Skocz do zawartości
[GIVEAWAY] Nóż survivalowy | Doppler ×
[GIVEAWAY] Bowie Knife | Gamma Doppler ×

Rekomendowane odpowiedzi

• Legenda
  • Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem.
Opublikowano

605353035_TRUDNETEMATY1.png.28f39613c01d0e2f93b7c0ff4eb42fcc.png.ddf0fd4234ce61075c554f220b3e89b4.png

OSZUSTWA W SIECI

Zgłoś online oszustwa międzynarodowe! Jakie to teraz łatwe.

Oszustwo internetowe może być znane pod różnymi terminami, jednak zawsze to Ty na czymś stracisz. Takie działania mają na celu wyłudzić od poszkodowanej osoby dane prywatne, pieniądze lub jakikolwiek inne posiadane mienie. 

Jakie formy może przybrać oszustwo?

Mogą przybierać formę złośliwego oprogramowania (wirusy, programy szpiegujące), które są potajemnie pobierane na komputer w celu kradzieży haseł i uzyskania dostępu do kont bankowych. Przykładowo działając w sieci, grając w gry - jesteśmy narażeni na przypadkowe pobranie keyloggera (trochę o keyloggerze - LINK). Znanym sposobem oszustwa są również fałszywe e-maile oraz powiadomienia od nich. 

Rodzaje oszustw

Spoiler

image.png

Oszustwa na STEAM

Steam users: Don't fall for the "I accidentally reported you" scam |  Malwarebytes Labs

Skoro każdy z nas grał lub nadal gra w gry, to jest z pewnością świadomy, że w każdej chwili może stracić swoje konto lub przedmioty, jeżeli będzie nieostrożny. 

> Metod jest sporo, jak przykładowo prośba o zagłosowanie na drużynę. Oszuści kradną dane, któregoś znajomego po czym wysyłają do poszkodowanego link z takową prośbą. Strona z podanego linku jest oczywiście scamem. Nieświadoma osoba o dobrym sercu da się nabrać. Zamieszczam źródło do filmu, w którym opisany jest cały proces działania takiej strony --> FILM

> Skoro mowa o drużynach - już od jakiegoś czasu można dostrzec sposób na "piątą osobę". Oszuści będą tłumaczyć, że brakuje im dosłownie jednej osoby do turnieju, bo poprzednia nie znalazła czasu, aby zagrać. Będą zachęcać Cię do wystartowania z nimi meczu nawet wtedy, jeżeli będziesz stał w bezruchu. 

> Skrzynki za darmo? Nic bardziej mylnego. Dwa lata temu popularne było oszukiwanie ludzi na skrzynki NaVi, czyn ten podobno miał wspierać fanów drużyny podczas pandemii. Przy logowaniu poproszą Cię o kod steam guard, następnie będziesz musiał wpisać kod wysyłany na numer telefonu, a w tym momencie narażone są Twoje dane. Dzięki temu na Twoim koncie może zostać zmienione hasło, numer telefonu. 

Swoją historią postanowił podzielić się @ ElementaR , który został oszukany w sieci - stracił on swoje konto oraz przedmioty. 

"Poznałem typa w csie, wydawał się spoko to nawiązałem kontakt. Graliśmy dobrze kilka tygodni, pewnego czasu wyzwał mnie 1vs1 - pobrałem mapę z warsztatu steam, a 2 dni później konto zostało za***ane. Było to z 4 lata temu przed steam guardem, więc wziął all skiny co miałem."

@ f0pa`  również padł ofiarą oszustwa: "Witam, tak jak w tytule, zostałem okradziony na konto steam, kiedyś, przeszło 1,5roku/2lata. Byłem oczywiście naiwny i myślałem, że bardzo znana esporotwa drużyna rozdaje kosy po kilka tysięcy $ za free... Zalogowałem się przez steama w link, który był na youtubie (reklama obok filmików), bardzo mnie zdziwiło, że właśnie na youtubie można wykupić reklamę scamu, że oni tego nie sprawdzają. Tak napisałem, zalogowałem się steamem i był komunikat w stylu "otwórz pojemnik", (jak byłem głupi to to zrobiłem xD) otworzyłem i dostałem autorefresha z wylogowanym steamem. Po kilku sekundach wchodzę na steama i patrzę nie mam konta :/, teraz już wiem, że bez steam guarda nie ma się logować w byle jakie miejsce i nie wchodzić w takie reklamy."

Oszustwa na OLX

OLX.pl wprowadza kolejną opłatę - za ogłoszenia o pracę

> Osoba, która pisze niepoprawną polszczyzną informuje, że dokonała zakupu - oszust oferuje poszkodowanemu zapłatę przez stronę OLX'a. Tak naprawdę zostaje przekierowany do podrobionej strony, która ma na celu wyłudzenie danych z karty płatniczej. Tym samym złodziej dostaje pełen dostęp do naszej bankowości. 

> Firma kurierska, wysyłka za pobraniem - działa na tej samej zasadzie, jak oszustwo podane przeze mnie wyżej. Przestępca podaje link do podrobionej strony firmy przewozowej i prosi o uzupełnienie danych z karty oraz adresu, gdzie ma być odebrana paczka.

> Zachowania, które powinny wzbudzać podejrzenia: nieprawidłowa lokalizacja, sprzedający nie zgadza się na przesyłkę OLX lub odbiór osobisty, naleganie na szybkie podjęcie decyzji co do kupna (inni chętni), wpłaty ekspresowe, brak możliwości sprawdzenia przesyłki, zmuszenie danej osoby do przejścia na inną stronę niż OLX w celu kontaktu. 

Jak bronić się przed oszustwem w internecie?

Podstawą jest posiadanie dobrego antywirusa w celu zabezpieczenia, jak i przeskanowania komputera. Zachowaj rozsądek i nie daj się zwieść na oferowane pieniądze lub stosunkowo niską cenę za zakup. Pamiętaj, że nie ma niczego za darmo! Nie płać przez przekazy pieniężne oraz dokonuj zakupów tylko na legalnych stronach. :feelspoliceman:

Źródła: 1, 2, 3, 4, 5

55a.png.00f6abbd7558723958f460fa9dde06ad.png.2ad9b0b090222c5bc6ce7dd64ce2cfd0.png

PYTANIA DO UŻYTKOWNIKÓW

image.png

1. Czy kiedykolwiek padłeś/aś ofiarą oszustwa w internecie? Udało Ci się odzyskać skradzione mienie? 

2. Jak radzić sobie z oszustwem w internecie?

3. Jakie znasz inne metody oszustwa, o których warto wspomnieć, aby przestrzec innych?

• Lubię to! 4
  • KAT 1
  • Uwielbiam 5
Opublikowano

1. Kiedyś kupiłem na allegro jakąś koszulkę w promocyjnej cenie a okazało się podróbką, mogłem to odesłać ale przez lenistwo tego nie zrobiłem.

2. Nie być debilem po prostu.

3.  Kupowanie czegokolwiek na grupach na fb większość ludzi nie zdaje sobie sprawy że nawet jak zostanie tam oszukany to później w sądzie rozmowa na messie jest jest jego jedynym dowodem w sprawie. Oczywiście jakieś lokalne grupki gdzie najpierw obejrzysz towar są bezpieczne :) 

• Lubię to! 3
  • Haha 1
  • Uwielbiam 1
Opublikowano

1. Kiedyś na gadu gadu dziewczyna sprzedawała zdjęcia stóp po wysłaniu 100 zł blikiem nie otrzymałem kupionych zdjęć.... pieniędzy nie odzyskałem. 

2. Zostać oszustem żeby znać sposoby na oszustwo. 

3. Grałem kiedyś w fivema i zbombiłem typków, następnie zlootowałem ich do zera. Napisali mi na pv żebym wszedł na ich ts'a wszystko było w porządku do czasu gdy zauważyłem, że nie posiadam internetu od paru dni i nie była to wina UPC. Po zmianie ip parę dni po tym incydencie, zapukał do mnie pizzerman z trzema pudełkami frutti di mare i dwiema butelkami coca coli. Niestety zamówienie było nieopłacone, a ta sytuacja powtarzała się do czasu gdy każda pizzeria się rozłączała po usłyszeniu mojego adresu. 

• Lubię to! 1
  • Haha 9
  • Legenda
Opublikowano

1. Tak, udało się. 

2. Wystarczy myśleć. Jeśli coś trzeba, to kupić na zaufania zaufanych źródłach, czytać opinie, informacje o sprzedawcach. 

3. Scam na Steam API, wszelakie ", Mystery boxy" (XD) na allegro - tu głównie do gier lol/cs/valo. 

• Lubię to! 3
  • Uwielbiam 1
Opublikowano

1. Czy kradzież konta fb można nazwać oszustwem? Jak tak, to tak, bo ja ogólnie lubię klikać w różne linki i wtedy też pewnie w jakiś kliknąłem - konta nie odzyskałem.

2. Wystarczy myśleć, no chyba, że tak jak ja - klikać w linki dziwnego pochodzenia.

3. Nie wiem, nie znam, nie ufam dziwnym ofertom sprzedaży, kupna etc. - podchodzę do nich z ogromem ostrożności, co czasami kończy się moją rezygnacją, ale taki już jestem.

• Legenda
Opublikowano

1. Czy kiedykolwiek padłeś/aś ofiarą oszustwa w internecie? Udało Ci się odzyskać skradzione mienie? 

Tak. W sumie zawsze wspominam tę sytuację śmiejąc się sama z siebie. Wiele lat temu swoją popularnością na rynku wybijał się Metin 2 PL. Jak to gówniak, musiało być grane, ciupane i expione dzień i noc. Wraz z wkręcaniem się w grę i zdobywaniem kolejnych profitów poznałam również swojego fikcyjnego męża. W tej właśnie grze można było brać śluby, tak też się stało. W wieku 12/13 lat miałam męża. Skoro już takowego męża się posiada, to w końcu mu się ufa. I tak też zostałam oje**na na srebrną branzę +9 - pożyczyłam ją swojemu kochanemu mężowi, po czym się wylogował i tyle go widziałam. Płakałam dzień i noc, a branzy do tej pory nie odzyskałam :PepeHands: Kiedyś Cię odnajdę mężulku! :monkaStab:

2. Jak radzić sobie z oszustwem w internecie?

Weryfikować wszystko na każdy możliwy sposób, unikać kupowania produktów nieznanych marek oraz dziwnego pochodzenia i przede wszystkim nie ufać byle komu. 

3. Jakie znasz inne metody oszustwa, o których warto wspomnieć, aby przestrzec innych?

Metoda "pożycz mi pilnie kase blikiem bo mi brakło do [...]" - na messengerze popularny swego czasu, a okazało się masowym włamaniem. 

@ Gosia ?! dobry temacik warty uwagi! 

• Lubię to! 1
  • Uwielbiam 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.