Legend Popular Post Titania Posted April 21, 2022 Investor V.I.P Woman Legend Popular Post Posted April 21, 2022 MUFFINKI U TITANII Witam serdecznie wszyskich łasuchów. Jak lubisz zapychać swój brzuszek wszystkim, co małe i słodkie - zapraszam! Jest to jeden z najlepszych i najszybszych przepisów na muffinki, który udało mi się dostosować do własnych potrzeb. SKŁADNIKI 2 szklanki mąki, 2 jaja, 1 szklanka mleka, pół szklanki cukru, pół szklanki oleju roślinnego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 cukier wanilinowy, Dodatkowo, wedle uznania można dodać: nutella, czekolada, draże, bakalie, kakao, wiórki kokosowe, posiekane orzechy, dżemor. Jak nie macie wszystkich składników, to raz raz do sklepiku! Nie zapomnijcie o foremkach do muffinek! Mam nadzieję, że macie już wszystko czego nam trzeba. Jeszcze brakuje tylko dobrego nastawienia i tej cieknącej ślinki na myśl o małej słodkości dla Waszej duszy! SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 1) Bierzemy michę, tylko nie tą, do której rzygałeś na świnta. Jakąś sensowną, najlepsza taka, żeby Ci cała głowa wlazła do niej. Jak masz dwie - idealnie, wyciągaj, bo będą Ci potrzebne obie. Teraz skup się, będzie mokro! W jednej misce mieszasz mokre składniki, czyli jaja, mleko, olej. 2) Druga miska i cyk mieszamy suche składniki, czyli mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Jeżeli dodajecie dodatkowy, suchy składnik jak np. kakao - również dosypujecie. 3) Teraz ważna część - mieszamy suche z mokrymi (tylko nie rormarz się za bardzo, bo nie ma czasu na walenie gruchy zbereźniku!). 4) Jak już połączycie składniki, dodajemy nasz ulubiony, dowolny składnik, który nie klasyfikuje się z wymienionymi wcześniej. Najczęściej dodaję kakao, nutellę lub draże. 5) Jeżeli już porządnie wymieszacie składniki, przesypujemy zawartość do foremek. Jakiś czas temu zakupiłam formę + silikonowe foremki wielokrotnego użytku - świetne rozwiązanie. Dzięki sztywnej formie, papierowe czy nawet silikonowe foremki nie "rozłażą" się na boki i mają całkiem przyzwoity kształt w efekcie końcowym. Masę najlepiej przekładać zwykłą łyżką. Trzeba tutaj dużo cierpliwości, aby nie wybrudzić wszystkiego dookoła. Jeżeli chcecie muffinki z nutellą w środku - dajemy najpierw łyżkę masy, nutella i znowu łyżka masy - dzięki temu nutella jest w środku i jest jeszcze smaczniejsze! 6) Jeżeli mamy już nasze muffinki, wkładamy całość do piekarnika. Z jednej porcji wychodzi około 16 muffinek. 7) Piecz 30 minut w iekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celcjusza. 8) Wyjmij muffinki, poczekaj chwilę aż ostygną i zacznij cieszyć się słodką chwilą! SMACZNEGO! 1 9
Deserved PanPukawka Posted April 25, 2022 Sponsor V.I.P Deserved Posted April 25, 2022 Wygląda i smakuję na pewno przepysznie. Ja dodałbym jeszcze troszkę haszu. 1 2
Legend czak Posted April 26, 2022 V.I.P Donor Legend Posted April 26, 2022 Mniamuśnie :D akurat, jak zrezygnowałem ze słodkiego... :/ :v 2
Recommended Posts