Skocz do zawartości
[GIVEAWAY] Nóż survivalowy | Doppler ×
[GIVEAWAY] Bowie Knife | Gamma Doppler ×

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużony
Opublikowano

1840981815_TRUDNETEMATY4.png.d563bf7827ab7720476af4cfb94a5176.png

MANIPULACJA

image.png.76561ad1210c18d9b3d6b159d618f68c.png

Czy zastanawiałeś/aś się kiedyś nad tym czym jest manipulacja? Ile ludzi korzysta z technik manipulacyjnych? A może zauważyłeś jak ktoś próbował jedną z nich wykorzystać na Tobie? Jak bardzo jesteśmy podatni na manipulacje?

Zacznijmy od początku! Czym tak w ogóle jest ta cała manipulacja...

Manipulacja – jest sposobem oddziaływania na inne osoby lub grupy, w efekcie którego zachodzą zmiany w ich zachowaniu i postępowaniu. Z założenia mechanizm ten ma oddziaływać na podświadomość osoby lub grupy manipulowanej oraz być przed nią ukryty.

bcxerw.png.c6a3d8a12412c7d427cf1403b44fff63.png

Techniki manipulacji według Roberta Cialdiniego

Autor książki Wywieranie wpływu na ludzi. Teoria i praktyka do podstawowych technik wywierania wpływu zalicza:

Społeczny dowód słuszności - jeśli inni ludzie postępują w pewien sposób, to oznacza to, że ten sposób postępowania jest prawidłowy.

Reguła lubienia i sympatii - skłonność do ulegania wpływom osób nam podobnych i lubianych przez nas.

Reguła wzajemności - wynika z tzw. prawa odwzajemniania, czyli wewnętrznego przymusu odwzajemnienia się za coś, co dla nas zrobiono.

Reguła zaangażowania i konsekwencji - podążanie za działaniami, w które się już zaangażowaliśmy.

Wpływ autorytetu - uleganie wpływom autorytetów i insygniów, np. munduru.

Reguła niedostępności - większa atrakcyjność rzeczy, nawet tylko pozornie trudno dostępnych.

W praktyce synergię wykazuje stosowanie kilku wymienionych technik jednocześnie.

Podejście socjo-kognitywistyczne

W podejściu socjo-kognitywistycznym (według modelu IPK), manipulacja może dotyczyć podstawowych czynników, które wpływają na nasze decyzje, takich jak:

informacja – najpowszechniejsza, polega na fałszowaniu, deformacji i filtracji faktów (cenzura);

wiedza – stosowana w szkolnictwie i nauce, dotyczy wyboru, popierania rozwoju i ukrywania pewnej wiedzy;

preferencje – polega na indoktrynacji poprzez podkreślanie ważności korzystnych dla manipulatora wartości, np. rozbudzania nacjonalizmów lub wielokulturowości czy fanatyzmów religijnych lub sekularyzacji, wzmacnianie wybranych interesów grup lokalnych czy klas społecznych.

Główne kategorie wpływu społecznego

Wśród naukowców zajmujących się psychologią społeczną wyróżniane są trzy główne kategorie wpływu społecznego:

konformizm, który polega na dostosowaniu się do powszechnie panujących norm społecznych, najczęściej w sposób odruchowy i spontaniczny. Przykładem może być dostosowanie się do zasad ubioru w miejscach takich jak opera, czy kino, gdzie niepisaną zasadą jest założenie stroju eleganckiego;

uległość, która jest odpowiedzią na bezpośrednią prośbę;

posłuszeństwo, polegające na podporządkowaniu się innej osobie najczęściej wzbudzającej autorytet, na skutek wydanego przez nią polecenia. 

Techniki radzenia sobie z manipulacją

Akceptowanie komplementów, będącą techniką przyjmowania komplementów prawdziwych i fałszywych w sposób naturalny, w celu dezorientacji przeciwnika,

Zmiana oceny na opinie, która pomaga poinformować manipulatora, że to od nas zależy czy daną opinie przyjmujemy, czy odrzucamy, stając się stroną kierującą rozmową,

Demaskowanie aluzji, czyli technika przekształcenia aluzji w opinie,

Zasłona z mgły polegająca na przyjmowaniu ataku ze strony manipulatora w sposób spokojny, co prowadzi często do zaprzestania ofensywy,

Przyznanie się do błędów i uprzedzenie krytyki w celu zneutralizowania ataku,

Technika Małego Księcia, która polega na bezustannym stawianiu pytania w celu otrzymania na nie odpowiedzi,

Zdarta płyta, która jest techniką składającą się ze zdania-klucza, będącego niejednokrotnie powtarzanego i podtrzymywaniu kontakt czyli powtarzaniu argumentów manipulatora,

Negocjowanie sposobu prowadzenia rozmów, czyli wstrzymanie rozmowy oraz poinformowanie osoby manipulującej o naszych odczuciach w celu zmiany zasad rozmowy. 

Myślisz, ze manipulacja cię nie dotyczy? Nawet nie wiesz, jak sterują tobą  inni! - Oh!me - Magazyn dla kobiet

Pytania do Was

1. Zdarzyło Ci się kimś (świadomie lub nie) manipulować?

2. Złapałeś kiedyś się na tym, że dajesz sobą manipulować?

3. Czy znałeś wcześniej jakąś technikę manipulacji?

4. Którą technikę radzenia sobie z manipulacją uważasz za najważniejszą?

5. Masz jakiś autorytet, który starasz się naśladować?

Żródła 1,2,3

• Lubię to! 1
  • Uwielbiam 6
  • Legenda
Opublikowano

1. Ciężko mi stwierdzić, ale wydaje mi się, że zdarzyło się tak ze dwa/trzy razy.

2. Tak i w momencie, gdy zdałem sobie z tego sprawę to odciąłem się od tych osób, które mną manipulowały.

3. Tak, była to reguła wzajemności.

4. Wydaje mi się, że zmiana oceny na opinię, bo wtedy to od nas zależy jak rozmowa się potoczy.

5. Nie, nie mam takiego autorytetu.

@ Alyssa Ogromny + za wspaniale wykonaną pracę. :pepeLove:

Bardzo ciekawie się to czytało i był to chyba jedyny temat, który tak mocno mnie wciągnął.

Dobrze, że również poruszyłaś ten temat, bo wydaje mi się, że jest on bardzo ważny dla społeczności. Mam tutaj na myśli to, że przynajmniej osoba, która to przeczyta dowie się jak radzić sobie z manipulacją. W tych czasach jest bardzo ważne, aby nie dać się komukolwiek zmanipulować.

Jeszcze raz super robota! :serduszko:

Oby więcej takich tematów.

• Lubię to! 2
  • Uwielbiam 1
  • Legenda
Opublikowano

1. Oczywiście, że tak.

2. Tak. 

3. Do dziś używam. 

4. Kiedy osoba zaczyna, to poprostu mówię, żeby przestała

5. Nie mam, choć wiele zasad których dziś się trzymam wpoiła mi mama. 

• Lubię to! 2
  • Uwielbiam 1
  • Legenda
Opublikowano

1. Było parę takich akcji.

2. Nie jednokrotnie.

3. Pewnie i to nie jedną.

4. Walę prosto z mostu i mówię jak jest, niestety na tym stanowisku dosyć często ludzie próbują mną manipulować.

5. Raczej nie.

• Uwielbiam 1
Opublikowano

1. Zdarzało się

2. Tak

3. Dużo się poznało.

4. Zdarta płyta XD

5. Nie mam

@ Alyssa  Super praca:wilk:

• Lubię to! 1
  • Uwielbiam 1
  • Legenda
Opublikowano

1. Tak

2. Tak

3. Tak, całą książkę Roberta Cialdiniego również

4. Każda technika obrony jest dobra, jeśli mamy rzeczywiście pełną świadomość manipulalcji

5. Manipulacja raczej nie jest niczym dobrym, więc ciężko o autorytet. Myślę, że prędzej znalazłby się ktoś, kto chroni i uświadamia tych ludzi przed wszelkiego rodzaju maniipulacjami, które otaczają nas każdego dnia, na każdym kroku

@ Alyssa dobry temat i warty poruszenia! Plusik za pracę! 

• Uwielbiam 1
Opublikowano

1. Owszem zdarzyło się, ale były to raczej niewinne manipulacje.

2. Tak.

3. Poznałem je by wiedzieć jak im zapobiegać, ale jakoś naturalnie zacząłem ją wykorzystywać nie tylko w obronie.

4. Wszystko oczywiście zależy od sytuacji i manipulatora, ale najważniejsze jest zawsze spokojnie podejście do tematu, chłodna analiza. Nie do każdego można wyskoczyć prosto z mostu, ba używając techniki zdartej płyty można zmanipulować osobę, która usilnie starała się to zrobić z nami przez ten cały czas. Śmieszne, że niekiedy osoby manipulujące, same dają się złapać.

5. Jeśli chodzi o autorytet, to jest nim każdy, kto dzięki ciężkiej pracy osiągnął sukces. Jeśli o autorytet stricte w kwestii manipulacji to takowego nie mam.

• Uwielbiam 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.