Skocz do zawartości
BIG GIVEAWAY - Nóż z hakiem oraz inne skiny ×
BinaR

Dlaczego szkoła przydaje nam się w życiu?

Rekomendowane odpowiedzi

• Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem.
Opublikowano

ıllıllı704744354_back-school-funny-little-boy-260nw-1120228805(1).jpg.9563c44eaca4d35dd7e20d82fb34f6ce.jpgıllıllı

Wstęp do tematu

Wielu z nadal uczęszczających do szkoły jakiegokolwiek stopnia twierdzi, że szkoła nie ma żadnego wpływu na ich rozwój i wręcz jest niepotrzebna. Polega tylko na "zakuwaniu" pewnych kwestii i ich późniejszym zapomnieniu, więc po co w ogóle istnieje? Dużo osób jednak po skończeniu swojej edukacji chciałoby tam wrócić. Co to powoduje? Czy szkoła jest rzeczywiście taka fatalna? Na tych kwestiach postaram się skupić w dalszej części artykułu.

Aktualny system edukacji w Polsce i jego problemy.

Poświęćmy uwagę nauce do momentu zdawania matury. Największym problemem ówczesnego systemu jest zbyt przeładowana podstawa programowa, którą należy zrealizować. O ile do trzeciej klasy szkoły podstawowej ucząca się młodzież zostaje informowana o najprostszych kwestiach, tak na dalszych etapach uczniowie zaczynają być przeciążeni całą wiedzą, którą maja za zadanie pojąć.

Czemu jesteśmy skazani na naukę tych teoretycznie niepotrzebnych informacji?

Niby z jakiego powodu na matematyce zaznajamiamy się ze wzorami skróconego mnożenia, logarytmami itp.? A na fizyce wzoru na przyspieszenie w ruchu opóźnionym? Żeby pójść do supermarketu i użyć tych umiejętności w płaceniu za kupione artykuły? W tym przypadku wyuczana jest umiejętność logicznego myślenia i na tym polegają te zajęcia, dzięki temu właśnie rozwija się nasz mózg. Na zajęciach języka polskiego za to uczymy się mówić i pisać, nikt w przyszłości nie będzie zadawał nam pytań o budowę zdań przydawkowych.

Funkcja socjalizacyjna 

Wiele naszych znajomości wywodzi się z czasów dzieciństwa. To właśnie nasi najlepsi przyjaciele pochodzą ze szkół podstawowych/średnich. To właśnie tam rozpoczniemy naukę o życiu, zagadnień dotyczących odróżniania rzeczy dobrych od złych. Już od początku uczymy się pracować w grupie za pomocą wspólnej pracy i zabawy, co pomaga w późniejszych etapach życia, zwykle w pracy. Dodatkowo w grę wchodzą lektury. W ich czytaniu nie chodzi o zapamiętanie o której godzinie skrzat zabił wojownika wojska, tylko o zrozumienie problematyki książki. jej głębiej ukrytego sensu (tzw. "co autor miał na myśli?").

Podsumowując, jak widać szkoła to nie tylko "więzienie dla uczniów", ale również miejsce spotkań i rozwoju człowieka. Nie możemy jednak zapominać o jej bolączkach.

Jak myślicie, co powinno zmienić się w tej instytucji (w Polsce), aby przestała być udręką dla uczęszczającej do niej młodzieży?

• Lubię to! 4
  • Uwielbiam 8
Opublikowano

Ciekawa praca:default_smile:

Co powinno się zmienić? Uważam że raczej nic szkoła to szkoła i tego się nie da zmienić. 

• Lubię to! 2
  • Legenda
Opublikowano

Dobra praca @ BinaR :like:

Co do twojego pytania zadanego w artykule to wydaje mi się, że prawdopodobnie gdyby szkoła nie musiała być obowiązkowa dla wszystkich to wtedy przestałaby być udręką dla młodzieży (chodziłby kto chciał) ale z drugiej strony miałoby to wtedy swoje minusy. Mało ludzi posiadałoby wysokie wykształcenia przez co nie mielibyśmy tak dużej ilości wykształconych inżynierów itd. jak teraz :P

• Zasłużony
Opublikowano

Bardzo dobra praca Miłosz, leci plusik!

Odpowiadając na pytanie co by się mogło zmienić, hmmmm, myślę, że powinien zmienić się max godzin lekcyjnych, w których młodzież przyswaja wiedzę. Sądzę też, że powinny w ramach zajęć odbywać się jakieś aktywności, które pozwoliłyby młodym nieco się w szkole "odprężyć" i umysłowo odpocząć, bo jak to mówią, co za dużo to niezdrowo. c:

• Bywalec
Opublikowano

Dlatego warto pójść do jak najlepszej szkoły, która posiada kierunek interesujący nas. Myślenie "nie wiem co chcę robić, to pójdę tutaj bo jest łatwo itp." jest naprawdę bardzo głupie. Warto się trochę pomęczyć, bo w przyszłości przyniesie to efekty :default_biggrin: 

Praca bardzo fajna ^^

• Zasłużony
Opublikowano

Dobra robota! 

Jeśli chodzi o zadane pytanie, to najlepszym pomysłem byłaby jakaś zachęta dla młodzieży, aby uczęszczali do szkoły i dobrze się uczyli. Większość uczniów chciałoby dostawać wynagrodzenia w postaci pieniędzy. 

Opublikowano

Dobry artykuł, wchodząc tu, myślałem, że po prostu poleci hejt na tę instytucję, a tak się nie stało. Mądrze napisane.

Co do pytania - uważam, że nie ma systemów bez wad i na pewno nasz system edukacji taki nie jest. Po pierwsze, przewaga teorii nad praktyką sprawia, że uczniowie nie mają pojęcia jak swoją wiedzę stosować w życiu codziennym. Po drugie, źle skonstruowane programy nauczania konstruowane przez nieodpowiednio wybranych do tego ludzi. Po trzecie, często zajęcia wychowania fizycznego przez to w jakich okolicznościach się odbywają, nie zachęcają dzieci z nadwagą i mało aktywnym trybem życia do sportu, a wręcz je do tego zniechęcają. Po czwarte, dzieci nie uczy się życia w społeczeństwie - brak edukacji seksualnej (chapeau bas dla partii rządzącej), nie przywiązuje się dużej uwagi do nauczania o odmiennościach rasowych, kulturowych, religijnych, o innych orientacjach seksualnych. Zamiast edukować, takie tematy się ignoruje.

Oczywiście za wieloma z tych wad kryje się złe podejście nauczycieli do wychowywania swoich uczniów. Tu jednak można powiedzieć, że nie przykładają się do swojej pracy, bo zarabiają za mało. No i tak tworzy się błędne koło. Witamy w polskim systemie edukacji :default_biggrin:

PS. Wiem, że poleciałem trochę off-topic, ale temat to szkoła, także ten..

• Uwielbiam 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.