcał się nad swoim pupilem, może on zostać obarczony więzieniem na 5 lat, a dodatkowo bardzo wysoką grzywną.

Problemem może być kupowanie zwierząt domowych dzieciom, które pozbawione są świadomości tego, że jest to bardzo ważny obowiązek. Sprawiają im wiele frajdy, ale niekiedy tylko na jakiś czas. Jeśli tak się stanie - może być to problem dla ich rodziców, tym bardziej jeśli pracują. Piesek może być też nietrafionym prezentem urodzinowym. Taka forma podarunku może sprawiać kłopoty, jeśli nie mamy czasu. Wtenczas nasi przyjaciele są oddawani do schronisk bądź zostawiani na ulicach. Kupując komuś prezent tego typu upewnijmy się, że dana osoba naprawdę go chce i ma czas, aby się nim opiekować.

W tym przypadku faktycznie schroniska są najlepszym rozwiązaniem, ale czasem pozostawienie tam podopiecznych jest niemożliwe. Te miejsca dla porzuconych przez właścicieli są zwykle przepełnione. To pokazuje nam jakim problemem są takie akcje. W tym wypadku rozwiązaniem są większe nakłady finansowe na budowę placówek, rozbudowanie aktualnych czy także trzecia opcja, która jest prawdopodobnie najbardziej optymalną ze wszystkich. Mowa tutaj o prostym systemie adopcji. Duży odsetek ludzi zamiast wykorzystać możliwość otrzymania swego nowego przyjaciela za darmo, kupuje go za często niemałe pieniądze. O ile kundle nie są tyle warte, to za rasowe psy zapłacimy kilka tysięcy złotych! Gdyby tak ludzie zaczęli częściej adoptować psy czy koty świat z pewnością byłby lepszym miejscem. Schroniska nie miałyby aż takich problemów, a nie trzeba by też tworzyć nowych miejsc dla zwierzaków. Czy to kiedyś się stanie? Kto wie...

• Lubię to! 7
  • Przykro mi 1
  • Uwielbiam 4
  • Sponsor
Opublikowano

"Istnieją jednak ludzie, którzy porzucają swoich podopiecznych, pozostawiając ich na pastwę losu mimo niebezpieczeństw, które na nie czekają." Tutaj masz błąd, w takim przypadku uważam, że to nie są ludzie...

• Lubię to! 2
  • Uwielbiam 1
  • Donator
Opublikowano

Co do porzucania zwierząt to smutne ale bardzo prawdziwe. Powiedziałbym też, że tych przypadków z każdym dniem przybywa coraz więcej.

Co do pracy to ładnie napisana, czytelna, łap +.

• Zasłużony
Opublikowano
Dnia 15.02.2020 o 13:16, BinaR napisał:

Istnieją jednak ludzie, którzy porzucają swoich podopiecznych, pozostawiając ich na pastwę losu mimo niebezpieczeństw, które na nie czekają. Dla takich osób przygotowane są specjalne nagrody w postaci 3 lat pozbawienia wolności. Jeżeli właściciel znęcał się nad swoim pupilem, może on zostać obarczony więzieniem na 5 lat, a dodatkowo bardzo wysoką grzywną.

Jak dla mnie to stanowczo za słabe wymierzenie kary. Zaakceptowałbym przynajmniej 8 lat, 13 lat z grzywną.

Tacy ludzie nie mają serca, nic ich już nie zmieni.. Ale praca bardzo spoko, podoba mi się.

@ Titaniaa co ja, policjant? XD Nie znam prawa na pamięć i raczej nie interesuję się tym, ile możesz dostać kary za porzucenie dziecka.

Główny wątek tematu to chyba "porzucanie psów", a nie dzieci. Nie rozumiem..

• Lubię to! 1
Opublikowano

Grzywny powinny być zdecydowanie większe.

Prezent? Myślę, że nie powinien być prezentem - jeden warunek, ktoś wie konkretnie jakiego psiaka ktoś chce, lecz moim zdaniem, to osoba, która będzie opiekować się psem powinna go wybrać serduszkiem. 

Kolejna sprawa, schroniska. Jeśli nie mamy zrobić co z pieskiem można go dać znajomym, dać posta na Facebooku czy ktoś nie przygarnie. Ostatecznie oddać do schroniska, czego i tak nie polecam. Wtedy można psa adoptować wirtualnie, czyli płacić kilkadziesiąt złotych miesięcznie za swojego byłego psiaka, by chociaż pomóc w jakikolwiek sposób schronisku, za zostawiony kłopot.

Dużo osób też zostawia psy, ponieważ urodziło się dziecko właścicielowi i pies jest agresywny, bądź zazdrosny. Zamiast wytresować psa to postanawiają się poddać... 

Co do adopcji psa ze schroniska. Psy starsze mają swoje nawyki, strachy. Szczerze wolałbym zapłacić 2-3 tysiące za szczeniaka, którego mogę wychować niż adoptować psa. Oczywiście, że można przychodzić do schroniska i wyprowadzać konkretnego psa by go poznać. Sam tak robiłem, aż w końcu znalazłem mojego ulubieńca, lecz za późno się zdecydowałem na adopcję ;/ Teraz nie mogę już znaleźć odpowiedniego dla mnie psiaka. 

Trudny, ale ciekawy temat. Daję serducho za post! 

• Legenda
Opublikowano
Dnia 15.02.2020 o 16:14, cloud` napisał:

Jak dla mnie to stanowczo za słabe wymierzenie kary. Zaakceptowałbym przynajmniej 8 lat, 13 lat z grzywną

Tak, za porzucenie zwierzęcia 8 lat, a za porzucenie dziecka aktualnie jest tylko do 5 lat. Szkoda, że ludzie stali się nagminnymi obrońcami zwierząt, a wciaż zapominają o własnym człowieczeństwie. 

Porzucania psów oczywiście nigdy nie popierałam i nie poprę. 

@ cloud`chodzi raczej o jakikolwiek kontrast kar i wyroków, bo łatwiej mierzy  się w jedną stronę nie spoglądając na drugą, choć w naszym kraju w prawie często gęsto nie ma tej sprawiedliwości. 

• Lubię to! 2
  • Donator
Opublikowano

Nie rozumiem rodziców, którzy kupują małym dzieciom psa, bo jest ładny i traktują go jak zabawkę dla dziecka. Jako ludzie dorośli powinni wiedzieć z jaką to się wiążę odpowiedzialnością, niestety często jest tak, że gdy piesek dorośnie i się znudzi, jest porzucany.. Również uważam, że ludzie powinni w większości adoptować zwierzaczki ze schronisk, zamiast kupować rasowe psy po 10k lub więcej. Z jednej strony rozumiem, że ktoś chce mieć rasowego, ładnego pieska, ale z drugiej.. każdy mógłby też adoptować chociaż jedno zwierzątko, wtedy na pewno nie byłoby takiego problemu z przepełnionymi schroniskami.

• Lubię to! 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.