Jump to content
walter biały

27.01 - Dzień Pamięci o Ofiarach Holokaustu

Recommended Posts

⫘⫘⫘⫘⫘⫘⫘⫘⫘⫘HOLOCAUST⫘⫘⫘⫘⫘⫘⫘⫘⫘⫘

Czym był tak naprawdę Holocaust?
Holocaust inaczej nazywano jako Zagłada Żydów była ludobójstwem ludności gdzie zginęło 6 MILIONÓW europejskich żydów a łącznie było to około 11 MILIONÓW. A przynajmniej na tyle szacuję się liczbę osób, które zginęły. Nie jest ona dokładna, ponieważ władze niemieckie podczas klęski wojennej niszczyli wszelkie archiwa by te nie ujrzały światła dziennego. Dlatego pojawia się możliwość, że w tym okrutnym okresie dla Europejczyków zginęło dużo więcej osób. Dla porównania Republika Kuby w 2022 roku osiągnęła liczbę ludności wynoszącą 11 008 112. To naprawdę źle kiedy ta się porównać liczbę osób, które zginęły do liczby ludności ogólnej. Z tych 11 milionów osób, które zginęły z rąk nazistów, 2 miliony to same dzieci. Tak, dobrze widzicie, dzieci. Nikomu nie winne dzieci musiały umierać przez przemoc III Rzeszy. Okropnie się to czyta a jeszcze gorzej jest sobie to wyobrazić co musiały czuć matki tych dzieci, kiedy musiały patrzeć na to jak jej dzieci umierają za swoją niewinność. Jeśli zaczniemy się grubiej zastanawiać nad tym ludobójstwem nasunie nam się tysiące pytań, jednak jedno będziemy zadawać sobie ciągle... Dlaczego? Dlaczego Generalne Gubernatorstwo postanowiło w tak okrutny sposób mordować ludzi. Przychodzę z odpowiedzią na to ciężkie i nurtujące człowieka pytanie. Tak naprawdę podstawą Holocaustu był, antysemityzm. Hitler dążył do czystej rasy w Europie. Naziści fałszywie oskarżali wszystkich żydów o gospodarcze, polityczne, kulturalne i społeczne problemy Niemiec. A w szczególności zaczęli oskarżać ich o przegranie I wojny światowej. W tym ,,paragrafie'' chciałem skupić się w szczególności na uogólnieniu całej sytuacji i omówieniu podstawowych rzeczy. W następnych będę opierać się stricte na historii i ich dokładnych działaniach.

Eksterminacja w krajach europejskich
Rządy III Rzeszy nie tylko wykonywały plany wymordowania ludności żydowskie, przy pomocy służb specjalnych na terenach okupowanych, ale także naciskali oni politycznie i wojskowo, aby zmusić inne państwa do tej okrutnej zbrodni. Rezultaty stosowania takiej polityki miały różnorakie konsekwencje. Poczynając od aktywnej współpracy stosowanej przez Słowację, Francję i Norwegię, poprzez częściowe partnerstwo stosowane przez Rumunię, Bułgarię i Węgry kończąc na stanowczej odmowie wykonanej przez Włochy i Danię.  

Auschwitz-Birkenau -  czyli obozy śmierci
Myślę, że duża większość osób będzie wiedziała czym jest Auschwitz jednak w roli sprostowania, wolę to wyjaśnić. Auschwitz, jest zespołem nazistowskich obozów koncentracyjnych i obozu zagłady. Działał on w połowie XX wieku a konkretniej w latach 1940-1945. Auschwitz, jako jedyny został wpisany na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO. Oczywiście za prowadzenie tego obozu odpowiedzialna była III Rzesza. Nazwy takie jak Auschwitz, Birkenau i Monowitz, to niemieckie odpowiedniki polskich Oświęcim, Brzezinka i Monowice. Niemieckie odpowiedniki zaczęły być stosowane po nazistowskiej agresji w 1939 roku i aneksji tychże ziem przez III Rzeszę. W obozie prowadzone były brutalne prace na uwięzionych. Takie jak wykopywanie i przenoszenie kamieni, ale także budowa torów. Więźniowie byli przywożeni wagonami bydlęcymi. Były one wypełnione po brzeg, a droga była bardzo długa i męcząca dla przewożonych. Nie było możliwości nawet załatwienia swoich potrzeb, więc transportowani musieli załatwiać się pod sobą. Oczywiście rygoru nie jest koniec, dostawali oni minimalistyczne porcje jedzenia. Zazwyczaj była to kromka chleba (często pusta w środku) i mała miska resztek z zupy. Do takiego obozu trafiali wszyscy nawet dzieci, jak już pisałem wcześniej -  niewinne dzieci. Gdyby tego było mało nie mieli tam opieki medyczne, więc musieli pracować chorzy chyba, że sytuacja była mocno kryzysowa. Byli oni oczywiście brutalnie mordowani i bici. Naziści rozstrzeliwali ludzi w obozach publicznie, ale najczęstszą formą kary było zagazowanie więźniów poprzez okłamywanie ich że są prowadzeni do pomieszczenia z prysznicami. Osadzeni wierzyli w to, bo to była jedyna możliwość na poczucie się choć trochę humanitarnie. Po wejściu wszystko wyglądało normalnie, była ,,łaźnia'' i wieszaki na ubrania. Żołnierz kazał rozbierać się więźniom więc ci to robili, jednak chwilę później z góry jeden z SSmanów otwierał komorę i wprowadzał do środka substancję nazywaną jako Cyklon-B. Ludzie w środku umierali momentalnie.. Ich ciała były później kremowane żeby zatrzeć ślady.

PODSUMOWANIE ARTYKUŁU

Chcąc skończyć ten artykuł chciałbym nadmienić, że na pewno nie zawarłem tutaj dużo rzeczy takich jak polityka nazistowskich działań. Jednak jeśli to przyjmie się dobrze pokuszę się o kolejny artykuł w takim stylu. Pisząc to miałem za zadanie przypomnieć ludziom o nadchodzącym święcie międzynarodowym jakim jest Pamięć o Ofiarach Holokaustu. Jest to ważne święto w mojej opinii. Zginęło tam dużo niewinnych nikomu osób, w szczególności dzieci. Mam nadzieję że owa praca się przyjmie i choć trochę wyedukuje niektóre osoby. Jeśli chodzi o źródła informacji to większości była to moja wiedza własna, którą posiadam dosyć sporą, ale używałem również potwierdzonych informacji. Artykuł pisałem dosyć długo bo musiałem wszystko logicznie napisać. Życzę miłego wieczoru!

⫘⫘⫘⫘⫘⫘⫘⫘⫘⫘

Wyzwolenie Auschwitz-Birkenau. "Najgorsze były noce. Dzieci płakały,  umierały samotnie" - Wiadomości

• Like 3

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.