Skocz do zawartości
[GIVEAWAY] Nóż survivalowy | Doppler ×
[GIVEAWAY] Bowie Knife | Gamma Doppler ×

Rekomendowane odpowiedzi

• Legenda
Opublikowano

Witam,

może ktoś zdoła mi pomóc.

Z reguły średnie zużycie prądu u mnie w mieszkaniu wynosi 280-330 KWh.

Od ponad 3 miesięcy wynik ten osiąga ponad 500 Kwh :O

Moje pytanie nasuwa się tylko jedno, skąd?

Pomyślałem na początku, że jest to wina komputera. W końcu wysoka półka + 2x monitory i ostatnio zmieniałem zasilacz na 850W czyli mocniejszy, gówno prawda, zmierzyłem wszystko dokładnie pod maksymalnym obciążeniem i po obliczeniach komputer +/- bierze po 96 KWh w pełnym 30 dniowym miesiącu, zakładając bogaty scenariusz, czyli że komputer chodzi po 8h.

Lodówka po obliczeniach osiąga +/- 145 KWh również w pełnym miesiącu.

Zmywarka zaś np. 26 KWh

Natomiast skąd się bierze ta pozostała suma?

Mniej więcej wszystkie te przedmioty co wypisałem i dodatkowe RTV, AGD zaliczają się do tego co miałem, czyli 330 KWh, więc wszystko git, ale skąd ten skok ponad 150 KWh?

Jak mogę się tego dowiedzieć, co u mnie w chałupie bierze aż tyle prądu? Ktoś ma jakieś sugestie?

• Donator
Opublikowano

A czy nie kupiłeś może jakiegoś nowego gadżetu na prąd w ostatnich 2 miesiącach ?

Ogólnie rzecz biorąc komputer, zmywarka i lodówka zabierają Ci 270 Kwh.

Trochę nie chce mi się wierzyć, że pralka,mikrofala,okap, kuchenka, telewizor pewnie jakieś głośniki itp biorą tylko 30-50 Kwh.

Skok może wynikać też z tego, że możesz mieć jakieś zwarcie w instalacji, wtedy zapieprza jak głupie.

Może ostatnio używasz częściej zmywarki np. z lenistwa albo gości masz często, może prania więcej bo gorąco.

Nie wiem czy mieszkasz w bloku czy domku i czy masz boiler bo jak tak to to jest winowajca pewnie.

Możesz mieć też podłączone do prądu jakieś zepsute urządzenie wtedy ciągnie sporo.

Może coś Ci się psuje a nawet nie wiesz i pobiera wtedy od cholery prądu.

Nie wiem ale skup się głównie na tym czy nic się nie psuje a ja jak na coś wpadnę to Ci jeszcze napiszę.

• Lubię to! 1
  • Bywalec
Opublikowano

Jeżeli nic nie kupiłeś i faktycznie pobór mocy wynosi tyle ile napisałeś, możliwe są 2 przyczyny. Twój licznik jest uszkodzony albo w instalacji dochodzi do przepięcia ( wzrost napięcia powyżej znamionowego). Zobacz multimetrem, czy w każdym gniazdku masz odpowiednie napięcie, tylko ustaw sobie AC, wtedy będziesz mierzył prąd zmienny. Proponuję też wymianę oświetlenia na LED, no chyba, że już takie posiadasz. 

@ czak rozumiem o co chodzi, ale u mnie w instalacji też dochodziło do przepięcia i trwało to około 6 miesięcy. Wszystko zależy od sprzętu jaką ma impedancje, diody prostownicze itp. Ale masz też trochę racji 

• Uwielbiam 1
Opublikowano

Nie zmieniali Ci licznika przypadkiem?

U mnie, po zmianie licznika od wody, rachunek ze 100 wynosił prawie 500 dla przykładu.

A może kurła Niemiec dla Polaka rodaka kradnie prund albo Niemcy, Polaka na hajs ruchajo. Dyskryminacja! XD

• Legenda
Opublikowano

Najprostsza sprawa, załatw/kup watomierz - podłącz każdego dnia inne urządzenie, sprawdź co ile dokładnie pobiera Ci prądu przez cały dzień. Wtedy policz 'razy' ilość dni - możesz być zaskoczony.

@haikoo

Zwarcie w instalacji = podwyższona ilość pobieranego prądu? No raczej nie. To jest = wywalonemu bezpiecznikowi/różnicówce/spalonym domu.

@ KubeN- to samo, przepięcia w instalacji, przez 3 miechy skutkowały by co najwyżej uszkodzeniem sprzętu. Z licznikiem się zgadzam.

• 1 miesiąc temu...
  • Zasłużony
Opublikowano

●● Wiadomość wygenerowana automatycznie ●●

archiwum.png

Z pozdrowieniami, Administracja Katujemy.EU

Jeśli nie zgadzasz się z powyższą informacją, zgłoś post moderatorom. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.