Skocz do zawartości
BIG GIVEAWAY - Nóż z hakiem oraz inne skiny ×

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

605353035_TRUDNETEMATY1.png.28f39613c01d0e2f93b7c0ff4eb42fcc.png

Witam was w pierwszej odsłonie "trudnych tematów"! Tematy te mają  w swym zadaniu mają nie tylko dostarczyć dla was pewną  dawkę ciekawości, ale przede wszystkim zachęcić do swoich wypowiedzi! Dzisiejszym tematem przewodnim będzie internet- czyli obecnie najszybsze źródło informacji, do którego mamy dostęp- zapraszam. 

Znalezione obrazy dla zapytania internet

Nasze bezpieczeństwo...
Internet- zacznijmy od tego czy jesteśmy bezpieczni. Wiele mówi się o niebezpieczeństwach jakie miałby nieść właśnie internet "cyberprzestępcy", "cyberprzemoc" i wiele innych wyrazów czy tam określeń, które pewnie słyszeliście w swoim życiu nie jednokrotnie. Najczęściej ofiarą padają dzieci, które tak naprawdę nie są jeszcze w pełni świadomości tego co robią, nie myślą zbytnio- bez żadnych kłamstw.. Ofiary czy to z gatunku pedofilii, porwań czy oszustw monetyzacyjnych. Lecz z drugiej strony brak kontroli rodziców, którego nie można zwalić bezpośrednio na winę internetu... Kolejnym ciemnym zakamarkiem  internetu jest sam dark web na którym możemy nawet wynająć płatnego zabójcę.. I tutaj druga część medalu, a raczej internetu- ta bezpieczna, w której żyjemy my, nasze kochane forum katujemy, nasz dostęp do wolnego internetu w którym nie poniesiemy żadnej konsekwencji i jak widać.

Znalezione obrazy dla zapytania cyberprzemoc 

Co gdyby nie on? Zalety internetu. 
Zalety internetu- do takich zalet należy komunikacja, wiadomości z całego świata, zastrzyk informacji, które mogą być nam potrzebne do wykonania różnych prac czy to w szkole czy to w pracy. Jest jeszcze spora ilość różnych zalet, ja wymieniłem te najważniejsze (jak dla mnie- nie każdy się musi z tym zgadzać). 

Znalezione obrazy dla zapytania internet zalety

Czy, aby na pewno uzależnia?
Uzależnienie? Sporo osób uważa, że internet uzależnia- według mnie jest to błędna teza, dlaczego tak uważam? Jedyne uzależnienia płyną z urządzeń elektronicznych typu laptop, komputer, smartfon. Ja sam miałem styczność z sytuacjami gdzie bardzo młode, zaledwie kilkuletnie dzieci potrafiły bez problemu poruszać się sprawnie po swoich smartfonach, tabletach przy tym naparzając w przeróżne gry. Czy nie jest to lekko błędne?Ale czy tylko oni? Otóż nie- są też osoby starsze, które w przeciągu kilku lat nauczyły się obsługi nie mając wcześniej o tym pojęcia i siedzące dobre kilka godzin w ekranie urządzeń, ba na bezsenność siedzące nawet przez całą noc.. Zaczyna mnie to lekko obawiać strachem, jak my będziemy wyglądać mając lat 70?

Znalezione obrazy dla zapytania internet uzależnienie

No i te najważniejsze pytania do was... 
1. Padłeś/aś ofiarą cyberprzemocy?
2. Czy według Ciebie łatwo jest się uzależnić od internetu? 
3. Do czego służy Ci dostęp do internetu? 
4. Czy próbowałeś/aś zrobić jakiś test typu wstrzymanie kilka dni bez różnych komunikatorów? Jak wyszedł jeśli podjąłeś/aś się próby? 

• Lubię to! 7
  • Uwielbiam 1
  • Bywalec
Opublikowano

1. Nie

2. Tak i nie, zależy w jakim jest się wieku

3. W sumie to do tego samego co innym xd

4. Kiedyś na pewno próbowałem, ale i tak nic z tego nie wyszło :D

+1 za artykuł ^^

• Dzięki 1
Opublikowano

1. Nie.

2. Tak.

3. Przede wszystkim do komunikacji, dostępności do informacji i rozrywki.

4. Próbowałam, ale słabo mi to wychodzi.. niestety. :c

+1 za pracę, bardzo fajna forma połączenia artykułu by zagłębić się w temat wraz z pytaniami. :loffki:

• Dzięki 1
  • Donator
Opublikowano

1 nie

2 Jestem idealnym przykładem, że bardzo łatwo

3 Głównie do grania, ale też szkoła

4 Tak nawet sprzedałem kompa, wytrzymałem pół roku i robiłem dosłownie wszystko żeby z powrotem grać

• Dzięki 1
Opublikowano

1. Tak, był taki niemiły pan co grozil ze jak wróci z uk do pl to mi upierdoli nogi i skończę z dziura w głowie za cwaniacznie na serwie na którym 'podobno' czituje.

2. Tak

3. Informacje, rozrywka i kontakt ze znajomymi. 

4. Nie ma problemu. Często tak robię jak kogoś odwiedzam na parę dni. 

• Dzięki 1
Opublikowano

1. Nie.

2. Jeżeli jesteśmy podatni na uzależnienia i nie mamy życia prywatnego, to tak, natomiast jeżeli nie jesteśmy podatni i żyjemy poza internetem, to nie.

3. Do psychicznego resetu, oglądania meczów, seriali, filmów, rozmów i kontaktu z ludźmi, którzy nie są w realnym obiegu.

4. Nie widzę potrzeby, ani nie czułem jej, aby to robić, bo zwyczajnie i tak nie poświęcam na to wiele czasu, więc i nie jestem tym "przesycony".

• Dzięki 1
Opublikowano

:hi:

1. Nie.

2. Jak ktoś nie potrafi tego kontrolować to jak najbardziej, większość młodych ludzi woli spędzić dzisiaj czas na TeamSpeak'u czy na discordzie ze znajomymi, niż wyjść na dwór i z nimi w zwyczajny sposób pogadać.

3. Głownie do grania w gierki, tak jak większości użytkowników z tego forum. Teraz większość rzeczy załatwisz przez internet i prawda jest taka, że nawet aby zrobić zakupy żywnościowe nie trzeba wychylić nawet czubka nosa, aby je otrzymać. W miastach dostaniemy nawet ciepłe jedzenie przywiezione skąd tylko będziemy chcieli. Świat za niedługi czas będzie głównie opierać się na internecie, o ile to już się nie dzieje. 

4. Osobiście nie czuje takiej potrzeby, nie jestem jakoś mega uzależniony, bynajmniej tak mi się wydaje.

• Dzięki 1
  • Haha 1
Opublikowano

:gh:

1. Nie.

2. Zależy od osoby. Niektóre osoby posiedzą przy komputerze te 2-3h dziennie, a niektóre nie widzą życia poza internetem. 

3. Grania w gry z kolegą @ drimo oraz przeglądania facebooka - ogólnie do komunikowania się.

4. Nie robiłem takiego testu, ale wiem, że jestem wstanie wytrzymać bez komputera, telefonu. 

• Dzięki 1
  • Uwielbiam 1
Opublikowano

1. Raz @ IMeanzrobił artykuł, gdzie było napisane, że pod wpływem alkoholu, naszczałem na policyjny radiowóz XDD
2. Tak
3. Przyjemność, kontakt i pomoc w rónych sprawach
4.Nie 

• Dzięki 1
  • Haha 1
Opublikowano

1. Nie

2. Jak dla mnie to nie pytanie na krótką odpowiedź bo na każdego internet może działać inaczej, jedni go nie potrzebują, a jak już korzystają to rzadko, a drugim to sprawia przyjemność, od której się odciągnąć tak po prostu nie mogą.

3. W skrócie to do komunikacji, czerpania z niego wiedzy i odprężania się w stresujących sytuacjach.

4. Robiłem przerwy bo i wychodziły one na zdrowie i jakość bardzo mnie z powrotem do internetu nie ciągło ale to nie znaczy, że byłaby potrzeba odcinać się od czegoś nad czym panuję.

• Dzięki 1
Opublikowano

1.nie

2.Wiek też czasem czyni swoje ale internet u nie których młodszych osób które słyszą wyzwiska zaczynają to powtarzać. Podczas jednego meczu w csgo typ mnie obrażał i zaproponowałem mu ts żeby trochę z nim pogadać. Ta osoba okazała się 9 lub 10 latkiem który non stop bluźnił i wyzwał nie używając normalnych słów, w dodatku słyszałem jeszcze bardziej od niego młodszego brata który się śmiał i mając 6 lat słucha tego typu rzeczy....

3.Do szkoły , pogrania i umawiania się na kebsa z kolegami

4.Nie robiłem tego bo myślałem że po co ale od rodziców dostałem już dużo takich  testów więc mogę się podjąć ale nie wiem czy wewnętrznie będę czuć sens tego.

• Dzięki 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.