Jump to content

Recommended Posts

  • Deserved
  • Popular Post
Posted

Wstęp:

Siemanko, poszukiwacze smaków i rozpusty. Dziś wlecimy z czymś co mnie zmiotło z podłogi, a jest tym domowy burger. Był taki dobry, że musiałem go dwa razy robić tak szybko uciekł z talerza jak pies twojej sąsiadki. Co ja tam dalej będę pierdzielił lecimy z tematem.

Nie zapomnij o dobrym nawadnianiu się.!

 

Składniki na ciasto :

 

• 500g mąki
• ½ kostki świeżych drożdży
• 2 łyżeczki soli
• 1 łyżeczka cukru
• 250 ml letniej wody
• 4 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego
• 1 jajko średniej wielkości

 

Składniki na farsz :

 

• 500 g mielonej wołowiny
• Pieprz i sól, w zależności od smaku również inne przyprawy (np. chili lub mielony kminek)
• 2 do 3 łyżek stołowych ketchupu i musztardy
• 1 cebula
• 3 korniszony lub 6 korniszonów
• 6 lub 7 plasterków sera topionego
• 2 łyżki stołowe mleka
• trochę nasion sezamu

 

 

1. Micha na stół i sypiemy z serduszkiem pół kilo mąki do miski, dodajemy sól i mieszu mieszu. Bierzemy małą miseczkę, czy co tam macie małego nie wnikam. Lejemy 250ml letniej wody, dodajemy drożdże i cukier i mieszu mieszu. Teraz w misce z mąką robimy pięścią taki mały dołek i wlewamy zaczyn z drożdży. Przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na jakieś 15/20 minut.

 

2. O człowieku, ile tu roboty było, a to dopiero początek. Nie martw się będzie dobrze nalej sobie kielicha tak jak ja i lecimy dalej z tym.!

 

3. Zabieramy miseczkę z ciepłego miejsca widzisz zaczyn zaczął działać super. Dodaj trochę oliwy, jajko i zacznij wyrabiać ciasto, aż będzie odchodzić od miski. Ulep kukle wrzuć ją do miski posyp delikatnie mąką i z powrotem w ciepłe miejsce. Tym razem na dłuższą chwilę całe półtorej godziny.

 

4. Mamy teraz trochę czasu, zanim ciasto nam wyrośnie. Zabieramy się za farsz w łapę ląduje patelnia. Podsmażamy mięso na patelni z ulubionymi przyprawami co tam lubisz wpier**l to na patelnie.

 

5. Ciasto urosło super rzucamy na stół i dzielimy na jedną większą i mniejszą porcję. Teraz sobie myślisz, a w czym tego burgera będziemy robić. I tu przylatuje pukawka niczym supermen i mówi w tortownicy. Tak burgera będziemy robić w tortownicy moja ma akurat 26cm, ale ty możesz użyć 28 nie ma problemu. Wałkujemy spód pod naszego burgera i wkładamy do tortownicy. Ścianki z ciasta robimy jakieś 2/3cm. Ma nam wyjść takie fajne okrągłe korytko czaisz bazę.

 

6. Teraz przyjemniejsza część przekładamy mięsko z patelni do naszej formy. Ładnie całą górę mięsa smarujemy musztardą z ketchupem. Kroimy korniszony, cebule w plasterki i układamy warstwowo. Na górę wisienka, czyli ser użyj, jakiego lubisz ja polecam topiony.

 

7.  Ten mniejszy kawałek ciasta wałkujemy i układamy na górę naszego potwora. Dobrze zamknij boki dookoła posmaruj górę mlekiem bądź wodą zależy, jaki bogaty jesteś i posyp sezamem.

 

8. Teraz dziada do pieca temperatura 180℃ czas 30/35 minut. Po tym czasie wiesz, co masz robić.

 

image.png

image.png

SmAcZnEgO!

  • Like 2
  • Haha 1
  • Wow 2
  • I love it 8
  • Donor
Posted

Gdzie wpaść na testy?

  • Like 3
  • I love it 1
Posted

Na to czekaliśmy, następnym razem poprosimy więcej fotek :D

PanPukawka  

Wiem zapomniałem zrobić :PepeHands:

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.