Skocz do zawartości
BIG GIVEAWAY - Nóż z hakiem oraz inne skiny ×

Rekomendowane odpowiedzi

• Inwestor
Opublikowano

Jako że już całkiem niedługo (bo mogło by się wydawać że jeszcze 10 miesięcy, ale tak naprawdę ten czas zasuwa dość szybko), ma wyjść GTA 6 i na dniach ma ruszyć jego marketing, chciałbym zaprosić was do luźnej dyskusji i wspólnego pogdybania, co wg was mogło by się pojawić w nowej odsłonie i jak by to zmieniło rynek gier?

Jakiej fabuły się spodziewacie? Jakich nowych mechanik, elementów świata czy zmian względem poprzedniej części?

Moje typy i oczekiwania:

-Silnik Unreal Engine 5 albo coś co będzie mocno zbliżone technologiczne ale raczej stawiam już na UE5

-Nowy model zniszczeń

-Nowa fizyka pojazdów, na pewno lepiej działająca niż w GTA IV, bo w GTA IV jednak była wybitna

-Bardziej realistyczny system obrażeń i eliminacji postaci, coś jeszcze bardziej dopracowanego niż chociażby w Red Dead Redemption 2 gdzie wyglądało to już całkiem wybitnie

-NPCty które lepiej będą reagowały na sytuacje uliczne, przykładowo jeśli chodzi o szybkie wezwanie pogotowia czy policji w razie zagrożenia, w GTA V co prawda już to zostało wprowadzone, ale nie zawsze reagowali jak powinni, nieraz z dużym opóźnieniem

-Większy świat niż w GTA V, z dużą aglomeracją bądź ilością terenów poza miastem, min rozbudowane parki przyrody, dużo lasów iglastych/liściastych, rzeki, jeziora, wodospady

-Lepiej odwzorowana woda oraz mega zatłoczone plaże, w GTA V wyglądało to trochę pusto, tak jakby to było przed okresem wiosennym

-Jeśli chodzi o fabułę, nie oczekiwałbym za bardzo rewelacji w porównaniu do gier które są obecnie, dla niektórych pewnie będzie ciekawa, dla niektórych nie, przekonamy się w czasie, ale najbardziej liczę na rozbudowany "free roam" z jakąś dużą ilością misji pobocznych, aktywności itp, który sprawi, że samo eksplorowanie świata będzie jeszcze bardziej wciągające

No i jedne z takich moich minusów:

-Kwestia tego, jak GTA 6 uciągnie na zwykłym PS5, a jak będzie to wyglądało na PS5 Pro, przy takiej skali gry może być duża, odczuwalna różnica w płynności

-Czy nie powtórzy się sytuacja jak z GTA V na PS3, gra działała i zrobiła ogromną furorę, ale były odczuwalne spadki klatek i czuć było ograniczenia sprzętu. Do dziś naprawdę się dziwię, że to w ogóle uciagnęło w miarę sensownie i to jeszcze GTA Online, gdzie było bardziej wymagające

-Optymalizacja no i przyszłe wsparcie, kwestia taka czy Rockstar nie zacznie dość szybko skupiać się już na kolejnej generacji, mowa o PS6 i nowym Xboxie, a obecna dostanie mniej uwagi, tak jak przykładowo Online gdzie na PS3 zostało to porzucone i nie można już na tej generacji zagrać trybu Online

A jak tam u was, czego najbardziej oczekujecie w GTA 6? Jakie macie typy? Jestem bardzo ciekaw waszego zdania.

