Jump to content
Rudzia

"Czy uważasz, że...?" Pytanie na dziś 28/05/2024

Recommended Posts

Przez ilość kierunków kształcenia ciężko o jednoznaczną odpowiedź, natomiast moim zdaniem jesteśmy krajem, który w wielu branżach nie może zapewnić adekwatnego wynagrodzenia w porównaniu do naszych sąsiadów na zachodzie. 

• Like 5

Nie wiem czy dobrze rozumiem pytanie jak nie to przepraszam. 

Ale wydaje mi się samo ukończenie szkoły wyższej ( studia ) i robienie jakiś magisterek to jest całe nic. Żeby pójść przykładowo na jakiegoś prawnika to trzeba się dokształcać po za tym w cholerę. 

W moim otoczeniu znajomi znajomych się śmiali z nas, że oni to po jakiś medycynach czy innych pierdołach będą pracować i zarabiać ile moja cała rodzina. Większość z nich po uczęszczaniu i kwalifikowaniu się osiągnęła to co chciała, lecz te słonie co tak najwięcej gadały to albo układają kostkę brukowa albo w maku napierdzielaja ( wiadomo żadna praca nie hańbi ) 

• Like 5

Niektóre zawody automatycznie mają ustawowo uregulowaną siatkę płac ze względu na wykształcenie - im wyższe tym lepsze zarobki.

Wszystko zależy tak naprawdę od branży i tego co się chce w życiu robić. Często daje wiele perspektyw, ale często też są to przysłowiowo stracone lata, na coś, z czym w ogóle się nie zwiążemy i będziemy omijać szerokim łukiem. W niektórych przypadkach dobrze jest je mieć, ale sam papier coraz mniej znaczy, szczególnie gdy ktoś go po prostu kupił, a brakuje mu podstawowej wiedzy czy doświadczenia

• Like 6

Powiem tak.

Ja gdybym był szefem wolałbym wziąć kogoś kto się zna na robocie, a nie patrzeć na wykształcenie. 

Niestety polscy pracodawcy są obrośnięci w piórka i na robotę typu konsultant telefoniczny wymagają wykształcenia średniego, pytanie.... PO CO? Nie lepiej zatrudnić kogoś kto się po prostu zna na robocie?

Ludzie po liceum pracują w maku, ludzie po zawodówkach czasami dużo więcej osiągają...

W Polsce liczą się znajomości, a nie wykształcenie.

• Like 5

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.