Skocz do zawartości
BIG GIVEAWAY - Nóż z hakiem oraz inne skiny ×

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużony
  • Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem.
Opublikowano

tygodnik.png.001d1e140382eb7e38f3970b4a930490.png

Witajcie Katy!

Razem z nową odsłoną Typera z dniem dzisiejszym startuje Tygodnik Piłkarski!

Co będzie można zobaczyć w Tygodniku?

Postaram Wam się skrócić najważniejsze wydarzenia z całego tygodnia, jakie miały miejsce w Piłce Nożnej.

Zapraszam do lektury! 

gwizdek-divider.png.8448af54e2281b331fec887bab8fd242.png

PREMIER LEAGUE

"Każdy zawodnik jest tutaj, aby służyć zespołowi."

Rok temu na "stare śmieci" trafił  do Chelsea Romelu Lukaku za rekordowe 115 mln. euro.

Po wspaniałym sezonie w Inter Mediolan, gdzie skuteczność Lukaku była na wysokim poziomie, a bramki padały jedna za drugą, teraz każdy ma wobec niego wysokie wymagania oraz wyobrażenia. Jednak w ciągu 22 meczów Belg zdołał zdobyć tylko 8 bramek dla angielskiego zespołu.

Co na to Menadżer?

Nie jest zachwycony, lecz jak to stwierdził, robią wszystko, by pomóc Lukaku. Jednak jest to gra zespołowa, w której nie będzie dostosowywał całej drużyny do jednego gracza, a od swojej "9" oczekuje więcej.

pilki-divider.png.06386278a99b829b6ad732f56c1ded34.png

KONIEC KARIERY RONALDO 

Podczas poniedziałkowej gali FIFA The Best Cristiano odebrał nagrodę specjalną za największą liczbę bramek w historii dla narodowej reprezentacji. W trakcie rozmów ujawnił "rąbek tajemnicy" na temat końca swojej kariery.
 No właśnie. Kiedy nastąpi? Ronaldo sam nie wie, aczkolwiek stwierdził, że chciałby rywalizować 4-5 lat jeszcze. 

- Wciąż mam pasję do gry i strzelania goli. Gram w piłkę nożną od piątego roku życia. Kiedy wychodzę na boisko, nawet podczas treningu, wciąż mam motywację. Już wkrótce skończę 37 lat, ale czuję się dobrze - dodał.

- Nadal ciężko pracuję. Chcę kontynuować swoją karierę. Mam nadzieję, że będę grał jeszcze przez cztery-pięć lat. To wszystko kwestia mentalności. Jeśli dobrze traktujesz swoje ciało, zrewanżuje ci się, gdy będzie to potrzebne - zakończył.

BUNDESLIGA

300 TO ZA MAŁO!

Kolejny wspaniały występ naszego Polskiego Piłkarza. W sobotnim spotkaniu 19. kolejki Bundesligi Robert Lewandowski popisał się hat-trickiem i zapewnił zwycięstwo Bayernowi. Podczas kompletowania trzech bramek w trakcie meczu, zapewnił sobie trzysetną(!) bramkę w lidze. Dzięki temu zajmuje 7. miejsce wśród najlepszych strzelców w ligach TOP5, a już niedługo może wyprzedzić Cristiano Ronaldo, który zdobył 311 bramek w La Liga! 

W Bundeslidze prowadzi wciąż Muller, jednak jeśli Lewy postanowi wciąż grać dla Bayernu, pobicie rekordu Mullera (365 bramek) jest całkiem możliwe!

ŁAMIEMY ZASADY DLA DOŚWIADCZENIA

Bayern jest gotowy złamać swoją zasadę nie przygotowywania umów zawodnikom powyżej 30. roku życia dla swojej klubowej gwiazdy. 

Manuel Neuer ma już 35 lat, a obecną umowę ma do 2023 roku. Wedle doniesień jest już szykowana kolejna umowa, która może przedłużyć jego pobyt nawet o kilka lat!