c9f078c260d79339cb581054ce5ca49f2b56ab943d1beb20.jpeg

• Lubię to! 1
  • Wow 1
  • Uwielbiam 2
Opublikowano

Nie jestem specjalnie fanem serii GTA (poza San Andreas, które katowałem jak byłem młodszy) dlatego jestem totalnie niezainteresowany premierą GTA 6 i szczerze dużo bardziej czekałem na wydanie chociażby Hollow Knight: Silksong. Przede wszystkim premiera GTA będzie miała dwa kluczowe dla graczy aspekty - cena gry oraz stan produkcji. Cały czas są jakieś przecieki, strzały w ciemno i spekulacje jaką cenę może krzyknąć sobie Rockstar - aby było w miarę świeżo: np. tutaj -  i w pewnym sensie będzie to mocny wyznacznik dla branży w przyszłości. Jeżeli będziemy musieli zapłacić te £89.99 za dostęp na premierę (zakładając, że nie będą się bawić w żadne pre-oderdy i early accessy), niestety bardzo możliwe, że będzie to te nowy "standard" dla gier AAA i studia zaczną coraz drożej nam te gry oferować, bo po prostu ludzie "i tak kupią" - do teraz jest problem z naszym przelicznikiem gier na steam (ruch #PolishOurPrices) i tym, że płacimy najwięcej na świecie za produkty cyfrowe. 

Cytat

-Silnik Unreal Engine 5 albo coś co będzie mocno zbliżone technologiczne ale raczej stawiam już na UE5

To nie tak, ze Rockstar ma swój autorski silnik, którego używają w każdej swojej produkcji i przy pomocy którego mają taki styl jaki mają? Bodajże RAGE. Unreal raczej nie ma dla nich nic do zaoferowania, czego nie byliby w stanie wykonać na swoim autorskim silniku (który swoją drogą, nie jest aż tak gliniany jak ten od redów czyli REDengine aby musieli go zmieniać). Jeżeli dostaniemy 

Cytat

-Kwestia tego, jak GTA 6 uciągnie na zwykłym PS5, a jak będzie to wyglądało na PS5 Pro, przy takiej skali gry może być duża, odczuwalna różnica w płynności

Patrząc na katastrofę, jaką zaprezentował nam nasz rodzimy projekt czyli Cyberpunk 2077, branża RACZEJ ma na tyle oleju w głowie, aby za wszelką cenę uniknąć takiej premiery. Nie jestem konsolowcem, więc nie wiem jakie są techniczne różnice pomiędzy PS5, a PS5 Pro (chociaż zakładam, ze nadal jest to mniejsza przepaść niż w przypadku Xbox Series S oraz Series X); Nadal: nie jest to przeskok technologiczny, tylko lekki lifting, więc o ile nie będą chcieli przesadzać i nie braknie im czasu, powinniśmy dostać chociaż "OK" produkt. Samo to, ile razy ta gra była przesuwana i jak mało informacji o niej w ogóle widzieliśmy poza trailerami. Szczerze, ale z trailerów ta gra nie wygląda jakoś "mega" i wydaje mi się, że będzie to bardziej skok na markę, niż jakaś "REWOLUCJA GAMINGU" o których bardzo często się czyta (głównie prześmiewczo), jak w przypadku Balldura 3. 

Prywatnie, chciałbym aby premiera GTA była katastrofalna i zachwiała jeden z filarów tych firm AAA i aby w końcu zaczęły wyceniać te produkty tak, jak powinny. Jestem typowo indykowym graczem i na takich produkcjach spędzam najwięcej czasu - a tam korelacja cena względem dostarczanej treści, musi być zachowana, aby gra się opłacała. Jak patrzymy np. na nowe koty czyli Mewgenics za 100 pln, które gameplayowo wystarczą na XXX godzin, a potem na nowego Little Nightmares czyli Reanimal który za 5-6 godzin rozgrywki chce 169 pln, no to bez jaj. Czy grało mi się dobrze? Tak. Czy kupiłbym tą grę za jej pełną cenę? Nie. 

Jest wiele gier, które pojedyncze mechaniki robią lepiej niż GTA - jakby je wszystkie skopiować, wkleić i lekko poprawić do GTA 6 czy będzie to jakiś przełom dla graczy? Na dłuższą metę nie.  RDR 2 miał fajny poziom realizmu, który był czasochłonny w tworzeniu, "fajny" jak się na niego zwraca uwagę i całkowicie niepotrzebny w większości gier, gdzie gracz nawet nie zwróci uwagi na takie rzeczy.

• Lubię to! 1
  • KAT 1
  • 2 tygodnie później...
  • Inwestor
Opublikowano

@ 71. Kurcze trafne spostrzeżenie. Ja jako milenials mam podobnie, mam duży sentyment i też wolę GTA:SA zwłaszcza gdy się ogrywało na multi min na Sampie i MTA. Z drugiej strony GTA VI od długiego czasu budzi ogromną ciekawość, oczekiwania, z racji że to może być początek nowego skoku technologicznego w grafice w pozostałych grach.

