Skocz do zawartości
BIG GIVEAWAY - Nóż z hakiem oraz inne skiny ×

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, zapraszam na kolejny artykuł dotyczący: "Wpływu gier na zg człowieka".

Z wielu przeprowadzonych badań jasno wynika, że gry wideo mają wpływ na ludzi i nie można temu zaprzeczyć. 

Okazuje się, że gry, w zależności od gatunku, mają niezwykle dobroczynny wpływ na mózg człowieka, ale z drugiej strony mogą również mieć daleko idące negatywne skutki.

Badania(pozytywny wpływ): 

Jedno z badań które zostało przeprowadzone na "Uniwersytecie Kalifornijskim" udowodniło, że odpowiednia gra wideo ma wpływ na pracę mózgu - nawet u starszych ludzi (80+).Osoby które brały udział w badaniu miał zagrać w grę "NeuroRacer". Polegała na prowadzeniu samochodu i reagowaniu na pojawiające się symbole (typu gdzie masz jechać).Ten eksperyment zakończył się jak najbardziej pozytywnie. Korzystne efekty po badaniu urztmywały się nawet przez pół roku po zakończeniu eksperymentu.

Są gry które nawet przeciwdziałają pogarszaniu się funkcji mózgu. Pomijając to zaobserwowano : lepszą pamięć i szybsze przetwarzanie informacji <- Zarejestrowano to u 70% osób.Gry akcji, które uczą w jaki sposób działać szybko i zdecydowanie, poprawiają procesy decyzyjne.Najważniejsze jest w tym to że "zalety" pomagają w życiu codziennych.

Badania(negatywny wpływ): 

Jednak internet ma również zły wpływ na człowieka. Gry wideo negatywnie zadziałały w wielu sytuacjach. Dochodziło do strzelanin np: w amerykańskiej bazie wojskowej w któej zginęło 13 osób.Sprawca był  recydywistą, jego znajomy potwierdził że Alexis był uzależniony od gier o charakterze wojskowym. Przed komputerem siedział całymi dniami i nocami.

Poważnymi problemami są choroby psychiczne tj.uzależnienie - uciekanie od życia codziennego co powoduje kolejne problemy.

Uzależnienie wyjawia się pod: 

-kłamaniem o liczbie godzin spędzonych przed komputerem

-przestanie chodzić do pracy czy też szkoły

Najbardziej uzależniające gry?

Najgorszymi grami są MMORPG ( massively multiplayer online role-playing game ) . Tego typu gry oferują graczom awansowanie na wyższe poziomy, łączenie się w grupy oraz granie z innymi osobami przez internet.Internet to system oparty na przerywaniu. Angażuje naszą uwagę jedynie po to, aby za chwilę odciągnąć ją w inną stronę. Poprzez taki łańcuszek siedzimy coraz dłużej przy maszynie.

A teraz prosto z mostu - wady / zalety:

Wady: 

-Uzależnia

-Powoduje agresję szczególnie u młodych jak i u starszych użytkowników

-Zbyt długie siedzenie przed komputerem psuje wzrok

-Sprowadza w błąd niemądrymi wiadomościami na forach

-Przestępczość

-Jest zbyt bardzo używany jako forma rozrywki niż nauki

Zalety:

-Duża ilość informacji ( jeśli masz internet )

-Komputer jest formą rozrywki

-Można się edukować poprzez różne programy , internet

-Szybki kontakt

- W komputerze znajduje się wiele rzeczy pomocniczych do nauki typu kalkulator,możliwość czytania odtworzenia lektury

Pamiętajmy, że wszystko jest dla ludzi - jednak trzeba umieć z tego korzystać. Każdy mój artykuł jest związany z tematem który dotyczy nas wszystkich. 

Strefa euro, wypadek w smoleńsku czy właśnie wady i zalety grania na komputerze są pisane dla was. Aby każdy miał świadomość: co się dzieje na świecie, jakie są skutki danych czynności , podzielenia się swoimi poglądami.

Liczę na równie silną aktywność jak przy poprzednich tematach. Staram się pisać w taki sposób aby każdy mógł się wypowiedzieć i zrozumiale przeczytać.

• Lubię to! 8
Opublikowano

Piękny artykuł, a co do gier to nie wiem co robią z mózgiem ak dla mnie wyostrzają niektóre zmysły i pozwalają się bardziej na czymś skupić :D

Opublikowano

Za dużo kolorów (ten nagłówek mnie razi w oczy) i spora ilość błędów interpunkcyjnych i językowych.

Opublikowano

No fajny artykuł ;p

Mój kumpel z klasy chodzi do szkoły po 2/3 dni w tygodniu a przez resztę gra, a i tak mówi że on gra max. 3h :D

A w cs:go w 1 tydzień nabił 100h xD

Opublikowano

Bardzo fajny i pouczający artykuł. Jak pisali koledzy wyżej dobieraj inne kolory, ponieważ obecne nie są zbyt najlepsze i po pewnym czasie nie da się przeczytać bo reZi w oczy :D.

Czekam na kolejne artykuły z twoje strony ale chciałbym też zobaczyć jakiś wywiadzik ;) 

Opublikowano

Artykuł bardzo dobry ;)

Natomiast ja mam kolege co już z 5/6 lat bez przerwy żadnej gra w metina :D

Opublikowano

Według mnie to psychika decyduje jaki wpływ mają na nas gry.

Jestem człowiekiem silnym psychicznie jak i emocjonalnie, a moje "zdenerwowania" podczas gry trwają przez kilka sekund maxymalnie ^^

Prawdą jest, że gry akcji kształtują umiejętność racjonalnego myślenia, ja bym dodał też opanowania.

W gry mmorpg również grałem, ale to 2-3h maxymalnie, nudzi się jak wszystko inne.

Opublikowano

Wypowiadajcie się dalej :).

arrow - masz rację, tu działa tylko i wyłącznie psychika. 

Co do kolorków, jeżeli wam przeszkadzają to piszcie propozycje - dostosuje się w kolejnych pracach :)

Opublikowano

Świetny artykuł, ale ze mnie to wyrosło już :D

Chyba do pewnego roku życia tak jest, bo przyznam się gdy byłem gimbusem to byłem uzależniony od komputera, gier (Metin2).

A teraz to mi się nie chce grać w nic ;d

Opublikowano

Artykuł dobry! :) Plusik leci.

@Play właśnie w okresie koniec podst, gimnazjum, liceum najwięcej osób spędza czasu przed komputerem na grach m.in. Counter-Strike, WOT, Metin, Minecraft itd.

Opublikowano

Dobrze, że w moich czasach szkolnych nie było jako tako komputerów, mieli je najbogatsi. Pewnie gdybym go miał, dziś nie byłbym tą osobą, którą jestem.

Opublikowano

Bardzo dobry artykuł Majster ;) Leci +. 

Co do uzależnienia od komputera oraz gier, jest tak jak z innymi uzależnieniami typu papierosy,alkohol oraz inne substancje nie koniecznie dozwolone :D Za wszystko odpowiada psychika i silna wola, ja np. paliłem papierosy 8 lat bez żadnej przerwy. Nie palę na chwilę obecną ponad pół roku ;) Jeżeli naprawdę chcesz to zwalczysz każde "uzależnienie" :D 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.