Skocz do zawartości
[GIVEAWAY] Nóż survivalowy | Doppler ×
[GIVEAWAY] Bowie Knife | Gamma Doppler ×

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużony
Opublikowano

image.png.e1230aef43d7ed3821a91772598c348a.png

26 grudnia – Dzień rzucania owsem w wieśniaków

26 grudnia w drugi dzień Świąt Bożego Narodzenia wspominamy świętego Szczepana – męczennika.

W tym dniu obchodzimy jeszcze inne święto -  Dzień rzucania owsem w wieśniaków.

Rzucanie owsem daje wiarę innym w nowe życie, lepsze plony.  Zwyczaj ten najdłużej zachował się w Małopolsce, gdzie na mało żyznej ziemi rolnicy sadzili owies na mąkę oraz paszę dla zwierząt.

W ten dzień ludzie przychodzili do Kościoła z ziarnem, im ktoś był bogatszy tym więcej przyniósł. Następnie obsypywano nimi proboszcza parafii co miało zapewnić lepsze plony.

Jednak nie tylko proboszcz był obsypywany ziarnem. Kawalerowie wsypywali pannom ziarna za ubranie, co miało oznaczać szybkie wyjście za mąż.

Kiedyś zamiast kolędowania wyglądało zupełnie inaczej niż teraz, chodziło się od domu to domu i obsypywało się gospodarza owsem i składało się Bożonarodzeniowe życzenia – im więcej owsa tym większy dostatek w gospodarstwie.

Obecnie w Dzień rzucania owsem w wieśniaków, w Małopolsce przynosi się do Kościoła małe zawiniątka z owsem, które po poświęceniu rozrzuca się na polu lub miesza z ziarnem gotowym do wysiewu.

image.png.fc0938939d169fd91d17259b488b6094.png

Miłego Dnia!

• Lubię to! 3
  • Wow 1
  • Uwielbiam 4
Opublikowano

Praca moim zdaniem wykonana estetycznie :)   

Plus za chęci :)! 

• Lubię to! 2
  • Zasłużony
Opublikowano

Myślałem że się znudzę bo nie lubię czytać, ale zaskoczyłem się. Przypomniało mi się jak kiedyś z chóru zrzuciłem/zgarnąłem całą torebkę owsu. Chciałem trafić w księdza, a trafiłem w ministranta obok XD.

@ Rudzix + za pracę.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.