Skocz do zawartości
BIG GIVEAWAY - Nóż z hakiem oraz inne skiny ×

Rekomendowane odpowiedzi

• Legenda
  • Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem.
Opublikowano

1270019094_TRUDNETEMATY2.png.f6a972b9485d1e62136ba846f63df222.png

MAŁŻEŃSTWO

Małżeństwo z miłości czy z rozsądku?

Bycie w związku - formalnym czy nie - wymaga pracy i zaangażowania. O tym, że niełatwo jest dzielić z kimś życie, wie każdy, kto był w związku przez dłużej niż dwa tygodnie. A co dopiero, kiedy mówimy o małżeństwie czy wieloletnim związku partnerskim!

Naukowcy od lat zadają sobie pytanie, dlaczego kobiety chcą ślubu. Z ich obserwacji płynie wniosek, że małżeństwo naszym zdaniem prowadzi do stabilizacji i poczucia bezpieczeństwa. Ale również mężczyźni uważają małżeństwo za ważne i potrzebne.

Badania pokazują, że małżeństwo za zdecydowanie potrzebną instytucję uważa ponad 60 proc. respondentów, a za raczej potrzebną – więcej niż 30 proc. Raport CBOS-u donosi natomiast, że przeważająca większość Polaków jest do instytucji małżeństwa mocno przywiązana – ponad połowa respondentów opowiada się za formalizacją tzw. związków na kocią łapę.

Z drugiej jednak strony mamy rosnącą liczbę rozwodów na poziomie kilkudziesięciu tysięcy rocznie. Przybywa osób, które nie chcą brać ślubu i wolą żyć w nieformalnym związku. Z badań CBOS-u wiemy, że coraz więcej osób akceptuje fakt, że młodzi ludzie odkładają decyzję o małżeństwie lub w ogóle z niego rezygnują.

Dlaczego nie?

Ankietowani stwierdzili, że mężczyźni nie zakładają rodziny, bo: preferują życie bez zobowiązań (45 proc.), obawiają się trudności finansowych (33 proc.) lub mieszkaniowych (29 proc.) albo nie spotkali właściwej osoby (29 proc.). Co czwarta osoba uważa, że mężczyźni wolą związki nieformalne lub boją się obowiązków rodzicielskich.

Mortimer Carole Papierowe malzenstwo.pdf - ♥Harlequin Romance♥ - gryzli1506  - Chomikuj.pl

10 NAJWIĘKSZYCH TRUDNOŚCI MAŁŻEŃSTWA ZDANIEM MĘŻCZYZN

Miejsce 10: Houston, mamy problem!

Mężczyźni, w przeciwieństwie do kobiet, wolą zatrzymać problem dla siebie, zamiast otwierać się i poddawać go szczegółowej analizie.

Miejsce 9: Nieudolność

Mężczyźni często czują się niewystarczająco dobrymi partnerami i odczuwają lęk, że nie będą w stanie dorównać ojcu swojej partnerki.

Miejsce 8: Uwodzenie

Zdaniem terapeuty mężczyźni traktują seks jako sposób na zbliżenie się do partnerki, ale kobiety oczekują bliskości zanim dojdzie do seksu - chcą flirtu i romansu, a to jest dla panów trudne.

Miejsce 7: Telepatia

Mężczyźni podobno nie lubią też oczekiwania, że będą czytać w kobiecych myślach. Panie nie mówią swoim ukochanym, czego od nich oczekują, ale spodziewają się, że oni sami to odgadną. I są rozczarowane, gdy dzieje się inaczej!

Miejsce 6: Kobiecy gniew

Czego boją się mężczyźni? Gniewu kobiety! Podczas wybuchu kobiecej złości, mężczyźni czują się jak dzieci, zrobią więc wiele, by uniknąć takich sytuacji.

Miejsce 5: Dzieci

Mężczyznom trudno jest grać drugoplanowe role, a takie - ich zdaniem - przypadają im w udziale, kiedy w domu jest dwójka dzieci poniżej 5 roku życia. Panowie czują się wtedy mniej kochani i zepchnięci na boczny tor, z czym trudno jest im się pogodzić.

Miejsce 4: Ciągła kontrola

Ciągła kontrola i planowanie wszystkich aspektów codzienności oraz kroków partnera i wyrażanie niezadowolenia, gdy coś odbywa się niezgodnie z ustaleniami lub gdy partner "wyrywa się z pomocą".

Miejsce 3: Partner kontra żywiciel

Trudne może okazać się także znalezienie równowagi pomiędzy partnerstwem, a stereotypowym podejściem do roli mężczyzny jako żywiciela rodziny.

Miejsce 2: Kobiece łzy

Mężczyznom trudno jest znieść widok płaczącej partnerki i nie wiedzą, jak się zachować w takiej sytuacji. Sami płaczą rzadko, więc kobiece łzy sprawiają, że czują się bardzo nieswojo.

Miejsce 1: Odmowa

Mężczyźni chcą prowadzić spokojne życie i dlatego mają problem z odmawianiem. Wolą zgodzić się na coś dla "świętego spokoju", nawet jeśli nie mają na to ochoty.

▷ Obrączki ślubne: obrazki ruchome, animowane gify i animacje ‐ 100% DARMO!

Pytania do Was

1. Uważasz, że małżeństwa są przereklamowane?

2. Dlaczego według Ciebie coraz więcej osób decyduje się na małżeństwo dopiero po osiągnięciu stabilności finansowej?

3. Myślisz, że małżeństwa zawierane pod wpływem presji otoczenia to dobry pomysł?

4. Co sądzisz o małżeństwach zawieranych po niespełna roku związku?

5. Jakie jest według Ciebie idealne małżeństwo?

6. W jakich trzech sytuacjach nie powinno zawierać się małżeństwa?

Źródła: 12

• Lubię to! 8
  • Wow 1
  • Uwielbiam 3
  • Zasłużony
Opublikowano

Dobry artykuł, podoba mi się!:aniol:

1. Nie, moim zdaniem nie są przereklamowane. Niby dlaczego by miały takie być?

2. Pewnie dlatego by móc zapewnić małżonkowi/małżonce oraz późniejszym potomkom dobre warunki i by móc wieść dobre życie bez presji, że "na coś nie starczy".

3. Zdecydowanie nie. Małżeństwo to przede wszystkim miłość, a jeśli ludzie się nie kochają to po co brać ślub, skoro i tak prędzej czy później się to rozpadnie?

4. To już kwestia indywidualna. Niektórzy mogą się czuć pewni i gotowi na małżeństwo po pół roku, a niektórzy po 10 latach. Zależne jest to od ludzi.

5. Hm... pełne miłości, wzajemnej troski o siebie nawzajem i poczucia swobody przy małżonku (w sensie, że nie trzeba się niczego wstydzić, nikogo udawać).

6.  I. W sytuacji, gdy kobieta jest w ciąży i rodzina wywiera na niej presję, że skoro będzie dziecko to musi być i ślub.

II. W sytuacji, gdy nie jest się pewnym swoich uczuć co do tej drugiej osoby, ale jednocześnie nie potrafiąc od niej odejść, bo "przywiązanie".

• Lubię to! 5
  • Uwielbiam 1
Opublikowano
Cytat

1. Uważasz, że małżeństwa są przereklamowane?

2. Dlaczego według Ciebie coraz więcej osób decyduje się na małżeństwo dopiero po osiągnięciu stabilności finansowej?

3. Myślisz, że małżeństwa zawierane pod wpływem presji otoczenia to dobry pomysł?

4. Co sądzisz o małżeństwach zawieranych po niespełna roku związku?

5. Jakie jest według Ciebie idealne małżeństwo?

6. W jakich trzech sytuacjach nie powinno zawierać się małżeństwa?

1. W życiu, nie.

2. Po pierwsze każdy chce wesela, które zapadnie w pamięć i młodym i gościom na długo, a to też wiąże się z wydatkiem, a po drugie dużo łatwiej zacząć "poważne życie" / "na swoim" kiedy ma się stabilny dochód, a i mając stabilność można myśleć o małych bachorkach.

