Skocz do zawartości
BIG GIVEAWAY - Nóż z hakiem oraz inne skiny ×

Rekomendowane odpowiedzi

• Legenda
Opublikowano

nietypoweswieto6.png.faf99eb42368d44f7121fc24cfafd246.png

23 kwietnia - Światowy Dzień Książki i Praw Autorskich

tththtt.jpg.3560950cf6f4b7e2bc260cb1fb0a99bf.jpg

Doroczne święto organizowane przez UNESCO w celu promocji czytelnictwa, edytorstwa i ochrony własności intelektualnej za pomocą praw autorskich. Dzień ten po raz pierwszy obchodzono w 1995 roku.

Pomysł organizacji święta zrodził się w Katalonii – w 1926 roku wystąpił z nim wydawca z Walencji, Vicente Clavel Andrés. Z początku planowano związać je z datą 7 października, lecz ze względu na niepewność z nią związaną, ostatecznie ustalono datę 23 kwietnia. 

Według badań Biblioteki Narodowej i TNS Polska, tylko co siódmego z nas można nazwać prawdziwym czytelnikiem. Tylko 11% Polaków czyta minimum siedem książek w ciągu roku.

UNESCO stworzył tytuł Światowej Stolicy Książki, który przyznaje co roku. Pierwszym miastem, które go otrzymało, był Madryt. 24 czerwca 2014 tytuł ten otrzymał Wrocław, a w tym roku jest nią Szardża (Zjednoczone Emiraty Arabskie)

Moc książek powinna być wykorzystywana do walki z izolacją

Bardziej niż kiedykolwiek, w czasach, gdy większość szkół na całym świecie jest zamknięta, a ludzie  pozostają zamknięci w domach, moc książek powinna być wykorzystywana do walki z izolacją, wzmacniania więzi między ludźmi, poszerzania  horyzontów, stymulowania naszych umysłów i kreatywności. Czytając i obchodząc Światowy Dzień Książki i Praw Autorskich 2020 możemy otworzyć się na innych pomimo dystansu i podróżować dzięki wyobraźni. UNESCO będzie dzielić się cytatami, wierszami i wiadomościami, aby symbolizować potęgę książek i zachęcać do czytania w jak największym stopniu. Tworząc poczucie wspólnoty poprzez wspólne odczyty i wspólną wiedzę, czytelnicy na całym świecie mogą się łączyć i wzajemnie pomagać w ograniczaniu samotności związanej z kwarantanną. W takich okolicznościach zapraszamy uczniów, nauczycieli, czytelników z całego świata, a także branżę książkową i biblioteki do wyrażenia zamiłowania do czytania. Zachęcamy do dzielenia się informacjami z innymi poprzez FACEBOOK #StayAtHome  i #WorldBookDay.

A Ty ile książek przeczytałeś w tym roku? 

Książki są wspaniałe i sama jestem uzależniona od ich czytania jak i posiadania. Nie bójmy sie sięgać po to, co wydaje się nam zapomniane i coraz częściej zostaje odstawiane na bok. I Ty możesz sięgnąć po książkę, a nim się obejrzysz zaprosi Cię do swojego królestwa i stanie się Twoim małym skarbem. 

Źródła: 123456

▷ Książki: obrazki ruchome, animowane gify i animacje ‐ 100% DARMO!

• Lubię to! 4
  • Uwielbiam 2
Opublikowano

Bardzo ładny i staramy artykuł. Ja do książek często zaglądam bo mam dysortografię i żeby uczyć się pisowni różnych słów i z nudów poczytać.

• Lubię to! 2
Opublikowano

Super temat, książki mocno pobudzają wyobraźnię i dają odnieść się w inny wymiar - przynajmniej ja tak mam. Przykre jest to, że w dzisiejszych czasach młodzież chętniej sięga po tablet czy telefon niż po książkę. To właśnie podczas tego co dzieje się na świecie - warto usiąść do książki i się zrelaksować aczkolwiek wiadomo iż nie każdy to lubi. Ja osobiście uwielbiam czytać -> kategoria czasów I i II wojny światowej to temat po który najczęściej zaglądam. Jak to mawia akurat hasło nie związane z czytaniem ale uważam że jest mocno trafione do ludzi którzy są nastawieni sceptycznie do czytania a mówi ono że "płytka wyobraźnia to kalectwo" 

Pozdrawiam :D

• Lubię to! 1
  • Donator
Opublikowano

Uwielbiam czytać! Czytam w każdej wolnej chwili, a jak już zacznę jakąś książkę to muszę ją skończyć, żeby zacząć kolejną i noszę ją wszędzie ze sobą.. każdą kupuje, czytam i odkładam do mojej biblioteczki, nie lubię pożyczać książek, bo wtedy nie będę mogła dodać ich do swojej kolekcji;p Zaczynałam od Stephena Kinga i moim celem jest przeczytanie wszystkich jego opowiadań, ale lubię sobie czasem zmienić klimat i poczytać o morderstwach :D Odnoszę wrażenie, że dzięki książkom zwiększyła się moja wyobraźnia, zasób słów oraz empatia. Polecam czytanie wszystkim, w szczególności tym, którym wydaje się, że tego nie lubią. Jak przeczytacie naprawdę dobrą książkę, która was zainteresuje,to będzie jak z pierwszym tatuażem.. jak zaczniecie, to ciężko będzie poprzestać na jednym :) Ile książek przeczytałam w tym roku? Nie liczę..ok 20?

• Lubię to! 1
  • Uwielbiam 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.