LA LIGA

NIE ŻYJE JEDEN Z NAJLEPSZYCH PIŁKARZY W HISTORII

Real Madryt za pośrednictwem swojej strony internetowej oraz mediów społecznościowych poinformował, że we wtorek, w wieku 88 lat zmarł Francisco "Paco" Gento. Był nie tylko honorowym prezydentem Królewskich, ale i wybitnym piłkarzem, legendą klubu ze stolicy Hiszpanii. 

Swoje największe sukcesy święcił w ekipie z Madrytu, do której trafił w 1953 r. Przez kolejne 18 sezonów godnie reprezentował barwy Królewskich, w których trakcie stał się wzorem do naśladowania i prawdziwym uosobieniem madridismo. Stał się po prostu legendą.

ZŁAMANY PALEC...

...u stopy, na tyle poważny, że konieczna jest operacja! Na treningu Samuel Umtiti doznał urazu stopy. Francuza czeka 3 miesięczna przerwa od gry. 

Samuel był jednym z pierwszych kandydatów do opuszczenia Camp Nou, jednak przez brak chętnych do pozyskania piłkarza, Barcelonie udało się przedłużyć tę umowę do 2026 roku.

SERIE A

NOWY TRENER W SAMPDORII

Jak poinformował włoski klub Roberto D'Aversa nie jest już trenerem. Sampdoria przegrała trzy ostatnie ligowe mecze, a na zwycięstwo czeka już ponad miesiąc. W tabeli zajmuje 15. miejsce i ma cztery punkty przewagi nad strefą spadkową. D'Aversa pracował w Genui od początku obecnego sezonu. 

Nazwisko nowego szkoleniowca nie jest jeszcze znane.

LIGUE 1

CIĘŻKIE CZASY POLAKA

Olympique Marsylia realizuje transfer Cedrica Bakambu z Bejing Guoan. 30 latek wraca do Europy po 4 latach gry w Chinach. W tym przypadku Milik dostaje trudnego rywala do walki o pierwszy skład. Póki co przygoda Milika w Marsylii nie wygląda zbyt obiecująco. W 17 spotkaniach zdobył 9 bramek, jednak większość z nich zdobyta była z wyraźnie słabszymi rywalami.

EKSTRAKLASA

KATASTROFA FINANSOWA 

Legia Warszawa zaliczyła bardzo dużą porażkę finansową. Za rok obrotowy 1 lipca 2020 - 30 czerwca 2021 Legia straciła 35 milionów złotych! Powodem aż tak wysokich strat jest brak kwalifikacji do fazy pucharowej Ligi Mistrzów bądź Ligi Europy. :stonks:

kartki-divider.png.3bd8a1a88bed5ab6f2ddfa7d6e7751be.png

TRANSFERY 

image.png.00ec6bbd0a776b248e7dcfd03ed2e555.png Lucas Digne z Evertonu do Aston Villi za 20mln Euro oraz Coutinho na wypożyczenie z FC Barcelony do Aston Villi

image.png.a55d5866a83e7bd2d9893caa82cd7127.png David Neres z Ajaxu Amsterdam do Szachtara Donieck za 12 Milionów Euro 

image.png.0c8f5b3132753fbc89255f2cfb58d4a7.png Chris Wood z Burnley do Newcastle za 30 Milionów Euro

image.png.7093211be2cbca25109eca73116c6bb8.png Kacper Kozłowski trafił z Pogoni Szczecin do Brighton za kwotę 10 Milionów Euro, po czym został wypożyczony do klubu Royale Union Saint Gilloise do zakończenia sezonu 21/22.

image.png.bf17a13f5457b7f45b4fa6afcb71611b.png Ferran Torres przechodzi za kwotę 55 Milionów Euro z Manchesteru City do FC Barcelony! Z początku Barcelona miała problemy z zarejestrowaniem zawodnika, ale po obniżce pensji kilku zawodników udało im się w końcu go zarejestrować.

image.png.7ea2dfe3cc440ed83af7895f6fcd1d78.png Dani Alves po 6 latach wraca do FC Barcelony! Ostatnio prawy obrońca pozostawał bez klubu po rozwiązaniu umowy z Sao Paulo. Dani Alves podpisał kontrakt z Dumą Katalonii do 31 grudnia 2022 roku.

image.png.0ab2c2939b01016ac25ffd4fcd1567a8.png Jakub  Kamiński zmienia Poznań na Wolfsburg! 19 latek przechodzi za kwotę 10 milionów euro do VFL Wolfsburg. Kamiński przejdzie do Wolfsburga dopiero w okresie letnim. Kontrakt będzie obowiązywał do 30 czerwca 2024 roku.

