Skocz do zawartości
BIG GIVEAWAY - Nóż z hakiem oraz inne skiny ×
Mr_Danio

Tak nie wiele do Awansu Polaków na Euro 2016 !

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Ile jeszcze punktów musi zdobyć Polska, by wywalczyć bezpośredni awans do Euro 2016? Z analizy poprzednich eliminacji mistrzostw świata i Europy, w których były grupy sześciozespołowe, wynika, że 20 punktów powinno naszej drużynie wystarczyć.
Na razie Polska jest liderem swojej grupy. Ma w dorobku 10 punktów i do rozegrania 6 meczów - dwa z Irlandią, po jednym na wyjeździe z Niemcami i Szkocją, oraz po jednym u siebie z Gibraltarem i Gruzją. Żeby awansować do finałów Euro 2016 bez konieczności dodatkowych barażów, Polska musi zająć w swojej grupie pierwsze lub drugie miejsce. Trzecie miejsce też może dać bezpośredni awans, jeśli w innych grupach zespoły z trzecich miejsc będą miały gorszy bilans.

z17546150Q,s.jpg

Komu nie udało się awansować z dwudziestką na koncie?

47 razy w eliminacjach europejskich mistrzostwa świata lub mistrzostw Starego Kontynentu rywalizowano w grupach sześciozespołowych. Tylko w czterech przypadkach dorobek 20 lub 21 punktów nie dał co najmniej drugiego miejsca.

Przypadek 1

Pecha mieli Chorwaci przed mundialem 2010. Lepsze okazały się Anglia i Ukraina.

Przypadek 2

Wcześniej taki przypadek zdarzył się w eliminacjach mundialu 2002. Dwadzieścia punktów nie wystarczyło Holandii. Lepsi okazali się Portugalczycy i Irlandczycy. To też jednak inny model niż polska grupa eliminacji Euro 2016. Trzy ostatnie zespoły były tylko dostarczycielami punktów. Nawet jednego nie urwały pierwszej trójce.

Przypadek 3

Szwecja nie zajęła choćby drugiego miejsca w grupie eliminacji mistrzostw świata 1998 r., choć zdobyła aż 21 punktów. Tu znów trzy ostatnie zespoły były dostarczycielami punktów, a pierwsza trójka grała o awans i miejsce w barażach tylko między sobą.

Przypadek 4

Do Euro 1996 mimo zdobycia 20 punktów w grupie nie awansowali nawet do barażów piłkarze Norwegii. Lepsi okazali się Czesi i Holendrzy. Rywalizacja w tej grupie była bardzo zacięta. Nawet Luksemburg odniósł w niej trzy zwycięstwa.

Dlaczego więc 20 punktów daje pewny awans?

Zauważyłeś Czytelniku, że każdy z tych przypadków miał miejsce w innych eliminacjach? To znaczy, że za każdym razem te drużyny były najlepsze ze wszystkich zespołów sklasyfikowanych na trzecich miejscach. Innymi słowy, gdyby wtedy też wyłaniano 23 zespoły do gry w turnieju, to wtedy Chorwacja 2010, Holandia 2002, Szwecja 1998 i Norwegia 1996 uzyskałyby bezpośredni awans bez gry w barażach.

Wystarczy wygrać u siebie i raz zremisować na wyjeździe

Wynika z tego, że Polska, jeśli wygra wszystkie pozostałe mecze u siebie - z Gruzją, Gibraltarem i Irlandią - i z co najmniej jednego wyjazdu przywiezie punkt, to wystarczy to do awansu. No chyba, żeby zespół Adama Nawałki miał wyjątkowego pecha i po raz pierwszy w historii zdarzyłoby się, że w grupach sześciozespołowych więcej niż jedna drużyna skończyłaby rywalizację na trzecim miejscu z dorobkiem co najmniej 20 punktów.

Mniej też może wystarczyć?

Teoretycznie do zajęcia drugiego miejsca może wystarczyć nawet 16 punktów. Tak było w przypadku Estonii przed Euro 2012 i Danii przed mundialem 2014.

el. Euro 2012

Źródło (Internet)

• Lubię to! 3
Opublikowano

Chłopcy się starają, co widać po wynikach. Mam nadzieje, że uda im się dojść.....

Do mistrzostw Europy rzecz jasna xD

Opublikowano

Bardzo fajne to opisałeś. Nie ukrywam, że po meczu Polska vs Niemcy zacząłem wierzyć naszych polskich piłkarzy, oby tak dalej. A co do Euro 2016 po prostu musi się im to udać. 

Opublikowano

Pytanie: Jaki jest sens dodawania czegoś w tym dziale co jest skopiowane? Według mnie powinno być +1, za brak źródła (nie, internet to nie jest wystarczająco opisane źródło) oraz brak kompetencji. Po to ten dział jest, żeby pisać swoje artykuły.

Opublikowano

Szkoda że udało nam się tylko zremisować z Irlandią, mecz nie jest dla mnie satysfakcjonujący ponieważ nasi piłkarze zagrali naprawdę słabo, mam nadzieję ze to tylko wypadek przy pracy, a wam jak podobał się mecz ?

Opublikowano

Każdy kibic się spodziewał takiego meczu, walka niemal na pięści i łokcie, a gry technicznej i finezyjnej jak na lekarstwo...Od 70min, kiedy zaczęły się zmasowane ataki Irlandii, czułem, że możemy stracić bramkę, bo w drugiej połowie nie istnieliśmy...Co robił Olkowski????!!! Dla mnie facet do zdjęcia zaraz za nim Jodłowiec...mieliśmy szczęście, że mamy remis, bo Irlandia, była lepsza, osobiście oprócz bramki, nie przypominam sobie okazji Biało-Czerwonych, a Irlandia dwa słupki i kilka w miare dobrych sytuacjii...Mam żal do arbitra, że nie pokazał czerwonej kartki po uderzeniu w twarz Sebastiana (wiem, dodał sporo od siebie) i nie odgwizdał faulu na Fabiańskim, tylko dał rożny rywalom...Remis jest dobrym wynikiem patrząc na grę i wiadomo, gdyby bramka wpadła hm do 70min, nikt nie mówiłby o rozczarowaniu

Opublikowano

Niestety nie mozemy już więcej liczyć na takie mecze, myślę ze trzeba to puscić w niepamięć i grać swoje ponieważ musimy właśnie w szczególności skupić się na jeszcze 1 meczu z Niemcami, Szkocją, Irlandią i fajnie byłoby zdobyć w tych meczach chociaż 5 -  6 punktów a potem gładko wygrać z Gruzją i Giblartarem zapewniając sobie awans.

Opublikowano

6 punktów w tych trzech meczach? Ze Szkocją na wyjeździe jakbyśmy zremisowali z nimi to byłby dobry wynik...Z Niemcami na wyjeździe raczej przegramy, nie ma co się oszukiwać. Z Irlandią u siebie powinniśmy wygrać, ale równie dobrze może przytrafić się remis...W tych meczach 4pkt będzie bardzo dobrym wynikiem

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.