3.  A czy wykonywanie czegokolwiek pod presją zawsze wychodzi idealnie? No nie, więc i ślub nie powinien być brany pod presją, po co i komuś i sobie psuć nerwy, zdrowie i życie?

4. Nic, bo znam parę przypadków, gdzie "chajtnięcie się" było szybkie, a małżeństwo jest całkiem udane. 

Chociaż jakbym miał na to spojrzeć inaczej, to po roku nie znasz na tyle człowieka, żeby już się z nim wiązać na całe życie.

5. Nie ma idealnego małżeństwa, ale z pewnością ważną cechą dla małżonków będzie troszkę, odrobinka pokory na dotarcie się. 😂

Przede wszystkim szczerze i będzie dobrze.

6. Ciąża =/= ślub, krótki związek =/= ślub, naciski ze strony rodzin(-y) =/= ślub.

• Lubię to! 2
  • Uwielbiam 1
Opublikowano

1. Wedle mojej opinii nie są jak może być przereklamowane coś, co oznacza wielką miłość wybranków do siebie małżeństwo się powinno brać jak się kocha siebie nawzajem, a jeśli ktoś uważa, że małżeństwa są przereklamowane to dla mnie znaczy to to, że wedle jakiejś osoby miłość też jest przereklamowana.

2. Moim zdaniem ze względu na to, iż zawarcie małżeństwa całe te wesela śluby wspólne wydatki to kawał pieniędzy być może nawet dziecko chwilę po zawarciu małżeństwa może to powodować, aby żyć godnie pod względem pieniędzy od początku.

3. Małżeństwa zawierane pod wpływem presji to nic dobrego ze względu na to, iż para może nie czuć jeszcze tej potrzeby zawarcia związku małżeńskiego itd. a otoczenie ich zmusza zawrą związek i nagle coś się nie podoba i rozwód takie bez sensu dla mnie o tym powinni decydować tylko zakochańce.

4. Jestem trochę za i przeciw za jeśli para naprawdę się dogaduje panuję równowaga pomiędzy nimi i są pewni miłości do siebie, a z drugiej strony jest to za szybko.

5. Idealne małżeństwo według mnie to takie gdzie jest wsparcie z obu stron jest zawarta równowaga i wspólna miłość, aż po grób gdzie jest pełne zaufanie oraz nie ma żadnych kłamstw czy tajemnic i oczywiście jest szczerość.

1) Jeśli ma być zawarte pod presją otoczenia.
  2) Jeśli nie jest się w stanie powiedzieć drugiej połówce, że chcesz z nią spędzić resztę życia.
  3) Jeśli biorą je ze względu na to, że dzieciak już jest w drodze, bo to takie małżeństwo z przypadku i na siłę.

