Jump to content
Titania

Sprawdź w jakim stylu się komunikujesz!

Recommended Posts

KWESTIONARIUSZ STYLU INTERPERSONALNEGO – SPRAWDŹ, W JAKIM STYLU SIĘ KOMUNIKUJESZ!

Komunikacja to podstawa naszych relacji interpersonalych, z którymi mamy styczność każdego dnia. Jest to nieodłączny element naszego życia, z którym się zmagany. Poznanie jej tajników oraz zgłębianie wiedzy na ten temat jest kluczem do sukcesu i dobrych relacji.

Zachęcam do przeprowadzenia poniższego kwestonariusza oraz poznania bliżej samego siebie. 

Na załączonym formularzu znajduje się 16 rzędów z hasłami. Każdy rząd składa się z czterech głównych haseł, definiowanych szeregiem dodatkowych słów. Spośród tych czterech haseł – nawet, jeżeli żadne z pojęć nie charakteryzuje Ciebie zbyt dokładnie – wybierz to, które jest najbliższe prawdy, przypisując mu liczbę „4”. Liczby „3” i „2” przypisz pojęciom, które opisują Cię w następnej kolejności.

Pojęciu, które najmniej do Ciebie pasuje przypisz liczbę „1”. Staraj się wybierać te odpowiedzi, które najbardziej Cię charakteryzują – taki jestem najczęściej, w większości sytuacji, w większości kontaktów z innymi, lub podczas większości zadań, które wykonuję.

4 = ze wszystkich czterech pojęć, to słowo opisuje mnie najlepiej

3 = ze wszystkich trzech pojęć, to słowo opisuje mnie najlepiej

2 = z pozostałych dwóch pojęć, to słowo bardziej mnie opisuje

1 = ze wszystkich czterech pojęć, to słowo opisuje mnie najgorzej

Przykład:

image.png

Po wypełnieniu kwestonariusza poniżej znajdziesz klucz do niego oraz opisy stylów.

Po wypełnieniu wszystkich wersów, sumujemy wartości przypisane do 4 liter D, E, H i P.

W każdym wersie dana litera występuje tylko raz.

DLA CHĘTNYCH W PLIKU

image.png

image.png

image.png

Wyniki powyżej 40 punktów wskazują na Twoją dużą skłonność do przejawiania danych zachowań, natomiast wyniki poniżej 35 punktów mówią o tym, że wolisz tego typu zachowań unikać.

Jeżeli uzyskałeś między 35 a 40 punktów, oznacza to, że możesz rzadziej przejawiać dane zachowania. Taki wynik może również wskazywać na to, że działasz w tym stylu bez zdecydowania.

Większość ludzi otrzymuje dwie większe liczby (powyżej 40) i dwie mniejsze. Niektórzy mają tylko jeden wysoki wynik, a pozostałe poniżej 35 punktów. Zdarzają się osoby mające trzy wyniki powyżej 40 punktów i jeden bardzo niski.

D = działanie

E = ekspresja

P = porządkowanie

H = harmonia

Moje wyniki :monkapeek:

image.png

SILNE STRONY

image.png

ŹRÓDŁA PROBLEMÓW

image.png

DOSTOSOWYWANIE SIĘ DO STYLU ROZMÓWCY

image.png

Podzielcie się w komentarzach jakim typem rozmówcy jesteś i czy w życiu codziennym udaje Ci się zaobserwować u znajomych Ci osoób przejawy zachowań z wymienionymi cechami :feelsevilman:

Źródła: 12

• Like 1
  • I love it 5

• 2 months later...
Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.