Skocz do zawartości
[GIVEAWAY] Nóż survivalowy | Doppler ×
[GIVEAWAY] Bowie Knife | Gamma Doppler ×
Kiniaczek

[1] Kilka słów o książce - "Człowiek o 24 twarzach"

Rekomendowane odpowiedzi

• Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem.
Opublikowano

Cześć! Niektórzy wiedzą, że w moim życiu książki odgrywają niezwykle ważną rolę. Czytam ich sporo, więc pomyślałam że mogłabym się dzielić swoimi wrażeniami na ich temat z Wami. Może znajdziecie coś dla siebie, więc zapraszam do lektury! 

Oto pierwsza z nich :) 

IMG_20200511_181849_291.thumb.jpg.5652779c00718acc3e88ab7e6fb31060.jpg

Tytuł: Człowiek o 24 twarzach

Autor: Daniel Keyes

Wydawnictwo: Wielka Litera

Ilość stron: 560

Myśleliście kiedyś nad tym jak to jest mieć w swojej głowie kilka osobowości? Ta książka opowiada historię Billy'ego Milligana, który jak okazało się na koniec badań, miał w swojej głowie aż 24 różne osobowości. Co ciekawe, mimo bycia mężczyzną, wśród osobowości były kobiety i dzieci.

Cała historia zaczyna się kiedy Billy zostaje zatrzymany jako podejrzany o gwałty na Uniwersytecie Stanowym w Ohio. Sam mężczyzna twierdzi, że jest niewinny i nic takiego nie miało miejsca. Zaczyna zachowywać się dziwnie, a ostatecznie podejmuje nawet próbę samobójczą. Po tym incydencie zostaje do niego przydzielona bardzo doświadczona psycholog, która od tej pory rozpoczyna badania nad Billym. Kiedy kobieta przedstawia wyniki swojej pracy wszyscy (zarówno lekarze jak i media) zaczynają się zastanawiać czy aresztowany jest faktycznie chory, czy może po prostu prowadzi świetną grę aktorską. 

Podstawowe pytanie brzmi: Jak poradzić sobie z tym, że słyszy się w głowie kilkanaście różnych głosów? Jak wytłumaczyć wszystkim wokoło to co dzieje się w Twojej głowie? 

Książka napisana przez Daniela Keyes'a przedstawia historię, która wydarzyła się naprawdę chociaż brzmi niewiarygodnie. Osobiście bardzo lubię reportaże, a ten zdecydowanie znajduje się na bardzo wysokim miejscu wśród moich ulubionych książek. Niedawno zdecydowałam się też na obejrzenie dokumentu Netflixa na temat tych wydarzeń, co pozwoliło mi jeszcze lepiej poznać całą historię. Miniserial nosi tytuł "24 twarze Billy'ego Milligana".

Kilka cytatów:

"Żeby kontrolować własne przeznaczenie, trzeba mieć szerszy umysł. Żeby wykonywać plany, wystarczy być głupcem."

"To jest jeden z powodów, dla których ludzie zasypiają. Zasypiają, żeby oddalić się od tego, co ich denerwuje"

"Można zapewne stać się człowiekiem bardzo wydajnym i wybitnym, tłumiąc własne uczucia i kierując się jedynie logiką, ale wtedy człowiek staje się tak samotny, że nie przedstawia już sobą żadnej wartości dla nikogo."

• Lubię to! 4
  • Wow 1
  • Uwielbiam 5
  • Legenda
Opublikowano

Ooo. Może nie jestem wielkim czytelnikiem, ale będę zaglądał jeśli będziesz kontynuować recenzje. Może coś wpadnie ciekawego, albo coś co czytałem dawno temu. 😁 Super praca. 

• Uwielbiam 1
  • Legenda
Opublikowano

Krótka, ale za to bardzo dobra i treściwa recenzja. Pobieżnie wcześniej czytałam o osobowości wielorakiej, ale warto będzie sprawdzić tytuł. Dzięki! 

• Uwielbiam 1
Opublikowano

Nie jest długie, ale bardzo treściwe i można zaoszczędzić sporo czasu.

• Uwielbiam 1
  • Zasłużony
Opublikowano

Dobra recenzja! Mnie osobiście zachęciła do przeczytania książki, więc niebawem będzie czytane. 

Czekam na więcej! 

• Uwielbiam 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.