• Lubię to! 1
Opublikowano

Małżeństwa same w sobie nie są przereklamowane, ale tylko te z prawdziwego zdarzenia. Te, w których jest prawdziwa miłość, wzajemne zrozumienie i 100% akceptacja drugiej osoby takiej, jaką się urodziła. Takie, które nie ograniczają żadnej ze stron, w których jest  pełne zaufanie i wierność. Te, w których dwie przeznaczone sobie osoby potrafią rozmawiać ze sobą na każdy temat i nie oceniają, tylko wspierają. Zdarza się teraz, że małżeństwa zawierane są pod presją innych osób lub w skutek impulsu pobierają się osoby, które tak naprawdę się nie znają. Tak, to już jest przereklamowane. Udawanie wspaniałego związku, zalegalizowanie go, a potem rozczarowanie i rozwód... No bo po co brać ślub z osobą, którą zna się miesiąc, dwa albo nawet pół roku? Przez taki czas nie można dobrze poznać człowieka, tymbardziej, gdy nie żyje się z nim tak całkowicie na co dzień, nie zna się jego każdego zachowania. Wydaje mi się, że w takich sytuacjach niektóre osoby myślą, że poprzez ślub zatrzymają tą drugą osobę przy sobie, jednak nie zawsze to tak działa. Okazuje się później, że to wcale nie jest to, czego się oczekiwało i jest jedną wielką drama. Druga kwestia - małżeństwa zawierane pod presją. Dlaczego się na to godzić? Przecież to nie osoby, które wywierają tą presję będą żyły z tą drugą osobą, tylko my. Zazwyczaj inne osoby - wydaje mi się, że zwłaszcza babcie i dziadkowie mówią "Bo co ludzie powiedzą? Tak żyć bez ślubu?", stawiają z rodzicami warunki, organizują szybki ślub, a później dziwnym trafem rodzi się "wcześniak" (xD). No i co z tego, jak po jakimś czasie młodzi się rozchodzą, bo okazuje się, że ich "miłość" to było zwykle chwilowe zaćmienie mózgu zwane zauroczeniem? No i z tego wszystkiego tak samo jak szybki był ślub - tym razem jest szybki rozwód ( no czasami nie taki szybki, bo pewnie wszyscy wiemy jaki zapłon mają nasze sądy). Najlepiej najpierwe bardzo dobrze się poznać, żeby nie było rozczarowań, potem brać ślub. Co do małżeństwa po osiągnięciu stabilności finansowej - to bardzo rozsądny wybór. Mając tą stabilność można myśleć o założeniu rodziny, swoim domu czy mieszkaniu, nie martwiąc się przy tym czy nas na to stać. Wiem, że życie pisze różne scenariusze, ale to jednak najrozsądniejsza decyzja jaką mogą podjąć młodzi - najpierw zapewnienie warunków rodzinie, potem samo zakładanie rodziny. 

I na koniec - trzy sytuacje, w których według mnie nie powinno zawierać się malzenstwa:

1. Ciąża - zdarzają się dzieci nieplanowane, ale jeśli ich rodzice się nie kochają niech się nie pobierają tylko z ich powodu, bo tak naprawdę jak by nie było, to jeśli nie ma tego czegoś to dziecko nie będzie w stanie sprawić tego żeby oni się pokochali i potrafili ze sobą żyć już na zawsze.

2. Przymus - nigdy nie powinno zawierać się małżeństwa z przymusu. Tak samo jak w pierwszym przypadku - nic ani nikt nie sprawi tego, żeby dwie osoby się w sobie zakochały na pstryknięcie palcami.

3. Dla pieniędzy - zdarza się, że ludzie pobierają się z majętna osoba, udając przy tym wielką miłość. Tylko czy pieniądze dadzą im szczęście? W końcu zostaną sami, bo to się i tak kiedyś wyda.

• Lubię to! 2
  • Uwielbiam 1
  • Zasłużony
Opublikowano

Oczywiście, że nie. 

2. Dlaczego według Ciebie coraz więcej osób decyduje się na małżeństwo dopiero po osiągnięciu stabilności finansowej?

Dlatego, aby mógł zapełnić dobry byt swojej rodzinie. Bo nie oszukujmy się, ale nadeszły takie czasy, gdzie liczy się tylko pieniądz. Teraz praktycznie większość osób chce się pokazać, w jakim stopniu jest bogata. Z pewnością niektóre małżeństwa chciałaby bombowe wesela, aby potem goście zapamiętali i mówili dalej. Bez powodu nie napisałem "niektórzy", bo inni robią wesela, żeby się dobrze bawić - nieważne w jakim pomieszczeniu. Po drugie ślub się bierze, jeśli chcemy z drugą połówką spędzić swoje całe życie i wiemy, że ją bardzo kochamy.  Oczywiście małżeństwo nie musi robić żadnego przyjęcia, tylko pójść do kościoła i to wszystko. 

