Skocz do zawartości
BIG GIVEAWAY - Nóż z hakiem oraz inne skiny ×

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużony
Opublikowano

┌──────── PIELGRZYM ────────┐

Niech Was nie zwiedzie tytuł. Nie jest to książka o Świętej postaci historycznej, a także brak w niej szerszych nawiązań religijnych.

Szczerze mówiąc, polecił mi ją mój kuzyn, którego gustu do książek wcześniej nie znałam. Mogłam co najwyżej się domyślać po jego zamiłowaniu do Cobena. Polecił mi ją całkiem pijany, ale stwierdziłam, że skoro tak ją zachwala, to czas przeczytać!

Bardzo długo się do niej zabierałam, bo dopiero po pół roku, gdy moje studia odpuściły. Załatwiłam sobie ten tytuł w postaci e-book'a i zaczęłam czytać. 

I... Boże, nie wiem czy czytałam lepszą pozycję!

Piszę to z ręką na sercu. Skończyłam jakiś czas temu, a do tej pory trzyma mnie książkowy kac! Ciężko mi sięgnąć po coś innego, mając w głowie to, co działo się na kartkach Pielgrzyma. To, co przedstawił nam Terry Hayes to czyste arcydzieło. Od razu po tym zaczęłam poszukiwania innych jego dzieł, jednak odrobinkę się zawiodłam, bo nic nie znalazłam dostępnego. 

Zanim przejdę do sedna, zapraszam do opisu, by nakreślić mniej więcej o czym jest.

„Pielgrzym” to kryptonim człowieka, który oficjalnie nie istnieje. Dawniej dowodził tajnym wydziałem wewnętrznym amerykańskiego wywiadu. Zanim wycofał się ze służby i zniknął, zawarł swe zawodowe doświadczenie w niezrównanej książce na temat technik śledczych. Nie przewidział jednak, że posłuży ona jako podręcznik mordercy...

Młoda kobieta zamordowana w podrzędnym hotelu na Manhattanie.
Mężczyzna publicznie ścięty w Arabii Saudyjskiej.
Oczy skradzione żywemu człowiekowi pracującemu w tajnym syryjskim laboratorium badawczym.
Dymiące ludzkie szczątki na zboczu góry w Hindukuszu.
Spisek, którego sednem jest przerażająca zbrodnia przeciwko ludzkości.
Jedna nić, która łączy wszystkie te sprawy.
Jeden człowiek, który podejmie wyzwanie.
Pielgrzym.

Sam początek książki jest dosyć... nużący. Jest bardzo długi wstęp, przedstawienie wydarzeń z przeszłości, ale po przeczytaniu, jestem pewna, że bez tego, zrozumienie powieści i akcji w niej rozgrywanej, mogłoby być zwyczajnie ciężkie. Uważam to również za dobry zabieg, gdyż poznajemy wszystkie ważne postacie, możemy czuć ich wszystkie emocje razem z nimi, zrozumieć ból, szczęście, strach, ekscytację, a przede wszystkim ich przeszłość, która ma kolosalny wpływ na to, kim się staniemy. 

Chcecie nowego James'a Bonda? A może Sherlocka Holmes'a?

Pielgrzym jest (realistycznym) połączeniem jednego i drugiego, a jednak wciąż tylko człowiekiem, śmiertelnym jak każdy z nas. Jest postacią, który potrafi się wtopić w tłum tak, aby pozostać niezauważonym. Potrafi połączyć wiele istotnych faktów, dzięki, którym jesteśmy w szoku jak te sprawy mogą ze sobą być powiązane. Niesamowity dar. 

Ciężko napisać coś bez spoilerowania. Dzieje się tam dużo, jest wciąż akcja z akcją. Ma nawiązania i detektywistyczne z najbardziej przerażającą, masową bronią, która jest bardzo ciężka do wykrycia i z którą możemy mieć naprawdę kiedyś do czynienia, pomimo, iż jest zakazana w wielu krajach.

Nawiasem mówiąc - zdołałam "namówić" do tej pozycji już dwie osoby - chłopaka, który tak się wciągnął w nią, że woli czytanie od rozmowy ze mną :KappaW:, oraz jego mamę. 

Uwierzcie, rzadko oceniam cokolwiek jako 10/10, ale ta książka na tę ocenę zasługuję w stu procentach!

Jeśli ktoś miał okazję ją przeczytać to zapraszam do podzielenia się swoją opinią w komentarzu!

image.png.7e714f1cc3e47d8b0ccf3281a5b1b079.png  

• Lubię to! 2
  • Uwielbiam 3
Opublikowano

Fajnie się czyta to co napisałaś, ale do książek nigdy się nie ciągnąłem, może gdyby była wersja filmowa bym obejrzał, ale jak na razie podziękuje. Dobra robota :pepeOK:

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.