Damianciu Posted October 4, 2019 Friend Share Posted October 4, 2019 Czym jest uzależnienie? Jest to największa choroba znana ludzkości, która utrudnia prawidłowe funkcjonowanie psychiczne. Uzależnić się można od: alkoholu, leków, hazardu, komputera / internetu, papierosów/tytoniu, jedzenia, seksu, narkotyków, robienia zakupów, pracy. Najbardziej ludzie są uzależnieni od narkotyków, czasami idąc sobie ulicą widzę igłę która została niedawno wyrzucona, teraz pomyślcie że małe dziecko biegnące sobie wywraca się na tą igłę i przez przypadek wbija sobie to w palec.. Jest to wtedy dramat dla rodziny bo nie wiedzą co będzie z dzieckiem przez kolejne 6 miesięcy. Jak sobie z tym poradzić? Żeby wyjść z uzależnienia należy udać się na terapię. Istnieją ośrodki terapeutyczne: zamknięte i otwarte, które pomagają wyjść z nałogu. W takich sytuacjach warto jest prosić bliskie osoby o pomoc. Wsparcie bliskich jest niezwykle ważne w leczeniu uzależniania. Pytania do was Jaki temat chcielibyście ujrzeć w następnym wydaniu? Byliście kiedyś uzależnieni? Jak udało wam się z tego wyleczyć? Jak długo trwało leczenie? Do następnego piątku! :) Temat poprawię jak wrócę do domu. 7 Link to comment Share on other sites More sharing options...
IMean Posted October 4, 2019 V.I.P Share Posted October 4, 2019 1. Imigranci 2. Nadal jestem 3. Nie wyszedłem z tego 4. Nie trwało 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
demxsosa Posted October 4, 2019 Share Posted October 4, 2019 1. Też imigranci. 2. Tak 3. Zacząłem trenować i wszystkie używki poszły w bok 4. Z Dnia na dzień Link to comment Share on other sites More sharing options...
elemeNt, Posted October 4, 2019 Share Posted October 4, 2019 1.- 2.Tak 3.Nie wyszedłem z tego 4.raz rzuciłem na rok ale później powróciłem do nałogu Link to comment Share on other sites More sharing options...
Awika. Posted October 4, 2019 V.I.P Donor Woman Share Posted October 4, 2019 Dobra praca, leci +. 1. Wykluczenie ze środowiska osób chorych (fizycznie, psychicznie) 2. Tak. 3. Pomogła mi mama. 4. Kilka lat, dałam radę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
clouud Posted October 4, 2019 V.I.P Donor Share Posted October 4, 2019 1. Nie wiem. 2. Tak. 3. Przyjaciele i rodzina. 4. Rok, może troszkę więcej. Co do pytania 2, byłem uzależniony od słodyczy i komputera. Uważam, że właśnie od słodyczy jest najłatwiej się uzależnić, a nie zostały one wpisane do artykułu - taka mała uwaga. Poza tym, bardzo fajny materiał. Podoba mi się! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dewey Posted October 4, 2019 V.I.P Share Posted October 4, 2019 1. Wpływ alko na organizm człowieka. 2. Nie 3. Nie uda się. Próbowałem i spróbuje od Poniedziałku. Ale efekt końcowy jest ten sam. 4. Przestałem z dnia na dzień. Ale wróciłem po prawie 3 miesiacach 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
kaktus Posted October 4, 2019 Share Posted October 4, 2019 Bardzo dobra praca. 1. Wojny które trwają do dziś 2. Trochę od internetu 3. Przymusowe kary i skutki moich dokonań 4. 2 tygodnie Link to comment Share on other sites More sharing options...
EXTREMAAAAA Posted October 4, 2019 Share Posted October 4, 2019 1. Wykluczenia społeczne. 2. Tak. 3. Po co się z tego "leczyć", nie próbowałem. 4. - 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
CHerbatniK Posted October 4, 2019 Share Posted October 4, 2019 1. Wykluczenia społeczne 2. Tak 3. Cały czas jestem, ah te moje L&M :D 4. Nie leczyłem się 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts