Ojciec Posted November 2, 2014 Share Posted November 2, 2014 Pierwszy wywiad przeprowadzony przeze mnie, mam nadzieję, że nie ma tragedii i się Wam spodoba. Każdy kolejny wywiad będzie obszerniejszy. Dzisiaj zająłem dłuższą chwilkę sojovskiemu. Witaj sojovsky. Może na samym początku przedstawisz się, napiszesz kilka zdań o swoich zainteresowaniach, hobby. Witaj. No dobrze, więc rodzicę 18 lat temu dokładnie w czerwcu poraz pierwszy powiedzieli do mnie Hubercie, z tąd też moje imię. Uczęszczam do klasy Technikalnej, na kierunku Ekonomiki. Mieszkam w średniej wielkości miejscowości Pińczów niedaleko Kielc. Moim hobby jest webmasterka, bardziej zbliżona do grafiki. Wykonałem już parę prac graficznych zaczynających się na zwykłych avatarach a kończącej na layoutach. Drugim moim zainteresowaniem i zarazem hobby jest muzyka. Można powiedzieć nawet że coś związaną z DJ'ką.... Jak się zaczęła Twoja przygoda z Counter Strike'iem? Pewnego razu, pewnego ranka gdzieś pod koniec sierpnia w 2007 roku przyszedł do mnie kolega z pendrive i powiedział do mnie że ma bardzo fajną strzelankę, wtedy to był non steam oczywiście. I zaczeliśmy grać, pierw ja rundę potem on, następnego ranka zaczęliśmy grać online, ja u siebie on u siebie. I tak przez dłuższy okres czasu aż się bardzo wciągnąłem i gram aż do dzisiaj. Przez ten okres czasu tylko raz miałem dłuższą przerwę w 2013 roku. Sieć funkcjonuję dosyć sprawnie, wiele na pewno zawdzięcza się Tobie. Ile czasu poświęcasz sieci, czy funkcja, którą pełnisz na forum jest pracochłonna? Hmm, myślę że w pewny sposób pomagam sieci jak się da, więc pewnie jakąś część pracy na tym forum jest ode mnie. Sieci poświęcam tyle chwil na ile starczy luźniejszych godzin. Oczywiście nie siedzę całymi dniami, ponieważ jak każdy człowiek mam życie prywatne, a to spotkać się z dziewczyną, a tu z kolegami. Co do pracy jako Vice Administror, to nie mam aż tak bardzo dużo, ponieważ pomagają mi oczywiście główni administratorzy. Ale skłamałbym że jest lekko, zawsze muszę przeglądać wszystkie tematy na forum, rozwiązywać trudne sytuacji czy też spory. Nie wiem czy to pytanie wysyłam do odpowiedniego adresata, jak powstał pomysł utworzenia sieci? Myślę że do odpowiedniego członka zespołu się zgłosiłeś, ponieważ w pewnym sensie sieć powstała przeze mnie. Kilka miesięcy w tył, Astral i Dudnes prowadzili sieś serwerów i również miałem tam Vice Administratora, chodź nie tak od razu. Początkowo byłem zwykłym użytkownikiem, potem awansowałem na admina serwera, kilka dni później awansowałem trochę wyżej, dokładnie na stanowisko Moderatora. Po kilku tygodniach awansowali mnie na Vice Administratora lecz w krótkim czasie sieć została sprzedana z powodów których nie będę teraz pisał. Pewnego razu napisałem do Dudnesa i zapytałem czy nie otwiera kolejnej sieci serwerów, lecz on odpowiedział że nie.. Lecz po kliku tygodniach odezwał się do mnie na GG i napisał czy nie pomógłbym mu w tworzeniu nowej, najlepszej sieci serwerów. Wspominałeś, że zajmujesz się webmasterką. To Twoje hobby, czy czerpiesz z tego jakieś korzyści finansowe? Hmm, myślę że śmiało powiedzieć że to jest moje hobby, w wolnych chwilach tworzę grafikę dla własnych potrzeb. Od pewnego czasu z programu GIMP przeszedłem na płatny program mianowicie PhotoShopa CS6. Zakupiłem licencję i przez okres 2 miesięcy wiele się nauczyłem. Oferowałem się na różnych stronach graficznych i pisali do nie bym wykonał unikalny layout czy też logotyp. Ja zgadzałem się i dostawałem jakieś tam groszę. Najdroższym moim projektem strony WWW, był layout sprzedany za 120 PLN. Wiążesz swoją przyszłość z webmasterką, grafiką? Trudno stwierdzić, niby jestem na profilu