Kurcze świtała mi ta nazwa silnika i o niej zapomniałem, więc też tak na szybko wspomniałem o UE5. Ale fakt gdzieś mi to umknęło że to był faktycznie RAGE.

Jeśli chodzi o ceny, to też o to mam pewne obawy. Niestety przez inflację ceny gier od kilku lat cały czas rosną. Nawet 300 zł za premierę potrafi mocno obciążyć budżet domowy, załóżmy gdy ktoś jest fanatykiem co raz to nowych premier (akurat dobrze że nie ja, granie stało się dziś naprawdę drogim hobby) i w budżecie domowym ma ustalony swój budżet growy, dlatego dobrze, że istnieją dobre promki na steamie, co prawda nie dotyczą one najnowszych premier, ale zawsze można nadrobić sporo dobrych gier z poprzednich lat.

Też mam nadzieję, że nie powtórzy się sytuacja jak z Cyberpunkiem. Pamiętam, jak ludzie czekali na tę grę latami i jak ogromne były oczekiwania. Tymbardziej było zaskoczeniem, że po premierze nie została w TGA jako grą roku. Ciekawie byłoby też zobaczyć sytuację, w której jednocześnie pojawiłoby się HL3 i GTA VI. Wtedy to by była rywalizacja, wszystko zależałoby od tego, jak Valve mogło by podejść do swojego projektu i czy udałoby im się zrobić równie taki duży hype na to.

• Lubię to! 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Powiem ci, że sporo z twoich punktów brzmi mega sensownie, ale z tym Unreal Engine 5 to bym raczej nie liczył. Rockstar praktycznie zawsze jedzie na swoim silniku (RAGE), który rozwijają od lat i pod siebie dopasowują  w Red Dead Redemption 2 było to widać aż za dobrze, więc pewnie pójdą dalej w jego rozwój zamiast przesiadki na UE5.

Co do fizyki i zniszczeń  tutaj mam ogromne oczekiwania. Jeśli połączą feeling jazdy z Grand Theft Auto IV z dopracowaniem świata z Grand Theft Auto V, to może wyjść coś naprawdę kozackiego. GTA IV miało świetną fizykę, ale było trochę ciężkie, V z kolei bardziej arcade  idealnie byłoby coś pomiędzy.

Najbardziej liczę na NPC serio. Jeśli oni w końcu zrobią prawdziwie żyjące miasto, gdzie ludzie reagują logicznie, dzwonią po służby, uciekają sensownie, a nie czasem jak boty, to to może być największy gamechanger. Przy obecnych możliwościach AI aż się prosi, żeby to poszło w tym kierunku.

Świat też raczej będzie sztosem wszystko wskazuje na coś w klimacie Vice City + okolice, więc pewnie dostaniemy mix miasta, bagien, plaż itd. I oby faktycznie było więcej życia na ulicach i plażach, bo w GTA V momentami było dziwnie pusto jak na tak dużą mapę.

Co do obaw o wydajność  tu się zgadzam w 100%. Już Grand Theft Auto V na PS3 ledwo zipało momentami, więc przy skali GTA VI może być podobnie na bazowym PS5. Pewnie będą celować w 30 FPS na start, a dopiero później poprawki albo wersje „Pro”.

Ja najbardziej czekam na:

- sensowny free roam z masą losowych zdarzeń

- bardziej interaktywne wnętrza (więcej budynków do wejścia)

- i żeby świat faktycznie żył bez udziału gracza

Jak to dowiozą, to fabuła może być nawet „tylko dobra” i i tak wciągnie na setki godzin 😄

Edytowane przez hesu2137
  • Lubię to! 1
Opublikowano

Ja to mam nadzieję ze moja 5080 da radę. :jasperfajeczka: 

Widziałem ostatnio jakieś wycieki i porównania do 5-tki, no było grubo na + jeśli chodzi o grafikę.