PODSUMOWANIE KOLEJEK

PREMIER LEAGUE 

x82JgBjC-2B0QucIK.png Liverpool 3-0 Brentford SjSCLv86-pv6hBoUh.png 

YeSfKGlC-Y720XloT.png West Ham 2-3 Leeds lvs4WW5k-xSJZZHS6.png

UHchCEVH-OlcLKbtj.pngAston Villa 2-2 Manchester Utd GhGV3qjT-rBodzytr.png 

UXo7VXPq-KYq0Zfel.png Newcastle 1-1 Watford pYQ39lBN-AmUVvt4h.png

GvTpbCjC-bkEoMlFf.png Norwich 2-1 Everton EBfZuwme-Onr593up.png

OMUzjDkC-rawILjE1.png Wolves 3-1 Southampton 2VvVDtSq-Ozt88U7U.png

0vgscFU0-zZRehMhm.png Manchester City 1-0 Chelsea lMxEQ8me-2B0QucIK.png

G0q9xjRq-IccPlIAs.png Brighton 1-1 Crystal Palace GfkvlLmC-6sMoYuga.png

kartki-divider.png.3bd8a1a88bed5ab6f2ddfa7d6e7751be.png

BUNDESLIGA 

xSfDCO76-dhhpTYj5.png Borussia Dortmund 5-1 SC Freiburg 0pdxCFiT-jcldQWzO.png

KMphsCCN-Umm0PjjU.png FC Köln 0-4 Bayern Monachium lWGBVoA6-tKf4wESO.png

tbR3gUTH-d2RaF1Ue.png  1. FSV Mainz 05 1-0 VfL Bochum IRiimykC-Ak3zFX7R.png

fgQWGn86-Gp7OHZN8.png VfB Stuttgart 0-2 RB Lipsk fNS5fTmC-hK7y9vIK.png

0OMJUule-4O0wvXLr.png 1.FC Union Berlin 2-1 TSG 1899 Hoffenheim IyZBMF7k-6cGmlIiN.png

tjlAHwhT-xQEMKj97.png Borussia Mönchengladbach 1-2 Bayer Leverkusen dWZYQIPq-YFjlSh6B.png

Qgbz4piC-tGGTvWkH.png FC Augsburg 1-1 Eintracht Frankfurt 2aegVtQq-h85SGgwF.png

tbqzXYS0-6XlDe17l.png Arminia Bielefeld 2-2 SpVgg Greuther Fürth rZIqA2UH-fTe9BjE7.png

2cDrWAS0-rDv3XORD.png Wolfsburg 0-0 Hertha Berlin j1FIuRAN-C6khRCLH.png

Parę pytań do Was.

1. Jaki wynik meczu Cię najbardziej zaskoczył w tej kolejce?

2. Na jaki transfer najbardziej czekasz?

3. Czy Romelu Lukaku wróci do Interu Mediolan?

4. Kto jest Twoim faworytem do wygrania Ligi Mistrzów?

5. Adam Nawałka czy inny selekcjoner? Kto Waszym zdaniem poprowadzi Polaków w zbliżających się barażach do MŚ w Katarze?

ZAKOŃCZENIE

Jak wam się podoba taki przegląd newsów w ciągu tygodnia?

Przypominam, że ciągle będą pojawiać się tematy do typowania, w których możecie zgarniać punkty, a te z kolei wymieniać na nagrody!

