Skocz do zawartości
BIG GIVEAWAY - Nóż z hakiem oraz inne skiny ×

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużony
  • Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem.
Opublikowano

Wstęp:

Siemanko, poszukiwacze smaków i rozpusty. Dziś wlatuje łosoś w sosie śmietanowo koperkowym w moim wydaniu. Idealne lekkie danie, które wyśmienicie nadaje się na romantyczną kolację z ukochaną. Koniec tego pierd**enia i wpadamy za gary.

image.png

Składniki:

• średni pęczek koperku
  • pół szklanki śmietanki 30 %
  • 1 szklanka wody lub bulionu
  • 1 pełna łyżka masła klarowanego - 20 g lub oliwa
  • 2 ząbki czosnku - do 10 g
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • łyżka mąki pszennej
  • przyprawy: po płaskiej łyżeczce soli, pieprzu; po pół płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej i kardamonu, płatki chili 
  • Łosoś 200 g
  • Korzeń pora 
  • Do wyboru: makaron, ziemniaki, ryż

Przygotowanie:

Do małej miseczki wlej pół szklanki śmietanki kremówki 30 %. Dodaj do niej łyżkę mąki pszennej np. tortowej, czy uniwersalnej. Niech nie będzie to ani płaska, ani zbyt czubata łyżka mąki. Całość bardzo dokładnie wymieszaj, by w śmietance nie było grudek mąki. Miseczkę odłóż na bok.. 

Przygotuj sobie średnią patelnię z grubym dnem. Zacznij ją nagrzewać. Wyłóż na nią solidną łyżkę masła klarowanego. Pokrój pora w talarki. Dwa lub trzy ząbki czosnku obierz i przepuść przez praskę.

Czosnek z porem i masłem podsmażaj nie dłużej niż dwie minuty na małej mocy palnika, by nie przypiec czosnku. Jeśli bowiem zarumienisz go za mocno, zrobi się gorzki.

image.png

Po tym czasie na patelnię wylej szklankę bulionu warzywnego lub drobiowego lub ewentualnie szklankę wody. Zwiększ moc palnika do średniej i wlej też mieszankę śmietanki i mąki. Od razu dodaj również przyprawy: po płaskiej łyżeczce soli, pieprzu; po pół płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej i kardamonu, chili (ja dodałem jeszcze kurkumy dlatego mój sos jest żółty). Sos mieszaj cały czas przy pomocy drewnianej łyżki. Po chwili powinien zacząć się gotować. Zmniejsz moc palnika do takiej, by tylko lekko mrugał i gotuj go tak kilka minut, aż lekko zgęstnieje (nie zapominaj o mieszaniu sosu). Gdy sos jest już lekko gęsty, możesz dodać do niego posiekany koperek oraz wycisnąć łyżkę soku z cytryny. W między czasie przygotuj sobie makaron bądź co tam lubisz.

image.png

Teraz wlatuję szefu Pan Łosoś. Łososia polecam delikatnie obtoczyć w mące. Następnie rozgrzewamy mocno patelnie z oliwą i smażymy panicza po 1,5min z jednej i drugiej strony (ma się tylko zarumienić!).

image.png

Na talerz nakładamy kolejno: makaron, sos koperkowy, łosoś. Dobrze podkręci tutaj smak sok z limonki polecam.

image.png

Uwaga!!

To danie jest niby proste, ale nie tak do końca. Jeżeli spierdol**my czosnek potrawa będzie gorzka, a jak zbyt mocno usmażymy łososia będzie niesmaczny.

:pepefat::rozumisz:

• Lubię to! 5
  • KAT 1
  • Wow 1
  • Uwielbiam 3
Opublikowano

Gdyby ustawić to danie jakoś ładniej, na spokojnie restauracje mogłyby je wydawać jako mega drogie danie. Mega robotę w kuchni robisz :HACKERSMAN:

@  PanPukawka    Kiedyś w końcu wyjdzie, ja w ciebie wierzę

PanPukawka  

Do dekorowanie nie mam talentu niestety.

• Lubię to! 2
  • Uwielbiam 1
Opublikowano

Akurat dziś kupiłem łososia, będzie testowany Twój sposób :HACKERSMAN:

///

@  PanPukawka smakuje lepiej niż wygląda, nie dałem jedynie poru bo mi się nie chciało iść do sklepu xD Jedno z lepszych połączeń łososia które zrobiłem/jadłem, baba zadowolona.

Daję okejkeIMG_20230425_153852.thumb.jpg.e2b279dae6c41f9efaa450a7e60f58ae.jpg

PanPukawka  

Daj znać koniecznie :pepelove:

• Lubię to! 1
  • Uwielbiam 1
  • 2 tygodnie później...
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.