Skocz do zawartości
BIG GIVEAWAY - Nóż z hakiem oraz inne skiny ×
BinaR

Świadome sny (Lucid dreaming)

Rekomendowane odpowiedzi

• Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem.
Opublikowano

exploration-3302486_1280.thumb.jpg.b067975da5cd2ccaa6f760521a193c50.jpg

Z pewnością każdy z nas miewa sny. Niektórzy doświadczają ich częściej, niektórzy prawie wcale. Jeżeli sny nie są koszmarami, to są dla wielu czymś pięknym. Zdarza się, że jest to całkowite oderwanie się od rzeczywistości, coś surrealistycznego, abstrakcyjnego. Najwięcej ciekawych snów zdarza się w czasach naszego dzieciństwa, kiedy to wyobraźnia potrafi nieźle w nich namieszać. Co by jednak było, gdybyśmy mogli nimi kontrolować? Czyż nie byłoby to piękne? Rzeczywiście jest to możliwe! Taki stan nazwano świadomym śnieniem (ang. lucid dreaming).

Dokładniej mówiąc - ten typ fantazji polega na zachowaniu naszej świadomości podczas snu. Zwykle jesteśmy jedynie "obserwatorami" naszych wyobrażeń, lecz dzięki niektórym metodom możemy stać się jego bohaterami i uczestniczyć w nich z pełną świadomością popełnionych czynów. 

Istnieje wiele metod na osiągnięcie tego stanu. Warto jednak pamiętać, iż nie jest tak prosto tego dokonać. Powątpiewam, że komuś uda się to za pierwszym razem. Co najbardziej przyczynia się do jego uzyskania?

1. Twórz swój dziennik snów

ıllıllı   ıllıllı    ıllıllı   ıllıllı 

Zapisywanie tego, co zobaczyliśmy w trakcie nocy pomaga lepiej zrozumieć zachodzące zjawiska. Pamiętaj o zapisaniu jak największej ilości zaobserwowanych szczegółów. O niektórych elementach szybko zapominamy.

2. Sugestia chęci snu

Przy zasypianiu warto myśleć o świadomym śnie. Chęć jego przeżycia dodatkowo pobudza mózg do działania, zwiększając szansę na jego ujrzenie.

3. Bezruch

Dobrym sposobem na uzyskanie świadomego snu jest brak ruchu podczas zasypiania. W tym czasie powinniśmy oczyścić umysł (aczkolwiek możemy połączyć to z metodą 2.). Podczas takiego bezruchu możemy odczuwać tzw. paraliż senny, który może powodować lekki dyskomfort. Nie powinniśmy jednak się go obawiać.

4. Technika MILD (Mnemonic Induction of Lucid Dreams) & WBTB (Wake Back To Bed)

Jeżeli podczas zasypiania ujrzymy jakieś elementy, osoby, przedmioty (na jawie), warto je zapamiętać, aby odpowiednio rozpoznać je w śnie. Innym pomysłem jest też przerywanie cyklu snu, a dokładniej przebudzenie się po 6-7 godzinach, krótkiej przerwie na czytanie książki (aby rozbudzić umysł, nie ciało) i ponownej próbie zaśnięcia.

Z własnego doświadczenia...

Sam również potrafię wchodzić w świadomy sen, choć nie zdarza się to codziennie. Dla mnie najlepszą techniką jest położenie się na łóżku i leżenie w bezruchu. Tak jak wcześniej wspomniałem, może wywołać to nieprzyjemne skurcze. Po chwili jedyne o czym staram się myśleć to chęć osiągnięcia stanu świadomego, ale i również wyobrażam sobie to, co chciałbym w nim zobaczyć. Głównie zaznaczyłbym sobie w głowie miejsce akcji naszego snu, często łatwiej jest wtedy dostać się tam podczas snu. Kiedyś starałem się też zamykać oczy na 30 sekund, aby otworzyć je na 5 sekund, ponawiając sekwencję do momentu zaśnięcia.

Powodzenia w świadomym śnieniu! Miewacie czasem sny tego typu (lub czy w ogóle śnicie)? Czy macie jakąś własną technikę, która dobrze działa? Czekam na odpowiedzi ;)

• Lubię to! 6
  • Uwielbiam 4
  • Zasłużony
Opublikowano

Dobry artykuł. :D

Osobiście nie wchodziłem w świadomy sen i raczej nie będę próbował do niego wejść. Dla mnie jest to dosyć dziwne

• 3 tygodnie później...
  • Legenda
Opublikowano

Świadome sny są świetne! Sama często miewam i uwielbiam ten "stan", gdy mogę wzbić się w powietrze i poczuć się wolna, bo właśnie tego zapragnęłam. 

Trening czyni mistrza, tak jest również w przypadku świadomych snów.

Artykuł cycuś glancuś!

• Lubię to! 1
  • Uwielbiam 1
  • Zasłużony
Opublikowano

Bardzo fajna praca!

Czasem mi się zdarza wejść w świadomy sen, lecz zwykle nie po mojej myśli :/ Chodzi tu bardziej o to, że jestem świadomy tego, co się dzieje we śnie i mogę siebie samego kontrolować, ale nie mam wpływu na sytuacje, postacie, elementy lub zdarzenia jakie podczas snu mi się przytrafią. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.