Skocz do zawartości
BIG GIVEAWAY - Nóż z hakiem oraz inne skiny ×

Rekomendowane odpowiedzi

• Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem.
Opublikowano

Witam, z racji ze trenowalam tenis stolowy 12 lat przedstawię wam kilka ciekawostek, ktore byc moze Wam się przydadzą! 

1. Ping Pong został wynaleziony w Anglii  pod koniec XIX wieku.

2. Ubrania zawodników muszą być ciemne, aby był zachowany duży kontrast z piłeczką.

3.  Mocno podkręcona piłeczka obraca się szybciej niż silnik na pełnych obrotach sportowego samochodu.

4. Najlepsi gracze potrafią posłać piłeczkę z prędkością ponad 150 km/h.

5. W latach 1930 – 1940 w ZSRR ping-pong został zakazany, ponieważ uznano że tak szybka gra szkodzi oczom.

6. Piłeczki pingpongowe nie są w środku puste. Wypełnione są gazem pod odpowiednim ciśnieniem.  

7. Chiny, Szwecja i Korea Południowa są obecnie mocarstwami w tenisie stołowym.

8. W 2000 roku piłeczki powiększone zostały o 2 mm, co o 15 % spowolniło grę dzięki czemu łatwiej jest ją oglądać.

Historia :) 

Tenis Stołowy to gra w której uczestniczą 2 (singiel) lub 4 (debel) osoby. Polega ona na odbijaniu paletką piłeczki tak by odbila się od połowy przeciwnika. 

Sprzęt jaki składa się to: 

Rakietka składa się z deski oraz dwóch kałczukowych gum najczęsciej czerwonej oraz czarnej.

Stół powierzchnia stołu służącego do gry wynosi 9 × 5 stóp (2,74 × 1,525 metra). Jego wysokość wynosi 0,76 m. Stół musi być prostokątny, pomalowany na zielono, niebiesko lub czarno. Białe pasy na krawędziach powinny mieć szerokość 20 mm, a pasek przedzielający pola stołu powinien mieć szerokość 3 mm.

Przyznawanie punktów: 

za pozwolenie, by piłka odbiła się dwa razy na jednej połowie
nieodbicie piłki, która raz odbiła się na jednej połowie
gdy piłka po odbiciu rakietką odbije się jeszcze raz od naszej połowy
podwójne odbicie piłki, jeśli jest celowe
odbicie piłki jakąś częścią ciała (nie dotyczy dłoni, która trzyma rakietkę)
odbicie piłki w ten sposób, by ta nie dotknęła połowy stołu przeciwnika
odbicie piłki bez uprzedniego odbicia się jej na naszej połowie (czyli odbicie piłki „z powietrza”, co jest dozwolone w tenisie ziemnym)
błędy podczas serwisu (opis poprawnego serwisu w akapicie Serwis)
dotknięcie, lub poruszenie blatu stołu (nie dotyczy ręki grającej)
Odbicie piłki w taki sposób, by ta wróciła na pole odbijającego.

To było kilka ciekawostek oraz ciut historii mam nadzieje, że sie Wam spodoba! :pandalove:

Linki z których pobrałam informacje: https://pl.wikipedia.org/wiki/Tenis_stołowy , https://poznajnieznane.pl/pingpong-ciekawostki/

• Lubię to! 3
  • KAT 1
  • Uwielbiam 10
Opublikowano

Moim zdaniem, jeden z lepszych sportów. Polecam każdemu spróbować :peepoBlanket:

Za prace plusik :peepolove:

• Lubię to! 1
  • Uwielbiam 1
Opublikowano

O kurde, również długo trenowałem tenisa stołowego - przez jakieś 6-7 lat w jednym z najlepszych klubów w Polsce, polecam gorąco ;D

• Lubię to! 1
  • Uwielbiam 1
Opublikowano
7 godzin temu, adziulaa napisał(a):

5. W latach 1930 – 1940 w ZSRR ping-pong został zakazany, ponieważ uznano że tak szybka gra szkodzi oczom.

ZSRR to jednak zawsze miało dziwne pomysły

• Haha 2
Opublikowano

Jak dla mnie sport nie do okiełznania  ale

14 godzin temu, adziulaa napisał(a):

4. Najlepsi gracze potrafią posłać piłeczkę z prędkością ponad 150 km/h

Robi wrażenie 

+ Za prace

• Uwielbiam 1
Opublikowano

I ja również grałem latami. Swoje plasmy mam do dziś :D

• Zasłużony
Opublikowano

Ping pong to spoko gierka. Kiedyś za dzieciaka grałem całe dnie i testowałem różne techniki, nawet parę razy byłem na zawodach, ale nic nie udało się zdobyć. Tak poza tym artykuł jest okej - następnym razem popracowałbym również nad estetyką. 

Gicik! :ufodance:

• Uwielbiam 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.