ekonomicznym ale miałem już różne pomysły dotyczące studiów infrmatyczno-graficznych, oczywiście jak zdam maturę haha. Chciałbym w przyszłości należeć do jakiejś dużej korporacji zajmującej się grafiką. Skoro rozpocząłeś temat matury. Jak Ci się powodzi w szkole, łączysz te wszystkie obowiązki w jedną całość? Mam czas na znajomych, na naukę, na dziewczynę i oczywiście na nasze forum. Wracając do moich osiągnięć to można powiedzieć że najgorzej nie jest. Oczywiście znajdą się oceny dopuszczające oraz niedostateczne ale dobre czy bardzo dobre również. Nie jestem kujonem, ale typowym nieukiem też nie. Podejrzewam, że to nie Twoja pierwsza sieć. Miałeś może kiedyś swoją, bądź byłeś zaangażowany w jakiś projekt? Miałem dokładniej dwie swoje sieci serwerów gier. Pierwszą byłą bardziej rozpoznawalna sieć Cs-Tabaka, może pamiętasz.. Posiadałem 3 serwery CS 1.6, który były zapełnione po brzegi. Lecz po 4 miesiącach prowadzenia sieci musiałem odejść z posady Administratora i sprzedać sieć, znalazłem kupującego lecz z tego co pamiętam to z braku udziału w życie forum zamknął ją. Drugą była mniej rozpoznawalna sieć, lecz "coś tam się grało". Cs-Tabaka, coś mi po głowie chodzi. Pisałeś, że Twoim hobby jest muzyka, DJ'ka. Mógłbyś rozwinąć temat? Jakieś 3 lata w tył, zacząłem słuchać gatunków muzycznych klubowych. Bardzo ta odmiana mi przypasowała i pewnego dnia zaproponowano mi DJ'kę szkolną, krótko mówiąc puszczanie muzyki z komputera (początki). Wtedy pierwszy raz ujrzałem program VirtualDJ i przez pewien okres czasu właśnie na nim ćwiczyłem grę na wirtualnej konsoli. Po 2 latach grania w darmowym programie zaopatrzyłem się w konsolę marki Numark. I do dnia dzisiejszego pogrywam na tym pięknym instrumencie na dyskotekach szkolnych i nie tylko. Wspominałeś również, że masz swoją drugą połowę. Nie chcę Ci się mieszać w prywatne sprawy, ale może kilka małych szczegółów. Długo ze sobą jesteście? Zaledwie od trzech miesięcy, na imię jej Klaudia. Jest ona o rok ode mnie młodsza, jest nieco niższą ode mnie brunetką z długimi włosami. Może na tym zakończę swoją wypowiedź, ponieważ nie wiem czy była by zadowolona z tego - a wiadomo kłótni z nią nie chce. Sieć rozwija się dosyć prężnie. Serwer praktycznie cały czas jest zapełniony. Czas na krok wprzód. Czy są jakieś wstępne plany, co do dalszego rozwoju? Jeżeli chodzi o forum to za pewien czas przejdzie duże zmiany. Mogę zdradzić, że ujrzymy na nim nowy unikalny szablon, nowy bannery do serwerów i kilka innych szczegółów, kolorystyka niech będzie niespodzianką dla naszych użytkowników. Co do serwera, to na pewno będą kolejne konkursy, co do paczki AMXX większych zmian nie będzie. Jeżeli chodzi o nowy serwer COD, nie będę się wypowiadał na chwilę obecną, mogę jedynie powiedzieć że będziecie mile zaskoczeni. Serwer już pomału zbliża się otwarcia.Będzie również zakupiona nowa reklama serwerów oraz strony www. Wiele osób twierdzi, że administratorzy sieci serwerów najczęściej dużo na tym zyskują. Jak to naprawdę z tym jest? Myślę że nie do końca tak jest, również będąc zwykłym graczem czy też użytkownikiem myślałbym w ten sposób. Mogę powiedzieć, że pieniądze zebrane od adminów serwera, w 99% przekazywane jest na reklamę serwera oraz opłaty związane z hostingami. A o jakiej kwocie mówimy jeśli chodzi o opłatę serwera, hostingu? Za sam serwer kwota miesięczna na opłacenie serwera wynosi 60 zł, nie mówiąc o HLTV. Domena forum opłacona jest z góry na cały rok, a hosting w granicach 30-40 zł miesięcznie. Wiadomo, że na samym starcie administratorzy inwestują w 'business' własne pieniądze. Czy to później w jakiś sposób się zwraca? W pewnym stopniu na pewno. Małymi kroczkami, miesiąc po