Zapraszam także do rekrutacji na Typera:peepoKiss:

Wykonali: @ Asuna, @ visca

• Lubię to! 1
  • Uwielbiam 10
  • Legenda
Opublikowano

Na pytania niestety nie odpowiem, bo się totalnie tym nie interesuję, ale za to krótko wypowiem się na temat pracy. Dla takiego laika, jak ja, oglądającego jedynie Euro - post jest mega przejrzysty i zrozumiały, nie ma jakichś ciężkich zagadnień, których nie można byłoby zrozumieć. Podoba mi się układ tworzonego tygodnika, sporo informacji, które nawet dla osoby nieobeznanej były ciekawe i kompletnie nie zanudzały. Czytałam z przyjemnością, dobra robota! 

• Lubię to! 1
  • Uwielbiam 2
Opublikowano

Dobra robota!

1. Jestem wręcz zaskoczony wynikem meczu City vs Chelsea. Oglądałem ten mecz i mogę szczerze powiedzieć, że powinno tu wpaść więcej bramek dla City. Stwarzali oni sytuację, których potem niestety nie udało im się wykorzystać.
2. Czekam na transfer Christiana Eriksena. Słyszałem, że Brentford jest nim zainteresowane.
3.  Romelu Lukaku zaminusował u mnie ostatnio wypowiedzią o możliwym powrocie do Interu, ale myślę, że na ten moment stara się on skupiać na grze w Chelsea. Czas po prostu pokaże...
4. Moim zdaniem Bayern jest na dobrej drodze do wygrania Ligi Mistrzów. Plany jednak może pokrzyżować Liverpool, które też jest bardzo mocne, ale stawiam jednak na triumf Bayernu.
5. Adam Nawałka zna bardzo dobrze tą kadrę, większość z piłkarzy chciałoby jego powrotu i myślę, że tak właśnie zakończy się ta cała saga trenerska. Nawałka poprowadzi nas do awansu na MŚ w Katarze, a co będzie dalej? Może powtórka z Euro 2016?

Opublikowano

1. Zaskoczyłem się wynikiem Chelsea vs City, zdecydowanie byłem w tym spotkaniu za Chelsea.

2. Czekam na transfer Edena Hazarda, słyszałem o jego potencjalnym przejściu.

3. Nie mam pojęcia, radzi sobie bardzo dobrze w obecnym klubie.

4. Wiadomo, że stawiam na Bayern, Lewy leci po kolejny tytuł 2k22.

5. Nawałka sprawił największe osiągnięcia dla polskiej reprezentacji, pamiętam euro w 2016 roku, z jego pomocą możemy wzbić się na sam szczyt.

Bardzo dobra robota, czekam na kolejne smaki :) 

• Lubię to! 1
  • Uwielbiam 1
Opublikowano

Nie interesuję się jakoś bardzo piłką nożną, ale Tygodnik jest świetny. Bardzo podoba mi się to, że wszystko jest tak przejrzyście napisane. Dodatkowo te małe grafiki w podsumowaniu kolejek ożywiają cały artykuł. Super wykonana praca! Oby tak dalej  :serce:

• Lubię to! 1
  • Uwielbiam 2
  • Donator
Opublikowano

1. City 1-0 Chelsea, niebiescy mieli kluczowe okazje ale głupie błędy wręcz już załatwiły mistrzostwo obywateli.

2. Jako, że Barca na zawsze w moim sercu to czekam aż zawita tam Haaland i z górki.

3. Myślę, że nie. Będzie tego chciał ale Chelsea dała 115mln i taniej go nie odda a Interu na to stanowczo nie stać.

4. Jako kibic Barcy muszę przyznać, że Real chyba wygra w tym roku. Duo Vini - Benzema robi wrażenie. Nie ma też co lekceważyć Bayernu i chciałbym zobaczyć starcie tych dwóch drużyn w finale.

5. Osobiście mam nadzieję, że Nawałka, chodź ostatnio na streamie u Parysa Klich nie wyrażał entuzjazmu na jego temat liczę, że on nas poprowadzi do mś.

Temat fajnie zrobiony, można podyskutować. Miło się czyta.

• Lubię to! 1
  • Uwielbiam 1
  • 1 rok później...
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.