Skocz do zawartości
BIG GIVEAWAY - Nóż z hakiem oraz inne skiny ×

Rekomendowane odpowiedzi

• Donator
Opublikowano (edytowane)

Hey!

Od startu serwera co jakiś czas dochodzą głosy graczy, iż cytuję "jest za dużo botów, nie da się grać". 
Wiele graczy wspomina o tym, że znaczna ilość botów sprawa problemy podczas rozgrywki, co przekłada się na immersję, a także odczucia z rozgrywki. 
Np. na mapie eldorado, jak wspomniał @ mrjony podczas dzisiejszej dyskusji na prywatnym kanale - wystarczy wyjść z AWP na środek mapy i strzelać jak do kaczek, co moim zdaniem skutkuje nienaturalnym boostem rangi oraz odznak. 

Zauważyłem ten fakt na kilku mapach - np. dziś odniosłem takie wrażenie choćby na mapie lidl, gdzie pojawia się podobny problem. 

Kilku graczy nawet przyznało podczas prywatnej dyskusji, że nie wchodzi na serwer właśnie ze względu na zbyt dużą ilość botów. 

Moja propozycja - zmniejszenie ilości botów z 8 na serwerze do 4.
Można oczywiście spróbować tego rozwiązania na próbę. :)

Edytowane przez Dupny Qarzeł
Opublikowano (edytowane)

Nigdy nie byłem zwolennikiem botów, powodują masę problemów na serwerach z jakimś rodzajem exp mode, a szczególnie na BF2, na codach jest jeszcze łatwiej bo można wyłączyć exp ale na BF2 zaraz nie będzie zapisywało odznak, zostało to zmienione ale konsekwencja jest taka, że serwer jest za łatwy dlatego też nigdy nie zdecydowałem się ich użyć u siebie. 

Jeżeli już mają być to zdecydowanie nie w takiej ilości, bo wbijanie odznak nie stanowi żadnego wyzwania, uważam że 4 boty to jest absolutny maks i to też w sytuacji kiedy na serwerze jest mało graczy, powiedzmy mniej niz 6 osób, nie wiem jak te boty i ich ustawienia wyglądają od strony serwera, bo nigdy nie korzystałem ale pewnie jest jakaś opcja to poustawiać żeby to miało ręce i nogi. Lepiej mieć 8 prawdziwych graczy na serwerze niz 20 z czego 60% stanowia boty, bo obecnie tak to wygląda, no chyba, że chodzi nam tylko o cyferkę w tabeli ale to mija się z celem. 

Kolejna rzecz, na BF2 32 sloty to za dużo, 25 w zupełności wystarczą, po 12 dla graczy,  1 na hltv, ewentualnie 1 dla admina, szkoda kasy na te niewykorzystane sloty. 

Edytowane przez mrjony
Opublikowano

Teraz może ja się wypowiem w tej kwestii. 

Po dłuższym namyśle, rozmowach i wypowiedzeniu się @ mrjony oraz @  Dupny Qarzeł jestem chyba takiego samego zdania. Bo faktycznie niektórzy gracze mają przykładowo czas grać sobie w nocy i nabijać sobie odznaki do bólu aż im się znudzi. W ciągu dnia jak wejdą gracze aby sobie pograć i wbijać odznaki to mają o wiele mniejsze szanse na wbicie (Byłem dzisiaj nawet świadkiem, gracz się zdenerwował i wyszedł.  Z jednej strony mu się nie dziwię ale z drugiej strony to też nie jest powód do zdenerwowania się i bluzgać na serwerze. Najwyraźniej nie umie przegrywać i tyle ale to jest jego sprawa hehe). Moja propozycja by była taka:

- Zmniejszyć ilość botów do np: od 5 do 8 sztuk max

- Jeśli byłaby możliwość to można by było właśnie te boty ustawić aby działały w godzinach od 6:00 - 23:00 aby w nocy nie było możliwości wbijania sobie odznak w nocy.

- Jeśli będzie tak źle z graczami no to zostawić te 5-8 sztuk botów i niech będą 24/7.

Bo w sumie też nie ma sensu ich całkowicie usuwać bo jak serwer całkowicie będzie pusty no to nawet jeśli ktoś wejdzie na serwer to też nie będzie czekał nie wiadomo ile czasu za nim ktoś łaskawie wejdzie :)

Jeśli chodzi o ilość slotów to jak już są 32 to niech na razie tak zostanie. Serwer dopiero wystartował (Został reaktywowany) więc trzeba też dać troszkę czasu na rozwinięcie.

Ja bym poszedł w tym kierunku :)

• Właściciel
Opublikowano

Temat wbijania odznak w nocy jest bardzo podobny do sytuacji na codzie z EXP-em. Od razu to napiszę – na COD boty dają EXP-a. Oczywiście obowiązuje tam wymóg, aby na serwerze znajdowało się minimum 4 prawdziwych graczy, aby EXP był naliczany. W praktyce przekłada się to bardzo dobrze – w nocy, dzięki obecności botów, na serwerze można spotkać znacznie więcej osób. Identyczna sytuacja występuje rano, gdy serwer szybciej się zapełnia.

BF2 działa na podobnej zasadzie i można śmiało porównać go do COD-a.

Żaden gracz nie wbije sam odznak w nocy, ponieważ również tutaj obowiązuje wymóg minimum 3 graczy. Tak jak wspomniałem wcześniej – boty zachęcają do gry, a nie zniechęcają. Pusty serwer odstrasza potencjalnych graczy, natomiast widząc zajęte kilka slotów, chętniej wchodzą, aby postrzelać do botów i poczekać na resztę.

Boty funkcjonują od dawna praktycznie na każdym serwerze CS 1.6 – na jednym jest ich więcej, na innym mniej, ale w każdym przypadku przekłada się to na plus. Niestety, a może i stety, trzeba to jasno powiedzieć – nie są to już złote czasy CS 1.6 i nie ma tylu graczy, aby serwer sam z siebie zapełniał się od rana czy utrzymywał wysoką aktywność do późnych godzin. Boty są więc kluczem do utrzymania aktywności i to jest po prostu fakt. Dodatkowo należy pamiętać, że serwer jest nowy, więc nie możemy oczekiwać, że bez botów „nakręci się” sam – realnie jest to praktycznie niemożliwe.

Finalnie, po konsultacjach z opiekunami i na prośbę graczy, podjęliśmy decyzję o zmniejszeniu liczby botów do 6. Oczywiście nadal obowiązuje zasada redukcji – powyżej 20 osób każdy kolejny gracz będzie usuwał jednego bota, aż do całkowitej redukcji.

• Lubię to! 3
  • Uwielbiam 1
  • Właściciel
Opublikowano

Twoja propozycja została przyjęta!

Jeśli nie zgadzasz się z decyzją, zgłoś post moderatorom.

• 2 miesiące temu...
  • Właściciel
Opublikowano
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.