Deserved Popular Post PanPukawka Posted March 27, 2023 Sponsor VIP Deserved Popular Post Posted March 27, 2023 Wstęp: Siemanko, poszukiwacze smaków i rozpusty. Dziś wlecimy z czymś co mnie zmiotło z podłogi, a jest tym domowy burger. Był taki dobry, że musiałem go dwa razy robić tak szybko uciekł z talerza jak pies twojej sąsiadki. Co ja tam dalej będę pierdzielił lecimy z tematem. Nie zapomnij o dobrym nawadnianiu się.! Składniki na ciasto : • 500g mąki • ½ kostki świeżych drożdży • 2 łyżeczki soli • 1 łyżeczka cukru • 250 ml letniej wody • 4 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego • 1 jajko średniej wielkości Składniki na farsz : • 500 g mielonej wołowiny • Pieprz i sól, w zależności od smaku również inne przyprawy (np. chili lub mielony kminek) • 2 do 3 łyżek stołowych ketchupu i musztardy • 1 cebula • 3 korniszony lub 6 korniszonów • 6 lub 7 plasterków sera topionego • 2 łyżki stołowe mleka • trochę nasion sezamu 1. Micha na stół i sypiemy z serduszkiem pół kilo mąki do miski, dodajemy sól i mieszu mieszu. Bierzemy małą miseczkę, czy co tam macie małego nie wnikam. Lejemy 250ml letniej wody, dodajemy drożdże i cukier i mieszu mieszu. Teraz w misce z mąką robimy pięścią taki mały dołek i wlewamy zaczyn z drożdży. Przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na jakieś 15/20 minut. 2. O człowieku, ile tu roboty było, a to dopiero początek. Nie martw się będzie dobrze nalej sobie kielicha tak jak ja i lecimy dalej z tym.! 3. Zabieramy miseczkę z ciepłego miejsca widzisz zaczyn zaczął działać super. Dodaj trochę oliwy, jajko i zacznij wyrabiać ciasto, aż będzie odchodzić od miski. Ulep kukle wrzuć ją do miski posyp delikatnie mąką i z powrotem w ciepłe miejsce. Tym razem na dłuższą chwilę całe półtorej godziny. 4. Mamy teraz trochę czasu, zanim ciasto nam wyrośnie. Zabieramy się za farsz w łapę ląduje patelnia. Podsmażamy mięso na patelni z ulubionymi przyprawami co tam lubisz wpier**l to na patelnie. 5. Ciasto urosło super rzucamy na stół i dzielimy na jedną większą i mniejszą porcję. Teraz sobie myślisz, a w czym tego burgera będziemy robić. I tu przylatuje pukawka niczym supermen i mówi w tortownicy. Tak burgera będziemy robić w tortownicy moja ma akurat 26cm, ale ty możesz użyć 28 nie ma problemu. Wałkujemy spód pod naszego burgera i wkładamy do tortownicy. Ścianki z ciasta robimy jakieś 2/3cm. Ma nam wyjść takie fajne okrągłe korytko czaisz bazę. 6. Teraz przyjemniejsza część przekładamy mięsko z patelni do naszej formy. Ładnie całą górę mięsa smarujemy musztardą z ketchupem. Kroimy korniszony, cebule w plasterki i układamy warstwowo. Na górę wisienka, czyli ser użyj, jakiego lubisz ja polecam topiony. 7. Ten mniejszy kawałek ciasta wałkujemy i układamy na górę naszego potwora. Dobrze zamknij boki dookoła posmaruj górę mlekiem bądź wodą zależy, jaki bogaty jesteś i posyp sezamem. 8. Teraz dziada do pieca temperatura 180℃ czas 30/35 minut. Po tym czasie wiesz, co masz robić. SmAcZnEgO! 2 1 2 8
Legend czak Posted March 27, 2023 VIP Donor Legend Posted March 27, 2023 Ciasto burgerowe xD fajnie wygląda 2 1
Guest Posted March 27, 2023 Posted March 27, 2023 Na to czekaliśmy, następnym razem poprosimy więcej fotek :D PanPukawka March 27, 2023 Wiem zapomniałem zrobić
Recommended Posts