Skocz do zawartości
[GIVEAWAY] Nóż survivalowy | Doppler ×
[GIVEAWAY] Bowie Knife | Gamma Doppler ×
Awika.

80 rocznica wybuchu II Wojny Światowej.

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużony
Opublikowano

1982214125_iiwojnawiatowa.jpg.8cf1a4a2d3ca89302bcd15994f1835b0.jpg

Dokładnie 80 lat temu, 1-go września wybuchła największa wojna światowa w historii.

Trwała ona od 01.09.1939 do 02.09.1945, ale w Europie zakończyła się ona nieco wcześniej, bowiem 08.05.1945 roku.

Francja i Wielka Brytania wypowiedziały wojnę III Rzeszy po tym, jak państwo hitlerowskie zignorowało ustalone ultimatum, którym było wycofanie wszystkich wojsk III Rzeszy z ziem polskich.

Wojna prowadzona była dosłownie wszędzie, na każdym kontynencie. Zarówno na lądzie, jak i na wielkich wodach.

W trakcie konfliktu zginęło wiele milionów ludzi. Nie byli to tylko żołnierze, ale wśród ofiar znajdowali się również cywile - kobiety, mężczyźni, osoby starsze, a nawet dzieci.

W zbrojnych walkach naprzeciw siebie stanęli - Alianci, do których należało wiele krajów, m.in. Polska, Francja, Holandia, Kanada, Norwegia, ZSRR czy USA

oraz Państwa Osi, do których należała III Rzesza, Japonia, Węgry czy Słowacja.

II wojna światowa w Europie oficjalnie zakończyła się 7 maja 1945 roku, kiedy to podpisany został akt bezwarunkowej kapitulacji państwa hitlerowskiego, który wszedł w życie dzień później. 

Natomiast definitywne zakończenie działań wojennych miało miejsce w Zatoce Tokijskiej kilka miesięcy później. 2 września 1945 roku, podpisany został kolejny akt, również bezwarunkowej kapitulacji drugiego największego wroga - Japonii. 

Postanowiłam zadać kilku Naszym użytkownikom 2 pytania, które w dzisiejszych czasach powinny być ważne. Już teraz dziękuję Wam kochani za wasze odpowiedzi!

Spójrzcie jak odpowiedzieli.

Jak, Twoim zdaniem, można zapobiec wojnom na świecie?

@ KubeN

Wojnom można zapobiec poprzez akcje pokojowe oraz spotkania dyplomatyczne!

@ Szelkoffa

Aby zapobiec wojnom musimy zacząć być bardziej tolerancyjni względem siebie. Nie wtrącać się w nieswoje sprawy i uważać na to jakie słowa przez nas są przekazywane dalej.

@ Ry!

Wojnom na świecie nie można w żaden sposób zapobiec. Każdy kraj ma swoje obyczaje, religie, tradycje, które doprowadzają do konfliktów. A życie wedle jednych ustalonych reguł, byłoby utopią. 

@ cloudn

Oj.. Trudne pytanie.. Nie interesuję się raczej polityką, więc tylko spróbuję Ci pokazać jak ja to odbieram. Wojnom, według mnie, można zapobiec oczywiście przeciwieństwem, czyli pokojem. Nie musimy się wcale dogadywać, ale nikt też nikomu nie broni unikania konfliktów.

@ Erwin

To jest bardzo ciężkie pytanie, bo wojnom nie da się zapobiec. Powstają misje pokojowe, różne instytucje próbujące z tym walczyć- lecz co z tego? Jak wyobrażałabyś sobie taki Pakistan, ludzi bez mózgu, którzy w wieku 7-8 lat są uczeni, aby zabijać w imię allaha?

Z drugiej strony Rosja, Ameryka i "konflikt", który z roku na rok coraz bardziej się zaostrza.

Polecam posłuchać fajny kawałek ,,ZBUKU ft. Czeski, Green, Sylwia Dynek - List do Boga". I pierwsza zwrotka Michała:

"Napiszę list, choć pewnie go nie przeczytasz

W Syrii na chodnikach ciała dzieci ścielą bruk

Matka dała imię jak archanioł, Michał

A nie mam żadnej mocy, żebym coś z tym zrobić mógł

Nie doceniam tego, że mogę oddychać

Po drugiej stronie globu ktoś wykopał własny grób

Terroryści wprowadzają tam kalifat I wypowiedzieli jihad obcinając głowy sióstr

Wokół zimna wojna: Rosja, Ameryka

Podobno nosisz kule

Człowiek pociąga za spust

We Francji znów wybuchnie bomba męczennika

Krzycząc Allah Akbar weźmie 80 głów

I choć powiedzą o tym we wszystkich dziennikach

Facebook kopsnie nawet flagę, taki solidarny ruch

Wciąż niewinni ludzie giną na ulicach

A gdzieś z góry na to wszystko patrzy wszechmogący Bóg"

@ sad.

Odstrzelić wszystkich dyktatorów oraz przywódzców państw islamskich.

@ LEGENDAR

Według mnie wojnom można zapobiec tworząc akty o nieagresji, tolerując innych oraz powołując różne organizacje, których celem byłoby własnie dbanie o pokój na świecie. :default_wink:

@ Gosia ?!

Jak można zapobiec wojnom? 

Według mnie należy zawsze szukać, w pewnym sensie, kompromisów lub już nawet ustępstw, by wojna okazała się już czymś naprawdę koniecznym i nic nie moglibyśmy z tym zrobić - ostatecznością. Najlepiej żyć w spokoju. 

@ voıɔe

Myślę, że w obecnych czasach dzięki tak dużemu wpływowi mediów, ciężko byłoby zapobiec wojnom. Ludzie czują się zagubieni, więc zaczynają wierzyć w to, czego jest więcej. Niestety, ale coraz częściej widzieć możemy tylko treści wulgarne, które dla młodych ludzi stały się czymś w rodzaju "modnego trendu". Właśnie dlatego na tym powinniśmy się skupić, na dobrym wychowywaniu dzieci, bo to one tworzą przyszłość. Ludzi dorosłych ciężko zmienić, mają już swoje poglądy, ale wierzę, że te słuszne będą bardziej promowane, a świat skupi się bardziej na dobru ogółu, a nie siebie samego.

Czym jest dla Ciebie wolność?

@ KubeN

Wolnością dla mnie są sosy do hot doga, które można wybrać samemu i nie są z góry narzucone.

@ Szelkoffa

Dla mnie "wolność" może mieć kilka interpretacji, to zależy od człowieka co przeżył i jak spogląda na świat. Moim zdaniem wolność jest wtedy kiedy jesteśmy w stu procentach sobą, nie udajemy czegoś kim nie jesteśmy, żyjemy własnymi zasadami, nie posiadamy ograniczeń, a to jest niemożliwe, czyli nigdy nie jesteśmy do końca wolni i nimi nie będziemy.

@ Ry!

Czym jest dla mnie wolność, ciężko stwierdzić. Ponieważ dorastanie i objęcie wieku dojrzewania uwalnia nas w jakimś stopniu od nagonki nałożonej przez rodziców, system edukacji. Ale następnie wchodzimy w okres dojrzewania i musimy zadbać o siebie i swoich bliskich. Więc wolność przeistacza się w obowiązki. Jakby nie patrzeć na znaczenie słowa "wolność" to wolności nigdy nie ma i jej nie doświadczymy. Nawet będąc na bezludnej wyspie samemu, zawsze zostanie bariera psychiczna.

@ cloudn

Jeśli chodzi o wolność, to wypowiem się najprościej jak się da, bo szczerze mówiąc to sam do końca tego nie rozumiem. :cryingg: 
Wolność, to po prostu brak ograniczeń. Kiedy jesteśmy wolni, to można powiedzieć, że nie mamy tylu obowiązków co człowiek, który jest od czegoś w jakimś stopniu "uzależniony" (tutaj mi oczywiście nie chodzi o nałóg XD).

@ Erwin

Wolność? Życie w wolnym kraju, bez żadnych rygorów i przede wszystkim- bez zmuszania do zabijania, wysadzania siebie w powietrze. To jest wolność w mojej skromnej opinii.

@ sad.

Nie posiadam definicji, która umożliwia mi wyjaśnienie czym jest dla mnie wolność.

@ LEGENDAR

Co do drugiego pytania, dla mnie wolność jest momentem, w którym nie mam ograniczeń. Oczywiście jest wiele typów wolności i można byłoby je wymieniać godzinami, ale najprostszym zdaniem, jest to moment, w którym nie mamy żadnych ograniczeń. 

@ Gosia ?!

Czym jest dla mnie wolność? 

Wolność dla człowieka jest tak naprawdę wszystkim, co może mieć i być z tego powodu dumnym. Już dawno przeminęły czasy, gdy właśnie ją nam odebrano. Powinniśmy cieszyć się tym, co dzięki naszym przodkom mamy, bo co byśmy uczynili bez wolności? 

@ voıɔe

Wolność to dla mnie przede wszystkim poczucie swobody w wyrażaniu swoich poglądów, ale i bezpieczeństwa. Brak manipulacji moimi zachowaniami, brak wywierania na mnie presji i oceniania moich wyborów. Oczywiście również wolność w dosłownym znaczeniu, to, że dane jest mi poznawać świat.

CHWAŁA I CZEŚĆ NASZYM POLEGŁYM ŻOŁNIERZOM - BOHATEROM! :serduszko: 

• Uwielbiam 6
Opublikowano

Szanuję ogromnie za temat, dobra robota i ładne wykonanie. 

Tak apropo wojen- dziś to nie byłaby walka kilkuletnia, a co jedynie kilku dniowa i etapowa śmierć po bombach jądrowych. Jak to powiedział kiedyś pewien Rosjanin, nie pamiętam już nawet kto, w celu "ostrzegania" nas informując, że wojna z Polską zajęłaby 40-50 minut. 

• Lubię to! 1
  • Dzięki 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.