Skocz do zawartości
BIG GIVEAWAY - Nóż z hakiem oraz inne skiny ×

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużony
Opublikowano

┌──────── Batman ────────┐

Czy filmy o superbohaterach zawsze muszą się dobrze zaczynać i dobrze kończyć? Jeśli ktoś jest fanem ekranizacji komiksów to zapewne już wie, że nie. Osobiście mogłabym tu przywołać przykłady dotyczące Marvela, ale czy miałoby to jakikolwiek sens? Myślę, że odpowiedź jest jasna - Batman nie należy do wspomnianego przeze mnie uniwersum, więc nie. Batman jest własnością DC Comics i szczerze mówiąc... Zdarzyło mi się oglądać filmy DC, jednak żaden mnie nie zachwycił. Oczywiście, jest to kwestia gustu, aczkolwiek myślę, że bohaterowie, którzy są uznawani za tych dobrych są po prostu niedopracowani, to samo tyczy się fabuły. Jest po prostu nijaka, mdła. Ciągle ma się wrażenie, że czegoś brakuje. Dodatkowo próba wprowadzenia "śmiesznych" wątków na siłę, coraz bardziej odrzuca. Jest to robione nieumiejętnie. Dlatego, gdy usłyszałam o kolejnym filmie dot. tego uniwersum - podchodziłam sceptycznie. Dodatkowo Pattinson w roli Batmana? Pierwsza reakcja - meh, no nie przebije Bale'a. Szczególnie nie nastawiałam się na ten film, jako dobrą ekranizację, przez to, iż miałam okazję widzieć (tak, jak wielu z was zapewne) słynną trylogię Christophera Nolana. To, co on zrobił - to czyste mistrzostwo. Nikt nie może mu tego osiągnięcia odebrać. Dobór aktorów, fabuła, obrazy, to wszystko ze sobą świetnie współgrało, więc czy można stworzyć coś lepszego? Mimo wszystko postanowiłam dać szansę - jednak dopiero po zakupie biletu zorientowałam się, że film trwa 3 godziny! Kolejne załamanie. Wiecie co Wam powiem?  Kompletnie nie odczułam tych trzech godzin. 

Matt Reeves już od samego początku zabiera nas w mroczne miasto Gotham - zupełnie takie, jakie powinno być. Takie, już zdążyliśmy poznać w innych ekranizacjach. Miasto, które żyje własnym życiem, które Batman próbuje chronić, jednak nawet on nie może być w każdym miejscu. Wszędzie panuje mrok, jednak gdy znak nietoperza przetnie niebo, nawet najśmielszemu kryminaliście zrobi się gorąco.  Bezwzględnie Pattinson w roli Batmana jest najwierniejszy komiksom. To tam człowiek, który siebie nazywa "zemstą", jest detektywem. W ekranizacji dostajemy dokładnie to samo. Bohater już od dwóch lat broni mrocznego Gotham, ale tam gdzie rodzi się dobro, wyrasta śmielsze zło... Tak też się stało - pojawił się on. Człowiek - zagadka, który w brutalny oraz sadystyczny sposób zaczyna mordować elitę miasta, zostawiając przy tym zaszyfrowane wiadomości do... samego Batmana. Ten jednak ma tylko parę zaufanych sojuszników i zmuszony jest szukać kolejnych, by odnaleźć psychola torturującego miasto.

Nie chciałabym zbyt dużo tutaj opisywać, aby uniknąć spoilerów osobom, które mają zamiar obejrzeć. A zapewniam, że warto. 

Całość filmu naprawdę przedstawia się niesamowicie. Nie tylko poprzez fabułę, która nie nudzi. W ciągu trzech godzin wiele osób może uznać, iż za dużo jest wątków pobocznych i można było je pominąć, w mojej opinii jednak nie dojrzałam żadnej sceny, która byłaby zbędna. Wszystko ze sobą idealnie współgra. Dodatkowo świetnie przedstawiona korupcja wśród władzy. Klimat stworzony w ekranizacji jest najprościej mówiąc - ciężki, przygnębiający i mroczny, a ten efekt podwaja nam fantastycznie skomponowana i wpasowana muzyka, która pomogła uzupełnić pewne sceny. Obraz miasta jako mrocznego jest bardzo przyziemny i realistyczny. Takie właśnie miało być i to urzekło mnie najbardziej. Nie było przeskoku między mrocznymi scenami, a pełnymi radości. Emocje podbijają głośne kroki, które przygotowują nas na pojawienie się w danym miejscu Batmana. Co z samym Pattinsonem w tej roli? Uważam, że stanął na wysokości zadania. Spisał się naprawdę na medal jako człowiek-nietoperz. Nie zapominajmy też o innych aktorach - według mnie nie było żadnego, który by nie podołał swej roli.

Niesamowite jest także to, jak DC potrafi tworzyć czarne charaktery. Świetnie przedstawieni, tajemniczy i dopracowani do samego końca.

Mam niestety parę "ale", mocno subiektywnych. Sama postać Bruce'a Wayne'a średnio przypadła mi do gustu przez fakt, iż ucharakteryzowali go trochę na styl emo. Nie jest to coś, co mocno obniża ocenę filmu czy samego aktora, jednak to mi się po prostu nie spodobało. Nie zobaczymy też w filmie zbyt wielu gadżetów, co mnie odrobinę zawiodło. Jasne, pojawił się batmobil, jednak tego wszystkiego było za mało według mnie, biorąc pod uwagę fakt, iż sam batman powinien trochę tego posiadać, bo - no nie ma żadnych nadprzyrodzonych umiejętności. 

Reasumując, długo już nie widziałam filmu, który tak by mnie zachwycił. Myślę, że to co najważniejsze - zawarłam w recenzji i być może kogoś to zachęci do obejrzenia. 

Moja ocena: 9/10

batma.jpg.2fa6f526001d798351f5a9abd762df38.jpg

• Uwielbiam 8
  • Donator
Opublikowano

Warto dodać, że 10 minut po skończonym seansie (w kinach) jedyne co studio udostępniło nt. następnego filmu to link - https://www.rataalada.com/
Na powyższej stronie po odczekaniu chwili pojawi nam się przycisk "Click for Reward", dzięki któremu możemy pobrać folder zip, w którym znajduję się jeden wielki dziwny teaser - zdjęcia.

• Uwielbiam 1
  • Zasłużony
Opublikowano

Wow, to jest dopiero recenzja, chciałbym się nauczyć... :feelssadmann: 

Ja jeszcze nie miałem okazji obejrzeć nowego batmana, ponieważ średnio przepadam za filmami tego pokroju. Jeżeli już sobie odpalę jakiś film, to pierwsze 15 minut (to jest kluczowe u mnie, bo zazwyczaj wyłączam po 5 minutach i nie chcę mi się oglądać) mnie nudzi, ale potem już nie zauważam, jak upływa czas. 

• Uwielbiam 1
  • Legenda
Opublikowano

Recenzja bezkonkurencyjna! Właśnie dzięki takim analizom filmu chce się jeszcze bardziej go obejrzeć! 
Do obejrzenia w planach, tylko teraz znaleźć luźny wieczór zanim zdąży wyjść z kin 🙈

• Uwielbiam 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.