• Lubię to! 2
Opublikowano
11 godzin temu, MONTE 420 napisał(a):

Ja to mam nadzieję ze moja 5080 da radę. :jasperfajeczka: 

Widziałem ostatnio jakieś wycieki i porównania do 5-tki, no było grubo na + jeśli chodzi o grafikę.

ja to żyje z nadzieją że dam radde na 3060ti 🥲

• KAT 1
Opublikowano

Trzeba pamiętać, że GTA VI wychodzi na PS'a 5, który ma tam grafikę o osiągach podobnych do jakiegoś 7700-7800? (wiadomo, że dużą różnicę co prawda zrobi optymalizacja) to raczej oczekiwanie, że gra będzie płynnie chodzić na tych kartach pokrewnych jest normalne. Pytanie czy 3060 TI / 3070 to będzie gameplay na zasadzie: "filmowe 30 fps, lub 60 przy użyciu DLSS" - gdzie ten DLSS i scaling stał się plagą tej branży, bo strasznie rozleniwia studia pod względem wymogu aby to działało i optymalizacja zawsze leży i kwiczy na tych PC'tach. Poza tym od premiery na konsolke i tak sobie gracze PCtowi poczekają, więc nawet na sztucznych klatkach powinno dać się w to sensownie grać. 
Tak trochę z innej beczki, ale korzystają z dostępnych premier - ostatnio wyszło Crimson Desert, które w zalecanej ma rtx 2080 i i5-11gen, a tak naprawdę na kompie pomiędzy minimalnej i rekomendowanej bez niczego uciągała te 80-90 klatek z generatorem. Więc pod tym względem bym się totalnie nie martwił, bo zbyt dużo idzie na marketing tej technologii i pompowanie tej bańki, aby pozwolić sobie na to, że jakaś gra nie będzie grywalna na premierę, nawet przy słabszym sprzęcie. 

• KAT 1
  • Inwestor
Opublikowano

@ Dudnes  @ BlaDy*  drogie pany, szykujcie jakiś serwer pod GTA 6, jak wyjdzie na PC  :jasperfajeczka:

16 minut temu, 71. napisał(a):

Trzeba pamiętać, że GTA VI wychodzi na PS'a 5, który ma tam grafikę o osiągach podobnych do jakiegoś 7700-7800? (wiadomo, że dużą różnicę co prawda zrobi optymalizacja) to raczej oczekiwanie, że gra będzie płynnie chodzić na tych kartach pokrewnych jest normalne. Pytanie czy 3060 TI / 3070 to będzie gameplay na zasadzie: "filmowe 30 fps, lub 60 przy użyciu DLSS" - gdzie ten DLSS i scaling stał się plagą tej branży, bo strasznie rozleniwia studia pod względem wymogu aby to działało i optymalizacja zawsze leży i kwiczy na tych PC'tach. Poza tym od premiery na konsolke i tak sobie gracze PCtowi poczekają, więc nawet na sztucznych klatkach powinno dać się w to sensownie grać. 
Tak trochę z innej beczki, ale korzystają z dostępnych premier - ostatnio wyszło Crimson Desert, które w zalecanej ma rtx 2080 i i5-11gen, a tak naprawdę na kompie pomiędzy minimalnej i rekomendowanej bez niczego uciągała te 80-90 klatek z generatorem. Więc pod tym względem bym się totalnie nie martwił, bo zbyt dużo idzie na marketing tej technologii i pompowanie tej bańki, aby pozwolić sobie na to, że jakaś gra nie będzie grywalna na premierę, nawet przy słabszym sprzęcie. 

Też tak myślę, Rockstar od zawsze dobrze optymalizował gry, może poza GTA IV, przez tą bardziej zaawansowaną fizykę, jak na tamte lata, gdzie stabilne karty nie mogły tego wszystkiego uciągnąć, oraz dotyczącego problemu z portem, ale tak poza tym nie powtórzyli już tego błędu, każdy szczegół został dobrze przemyślany. 

• Właściciel
Opublikowano
13 godzin temu, Kozonowicz :) napisał(a):

@ Dudnes  @ BlaDy*  drogie pany, szykujcie jakiś serwer pod GTA 6, jak wyjdzie na PC  :jasperfajeczka:

Wersja na PC to może będzie za 2 lata xD 

• Lubię to! 1
  • Donator
Opublikowano
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.