Rudzia Posted May 28, 2024 Investor Woman Share Posted May 28, 2024 Czy uważasz, że wyższe wykształcenie w Polsce daje dobre perspektywy zawodowe? 6 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
fr0zen Posted May 28, 2024 Katowicz UNBAN™ CS 1.6 V.I.P Share Posted May 28, 2024 Przez ilość kierunków kształcenia ciężko o jednoznaczną odpowiedź, natomiast moim zdaniem jesteśmy krajem, który w wielu branżach nie może zapewnić adekwatnego wynagrodzenia w porównaniu do naszych sąsiadów na zachodzie. 5 Link to comment Share on other sites More sharing options...
czak Posted May 28, 2024 V.I.P Donor Share Posted May 28, 2024 Oczywiście, że nie chociaż w korpo ładnie wygląda, jak już się uda tam dostać. Nie mniej doświadczenie i praktyka jest ważniejsza niż kwitek. 5 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bilbo Baggins Posted May 28, 2024 Share Posted May 28, 2024 Nie wiem czy dobrze rozumiem pytanie jak nie to przepraszam. Ale wydaje mi się samo ukończenie szkoły wyższej ( studia ) i robienie jakiś magisterek to jest całe nic. Żeby pójść przykładowo na jakiegoś prawnika to trzeba się dokształcać po za tym w cholerę. W moim otoczeniu znajomi znajomych się śmiali z nas, że oni to po jakiś medycynach czy innych pierdołach będą pracować i zarabiać ile moja cała rodzina. Większość z nich po uczęszczaniu i kwalifikowaniu się osiągnęła to co chciała, lecz te słonie co tak najwięcej gadały to albo układają kostkę brukowa albo w maku napierdzielaja ( wiadomo żadna praca nie hańbi ) 5 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Titania Posted May 28, 2024 Investor V.I.P Woman Share Posted May 28, 2024 Niektóre zawody automatycznie mają ustawowo uregulowaną siatkę płac ze względu na wykształcenie - im wyższe tym lepsze zarobki. Wszystko zależy tak naprawdę od branży i tego co się chce w życiu robić. Często daje wiele perspektyw, ale często też są to przysłowiowo stracone lata, na coś, z czym w ogóle się nie zwiążemy i będziemy omijać szerokim łukiem. W niektórych przypadkach dobrze jest je mieć, ale sam papier coraz mniej znaczy, szczególnie gdy ktoś go po prostu kupił, a brakuje mu podstawowej wiedzy czy doświadczenia 6 Link to comment Share on other sites More sharing options...
CounnteR Posted May 28, 2024 Share Posted May 28, 2024 Generalnie sądze, że jest stosunkowo dobrze, natomiast płacowo jest bardzo średnio jeśli mam byc szczery. 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vanilla. Posted May 28, 2024 Sponsor V.I.P Deserved Woman Share Posted May 28, 2024 I tak i nie. 5 Link to comment Share on other sites More sharing options...
-P-I-W-K-0- Posted May 28, 2024 Sponsor Katowicz V.I.P Share Posted May 28, 2024 Powiem tak. Ja gdybym był szefem wolałbym wziąć kogoś kto się zna na robocie, a nie patrzeć na wykształcenie. Niestety polscy pracodawcy są obrośnięci w piórka i na robotę typu konsultant telefoniczny wymagają wykształcenia średniego, pytanie.... PO CO? Nie lepiej zatrudnić kogoś kto się po prostu zna na robocie? Ludzie po liceum pracują w maku, ludzie po zawodówkach czasami dużo więcej osiągają... W Polsce liczą się znajomości, a nie wykształcenie. 5 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Luiza Posted May 29, 2024 Share Posted May 29, 2024 Moim zdaniem w PL tak średnio, mam wielu znajomych po fajnych, dobrych studiach i płaca jest bardzo średnia. 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
FIHU Posted May 29, 2024 Share Posted May 29, 2024 Niestety nie 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts