Skocz do zawartości
BIG GIVEAWAY - Nóż z hakiem oraz inne skiny ×
Bulbożul

Postanowienia noworoczne - Po co i na co?

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużony
Opublikowano

Witajcie!

Jak dobrze wiemy nowy rok zawita nas za parę dni. Wiele osób stawia sobie omawiane przeze mnie dziś postanowienia noworoczne.

Masa ludzi wyznaje zasadę, do której jednak nie do końca się stosuje, czyli: Nowy rok, nowy/nowa ja.

image.jpeg.e26a9f2d28ca8f156b6f3b5ef2485b6f.jpeg

Czym są postanowienia noworoczne?

Od czegoś zacząć trzeba, a więc do rzeczy. Najkrócej mówiąc, postanowienia noworoczne są celami, które chcemy osiągnąć w przyszłym roku, na przykład:

- Rzucę palenie,

- Znajdę sensowną pracę,

- Zabiorę się za ćwiczenia.

Można tak wymieniać i wymieniać, ale skupmy się tym, czy owe postanowienia faktycznie respektujecie na przestrzeni czasu?

Po co wymyślamy sobie postanowienia noworoczne?

W większości przypadków postanowienia noworoczne wymyślamy pod wpływem emocji, znajomych, otoczenia lub po prostu wpadają nam do głowy i nie możemy o nich zapomnieć, do czasu, aż się nimi znudzimy. Nasze cele wzmacniają u nas poczucie wartości,

potrafią podnieść pewność siebie,

a w wielu przypadkach zmotywować - niestety na dość krótki okres czasu. :/

Czy postawione sobie cele mają jakiś sens?

Jak wszyscy dobrze wiemy, ludzie reagują inaczej na te same sytuacje, czynniki i tak dalej, dlatego odpowiedź na to pytanie nie jest oczywista.

Należy zacząć od tego, jak dzielimy postanowienia noworoczne:

- radykalne, gdy chcemy w swoim życiu zmienić coś o 180°,

- mądre, które faktycznie zmienią nas na dobre i jesteśmy w stanie je wykonać,

- małe, mające na celu zmotywować nas do wielu zadań.

A więc, które z wymienionych powyżej postanowień mogą mieć sens?

Odpowiedź jest dość zaskakująca, ale wszystkie z nich.

Dlaczego?

Jak wspomniałem wyżej, różni ludzie reagują w inny sposób. Jedni są na tyle zmotywowani lub zdesperowani, żeby diametralnie coś zmienić, a inni potrafią się zadowolić malutkimi wykonanymi celami.

Cała idea postanowień noworocznych polega na pewnym zmienianiu się na lepsze, bo przecież o to chodzi, abyśmy wszyscy byli coraz lepszymi ludźmi.

Parę słów na zakończenie...

Z tematu wyszło połączenie filozofii z Wujkiem Dobrą Radą... xD

Jednakże mam nadzieję, że temat nie był nudny lub zbyt długi, bo muszę przyznać, że przyjemnie się pisało.

Nie chciałem w tym temacie wymądrzać się lub narzucać swoje zdanie, ale podzielić się swoją wiedzą.

Na sam koniec pora na tematyczny suchar... wybaczcie

Spoiler

"Sylwester 2017 – będę lepszym mężem dla mojej kochanej Ewy. Sylwester 2018 – nie pozwolę odejść mojej kochanej Ewie. Sylwester 2019 – zrobię wszystko, aby odzyskać moją kochaną Ewę. Sylwester 2020 – będę lepszym mężem dla mojej kochanej Kasi."

Może to trochę za wcześnie,

ale szczęśliwego Nowego Roku, Katy :D

Bulbo

• Lubię to! 8
  • Uwielbiam 1
Opublikowano

Cele noworoczne to tylko wymówka/zakomunikowanie światu naszych potrzeb, które "chcemy osiagnąć", a to nie prawda. bo ktoś musi nas do tego sprowokować, w "90%" przypadków. 

W jednej linijce cały sens  tego tematu :) 

Warto inwestować w siebie

• Lubię to! 2
  • Uwielbiam 1
  • Legenda
Opublikowano

Postanowienia... Jak chcesz coś zmienić, to to zmieniasz i nie ma co tego odwlekać. Jak będziecie się tym kierować w życiu, to będzie o wiele lepiej.

• Lubię to! 3
  • Legenda
Opublikowano

Jeżeli ktoś potrzebuje nowego roku, aby cokolwiek zmieniać w swoim życiu - jego decyzja. Osobiście uważam, że każdy czas jest dobry na zmiany i niekoniecznie musi być to nowy rok. Jeżeli chce się coś osiągnąć trzeba zacząć już dziś, właśnie teraz i nie odwlekać tego. 

Artykuł jest na standardowym poziomie

• Lubię to! 3
  • Legenda
Opublikowano

@ Titania @ czak - Czasami życie płata nam figle i nie mamy na tyle czasu, aby coś wykonać w danym momencie, dlatego ludzie często sobie robią postanowienie noworoczne.

Postawienie sobie czegoś na cel w następnym roku, to dla większości ludzi dodatkowy bodziec, aby zacząć działać w tym kierunku.

Łatwo powiedzieć, żeby zacząć od zaraz, trudniej to wykonać.

@ Bulbo - Szanuje za chęci do pisania tego artykułu i leci oczywiście łapka, ale popracuj jeszcze troszkę nad jego estetyką, ponieważ te kolory trochę biją w oczy i są nie spójne.

• Lubię to! 1
  • Dzięki 1
  • Zasłużony
Opublikowano

Dobry artykuł @ Bulbo, miło się go czytało, fajnie jest napisany. c:

Moim zdaniem ludzie stawiają sobie postanowienia noworoczne, żeby pokazać samym sobie, że w sumie to chcieliby coś zmienić i nie ma to być mała zmiana tylko coś "większego", poważniejszego przez co nadchodzący rok może być tym lepszym. Bądź co bądź, zwykle i tak kończy się tylko na słowach.

Jeśli mogę na coś zwrócić uwagę to staraj się używać bardziej pastelowych, delikatnych kolorów niż tych ostrzejszych, tak jak wspomniał wyżej Karol.

• Dzięki 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.