Skocz do zawartości
[GIVEAWAY] Nóż survivalowy | Doppler ×
[GIVEAWAY] Bowie Knife | Gamma Doppler ×
Titania

[55] Trudny temat - Wpływ marihuany na człowieka

Rekomendowane odpowiedzi

• Legenda
Opublikowano

1270019094_TRUDNETEMATY2.png.f6a972b9485d1e62136ba846f63df222.png.895d71edc51ef4f7cd3b0093301a309f.png

WPŁYW MARIHUANY NA CZŁOWIEKA

b1650954-scalecrop-840x350.jpg.7313e877f068eea96d41339d8b912698.jpg

Marihuana jest obecnie jedną z najpopularniejszych i najczęściej zażywanych substancji psychoaktywnych na świecie. Konopie indyjskie, z których produkuje się marihuanę, zawierają ponad 140 różnych związków aktywnych kannabinoidów. Najbardziej znane kanabinoidy to tetrahydrokannabinol (THC) i kannabidiol (CBD).

Używana jest w celach rekreacyjnych lub medycznych na całym świecie.

W rodzaju Cannabis wyodrębnia się trzy rodziny:

> Cannabis ruderalis (konopie dzikie),

> Cannabis indica (konopie indyjskie),

> Cannabis sativa (konopie siewne).

Przetwory konopi, wraz z alkoholem, tytoniem oraz kawą, stanowią najbardziej rozpowszechnione substancje psychoaktywne na świecie.
Marihuana najczęściej jest palona w postaci ręcznie zwijanych papierosów, zwanych jointami, często miesza się ją z tytoniem.

BelatedNiceImpala-max-1mb.gif.5b8feb6a054a081a90d061e9a68425b1.gif BelatedNiceImpala-max-1mb.gif.5b8feb6a054a081a90d061e9a68425b1.gif BelatedNiceImpala-max-1mb.gif.5b8feb6a054a081a90d061e9a68425b1.gif BelatedNiceImpala-max-1mb.gif.5b8feb6a054a081a90d061e9a68425b1.gif BelatedNiceImpala-max-1mb.gif.5b8feb6a054a081a90d061e9a68425b1.gif BelatedNiceImpala-max-1mb.gif.5b8feb6a054a081a90d061e9a68425b1.gif BelatedNiceImpala-max-1mb.gif.5b8feb6a054a081a90d061e9a68425b1.gif BelatedNiceImpala-max-1mb.gif.5b8feb6a054a081a90d061e9a68425b1.gif

ZDROWIE SOMATYCZNE

KONS1.jpg.44285432c1d48d240e5217d7d421112e.jpgkosn2.jpg.130da162be1094299b637b82b395e7c4.jpg

:lisc: Układ krążenia - w trakcie używania THC może dojść do tachykardii, czyli zwiększenia częstotliwości uderzeń serca. Również poziom ciśnienia krwi może się zmieniać, co w konsekwencji może prowadzić do zawrotów głowy. Tym samym używanie marihuany wśród osób cierpiących na choroby układu krążenia może negatywnie oddziaływać na stan ich zdrowia.

:lisc: Układ oddechowy - w porównaniu do wypalenia jednego papierosa, wypalenie jednego skręta marihuany pozostawia w płucach więcej substancji smolistych. Zważywszy na znacznie mniejszą częstotliwość palenia marihuany, szkody dla płuc i dróg oddechowych palaczy tytoniu są znacznie większe. Palenie marihuany, podobnie jak palenie tytoniu, wpływa na obniżenie wydajności płuc czy uszkodzenie oskrzeli. Jednak te negatywne skutki palenia konopi zostały potwierdzone jedynie w badaniach eksperymentalnych na zwierzętach.

:lisc: Niska waga urodzenia u noworodków - dzieci matek, które używały marihuany w trakcie ciąży, mają niższą wagę urodzeniową i są mniejsze w porównaniu do dzieci matek, które nie używały konopi.

:lisc: Zachowanie kierowcy w ruchu ulicznym - marihuana, podobnie jak inne środki zmieniające świadomość, zwiększa ryzyko wystąpienia wypadku. Jednak oszacowanie wpływu używania marihuany chociażby na zdolność prowadzenia pojazdów jest trudne i zależy od indywidualnych predyspozycji użytkownika. Według badań eksperymentalnych, dawka 10-15 mg THC, w czasie jednej godziny od momentu spożycia, powoduje zmiany w świadomości, które skutkują zaburzeniami poznawczymi upośledzającymi zdolność do kierowania pojazdem. Taka ilość THC znajduje się średnio w jednym „skręcie” i odpowiada od 0,5 do 1 promila alkoholu.

Working Capital | LeadWay Funding Group / CannabisWorking Capital | LeadWay Funding Group / Cannabis Working Capital | LeadWay Funding Group / Cannabis

WPŁYW MARIHUANY NA PROCESY BIOCHEMICZNE W MÓZGU

Z badań przeprowadzonych na zwierzętach wiemy, że zażywanie THC prowadzi do zmian w strukturach mózgu charakteryzujących się największym zagęszczeniem receptorów CB1: hipokampie, ciele migdałowatym i korze.

Kannabinoidy wpływają również w złożony sposób na neurotransmisję i naturalne neuroprzekaźniki. Pobudzenie tych receptorów reguluje apetyt, uśmierza ból, poprawia nastrój, sprawia przyjemność. To taki naturalny system samoregulujący w mózgu. 

Warto również dodać, że THC hamuje agresję i irytację. Czyli działa na nasze zachowanie odwrotnie niż alkohol.

SCHIZOFRENIA A PALENIE MARIHUANY cranium-3244118_1280.thumb.png.a9b6dc92c5d609d71f349c00a00410df.png

Niektórzy psychiatrzy twierdzą, że palenie marihuany może zwiększać ryzyko zachorowania na schizofrenię i różne psychozy. Rzeczywiście, istnieje taka zależność. Jednak podejrzewam, że przy przyjmowaniu kannabioidów - a więc marihuany i haszyszu - raczej objawy schizofrenii wcześniej się ujawniają, a nie że to marihuana i haszysz do tej choroby prowadzą. Schizofrenia to choroba, na którą zapada się jeszcze w życiu płodowym, tylko aktywuje się zwykle około 16-18 roku życia, czasem później. Współczynnik chorych na schizofrenię jest podobny na całym świecie i wynosi mniej więcej jeden procent populacji. Dziś kontakt z marihuaną miało z 80 procent młodych ludzi i jakoś odsetek osób chorych na schizofrenię jest wciąż ten sam.

DZIAŁANIE THC NA RECEPTORY KANNABINOIDOWE W KORZE brain.png.7129638934a5ec625d52fd855fe47bcb.png

Działanie to jest delikatnie halucynogenne. Stąd oglądając burzę albo słuchając muzyki po skręcie, możemy tak się zachowywać. Oprócz tego wydaje nam się, że coś trwa na przykład trzy godziny, a trwa pół - bo zmienia się nie tylko percepcja obrazów i dźwięków, lecz także czasu.

THC działa też na receptory kannabinoidowe w podwzgórzu, które regulują nasz popęd seksualny i apetyt. THC będzie raczej obniżało popęd, ale za to zwiększało apetyt. Stąd tak zwana gastrofaza. 

Marihuana pobudza też - podobnie jak wszystkie inne narkotyki i uzależnienia behawioralne - układ nagrody. Dlatego palenie skręta jest czynnością przyjemną.

W JAKI SPOSÓB MARIHUANA LECZY? 527034.png.ff73440409e5e7047ad78182883bf32e.png

Lista chorób, przy których marihuana pomaga, jest imponująca i wciąż się wydłuża. Marihuana działa rewelacyjnie u osób chorych na stwardnienie rozsiane - bo znacząco zmniejsza spastyczność, a więc nadmierne napięcie mięśni. Z tego samego powodu pomaga osobom po porażeniu mózgowym i uszkodzeniu rdzenia. O tym się niewiele mówi publicznie, ale pacjencji ze stwardnieniem rozsianym często słyszą od swoich lekarzy, że najskuteczniejszą terapią jest dla nich przyjmowanie THC. Podobnie osoby chore na jaskrę - bo THC obniża ciśnienie śródgałkowe.

Ponadto palenie marihuany rozszerza oskrzela, co pomaga ludziom chorym na astmę.

Zwiększa apetyt, co przydaje się w leczeniu anoreksji, ale też u osób leczonych na nowotwory czy AIDS, które mają zaburzenia apetytu.

Znosi ból, a więc świetnie sprawdza się w bólach pooperacyjnych, fantomowych, nowotworowych. Blokuje też nudności i wymioty, co znów mogłoby mieć duże zastosowanie u chorych na raka - bo leki przeciwnowotworowe często powodują bardzo męczące wymioty.

Prowadzone są również badania u osób chorych na osteoporozę. U takich osób tkanka kostna jest rzadsza, przez co kości łatwiej się łamią. Badania na myszach wykazują, że THC stymuluje tworzenie tkanki kostnej. Wydaje się też, że marihuana może w przyszłości leczyć osoby z glejakami - bardzo złośliwymi nowotworami mózgu.

Hamuje ona też cholinesterazy, enzymy produkowane w wątrobie, których nadmierny poziom występuje u osób chorych na alzheimera. Oprócz tego THC hamuje też behawioralne zaburzenia u osób cierpiących na tę chorobę - skłonność do agresji, złośliwości wobec rodziny, nocnej aktywności.

Marihuana hamuje też dyskinezy, a więc mimowolne grymasy twarzy. Kannabinoidy nasilają też działanie leków przeciwdrgawkowych, mogą więc być terpią wspomagającą dla osób chorych na padaczkę.

Marihuana zdaje się dobrze działać również na chorobę dwubiegunową - pacjencji odczuwają ulgę w fazie zarówno manii, jak i depresji, choć to na razie nieudowodnione obserwacje.

gege.thumb.jpg.1cea539d0bde2478bb157a6c31a0dc62.jpg

MARIHUANA UZALEŻNIA marihuana_stop_zakaz_logo_11_0.jpg.b1f51a9d9a0a090193c340f7ade3a504.jpg

Marihuana uzależnia, jednak nie tak bardzo, jak wmawia się społeczeństwu. Kilka procent osób, które sięgają po marihuanę, uzależnia się od niej. Mimo wszystko ciężko uwierzyć w prawdziwe uzależnienie, bo jakoś ludzie nie zabijają się o marihuanę, tak jak o heroinę.

MARIHUANA OGŁUPIA?

Warto pamiętać, że po marihuanie człowiek zachowuje się jak przygłupiasty wesołek, trudno też zapamiętuje, fatalnie się uczy. Jest się debilem. Ale to mija. Chyba że ktoś pali po kilka skrętów dziennie przez dłuższy czas - wtedy może nie minąć. U takich osób naprawdę zauważamy spadek poziomu inteligencji.

ZESPÓŁ AMOTYWACYJNY

U osób używających marihuanę w dużych ilościach zdiagnozowano coś takiego jak "zespół amotywacyjny". Otępienie, apatia, skupienie na sobie, problemy z nauką, brak ciekawości świata. Palenie marihuany przez osoby poniżej 16 roku życia zazwyczaj fatalnie wpływa na postępy w nauce. Podobnie jak uzależnienie od gier komputerowych.

MARIHUANA BEZPIECZNIEJSZA OD FISTASZKÓW

Orzeszki ziemne zabijają 100 ludzi rocznie zachłystując się nimi na śmierć. To nic w porównaniu z tytoniem, który zabija 435 tysięcy ludzi rocznie, alkoholem, który zabija 85 tysięcy i aspiryną, przez którą umiera co roku 7,6 tysiąca ludzi. Przepracowanie i zła dieta są tak samo niebezpieczne - 365 tysięcy rocznie.

A marihuana? Zero ofiar. Za to ile osób trafia przez nią do więzienia...

smoking-joint-png-3-1-Transparent-Images-Free.png.bb9336f2a9eecf6a883cc753d5e724d5.png smoking-joint-png-3-1-Transparent-Images-Free.png.bb9336f2a9eecf6a883cc753d5e724d5.png smoking-joint-png-3-1-Transparent-Images-Free.png.bb9336f2a9eecf6a883cc753d5e724d5.png

:lisc: PYTANIA DO WAS :lisc:

1. Paliłeś kiedykolwiek marihuanę? Jeśli tak - jakie są Twoje wrażenia, jeśli nie - masz zamiar spróbować?

2. Uważasz, że marihuana ma negatywny wpływ na nasze zdrowie? Dlaczego?

3. Co możesz powiedzieć na temat osób, które palą marihuanę w dużych ilościach?

4. Dlaczego według Ciebie ludzie sięgają po marihuanę częściej, niż po inne używki?

5. Czy według Ciebie w Polsce powinni zalegalizować marihuanę? Dlaczego?

Źródła: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7

• Lubię to! 4
  • Uwielbiam 4
  • Zasłużony
Opublikowano

1. Paliłem i pale, jest gituwa

2. Zapewne ma, nic co trafia do naszych płuc w postaci dymu nie jest zdrowe]

3. banie se przejarają

4. Bo jest lepsza, są po niej lepsze doznania

5. Proste, że tak i tak wszyscy palą

• Lubię to! 2
  • Legenda
Opublikowano

1. Tak super. Do spania jak znalazł 5 minut i sen dobra regeneracja
2. Wszystko w przesadzonych ilościach ma negatywny wpływ na zdrowie.
3. Znam paru takich palą codziennie od kilku lat. Nie chcę, im się nic najchętniej sięgają po blanta robią szamę i siadają przy serialu/filmie lub jakiejś gierce.
4. Lekki narkotyk wszędzie dostępny trzeba tylko uważać, żeby nie trafić na jakieś maczanki po których bania przerasta każdego i przez jakieś 40 minut nie wiadomo się, na jakim świecie się znajdujemy. Przez takie maczanki sporo osób pewnie kiedyś się zraziło do tej używki gdyż faza ich przerosła i nie była jedną z przyjemniejszych.
5. Tak, ma ona więcej pozytywnych cech niż negatywnych alkohol. który jest dużo bardziej uzależniający oraz ogłupiający powinien, być zdelegalizowany a w zamian na półki powinni wrzucić marihuanę. Poza tym polskie prawo gdy jest ona nielegalna to żart za worek można mieć duże problemy z prawem.

• Lubię to! 2
Opublikowano

1. Nie ale bardzo chcę

2. Uważam że nie bo widzę jak mój brat po niej chodzi zadowolony to aż mi cieplutko na sercu

3. Chill goście

4. Pewnie dla tego bo po zapaleniu się odlatuje XD

5. Tak bo czemu nie a tak serio to dobre chłopaki patrzą na świat zza krat :KEKW:

Opublikowano

1. Nie ;c

2. Moim zdaniem nie, ponieważ rozwesela.

3. Myślę, że są to spoko mordki.

4. Może łatwiej ją zdobyć.

5.Tak, ponieważ nie jest to szkodliwe i no xD.

• Lubię to! 2
Opublikowano

1. NIE

2. Nie

3. ODLOTOWCY 

4. Jest moc po tym

5. Tak, wszystko dla ludzi

• Lubię to! 2
  • Zasłużony
Opublikowano

1. Paliłeś kiedykolwiek marihuanę? Jeśli tak - jakie są Twoje wrażenia, jeśli nie - masz zamiar spróbować?

Zdarzyło się nawet parę razy, a nawet w pewnym momencie ciut się uzależniłem. Generalnie fajne jest uczucie, ponieważ Ryjek się sam uśmiecha, nie myślisz o problemach. Dlatego podczas tzw. buszka można się zrelaksować. Niestety od momentu, gdy prawie bym trafił do szpitala przestałem palić. Prawdopodobnie przedawkowałem i czułem się fatalnie. 

2. Uważasz, że marihuana ma negatywny wpływ na nasze zdrowie? Dlaczego?

Na pewno ma, ale też dużo pomaga. 

3. Co możesz powiedzieć na temat osób, które palą marihuanę w dużych ilościach?

Mam takiego kumpla, który ciągle wali wiadra, ale trochę widać po nim, że znacznie dłużej myśli. Nie może znaleźć słowa, którego chce powiedzieć, a najlepiej to by siedział cały dzień zjarany przed komputerem/telewizorem. 

4. Dlaczego według Ciebie ludzie sięgają po marihuanę częściej, niż po inne używki?

Chcą spróbować czegoś innego oraz nowego, patrzą jak starsi rówieśnicy palą, to oni też będą chcieli spróbować. Na moment chcą uciec od problemów, zwyczajnie się zrelaksować chociaż przez chwilę. Tylko dosyć łatwy sposób jest nadziać się na tzw. maczane z nieznanego źródła. Wprawdzie nie wiadomo, co będzie z nami po zajaraniu takiej maczanki. 

5. Czy według Ciebie w Polsce powinni zalegalizować marihuanę? Dlaczego?

Ciężko określić, bardziej w stronę na tak. Skoro papierosy, alkohol czy nawet energetyki są legalne, to czemu by nie wprowadzić coś zdrowszego? 

Dobra praca! :lisc:

• Lubię to! 1
  • Inwestor
Opublikowano

1. Paliłeś kiedykolwiek marihuanę? Jeśli tak - jakie są Twoje wrażenia, jeśli nie - masz zamiar spróbować?
Zdarzyło się, spoko. Na pewno zdrowsze to niż tabletki ;v

2. Uważasz, że marihuana ma negatywny wpływ na nasze zdrowie? Dlaczego?

Wszystko spożywane w nadmiernych ilościach szkodzi. 

3. Co możesz powiedzieć na temat osób, które palą marihuanę w dużych ilościach?
Mają problemy z normalnym myśleniem i działaniem + do tego często pojawiają się u nich stany lękowe.

4. Dlaczego według Ciebie ludzie sięgają po marihuanę częściej, niż po inne używki?
Marihuana jest w sumie najmniej szkodliwą używką, dodatkowo posiada wartości lecznicze.  No i nie oszukujmy się, raczej łatwo ją obecnie zdobyć, jednak trzeba uważać na źródła, bo można się naciąć na topki maczane w benzynie itp.

5. Czy według Ciebie w Polsce powinni zalegalizować marihuanę? Dlaczego?
Myślę, że tak, jest znaczenie bezpieczniejsza niż alkohol bądź tytoń.  Oprócz tego, na pewno byłby to fajny zastrzyk pieniędzy dla gospodarki państwa. Do tego, 

• Legenda
Opublikowano

Co najmniej połowa osób która to pali, nie paliła nigdy dobrej marihuany. Syf mieszany z dodatkami który powoduje dziwne stany itp. Po normalnej czystej gandzi nie ma takich jazd i wiem to z środowiska. Jeśli jest stosowana jako medykament, to jestem w pełni za legalizacją co do ogólnego dostępu mam mieszane uczucia zupełnie jak w przypadku alko, to używka jak każda inna i powinno się ponosić konsekwencje na równi jak po innych specyfikach jeśli coś się odwali etc.

Super artykuł Monia. :)

• Lubię to! 1
  • Donator
Opublikowano

1. Tak, tego syfu z Polski to ciężko zaliczyć do marihuany, ale za gówniaka się jarało, raz zapaliłem mocniejszego "towaru" w Anglii i do dzisiaj mi się już nie chce tego palić, bo tak mną zmiotło.

2. Na zdrowie fizyczne może nie koniecznie, ewentualnie na płuca, ale tylko jeśli zażywana jest w naprawdę sporych ilościach, za to jestem zdania, że zjada zdrowie psychiczne oraz powoduje różne choroby psychiczne, np. Schizofrenie.

3. To zależy jak widzimy duże ilości, mam znajomego w pracy, który zawsze po pracy zapali blanta, robi tak od kilku lat, a jest najlepszym developerem jakiego poznałem. Są też ludzie, którzy jarają codziennie po 20 wiadr na śniadanie, takich ludzi wolę unikać.

4. Tutaj też zależy, jeżeli chodzi o alkohol i papierosy to nie, na pewno rzadziej, a jeżeli chodzi stricte o narkotyki, to z pewnością częściej, bo jest łatwiej dostępna. 

5. Nie, jesteśmy krajem, który powinien się rozwijać, a nie zwijać z przejarania na dywanie, nie chce mi się płacić kolejnych podatków, bo jakiś zjarus będzie potrzebował odwyku, ale jeśli miałbym wybierać czy za x lat mój gówniak będzie jarał zioło na imprezie i w sumie dobrze się bawił vs brał jakieś pixy, po których nie będzie pamiętał, że jestem jego ojcem, to z pewnością wolę, żeby jarał zioło.

• Lubię to! 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.