miesiącu kwota w dalszy sposób będzie się zwracała. Chodź i tak zawsze administratorzy będą dokładnie własne fundusze w dalszy rozwój sieci. Świat e-sportowy Counter Strike'a trochę podupadł. Rynek zachwycony jest CS:GO, jakie jest zdanie na ten temat? Nowa gra, nowe pole do popisu. Myślę, że nie powinno tak być że nowa era popularnej gry jaką jest cs, przejmuję graczy z wersji 1.6. Grałem przez krótki okres w GO i osobiście wolę tradycyjną szóstkę. Wersja 1.6 jest tak popularna, że najprawdopodobniej nigdy nie odejdzie w niepamięć. I to cieszy, przynajmniej mnie jako starego wyjadacza. Śledzisz poczynania Virtus.pro na nowej 'platformie'? Szczerze mówiąc, nie przybliżałem się ostatnio w poczynania naszych najlepszych graczy w Polsce. Mówiłeś o muzyce, zapytam jeszcze raz. Jaki typ preferujesz? No oczywiście muzyka klubowa, gdzie wchodzą typy muzyczne jak - electro & house, techno, dance. Ale preferuję również hip-hop. Moimi najlepszymi raperami są - Słoń, Pih, Chada, Buka. Ten Chada, o którym ostatnio jest tak głośno za sprawą ucieczki z więzienia? Niestety, popełnij błąd w życiu, nie dostosował się do odsiadki i tak to się skończyło.Ale rap robi według mnie na wysokim poziomie. Interesujesz się jakimś sportem, pasjonujesz się czymś? Można powiedzieć że piłką nożną ale to w małym stopniu. Czasami oglądam czy to z tatą czy z dziadkiem jakieś rozgrywki. Masz jakiś ulubiony swój klub, nie musi być Polski bo wiadomo w jakim miejscu znajduję się polska piłka. Jedno zwycięstwo z Niemcami niczego nie zmienia. Myślę że FC Barcelona, bardzo lubię tamtejszy klub i w szczególności mistrza bramek Messiego. Często oglądam ich mecze i mocno im kibicuję. Mistrz jest tylko jeden, gra on w Madrycie. Może oglądałeś ostatnie derby, które za elektryzowały piłkarski świat, Real Madryt - FC Barcelona? Niestety ominąłem ten mecz z powodu wyjazdu za granicę Polski, ale słyszałem coś o wyniku 3:1. Dokładnie, 3-1 dla Realu. Oprócz Counter'a pogrywasz w jakieś inne gry? Na PC tylko w cs'a. Ale na konsoli PS3 pogrywam w fife13 oraz NFS Shift. Pomału dobiegamy do końca wywiadu. Chciałbyś coś przekazać, kogoś pozdrowić? Chciałbym pozdrowić w szczególności Pana Janusza, za zrobienie ogólnej paczki sieci Katujemy, wszystkich użytkowników, Dudnesa oraz Astrala i oczywiście dobrego redaktora, czyli Ciebie! Chciałbym podziękować sojovskiemu za poświęcony czas. Kolejne wywiady kwestią czasu. Stay stuned! 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Owner Dudnes Posted November 2, 2014 Owner Share Posted November 2, 2014 Piękny wywiad, aż miło się czyta. Mógłbyś jedynie popracować nad pytaniami, bo często przeskakujesz z tematu do tematu a potem ponownie wracasz do tego samego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ojciec Posted November 2, 2014 Author Share Posted November 2, 2014 Piękny wywiad, aż miło się czyta. Mógłbyś jedynie popracować nad pytaniami, bo często przeskakujesz z tematu do tematu a potem ponownie wracasz do tego samego. To kwestia czasu. Przy następnych wywiadach będę starał się uporządkować pytania, kompletnie wypadło mi to dzisiaj z głowy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
KubsoN Posted November 3, 2014 Share Posted November 3, 2014 Wywiad, bardzo fajnie przeprowadzony :) Tylko tak jak napisał Dudnes trzeba popracować nad tymi pytaniami. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dwbuh. Posted November 3, 2014 Share Posted November 3, 2014 Ładnie przeprowadzałeś wywiad, tylko od razu zauważyłem że z jednego tematu przeskakujesz na inny. Ale i tak z miłą chęcią odpowiadało się na zadawane pytania. Plusik dla Ciebie :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts