Rudzia Posted January 24, 2022 Investor V.I.P Woman Share Posted January 24, 2022 GIER PLANSZOWYCH 10) Kolejka Kolejka jest grą planszową, która opowiada o życiu codziennym w latach schyłkowego komunizmu w Polsce. Zadanie graczy pozornie wydaje się bardzo łatwe. Trzeba wysłać swoją pięcioosobową rodzinę po zakupy do sklepu. Jednak te proste zadanie staje się skomplikowane jeśli półki w sklepie są puste. W tej grze trzeba dużo kombinować, żeby udało się znaleźć wszystko z listy zakupów. 9) 5 sekund "5 sekund" jest bardzo prostą grą. Jak sama nazwa wskazuję jedna osoba czyta pytanie, a druga odpowiada i ma właśnie te 5 sekund, żeby udzielić odpowiedzi. Grać można w to dosłownie wszędzie, wystarczy zabrać karty i czasomierz. W opakowaniu możemy też znaleźć planszę, która może urozmaicić zdobywanie punktów. 8) Clash of Cultures Clash of Cultures polega na połączeniu Imperium Rzymskiego, Mongołów, Japończyków i Azteków. Twoim głównym zadaniem jest stanięcie na czele jednej ze starożytnej cywilizacji. Eksploruj kolejne obszary, buduj miasta i walcz o dominację. 7) Monopoly Chyba jedna z najpopularniejszych gier planszowych na świecie. Kto z nas nie zna Monopoly? Gra jest na tyle popularna, że powstało z nią bardzo dużo współprac, między innymi z serialami takimi jak np. "La casa de papel" czy też bajkami jak "Sailor Moon". 6) Diuna Imperium Diuna Imperium to gra strategiczna, która łączy w sobie mechaniki budowani talii i rozmieszczania sił na planszy. To od Ciebie zależy, jak rozbudujesz swoje królestwo. Poszukasz politycznych sojuszy czy stworzysz militarną przewagę? Miejsce w radzie czy też samotna walka? Wybór należy do Ciebie. 5) Takenoko Gracz któremu uda się zdobyć najwięcej punktów poprzez odpowiednią uprawę bambusa i karmienie pandy wygra grę. Gra jest bardzo sympatyczna, odpowiednia dla osób w każdym wieku. 4) Dixit Dixit jest bardzo prostą grą i pełną przepięknych ilustracji. W skrócie gra polega na przejściu planszy z numerkami od 1 do 30. Aby pokonywać kolejne numery trzeba być dobrym w skojarzenia. Co rundę jest wybierana osoba, która zostaje narratorem i wymyśla hasło, a reszta uczestników musi jak najlepiej oddać je wybierając jedną kartę z puli, którą posiada na dłoni. 3) Everdell Everdell to dynamiczna gra oparta o mechanikę przydzielania pracowników. Jest przepięknie wykonana i oferuje wiele dróg do zwycięstwa, dzięki czemu jej odkrywanie jest prawdziwą przyjemnością. 2) Scythe Scythe to strategiczna gra planszowa dla jednego do pięciu graczy, w której wcielisz się przywódcę jednego z narodów Europii Wschodniej. Będziesz odkrywał i podbijał kolejne terytoria. Będziesz werbował nowych rekrutów i gromadził surowce. 1) Nemesis Nemesis jest grą przygodową typu "survival horror". Gracze wcielają się w rolę członków załogi kosmicznego transportowca "Nemesis", który po wykonaniu swojej misji obrał kurs powrotny na Ziemię. 1 7 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacpperek Posted January 24, 2022 Share Posted January 24, 2022 Świetna robota, zdecydowanie jestem za grą "5 sekund" 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
haikoo Posted January 24, 2022 Share Posted January 24, 2022 Monopoly i 5 sekund moje dwie ulubione. Dobra robota ! 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Titania Posted January 24, 2022 Investor V.I.P Woman Share Posted January 24, 2022 Od pewnego momentu troszkę uzależniłam się od kupowania planszówek i teraz tylko kolekcjonuję. 3/10 już w pakiecie! Reszta na pewno prędzej czy później również dołączy Good job! 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Asuna Posted January 24, 2022 Donor Woman Share Posted January 24, 2022 Uwielbiam Dixit. Gra w większym gronie jest wspaniała! 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Karcok Posted January 24, 2022 Sponsor Share Posted January 24, 2022 Super praca jak zawsze @ Rudzia 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Narks. Posted January 24, 2022 Donor Share Posted January 24, 2022 W domu żadnej nie posiadam, ale zawsze uwielbiałem grać monopoly i kry karciane, a a tak to żadnych z tych gier jeszcze nie grałem i raczej nie zdołam zagrać. Plusik. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts