Skocz do zawartości
[GIVEAWAY] Nóż survivalowy | Doppler ×
[GIVEAWAY] Bowie Knife | Gamma Doppler ×

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Taka naszła mnie myśl, ale słyszałem też podobne głosy na serwerze, że przydałoby się ustalić limit dodawania w statystykach. Wiem, że obecnie jakiś limit jest, ale uważam, że za wysokie są te limity.

Przykładowo:

100lvl komandos może poruszać się równie szybko, jak 100lvl chemik. Nawet jeśli bazowe staty się różnią, to chemik na 100 punktach w kondycji porusza się niewiele wolniej.

Uważam, że powinien być podział na klasy, które mają być szybkie, aby faktycznie ich rola mogła zostać spełniona. I tak samo podział na resztę klas: tank z możliwością rozwoju hp i wytrzymałości, czy klasy z intem bazujące na umiejkach i zwiększeniu obrażeń. 

Np. Komandos:

Hp: górny limit max 180hp

Int: limit 50

Wytrz: limit 50

Kondycja: limit 200

Chemik:

Hp: max hp 230

Int: limit 150

Wytrz: limit 50

Kondycja: limit 50

Obrońca:

Hp: bez limitu

Int: 50

Wytrz: bez limitu

Kondycja: 50

I tak dalej. Chodzi o to, aby uniknąć sytuacji, w której wszyscy są szybcy i wszyscy są tankami.

Duża i kontrowersyjna zmiana, ale myślę, że mogłoby to bardzo zbalansować serwer i rozgrywka trochę by zwolniła na korzyść lepszego wykorzystania umiejętności klas.

Czekam na Wasze opinie. 

Pozdro

• Lubię to! 1
  • Uwielbiam 1
Opublikowano

Zmiana na +

Chcesz być szybki to wybierz klasę która to umożliwia, a nie wbij lv i tyle 😅

Tak samo z HP

• Lubię to! 2
Opublikowano

Ja też jestem za, to jest to o czym myślałem kiedy słyszałem słowo balans.

Wtedy szybki nie będzie nie do zabicia, tak samo jak i klasa tank nie będzie zbyt ruchliwa, więc też będzie do zabicia! + za to, że wpadłeś na ten wydawałoby się banalny pomysł! :D

• Lubię to! 2
Opublikowano

Ja jestem zdecydowanie na nie, tzn. stricte na rozwiązanie problemu. 

Zabija to w pewnym sensie dowolność gracza, jeśli ktoś chce dawać wszystko w daną statystykę to powinien mieć taką możliwość, ponieważ co gracz to inny i każdy ma swoje preferencje i playstyle.

Jedni wolą pójść więcej w HP, inni w konde, a inni np. full INT, ktoś jeszcze inny balansuje je. Równie dobrze w takim wypadku statystyki mogłyby się rozdawać same, skoro i tak są narzucane odgórne limity, przez co prędzej czy później będziesz zmuszony. Dodatkowy mankament - opisanie tego gdzieś przy tylu klasach przy wyborze ich, i później jeszcze czytaj każdą pojedynczą o wiele więcej czasu, żeby się zdecydować na wybór klasy. Później ktoś też mógłby być ewentualnie nieświadomy i przy większym lvlu okaże się zonk i niezadowolenie.

Według mnie optymalna jest wolność wyboru.

Bazowe statystyki powinny być tym odpowiednikiem, u komandosa są wyższe w konde niż w takim chemiku. Można ewentualnie nimi pomanipulować i je bardziej dostosować, typu bazowo spowolnić jedne klasy a inne przyspieszyć.

Nie uważam też, że wszyscy są szybcy i tankami naraz, jedyna taka sytuacja zachodzi gdy ktoś wbija już naprawdę wyższe lvle, czego moim zdaniem po prostu nie da się uniknąć, bo co, jeśli ktoś ma 200+ lvl na klasie która nie używa inteligencji (a wytrzymałość nie jest zbyt mocną statą), to będzie zmuszony rozdawać staty w bezużyteczne atrybuty? Wydaje mi się to słabym pomysłem.

A jeżeli szybkość/tankowność jest problemem (lub ewentualnie DMG przy INT skalujących się klasach), to tak naprawdę 'problem' (choć wg. mnie taka specyfika serwera, nie problem dla mnie, a raczej zaleta) leży w tym, że jest to CoD 301, i najzwyczajniej w świecie, im dłużej gra trwa, tym więcej punktów w statystyki można rozdać. Rozwiązaniem na to byłaby zmiana w lvlach/otrzymywanych punktach w dół, choć wg. mnie ryzykowna i nie wiem czy aż tak potrzebna, skoro graczy jednak jest sporo, to możliwe, że gra im się dobrze w aktualnej odsłonie i wersji, tak jak mi :p 

Opublikowano

23 minuty temu, -c- napisał(a):

to będzie zmuszony rozdawać staty w bezużyteczne atrybuty? Wydaje mi się to słabym pomysłem.

Można zmusić  gracza do rozdawania pkt w inteligencje jeżeli każdy dodatkowy dmg będzie zależny od inteligencji i nie będzie bazowego dodatkowego dmg tak jak +7 u alkaidy +3 u szturma +5 u myśliwego itd. Tylko akurat ciebie to nie dotyczy bo masz 1/1 z awp :D. No chyba że masz bazowe 1/3 z awp, a każde 50 inteligencji zwiększa szanse na zabicie, czyli od 100 int byś miał 1/1 :D. W sumie nie głupi pomysł jeżeli kapitan by miał więcej blokowanych pocisków zależności od dawania w wytrzymałość np. co 40 wytrzymałości jeden dodatkowy blokowany pocisk. Ale takie zabiegi wymagają znowu sporo czasu na przerobienie klas.

• Właściciel
Opublikowano

Aktualnie jest limit posiadania statystyki 150, uważamy że serwer ma się dobrze i taka zmiana mogłaby zaszkodzić, a z pewnością ograniczyłaby niektóre klasy. Obecnie, każdy ma wolną rękę i rozbudowuje klasę na swój sposób. Dzięki temu, też nie musimy narzucać przykładowo, że Komandos będzie typowym tankiem. Oczywiście propozycji nie odrzucamy kategorycznie, być może kiedyś do niej wrócimy i przeanalizujemy jeszcze raz pod względem plusów i minusów ale aktualnie nie widzę tego na serwerze. 

• Lubię to! 4
  • Właściciel
Opublikowano

Twoja propozycja została odrzucona!

Jeśli nie zgadzasz się z decyzją, zgłoś post moderatorom.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.