Skocz do zawartości
BIG GIVEAWAY - Nóż z hakiem oraz inne skiny ×
Erwin

Napoje energetyzujące- złą sławą owiane! Pijecie, ile dziennie?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kontynuacja wczorajszej serii. 

Dzisiejszym tematem tabu jest napój energetyzujący- chwalić się czy pijecie, jeśli tak to w jakich ilościach? 

Dodatkowo- co sądzicie o nich? Czy według was są szkodliwe? 

• Lubię to! 1
Opublikowano
1 minutę temu, Power of Shadow napisał:

A piwo się liczy? :crz:

Na piwko przyjdzie czas, temat dziś inny. :D 

• Haha 1
Opublikowano

Jeden monster w każdy poniedziałek z rana, aby jakoś przetrwać nudne wykłady. :default_happy:

Opublikowano

Od czasu do czasu się napije monsterka :D ale tak ogólnie to nie polecam xD

• Lubię to! 1
Opublikowano

Piję głównie napój Black. 

Zdarza mi się go pić średnio co 3 dni.  

Pije, bo jest dobry w smaku. 

• Lubię to! 1
Opublikowano
3 godziny temu, Maria Im drunk napisał:

Pilem 4 lata, nie pije wcale. Syf ktory uzaleznia z taka iloscia cukru ze glowa mala :)

Czekałem na taki komentarz. Masz zupełną rację, zgodzę się w 100%. Temu lepiej się przenosić na te z dodatkiem słodzików (cytrynowy monsterek co cud). 

Właśnie wbija Erwin z 10 maja, 2018 roku gdzie był zafiksowaną osobą na temat siłowni, etc. 

///////////////////////////////////////////////////////////////////////

Napój energetyzujący- idealny, krótkotrwały zastrzyk energii, szczególnie przydatny w okresie redukcji ciała.

Związki chemiczne- jak każdy z nas wie, na puszkach widnieją często takie skróty jak chociażby DHMO

pobrane.jpg 

Na pierwszy rzut oka brzmi źle, a jak jest w praktyce? DHMO to jest WODA. Brzmi źle, a jest to naturalny składnik. Chemia jest wszędzie, tutaj i chociażby w owocach gdzie należy to zaznaczyć:

ingredients-of-a-banana-poster-4.jpeg

Nikt nie czyta składu, jest gitara? Nie ma nic złego, przecież to są owoce, sama zdrowość. W energetykach nie ma nic co by zagrażało zdrowiu, jest to potwierdzone. 

Przykładowy skład ENERGETYKÓW:

enerydrinks.jpg

Jak widać jest dostarczana dosyć spora ilość cukrów czy słodzików, tauryny, a także kofeiny, żeń szeń, guarana czy chociażby różnych witamin. 

Słodziki- kontrowersja? "Wszystko jest trucizną i nic nią nie jest"- zacznijmy od tego popularnego zdania. Ciekawostką jest to, że szybciej zatrulibyśmy się wodą pijąc energetyki niż słodzikami. 

3 najpopularniejsze słodziki w napojach, ile musimy wypić puszek będziemy wzorować się na przykładnie monstera, aby coś się stało? [Testy na przeciętnym Kowalskim]:

Aspartam ile musimy wypić, aby coś nam zagroziło? 50 mg / kg masy ciała, co daje nam około 21 puszek monstera na dzień.

Acesulfam K- 32 puszki monstera dziennie. Bezpieczna dawka 15 mg / kg masy ciała.

Sukraloza- 6 puszek monstera na dzień.

Ale zdajmy sobie pytanie? Kto tyle byłby w stanie wypić powyżej 5 puszek monstera na dzień?

Kofeina:

Normy- 400 mg dziennie to jest zalecana stawka dla dorosłego człowieka. (około 3 monsterów dziennie). Dzieciaki, młodzież do 18 lat- 2.5mg/kg masy ciała. 

200 mg dziennie- dawka wspomagająca spalanie tkanki tłuszczowej. Siła, moc, lepsze wyniki- na te aspekty pozytywnie wpływa tzw. "energol". Od siebie dodam, że lepiej zamiast wypijać kilka puszek spróbować chociażby yerba mate, bądź przedtreningówki. 600-800 mg kofeiny to mimo wszystko dawka normalna, jest bezpieczna. Jest bezpieczna, dla osób nie mających problemu z sercem. 

Podsumowując:

Napój energetyzujący, złą sławą owiany wcale nie wpływa źle. Pić można, nie przekraczając jednak przy tym zalecanych dawek poszczególnych składników. 

///////////////////////////////////////////////////////////////////////

• Lubię to! 2
  • Uwielbiam 2
Opublikowano

dupnę 1 monsterka na tydzień :1x: niestety zawierają dużo cukrów,,,

• Lubię to! 1
  • Zasłużony
Opublikowano

Dość często pije, zwykle przed szkołą lub w trakcie lekcji.

Czasami jest to zwykły, klasyczny Tiger, czasami z dodatkiem witaminek, czasami RedBull.. Zależy na co mam ochotę (tak, umiem rozróżniać smaki energetyków i dla mnie każdy smakuje inaczej) XD

• Właściciel
Opublikowano

3/4 dziennie, kawy to już nawet nie liczę 

Wiem.. kiedyś przestane.

• 2 tygodnie później...
  • Zasłużony
Opublikowano

Piję białego Monsterka (zero), ewentualnie inne zero. Wiem, że są słodzone m. in. aspartamem, jednak żadnych niepożądanych efektów, no chyba że pije się 4 dziennie codziennie.

Poza tym są pyszne i dają lekkiego kopa. 

• Zasłużony
Opublikowano

Po 3/4 energetyki dziennie. Już powoli zaczynają się u mnie problemy zdrowotne przez ten napój. 

• 2 tygodnie później...
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.