clouud Posted October 23, 2019 V.I.P Donor Share Posted October 23, 2019 KROKODYLACH * Pierwsze krokodyle pojawiły się na Ziemi około 83,5 miliona lat temu. * Życie przeciętnego krokodyla nilowego może się ciągnąć przez nawet 100 lat. * Najcięższy krokodyl ważył 2 tony, a średnia waga krokodyla w zależności od gatunku wynosi 150 - 450 kg. * Owe gady potrafią poruszać się nawet z prędkością 30 km/h. * Płeć krokodyla zależy od temperatury jaj, w których się znajdowały. W wyższej temperaturze wykluwają się samce, a w niższej samice. * Krokodyle są najbliższymi krewnymi ptaków. * Krokodyle w przeciwieństwie do większości innych gadów, starannie opiekują się swoim potomstwem. * Przed złożeniem jaj, krokodyl kopie dziurę w ziemi, by właśnie tam na okres wylęgania oddać swoje potomstwo w skorupce. Następnie zakopuje ją i chroni. * Przebywając na lądzie, krokodyle mogą wstrzymać oddech na godzinę. * "Hakuna" to najstarszy krokodyl, który żył w niewoli. Mieszkał w ZOO w Rotterdamie (w Holandii) od 1929 roku aż do śmierci - 19 lutego 2015 roku. 4 1 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nuway Posted October 23, 2019 Share Posted October 23, 2019 ten co redaktorke odwalil xD nie no spoko pracunia @ Awika.luzik, nie zaatakowałem nikogo i nie oczekiwałem wyjaśnień :D Im więcej takich tematów tym lepiej 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fannoth Posted October 23, 2019 V.I.P Share Posted October 23, 2019 "który zawiera samodzielnie przygotowaną wiedzę." za to leci + :D 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
CHerbatniK Posted October 23, 2019 Share Posted October 23, 2019 Bardzo dobra praca, łap plusa. :) 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Karcok Posted October 23, 2019 Sponsor Share Posted October 23, 2019 To nieźle się dzieje w tej redakcji +1 za prace. @ Awika. Ja? Do niczego. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
IMean Posted October 23, 2019 V.I.P Share Posted October 23, 2019 Siemano [ukryty_redaktor]klaudyn, a praca spoko, przyjemna dla oka :D 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts