Skocz do zawartości
BIG GIVEAWAY - Nóż z hakiem oraz inne skiny ×

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużony
  • Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem.
Opublikowano

koronawirus.jpg.7cd45ada741fc5c165829dc2a0d6cf61.jpg

Od jakiegoś czasu w mediach możemy usłyszeć o niebezpiecznym wirusie, który po raz pierwszy pojawił się w Chinach, a dokładnie w mieście Wuhan.

Wirus, który został zidentyfikowany na terenie Azji to dokładnie koronawirus 2019-nCoV.

Najnowsze statystyki wykazują, że liczba osób zarażonych koronawirusem wynosi już ponad 4 tysiące. Natomiast jak do tej pory odnotowano aż 106 zgonów w wyniku zarażenia, co świadczy o tym, że wirus, niestety, nabiera na sile.

Aby zapobiec rozwojowi epidemii, chińskie władze zamknęły cały Wuhan, a tym samym uniemożliwiły opuszczenie murów miasta około 11 milionom ludzi.

Niestety, koronawirus dotarł już także do Europy. Pierwszym państwem, w którym się pojawił była Francja, zaś dzisiaj potwierdzone zostało zarażenie pewnego mężczyzny w Niemczech.

Czym tak w ogóle jest koronawirus?

Koronawirus to wirus z rodziny Coronaviridae powodujący zakażenia dróg oddechowych. Najczęstszymi nosicielami są ssaki, a więc i ludzie, oraz ptaki. 

Istnieją aż cztery jego rodzaje: alfa-, beta-, gamma- i delta-.

Na chwilę obecną nie ma dostępnych szczepionek ani leków, które mogłyby zapobiegać zakażeniom bądź je skutecznie leczyć.

Koronawirus na świecie

Wirus pojawił się w Chinach pod koniec 2019 roku i występował tylko tam, ale niestety, jak przystało na wirus - rozprzestrzenia się i jest obecny już na kilku kontynentach.

Jak do tej pory zaobserwowany został m.in. w Tajwanie, Kanadzie, Wietnamie, USA, Malezji, Japonii, Nepalu, Korei Południowej, a także i w ostatnimi czasy zmagającej się z żywiołami Australii. 

Nazwa

Koronawirus pochodzi od łacińskiego słowa corona, które oznacza koronę bądź wieniec, bowiem pod mikroskopem jego osłonki wyglądają tak, jak gdyby posiadały małe pierścienie.

Poniżej obrazek przedstawiający koronawirusa na świecie. (stan na dzień dzisiejszy)

statystyki.thumb.jpg.a4be8bb790a313b460d897aeee45b902.jpg

• Lubię to! 10
  • Dzięki 1
Opublikowano

Ten rok 2020 nie zaczyna sie dobrze, tyle wypadkow... Oby to sie tylko na tym wirusie zatrzymało!

• Lubię to! 4
  • Zasłużony
Opublikowano

Troszeczkę rozpocznę tym gównoburzę, ale przeczytałem ostatnio bardzo ciekawy artykuł na ten temat...

Klik

Dosyć ostro, ale bardzo wiarygodnie.

Awisia, oczywiście za pracę + :D

@ KarcokLektura na wieczorek xD. Ale opisane jest to co mówicie.

• Lubię to! 1
  • Dzięki 2
  • Donator
Opublikowano

Awika za pracę plusik oczywiście .

Co do koronawirusa to oby go w końcu powstrzymali albo znaleźli coś w rodzaju antidotum

• Lubię to! 1
  • Dzięki 1
  • Mistrz Ruletki
Opublikowano

Wirusy były, są i będą, jakoś żadne nie unicestwiły ludzkości, więc nawet mnie ten temat średnio interesuje, jeśli go złapie, to mam nadzieje, że sprzątnie mnie szybko i tyle. :default_smile:

• Lubię to! 3
  • Uwielbiam 1
  • Legenda
Opublikowano

@ CHerbatniK +1

Na cholerę mamy się dodatkowo w tym i tak stresującym życiu przejmować takimi gównami? Sorry, ale jak ktoś umrze od uderzenia tira, zakażenia, raka, czy innego gówna, widocznie takie było jego przeznaczenie.

Powstrzymali ebole i inne gówna, to gwarantuję wam, że na 200% powstrzymają i to.

• Lubię to! 4
  • Uwielbiam 1
Opublikowano

Moje ulubione powiedzenie sprawdza się przy Tym Wirusie idealnie:

"Siej panikę, dbaj o publikę"

Tak mogę skomentować każde wiadomości, które przeczytam o Koronie.

• Uwielbiam 1
  • Legenda
Opublikowano

Teraz wystarczy zarzucić chwytliwym tematem na topie np.: "Koronawirus w Polsce, potwierdzony 1 przypadek." I ludzie automatycznie wchodzą w artykuł, który nie ma z tym nic wspólnego, a niektórzy trzepią po prostu na tym pieniądze. 

Każdego dnia tyle samo ludzi umiera z innych powodów i jakoś nie szukają antidotum, które i tak w zasadzie już mają. Przecież koncerny farmaceutyczne by upadły, gdyby "lek na raka" był dostępny dla każego. 

Świat zawsze był jest i będzie podły, tak samo jest z tym wirusem, o którym sami znają prawdę, ale rzecz jasna ujawnienie jej w świetle dziennym jest niemożliwe, bo lepiej karmić nas słodkimi kłamstwami. 

• Lubię to! 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.