Skocz do zawartości
BIG GIVEAWAY - Nóż z hakiem oraz inne skiny ×

Rekomendowane odpowiedzi

• Legenda
Opublikowano

TRUDNE TEMATY3.png

Witajcie Katy! To już 29 wydanie serii trudnych tematów. 

Dziś po krótce przedstawię Wam temat, z którym chyba każdy z Was miał chociaż minimalną styczność.

ABORCJA

aaaaa.jpg.69f87ec6cc44dbf4678bcf10416331a6.jpg

Aborcja to zamierzona interwencja zewnętrzna, której celem jest przedwczesne przerwanie ciąży poprzez usunięcie płodu. W wyniku aborcji następuje jego obumarcie.

Aktualnie w Polsce aborcja dopuszczalna jest w trzech przypadkach:

> gdy ciąża jest wynikiem czynu zabronionego - gwałtu, aktu kazirodczego (o tym jednak decyduje prokurator)

> gdy ciąża zagraża zdrowiu lub życiu kobiety;

> gdy mamy do czynienia z poważnym i nieodwracalnym uszkodzeniem płodu (np. wady genetyczne, które uniemożliwią mu normalne funkcjonowanie lub doprowadzą do jego śmierci po narodzeniu)

W pozostałych wypadkach usunięcie ciąży jest niezgodne z prawem. Karą za to mogą być 3 lata pozbawienia wolności - zarówno dla matki, jak i każdej osoby, która jej pomagała.

Jeśli nielegalnej aborcji dokonano w chwili, gdy płód osiągnął zdolność do samodzielnego życia poza łonem kobiety, kara wynosi nawet do 8 lat pozbawienia wolności. Do 8 lat zagrożony jest również czyn przerwania ciąży u kobiety bez jej zgody np. na skutek zastosowania wobec niej przemocy. Jeśli płód osiągnął już zdolność do samodzielnego życia poza łonem matki, prawo przewiduje karę pozbawienia wolności do lat 10.

Niezależnie od tego, czy aborcja jest legalna, czy nie, kobiety nadal potrzebują i uzyskują dostęp do usług aborcyjnych. Wskaźnik aborcji wynosi 37 na 1000 osób w krajach, które całkowicie zakazują aborcji lub dopuszczają aborcję na wypadek konieczności ratowania życia kobiety i 34 na 1000 osób w krajach, w których aborcja jest dostępna na szerszych zasadach, czyli różnica jest statystycznie nieznacząca.

Aborcje wykonywane przez wyszkolonych pracowników służby zdrowia w dobrych warunkach sanitarnych stanowią jeden z najbezpieczniejszych zabiegów medycznych, bezpieczniejszych nawet od porodu.

nnnn.png.b8ba6df24d29730bc062a1b8ec40477c.png

Statystyki:

> 60% kobiet decydujących się na usunięcie dziecka ma poniżej 25 lat, 82% to kobiety stanu wolnego, 63% - panny, 52% - kobiety będące w pierwszej ciąży, a aż 89,3% kobiet wybierających to rozwiązanie zaszło w ciążę przypadkowo.

> Na całym świecie co roku średnio 1 ciąża na 4 kończy się aborcją.

> Ponad 42 mln dzieci zostało zabitych na świecie w 2019 roku w wyniku aborcji. 

> W 2018 roku w Polsce przeprowadzono 1076 zabiegór LEGALNEJ aborcji

> Aborcja jest najczęstszą przyczyną śmierci na świecie

Z danych wynika, że panie decydujące się na usunięcie ciąży często są same, młode lub mają inne plany, z którymi ciąża koliduje. Najczęstsze przyczyny aborcji to samotność i brak wsparcia ze strony partnera.

Pytania do Was:

1. Jakie jest Twoje zdanie na temat aborcji?

2. Pytanie do kobiet: czy przeprowadziłabyś aborcję? W jakich sytuacjach?

3. Czy uważasz, że ojciec dziecka (o ile jest znany) powinien mieć prawo decyzji na temat aborcji?

4. Jak zareagowałbyś, gdybyś dowiedział się, że jesteś "płodem" niedudanej aborcji?

5. Co sądzisz na temat legalności aborcji w Polsce? Powinno dać się kobietom większy wachlarz możliwości, czy całkowicie jej zakazać?

6. Czy uważasz, że tylko kobiety powinny mieć prawo głosu na temat ustaw dotyczących aborcji?

7. Czy miałeś kiedyś styczność z osobami, które dokonały aborcji?

bbbb.png.c2afc375a23f1000bce533be217afbcc.png

Źródła: 123456

• Lubię to! 5
  • Wow 2
  • Uwielbiam 1
Opublikowano

1. Jestem za. Moim zdaniem do prawa Polskiego powinno dodać jeszcze 1 punkt, w których można przeprowadzić aborcję, jeśli kobieta nie będzie w stanie utrzymać się z dzieckiem czy nim się zająć.

2. -

3. Jeśli jest z partnerką / partnerka go zostawia to tak.

4. Nie wyobrażam sobie takiej sytuacji u mnie i nie lubię gdybać o takich sprawach.

5. Tak jak w pkt. 1.

6. Każdy mądry człowiek to dobry głos w każdej sprawie.

7. Tak.

Praca na +, jak zawsze :D

• Lubię to! 2
Opublikowano

1. Nie mam zdania
2. -
3. Jak najbardziej przecież to on je stworzył
4. Chyba bym się załamał
5. - ( nie lubię odpowiadać na takie pytania )
6. Nie
7. Nie

Praca jak najbardziej na + :) 

• Lubię to! 2
  • 2 tygodnie później...
  • Donator
Opublikowano

Dobra robota, ciekawie i rozlegle opisany temat + pytania :) 

Pytania do Was:

1. Jakie jest Twoje zdanie na temat aborcji?

Moim zdaniem to sprawa matki, co się stanie z jej dzieckiem przed porodem. Nie wyobrażam sobie nawet co czuje kobieta, które była zgwałcona, a owocem tego jest dziecko. Nie rozumiem osób, które tak bardzo strofują kobiety decydujące się na aborcję z poważnych powodów. 

2. Pytanie do kobiet: czy przeprowadziłabyś aborcję? W jakich sytuacjach?

Teraz jak o tym pomyśle, to wydaje mi się, że nie zrobiłabym tego, bo to jednak żywy, mały człowiek, moje dziecko, które nie jest niczemu winne. Natomiast nie wiem, jakby to wyglądało, gdyby spotkała mnie jakaś ciężka sytuacja.

3. Czy uważasz, że ojciec dziecka (o ile jest znany) powinien mieć prawo decyzji na temat aborcji?

Nie.

4. Jak zareagowałbyś, gdybyś dowiedział się, że jesteś "płodem" niedudanej aborcji?

Nie wiem, ciężko odpowiadać na tak poważne pytania, jeśli nigdy nie było się w takiej sytuacji, można tylko gdybać.

5. Co sądzisz na temat legalności aborcji w Polsce? Powinno dać się kobietom większy wachlarz możliwości, czy całkowicie jej zakazać?

Odpowiedziałam na to w pierwszym pytaniu. Kobiety powinny mieć prawo decydować o własnej ciąży.

6. Czy uważasz, że tylko kobiety powinny mieć prawo głosu na temat ustaw dotyczących aborcji?

Tak.

7. Czy miałeś kiedyś styczność z osobami, które dokonały aborcji?

Nie.

• Lubię to! 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.