3. Myślisz, że małżeństwa zawierane pod wpływem presji otoczenia to dobry pomysł?

Małżeństwa zawierane pod wpływem presji otoczenia nie są dobrym pomysłem. Jedynie zawierać małżeństwo, gdy naprawdę się kochamy - czujemy, że będziemy razem długie lata, a nawet do końca życia. 

Dla mnie to głupota, bo tak naprawdę nie wiadomo, czy z daną osobą będziemy się dogadywać. Jest też taka opcja, że to tylko chwilowe zauroczenie i na tym się skończy miłość. Na pewno dwie połówki potrzebują czasu, aby poznać się bliżej. 

Nie ma idealnego małżeństwa. Zawsze coś jest nie tak, ale fundamentem związku jest szczerość - bez tego to udawany związek. 

I. Dla pieniędzy 

II. Pod wpływem presji otoczenia

III. Ciąża

@ Titania Spoczko artykuł! :petthepeepo:

• Lubię to! 2
  • Legenda
Opublikowano

Są przereklamowane. W tych czasach małżeństw z prawdziwego zdarzenia jest coraz mniej, ludzie raczej "przypieczętowują" długoletnie związki "dla zasady" bo przecież z obrączką zdradzać nie można... (jak by bez było można?)

Osobiście też nie chciałbym się wiązać formalnie papierkiem nie mając kasy kompletnie na nic, a jeszcze nie daj Bóg mając dziecko i 500 plusować na koszt państwa. O ile kasa nigdy nie jest najważniejsza, to jednak pomaga jakoś w zabezpieczeniu rodziny i przyszłości, daje lepszy start. 

Nic w życiu robione pod wpływem presji nie jest dobrym pomysłem, a na pewno małżeństwo na dobre nie wyjdzie. To powinna być świadoma i racjonalna decyzja dwojga ludzi którzy się kochają.

Rozpierdzieli się tak szybko, jak się zaczęło. Lepiej stracić "5 minut, niż całe życie".

Serialowo - Po prostu być ze sobą, na dobre i na złe.

Na pewno pod wpływem presji, dla pieniędzy, ciąża.

• Lubię to! 1
Opublikowano
W dniu 26.09.2020 o 11:46, Titania napisał:

1. Uważasz, że małżeństwa są przereklamowane?

2. Dlaczego według Ciebie coraz więcej osób decyduje się na małżeństwo dopiero po osiągnięciu stabilności finansowej?

3. Myślisz, że małżeństwa zawierane pod wpływem presji otoczenia to dobry pomysł?

4. Co sądzisz o małżeństwach zawieranych po niespełna roku związku?

5. Jakie jest według Ciebie idealne małżeństwo?

1. Myślę, że odrobinę są, mam dużo znajomych którzy żyją długo ze sobą, niektórzy mają dzieci i ślub nie był im potrzebny do szczęścia (ani kościelny, ani cywilny), istnieje takie przekonanie, że wesele po ślubie robi się dla gości, jeśli ktoś chce wziąć ślub i zamierza pokazać na co go stać (ale go nie stać) i zaciąga kredyt na ślub i na wesele na 200 osób to, to jest dla mnie śmieszne. Jestem jak najbardziej za ślubami tylko w miarę swoich możliwości i bez przepychu, jednak to jest indywidualna sprawa każdego czy chce czy nie :)

2. Moim zdaniem jest to bardzo dobre podejście, ponieważ często czynnikiem wpływającym na tą decyzję jest ciąża - a jeśli nie jesteście ustabilizowani finansowo to później według mnie nie powinno siedzieć się na garnuszku teściów/rodziców bo podjęło się taką a nie inną decyzję, mówią, że miłość jest najważniejsza i o wszem w związku jest ale żeby zrobić ten duży krok dalej trzeba mieć jakoś zaplanowaną tą przyszłość i tak wiele rzeczy się nie uda ale trzeba mieć jakieś perspektywy bo inaczej będzie ciężko.

Odniosę się jeszcze do tematu 500+ dlaczego dużo ludzi twierdzi że to uwłacza jakoś jeśli ktoś z tego korzysta? Moim zdaniem ludzie którzy pracują i dobrze zarabiają jak najbardziej powinni to pobierać bo to oni generują te pieniążki po części z tego co zarobią swoją pracą, dlaczego mają z tego korzystać tylko osoby (według niektórych) którym brakuje na utrzymanie rodziny? - I tutaj patrz pkt. 2 i w ten sposób zamykamy koło.

3. Nie mam na to odpowiedzi tak lub nie. Myśląc o ślubie zawsze ta presja ze strony rodziny jest i to może popycha to wszystko do przodu ale nie wolno tylko pod jej wpływem podejmować decyzji, ale nie mam nic przeciwko żeby częściowo jakoś wpłynęła na decyzję o pobraniu się.

4. Dla mnie to loteria. Są ludzie który po kilu miesiącach biorą ślub i są ze sobą do końca życia, a są osoby które decydują się na ślub po kilku latach związku i nie wytrzymują roku po ślubie. Nie można kierować się w takim wypadku jakimś impulsem, że ktoś coś powie i nagle z dnia na dzień decyzja - bierzemy ślub, ale jeśli jest to decyzja przemyślana i dobrze zaplanowana z perspektywami na przyszłość to jak najbardziej.

5. Nie ma chyba idealnych małżeństw. Ważne żeby sobie wybaczać, mieć wspólne zainteresowania, uwierzcie mi że nie da się nie kłócić (wiem to z autopsji :D) trzeba umieć rozmawiać i podejmować wspólnie decyzje bo jak w związku każdy będzie żył "dla siebie" to to nie ma sensu, ot takie moje krótkie zdanie w tym temacie.

6. Tutaj już polecę podpunktami:

* Brak stabilności finansowej i co za tym idzie perspektyw na przyszłość - i nie można myśleć że zrobi się dziecko i będzie 500+ bo to przy nowym członku rodziny nie pomoże tylko pogorszy jeszcze sytuację finansową;

* Jeśli nie jest to przynajmniej w połowie wasza decyzja tylko innych ludzi (rodzice, dziadkowie) przecież to WY bierzecie ślub a nie oni i to WY musicie zdecydować czy tego chcecie;

* Ciąża - dla mnie to skrajnie głupie podejście jeśli się nie planowało ślubu, ba nawet nie myślało o tym w najbliższym czasie może latach i nagle ups wpadka i co wtedy? Szybko ślub żeby przed rodziną nie wyszło, że macie dziecko bez ślubu - głupota, możecie sobie zniszczyć tym życie was nie będzie mi szkoda tylko po co niszczyć życie małemu dziecku które nic nie zawiniło, nie ma czegoś takiego w polskim prawie że trzeba się pobrać jak będzie się miało dziecko, lepiej na spokojnie do tego podejść i nie działać wtedy pod żadną presją a będzie ciężko bo to już nie tylko będzie presja ze strony rodziny ale także otoczenia.

• Lubię to! 1
Opublikowano

Połowy waszych rodzin by nie było, gdyby wszyscy się stosowali do waszych rad kiedy nie należy zawierać małżeństwa. Trudny temat, a odpowiedzi większości osób zerżnięte jak sprawdzian z przyrki w ostatniej ławce. 

Opublikowano
44 minuty temu, `rage napisał:

Połowy waszych rodzin by nie było, gdyby wszyscy się stosowali do waszych rad kiedy nie należy zawierać małżeństwa. Trudny temat, a odpowiedzi większości osób zerżnięte jak sprawdzian z przyrki w ostatniej ławce. 

Tak? Widzę, że człowiek doświadczony życiowo i masz coś więcej na ten temat do powiedzenia?

Ja jestem prawie 4 lata po ślubie i mogę coś na ten temat powiedzieć, a Ty nie wnosisz nic do tematu i pisząc to twierdzę, że wiesz więcej i myślisz inaczej więc nie spamuj tylko wypowiedz się chętnie przeczytam.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.