Jump to content
PanPukawka

#5 Gotuj z pukawką Cheeseburger

Recommended Posts

  • Popular Post

Siemano, pukawka znów na rejonie dziś zajmiemy się kuchnią amerykańską. @ dbk dał mi wyzwanie i zrobiłem swoją wersję Cheeseburger. To co widziałem na filmiku to coś biednie to wygląda chłop nie widział chyba w życiu prawdziwego Cheeseburgera. Dobra to lecimy najważniejsze jest dobór mięsa. Pierwszą klasą i najlepszą jest antrykot oddaje zarąbisty smak. Ja dziś postawiłem na mięso Francuzkę z 20% zawartością tłuszczu. Dobrze sprawdzi się również łopatka, jak i karkówka. Prawdziwy Cheeseburger dodatki mają być wszędzie dosłownie. Koniec tego gadania bierzemy się do roboty!

Zasady panujące w mojej kuchni:

* Przygotuj sobie wszystko 

* Myj naczynia na bieżąco 

* Dobry humor

 

To lecimy! nie zapomnij o dobrym nawadnianiu się!

image.thumb.png.0cddc3ada49a9960e9ce3d1cc3a630c4.png

Bułeczki maślane:

SKŁADNIKI

 10 SZTUK

500 g mąki pszennej

1 łyżeczka soli

25 g świeżych drożdży (lub 7 g drożdży instant)

2 łyżki cukru

300 ml mleka

50 g masła

1 jajko

oraz: 1 żółtko, 1 łyżka mleka, opcjonalnie 1 łyżka sezamu (Ja bez sezamu)

 

PRZYGOTOWANIE:

Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól i wymieszać.

Drożdże (ocieplone w temperaturze pokojowej) pokruszyć i wsypać do kubka. Dodać łyżeczkę cukru i rozetrzeć dokładnie łyżeczką. Wlać pół szklanki ciepłego mleka, dodać łyżeczkę mąki i dokładnie wymieszać. Wstawić kubek do garnka z bardzo ciepłą wodą i odstawić do wyrośnięcia na ok. 7 minut, aż rozczyn wypełni cały kubek.

Przelać go do miski z mąką i zacząć delikatnie mieszać łyżką. Stopniowo wlewać resztę ciepłego mleka cały czas mieszając łyżką.

Dodać cukier, jajko i dalej mieszać składniki, następnie zacząć wyrabiać ciasto. W międzyczasie, gdy ciasto będzie już jednolite, dodać roztopione masło. Ciasto wyrabiać aż będzie elastyczne, przez ok. 15 minut (lub 10 minut hakiem miksera planetarnego).

Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce pod przykryciem ze ściereczki na około 1 godzinę.

Po tym czasie wyjąć ciasto na podsypaną mąką stolnicę i chwilę je powygniatać. Podzielić na 10 części i uformować 10 kulek, ułożyć na dużej blaszce do pieczenia i delikatnie spłaszczyć dłonią. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. 

Wyrośnięte bułeczki posmarować pędzelkiem żółtkiem wymieszanym z mlekiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni C. Piec przez 15 minut na złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.

image.thumb.png.7a96ccc8d749b51f228dc00bfc79586b.png

 

Sosy:

Sos do mięska:

1 ogórek kiszony

Majonez 4 łyżki

Musztarda 4 łyżki

Szczypta gałki muszkatałowej 

Sos serowy:

1/4 kostki masła

2 łyżki mąki

1/2 szklanki mleka

ser chceddar

ser zółty np gouda

Sól

Pieprz

posiekana natka pietruszki

 

 

Mięso smażmy na grilu najlepiej albo na patelni półsuchej. Gdy już mamy gotowię mięsko przechodzimy do procesu składania. Tutaj nie ma co się rozpisywać wchodzi wasza twórczość. Amerikano style to gruby plater pomidora dużo sera cebuli i sałaty nic więcej nie potrzeba. Oczywiście fajnie dodać własną piklowaną cebulkę, ale ja niestety nie przepadam. Do rzeczy składamy wszystko w całość i jemy ze smakiem. Polecam jeść na denku ma aż spływać z naszego potwora trzeba się ubrudzić. 

 

image.png.bcb147e66fed2bf3f973db8851b63cb6.png

Robi wrażenie!!!!

  • KAT 1
  • I love it 12
Link to comment
Share on other sites

Robi wrażenie :D

 

Ale jak na takiego masterchefa jak Ty to muszę się przywalić:

 

  • więcej zdjęć proszę, jak to etapami w trakcie wygląda :D
  • buły elegancko sam zrobiłeś, a mięso gotowiec :(
  • no i ten sos, chyba musiałbym go od razu na kibelku jeść :D

 

Tak czy inaczej efekt końcowy wow :D

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.