Skocz do zawartości
BIG GIVEAWAY - Nóż z hakiem oraz inne skiny ×

Rekomendowane odpowiedzi

• Redaktor Naczelny
  • Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem.
Opublikowano

FJUT
ALE NIE TAKI, PO KTÓREGO TUTAJ ZAGLĄDASZ CZYTELNIKU...

66f.png.efba76254261f64608fefdaae5ec7f70.png.d113e01011b812d7c794084aba24ff1b.png
Fjutem określano kiedyś gęsty ciemnobrązowy syrop z buraków cukrowych. Specjał o karmelowym posmaku
wywodzi się z Kujaw i Pomorza. Przysmak jest słodkawy, ten fjut idealnie sprawdzi się jako dodatek do owsianki, herbaty, czy ciasta.
Zapotrzebowanie na ten słodki syrop wynika z tego, że miód, który też służył do osłodzenia życia był bardzo drogi, tańszą alternatywą dlatego
stał się fjut

TROCHĘ HISTORII POCHODZENIA FJUTA 
Franz Karl Achard odegrał kluczową rolę w rozwoju produkcji cukru z buraków cukrowych na początku XIX wieku. Do tego czasu,
cukier był przeważnie produkowany z trzciny cukrowej lub importowany z kolonii. Franz Karl Achard, niemiecki
chemik i przedsiębiorca, opracował skuteczną metodę wydobycia cukru z bulw buraka cukrowego.

Dzięki wsparciu króla Prus Fryderyka Wilhelma III, Achard uruchomił pierwszą na świecie cukrownię we wsi Konary
koło Wołowa na Dolnym Śląsku w 1801 roku. To było przełomowe wydarzenie, ponieważ umożliwiło masową produkcję cukru z buraków cukrowych.

Już w ciągu roku działalności cukrowni, zakład przetworzył blisko 400 ton buraków na cukier. To doprowadziło do znacznego
wzrostu popularności buraków cukrowych jako surowca do produkcji cukru.

Metoda Acharda była na tyle efektywna, że w ciągu kilku dekad buraki cukrowe stały się ważnym surowcem dla
przemysłu cukrowniczego w Europie. To przyczyniło się do redukcji zależności od trzciny cukrowej, która była
produkowana głównie w koloniach. Dzięki temu osiągnięciu, cukrownie burakowe rozpoczęły
swoją ekspansję w Europie i przyczyniły się do wzrostu produkcji cukru w XIX wieku.

66f.png.efba76254261f64608fefdaae5ec7f70.png.d113e01011b812d7c794084aba24ff1b.png

PO LATACH ZAPOMNIENIA FJUT ZNÓW BUDZI ZAINTERESOWANIE 
Bursztynowy syrop ponownie budzi zainteresowanie społeczeństwa, trafił on na listę produktów

tradycyjnych ministerstwa rolnictwa. Można go zakupić na różnorodnych festynach, dożynkach lub od lokalnych sprzedawców.
Fjuta można bez problemu przygotować w domku, żeby wytworzyć go jednak potrzeba dużo buraków cukrowych.
1 litr syropu to około 10kg buraków cukrowych. Fjut nie jest zbyt zdrowy, ponieważ posiada sporą ilość sacharozy, jak
każde słodycze. Dodatkowo dostarcza witaminy z grupy B,  potas i łatwo przyswajalnego żelaza, a także cynku, fosforu, magnezu, manganu, miedzi, siarki, sodu i wapnia.

źródła: 1 | 2 3

Produkcja FJUTa w rolniczym handlu detalicznym (RHD)

A TY MIAŁEŚ/AŚ SWÓJ PIERWSZY RAZ Z FJUTEM? A MOŻE WSZYSTKO PRZED TOBĄ...?

• Lubię to! 6
  • KAT 2
  • Wow 2
  • Uwielbiam 4
Opublikowano
37 minut temu, Fisha napisał(a):

A TY MIAŁEŚ/AŚ SWÓJ PIERWSZY RAZ Z FJUTEM? A MOŻE WSZYSTKO PRZED TOBĄ...?

za tydzień z visconsinem ( @  visca ) będą próby generalne

• Haha 5
Opublikowano

Jak zobaczyłam ten tytuł, to na początku myślałam że się przewidziałam :leonardo:

• Haha 6
Opublikowano

Oczywiście, że tak - i nie skończyło się na jednym.

• Lubię to! 1
  • Uwielbiam 2
  • Donator
Opublikowano

Przeczytałem tytuł i z samej ciekawości wszedłem zobaczyć co ta @Fisha wypisuje :KEKW:

• Lubię to! 1
  • Legenda
Opublikowano
W dniu 19.10.2023 o 18:15, Fisha napisał(a):

FJUT
ALE NIE TAKI, PO KTÓREGO TUTAJ ZAGLĄDASZ CZYTELNIKU...

ale jak to :sadsit:

W dniu 19.10.2023 o 18:15, Fisha napisał(a):

PO LATACH ZAPOMNIENIA FJUT ZNÓW BUDZI ZAINTERESOWANIE 

No jakby inaczej :sure:

Fajny fajny ten… syrop z buraków :KappaW:

• KAT 1
  • Dzięki 1
  • Haha 1
  • Przykro mi 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.