Skocz do zawartości
BIG GIVEAWAY - Nóż z hakiem oraz inne skiny ×

Rekomendowane odpowiedzi

• Inwestor
Opublikowano

Wiem, że ta propozycja może wydawać się trochę z czapy, ponieważ w dziale propozycji są zawarte mapy. Piszę to jednak w formie "bumpa" i jednocześnie jako propozycję do dyskusji, chodzi mi o odświeżenie rotacji map poprzez zastąpienie tych, które praktycznie nie są wybierane, albo które w pewien sposób się dublują. Moim zdaniem część graczy od dłuższego czasu oczekuje jakichkolwiek zmian w tym zakresie, z racji że obecna rotacja jest grana już dość długo i już większości może się to nudzić.

Taki przykład:

Dusferno2 zastąpić na css_dust2 https://maps.cs-bg.info/maps/cs/3556/

Perfect_inferno zastąpić na css_inferno https://gamebanana.com/mods/82903

Dustyaztec zastąpić na css_aztec https://gamebanana.com/mods/82884

Nuke_rarea zastąpić na css_nuke https://gamebanana.com/mods/82911

Są mapy, bez których moim zdaniem nie da się obejść, czyli klasyki:

de_dust de_dust2 de_aztec de_nuke de_inferno cs_assault de_eldorado de_westwood de_rats_1337, de_achmed, de_kabul32 itp.

Ale np już taki de_dust2002 który już tak z lekka odbiega od popularności, może warto w jego miejsce dodać jakąś nową wersję dusta np: css_dust3 https://gamebanana.com/mods/82901 lub de_dust2006 https://maps.cs-bg.info/maps/cs/191/ żeby jednak jakiś klimat dusta też zachować i tą proporcjonalność wyboru, albo zastąpić de_mirage (jest jedna i nie jest tak popularna jak w CS2) na css_mirage https://gamebanana.com/mods/82907 na pewno dawno temu na CoDach grało się na takich mapach. Zawsze to odmiana, inne kolory, barwy, ogólna estetyka. Nawet jeśli układ mapy może wydawać się ten sam, to jednak dzięki zmienionej stylistyce, kolorom czy obiektom, sprawia wrażenie czegoś nowego i daje urozmaicenie tej rozrywki.

Natomiast poniżej lista map, które wg moich obserwacji wybierane są bardzo rzadko. Jeśli się mylę i akurat nie trafiam na momenty, gdy są grane to z góry przepraszam:

-cs_port

-de_dust4ever (+ -) przynajmniej od kiedy jestem na serwerze, ta mapa rzadko jest wybierana, od czasu resetu może z raz na niej zagrałem

-de_russka

-cs_estate

-de_hell

-de_staremiasto_z

-fy_tuscan

-cs_casa

-css_overpass (+ -) mimo że to jedna z moich ulubionych map, również widzę ją bardzo rzadko i chyba jeszcze w tym sezonie nie miałem okazji na niej grać

-de_militia

-de_barcelona

-de_sandstand

Jeśli chodzi o mapy np cs_krustykrab czy de_bikinibottom, wydaje mi się że one zostały dodane niedawno i jak pada głosowanie, to zdarza się że są wybierane. Dlatego co do tych map, na razie wstrzymałbym się i dałbym im jeszcze czas, żeby się rozkręciły.

Moim zdaniem warto byłoby usunąć część tych map z puli i w ich miejsce dodać coś nowego z działu propozycji. Trudno mi wskazać konkretne mapy, które miałyby się pojawić, ponieważ map jest wiele, tak jak większość już podała swoje mapy w dziale propozycji. Każdy ma inne preferencje, gusta, a chodzi tylko o to żeby w końcu pojawiło się coś nowego. Oczywiście wszystko pozostaje do dyskusji, jeśli komuś zależy na którejś z rzadko wybieranych map. Starałem się jednak przed napisaniem propozycji przenalizować, które mapy pojawiają się naprawdę rzadko.

• Lubię to! 4
  • Uwielbiam 1
Opublikowano

Zwiększyłbym jeszcze 'blokadę" map z 10 do 15, żeby nie były grane w kółko te same mapy.

Opublikowano

Bardzo dobry pomysł z mapami kozon, nawet można 1;1 wprowadzić to co napisałeś.

Odnośnie blokady postawiłbym na "10" nie ma sensu przeskakiwać o 5. Albo 10 albo z 25 bo jak było 5 to znikomą różnica skoro nadal widzicie błędy więc zastanowić się 😂

• Dzięki 1
Opublikowano

Zostawiłbym mapy De_Barcelona ponieważ jest ona grana dosyć często w porównaniu do wymienionych, a mapa de_sandstand ostatnio zaczęła się przebijać do puli map które są grane, no i w sumie de_dust4ever też jest w miarę często grany lecz pozostałe mapy faktycznie są do usunięcia i zamiany na inne, gdy już są wybierane to albo jest szybkie rtv albo dezaprobata ze strony graczy. Zastępcze mapy można wziąć z tematu z propozycjami map, bo widzę że od dłuższego czasu stoi on nieruszony i nikt nie zwraca na niego uwagi.

• Dzięki 1
Opublikowano

+1 do propozycji, dodałbym jeszcze cs_sauna - dobra mapa i mało szukania, szczególnie gdy został sam bot lub jakiś gracz nawet nie próbuje robić celów mapy co często się zdarza(:

casa często grana w godzinach wieczornych, tuscan często grany w godzinach porannych więc obie mapy do zostawienia.

tak jak napisał @  ramzi_ zmiana blokady nie jest potrzebna, 10 map to kilka godzin gry i w zupełności to wystarczy

• Dzięki 1
  • Inwestor
Opublikowano

Dobrym przykładem byłaby mieszanka map z CS:GO, które jeszcze u nas nie były poza mirage, cache, overpass itp (z racji że na serwerze fanatycy nowszej części zapewne chcieli by ograć więcej takich map), oraz klasycznych map z CS 1.6. Taka rotacja wtedy wprowadziła by nowość i zachowała klimat dla starszych graczy. Poniżej kilka przykładów map, może coś z tego się przyda, popularne mapy z CS:GO.

cs2_anubis https://gamebanana.com/mods/607382

de_ancient_csgo https://gamebanana.com/mods/419311

css_cbble https://gamebanana.com/mods/82888

de_vertigo https://maps.cs-bg.info/maps/cs/1724/

cs_agency_csgo https://gamebanana.com/mods/91544

I te powyżej jak opisałem. Czyli tak z 3/4 map z 1.6, 1/4 map z CS:GO/2.

• Lubię to! 1
  • Opiekun CS 1.6 COD 301
Opublikowano

Największy widoczny problem z mapami robią sami gracze. Mimo dodawania nowych map (które praktycznie sami proponują) grane są tylko i wyłącznie w koło te same mapy, a gdy już się pojawi w vote coś nowego i o dziwo zostanie jakimś cudem wybrana po 2 rundach następuje masowe wpisywanie RTV co skutkuje szybką zmiana, a co następuje dalej? Następna mapa zostaje wybrana i zaczyna się pisanie "cały czas te same mapy" "by dodali coś nowego" "ile można to grać", jednak to wy sami je wybieracie. 

Oczywiście można urozmaicić wybór map dodając kilka/kilkanaście nowych map, jednak jestem w 97% pewien, że nie zmieni to zbyt wiele na serwerze. Gracze i tak będą wybierać te same mapy, które wybierają teraz bo je znają i są do nich przyzwyczajeni.

• Lubię to! 2
  • Inwestor
Opublikowano

@ kolin  ja wiem o tym doskonale. Przed napisaniem tego posta przeanalizowałem pewne kwestie, min statystyki wyboru map, jak to mniej więcej wygląda w praktyce, dlatego próbowałem znaleźć na to rozwiązanie, które zapewniło by pewne "optimum", oraz żeby dla niektórych nie było tej monotonii.

Skoro najczęściej wybierane są takie mapy jak Mirage czy Cache jeśli chodzi o mapy z obszaru CS:GO, to może warto wprowadzić kilka nowych, sprawdzonych map z CS:GO? Jeśli chodzi o mapy z 1.6, chodzi mi o takie, które mają, bądź miały swego czasu potencjał i rozpoznawalność, w pewnym stopniu też i znajomość. Mam tu na myśli chociażby dust3 czy 2006, a także zastąpienie zamienników popularnych map (np. dusferno2) np na css_dust2.

Wiem, że dodawanie całkowicie nowych, nieznanych map raczej nie przyniosłoby dobrego efektu (przy czym można zauważyć że na gamebananie czy bg taka pula map jest praktycznie nieskończona), gracze podchodzą do takich propozycji niechętnie, wpisują rtv po 1-2 rundach, bo po prostu coś w tej mapie się nie podoba, jest za dużo szukania. Chodzi mi raczej o mapy zbliżone do klasyków, takie, które na dawnych CODach i nie tylko, były stale grywane, przykład z takim C4, która też nie jest jakąś bardzo starą mapą, a mimo to kiedy wyszła, szybko zaczęła być wybierana. Widocznie ma w sobie to coś, co sprawia, że gracze chętnie na niej grają. Podobnie jest z fy_poolparty, mimo że w jakimś tam stopniu zastępuje tego fy_poola, to jednak przyjęła się bardzo dobrze, jest nieco bardziej rozszerzona, dlatego moim celem jest znalezienie takiego rozwiązania, które zachowa proporcje między klasyką a świeżością, przy czym wprowadzi nowe, ale jednocześnie znajome mapy, zapewniając możliwie najlepsze "optimum" oraz proporcjonalność wyboru jeśli chodzi o graczy no i co ważne że nie będzie monotonii, czy gadania że brakuje nowych map. Myślę że większość graczy ma swoje takie mapy, które im się podobały i które im zapadły w pamięć, kluczowym elementem jest mniej więcej przypomnieć sobie, jakie mapy były jeszcze znane.

• Lubię to! 1
Opublikowano
Godzinę temu, kolin napisał(a):

Największy widoczny problem z mapami robią sami gracze. Mimo dodawania nowych map (które praktycznie sami proponują) grane są tylko i wyłącznie w koło te same mapy, a gdy już się pojawi w vote coś nowego i o dziwo zostanie jakimś cudem wybrana po 2 rundach następuje masowe wpisywanie RTV co skutkuje szybką zmiana, a co następuje dalej? Następna mapa zostaje wybrana i zaczyna się pisanie "cały czas te same mapy" "by dodali coś nowego" "ile można to grać", jednak to wy sami je wybieracie. 

Oczywiście można urozmaicić wybór map dodając kilka/kilkanaście nowych map, jednak jestem w 97% pewien, że nie zmieni to zbyt wiele na serwerze. Gracze i tak będą wybierać te same mapy, które wybierają teraz bo je znają i są do nich przyzwyczajeni.

Wprowadź mapki a reszta zajmiemy się my😂 pomysł wydaje się bardzo ciekawy patrząc że @ Kozonowicz :) trochę jednak przeanalizował 

• Dzięki 1
Opublikowano

Jestem za ! Najwyższa pora dodać trochę świeżości do gry a nie ciągle odgrzewany ten sam kotlet, DD2 i west już mi się po nocach sni 

• Dzięki 1
Opublikowano

Również jestem za tym żeby spróbować to zmienić ale żeby Barcelona i Sandstand zostały ponieważ powoli zaczynają ludzie też wybierać a mapki fajne A co do reszty to można ogarnąć może Wkoncu ludzie przestaną wybierać ciągle dusta westa i Eldo . Zaczynają się mapy nudzić jak co chwilę ta sama nic innego nie wybiorą Zacznie się gra na nowych mapach to się zapoznać z nimi nie będzie trudno Pozdrowionka Glowa

• Dzięki 1
  • Donator
Opublikowano

Jak najbardziej propozycja na plus, również uważam, że niektóre mapy nie są grane w ogóle, albo znów drugie mapy są grane ciągle. Myślę, zę opiekun bądź właściciel mógłby zrobić nawet ankietę w nowym poście i dać do wyboru z 15-20 map i wybrać 10 - tych które zdobyły najwięcej głosów, w takim przypadku wydaje mi się, że będzie grywalne to częściej. 

• Dzięki 1
Opublikowano
W dniu 27.01.2026 o 12:07, kolin napisał(a):

to wywalic te mapy ktore sa caly czas grane i przymusic do grania nowych i tyle 

• Lubię to! 1
  • Dzięki 1
  • Inwestor
Opublikowano

@ kochamcie  Wiadomo, CS 1.6 to klasyk. Zostawić niektóre klasyczne mapy, zastąpić zdublowane mapy nowymi, opartymi na mapach przykładowo z cs go jak i dodać kilka takich nowych map które są popularne w cs go, dodać mapy które były w dawnych CoDach często pogrywane, oraz dodać kilka całkiem nowych nieznanych mapek (z propozycji), oczywiście żeby nie były takie skomplikowane, tak żeby gracze chcieli na nich grać i to będzie najsensowniejsze rozwiązanie. Wymuszanie to też nie jest nic dobrego, bo wtedy gracze będą się zniechęcać.

• Lubię to! 1
Opublikowano
W dniu 29.01.2026 o 15:40, kochamcie napisał(a):

to wywalic te mapy ktore sa caly czas grane i przymusic do grania nowych i tyle 

Zapewne przymuszenie do grania poprawi sytuację XD zniechęci bo jak ktoś nie lubi mapy to wyjdzie a jak trafi się 10 takich  to nie wróci...

Ja bym zastosował "taktykę" @ Kozonowicz :) bo bardzo dobrze to rozpisał.

• Dzięki 1
Opublikowano

Kompletnie nie rozumiem czemu ten temat jest, co reset powinna byc rotacja map i tyle. Jakies pisanie ze po co dawac mapy bo i tak nikt nie bedzie grac to jest pieprzenie, wystarczy na takie "stale" mapy dac blokade 15-20 map zanim bedzie mozna znow na nich zagrac 

kolin   (edytowane)

Zostaną dodane nowe mapy, jeśli dalej nic się nie zmieni pomyślimy nad wydłużeniem limitu. 

Edytowane przez kolin
  • Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)

Najlepszym rozwiązaniem jest dać 20 map rozegranych? No sens

Takie klasyczne jak eldo,west, dust2 które przyciąga najwięcej graczy będzie grane raz dziennie bo tak wyjdzie nikt nie siedzi od 9 do 21 non stop ( poza wyjątkami które znam XD) ten pomysł Twój nie przejdzie. Nie wiem po co dyskusja skoro kozon bardzo dobrze wyjaśnił sytuację i można śmiało zamykać temat i wprowadzić z dobrym zamysłem jego mapki.

Edytowane przez ramzi_
  • Lubię to! 1
  • Opiekun CS 1.6 COD 301
Opublikowano

Twoja propozycja została przyjęta!

Jeśli nie zgadzasz się z decyzją, zgłoś post moderatorom.

• Lubię to! 2
  • Dzięki 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.